chleb - 26176 przepisów (strona:1115/1746)

Zupa z pieczonych batatów, zupa krem z batatów 241

filiżance lub małej kokilce idealna będzie na przystawkę. W większym talerzu – niektórym może wystarczyć nawet na danie główne. Szczególnie, jeśli podamy ją z chrupiący grzankami (czyli kostkami miąższu chleba lub bułki przyrumienionymi na maśle). Zupa ma jednak jedną wadą – trudno ją ugotować, ze względu na znikające bataty po upieczeniu :) Pieczone, słodkie ziemniaki są tak pyszne, że ciężko przejść

Moja Delicja
Beauf strogonow 335

małym ogniu przez około godzinę. Nim wyłączymy strogonowa warto upewnić się, czy mięso jest już miękkie. Strogonow smakuje wyśmienicie zarówno z dodatkiem kaszy, ziemniaków jak i podany z chlebem

Dieta bez mleka
Przepis #124 Proste pasty kanapkowe: w trzech smakach 160

innymi daniami nie ma problemu tak to co wyląduje na mojej kanapce stanowi czasami dla mnie wyzwanie. Dlatego eksperymentuję ostatnio z różnego rodzajami pastami i smarowidłami, którymi mogę posmarować chleb. Chciałabym się z wami podzielić przepisami na trzy proste  bardzo proste pasty: o smaku śródziemnomorskim, pieczarkowym oraz groszkowym. Wszystkie przepisy znajdziecie poniżej. Pasta o smaku śródziemnomorskim Składniki

Health-Fit-Life
Tosty z bananami 152

pomysł na urozmaicone śniadanie. Save Print tosty francuskie z bananami Czas przygotowania:  5 minuty Czas gotowania:  10 minuty Całkowity czas:  15 minuty   Składniki 6 kromek chleba tostowego 1 banan 1 jajko 5 łyżek mleka nutella szczypta cynamonu cukier puder do dekoracji 2 łyżki margaryny/masła Przygotowanie Każdą kromkę smarujemy nutellą. Banana obieramy, kroimy na półcentymetrowe plastry

zjem to blog kulinarny
Tortilla orkiszowa, pełnoziarnista. Dieta szybka przemiana 186

naprawdę są nieograniczone. Prezentowane dziś tortille znajdują również zastosowanie w diecie - szybka przemiana w fazie I i III. To świetny zamiennik pieczywa, szczególnie dla tych, którzy nie pieką chleba w domu. Nasz ostatnio ulubiony farsz do  tortilli to sałata rzymska+awocado+łosoś wędzony+rzodkiewki+sos musztardowy. Składniki na 6 tortilli: 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 135 ml gorącej wody

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zakwasowe chlebki orkiszowe 150

Macie nadmiar zakwasu? no to super, zrobimy zakwasowe chlebki z patelni. Zdrowe bo zakwas pszenny a mąka orkiszowa więc polecam gorąco. Można je zajadać jak chleb do kanapek lub z sałatką, sosem na ostro, jak tam uważacie. Zakwasowe chlebki orkiszowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ser smażony paprykowy – kuchnia podkarpacka 431

razem przygotowałam go w wersji ze śmietaną i ostrą papryką. Dobrze schłodzony można nadal kroić, natomiast pozostawiony na jakiś czas w temperaturze pokojowej mięknie i można nim smarować chleb. Przepis pochodzi z publikacji „Tradycja i nowoczesność Markowskiej kuchni. Od polewki do szynki”, wydanej przez Urząd Gminy Markowa, a jego autorką jest Aniela Szajer. Ser smażony paprykowy - kuchnia podkarpacka Składniki

Trzeci talerz
Sałatka z winną gruszką i grillowanym kurczakiem 243

Pierś z kurczaka posypujemy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z obydwu stron, aż mięso będzie gotowe. Pierś kroimy na plastry. W międzyczasie na patelni grillujemy także chleb tostowy. Pomarańczę bardzo dokładnie myjemy, jeśli wolicie możecie obrać ją ze skórki. Kroimy ją na plastry. Gruszki kroimy na plastry, starając się nie przecinać ich do końca, uzyskamy wtedy ładny

Kulinarne przygody Gatity
kanapka z awokado i jajkiem w koszulce 172

lenistwo, którego tak bym nie nazwała, ale jednak. Wczorajszy dzień był dniem bardzo intensywnym i potrzebowałam do tego pożywnego śniadania. A jak moje śniadanie to i awokado na ciemnym chlebie musi być. Jak do tego dojdzie jeszcze jajko - tym razem w koszulce to już niebo w gębie. Co prawda białko z tego jajka zostało mi skradzione ;) nie mniej jednak było

Gotowanie z pasją
Wielkanocny food wine pairing 172

owocowym bukiecie oraz o niezbyt wysokiej zawartości alkoholu. Zacznijmy więc od Chianti! Na przykład Chianti „LA GINESTRA” DOCG 2016 z winiarni Stefano Farina. Przepis na żurek w chlebie znajdziecie tutaj. Schab i wino z apelacji Roero Na moim wielkanocnym stół podam na pewno pomysł przywieziony z ostatnich warsztatów wielkanocnych w Sokołowie z Dominikem Moskalenko – błyskawiczną przystawkę

Ugotowane pozamiatane
Orzechowo-jogurtowy dip do owoców – kremowy i aksamitny 296

takie smakowe pary w zakamarkach spiżarki i lodówki, obok których ciężko przejść obojętnie. Tak jest na przykład z połączeniem krewetek z czosnkiem, świeżego chleba z masłem czy szparagów i płynnego żółtka jajka. Dobrana para to też masło orzechowe i surowe jabłka. W takim wydaniu jak dziś – świetne połączenie na energetyczne śniadanie albo jako zdrowa przekąska. Do miski wkładamy odważoną ilość

Karo in the Kitchen
pasta słonecznikowa z papryką 146

składniki: 150 g pestek słonecznika 1 papryka czerwona 60 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju słonecznikowego 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki soli wykonanie: Słonecznik zalewamy wodą

Domowy Smak Jedzenia
Zapiekanka makaronowa z brokułem 149

rozgotuj, ma być al dente. Ugotuj brokuły. Zgodnie z duchem nowaste, najpierw ugotowałam brokuły, wyłowiłam je, a następnie w tej samej wodzie ugotowałam makaron Wierzch zapiekanki: Pokrój chleb w małą kostkę ( 5mm), wymieszaj z podprażonym słonecznikiem i koperkiem/pietruszką oraz szczyptą soli. Sos beszamelowy: W dużym garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju, i przez 2-3 minut podsmażaj

greenscarf
Zupa czosnkowa z jajkiem w koszulce i grzankami 212

jesienno – zimowym menu. Składniki: 2 l wywaru (ja użyłam drobiowego) 600 g gotowanych białych warzyw (seler, korzeń pietruszki, ziemniaki) 1 główka czosnku 150 ml śmietanki 30% 1 łyżka majeranku chleb na grzanki oliwa z oliwek ocet pieprz sól jajka Przygotowanie: CZOSNEK GOTOWANY W OLIWIE Na patelni umieść pojedyńcze ząbki czosnku (nie obrane) i zalej olejem tak aby były zakryte. Gotuj

Kierunekuchnia
Aromatyczny dorsz marynowany w stylu bliskowschodnim. 107

pozostałą częścią sosu z warzywami. Wlewamy ok. 250 ml wody (1 szklanka). Naczynie zakrywamy i umieszczamy w nagrzanym piekarniku na 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Podajemy na zimno, z chlebem. Najlepiej  smakuje po jednym lub dwóch dniach w lodówce. Smacznego

DominikaDolci