chleb - 26084 przepisów (strona:1112/1739)

Bananowa rozpusta 112

zmniejszonej proporcji wrzątku, niż podano na opakowaniu. Ja używam 250 ml wrzątku na 1 galaretkę. Wystudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty. Ja używam do tego celu noża do chleba z ząbkami.  Biszkopt smarujemy masą budyniową, nakładamy na nią mleko skondensowane, lekko rozsmarowujemy widelcem i przykrywamy drugim biszkoptowym blatem. Nadszedł czas na bitą śmietanę. Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy

MamaOskarka
Grzanki syrenki, czyli pomysł na odjechane kanapki z spiruliną 119

tosty: łyżeczka spiruliny 3 łyżki serka twarogowego mielonego (ja użyłam soft cheese) – można też użyć mascarpone, ricotty lub innego miękkiego sera, który łatwo się rozsmarowuje. 3 kromki chleba pełnoziarnistego Sposób przygotowania: Przygotuj 2 miseczki. W jednej umieść 3/4 łyżeczki spiruliny i wymieszaj z łyżką serka. W drugiej umieść 1/4 oraz łyżkę serka i również dokładnie wymieszaj. W ten sposób masz

wysmienity
Pasta z wędzonej makreli 144

jedna z moich ulubionych past. Tym razem wybrałam wędzoną makrelę bo wyglądała nadzwyczaj świeżo i pysznie. Zaraz powstała z niej przepyszna pasta na którą serdecznie zapraszam. Pasta do chleba z wędzonej makreli. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kanapki z kalarepy – kanapki niskokaloryczne, kanapki niskowęglowodanowe, kanapki bezglutenowe 136

kalarepę już rozpoczęty. Z kalarepy można przygotować takie potrawy jak zupy np. oberiba, sałatki, surówki lub może stanowić zdrową przekąskę. Kiedyś ktoś zaproponował mi kanapkę w której zamiast chleba jest plaster kalarepy. Byłam lekko niepewna smaku, jednak był to strzał w dziesiątkę. Takie kanapeczki gościły by u mnie bardzo często niestety w Anglii bardzo ciężko dostać kalarepę. Składniki: kalarepa dowolny

wysmienity
RAVIOLI ZE SZPINAKIEM I SERKIEM KOZIM, PODANE Z PALONYM MASŁEM! 157

wypłynięcia.  Wyjmujemy ravioli na talerz łyżką cedzakową.  Na patelni rozpuszczamy 4-3 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki posiekanych migdałów i pokruszony w dłoni miąższ z jednej kromki chleba.  Pod koniec smażenia dodajemy kilka listków bazylii. Całość rumienimy na patelni.  Polewamy obficie gotowe ravioli, posypujemy odrobiną fety lub serka koziego wedle uznania. Gotowe! Smacznego

SMYKWKUCHNI
3 błyskawiczne sałatki na grilla 348

koperek. Do dużej miski wsyp mix sałat, na to paprykę, cebulę i kurczaka. Poukładaj na to grzanki, które możesz kupić gotowe, a jeśli takich nie lubisz przygotuj samemu , krojąc chleb w kostkę i podsmażając z każdej strony na patelni bez tłuszczu. Sałatkę polej sosem jogurtowym (najlepiej gdyby nie było go za wiele) i wymieszaj . Posyp sałatkę startym parmezanem. Gotowe! Sałatka

Rozdomowiona
DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I WANILIĄ (PYCHA!) 118

znacie, a na pewno pokochacie. Warto już dziś zadbać o to, by osłodzić zimowe i jesienne dni. A najlepiej to się czyni swoimi domowymi konfiturami, które na kronice chleba lub w cieście smakują domem, ciepłem, niebem... Składniki na 7 słoików o pojemności 300 ml (w sumie ok 2 l dżemu): 1,5 kg rabarbaru, 200-250 g cukru kokosowego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Czeski knedlik 114

stron, jest równie pyszny. Taki knedlik to świetne rozwiązanie na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Ja w przepisie użyłam jednej bułki, ale śmiało możecie użyć dwóch lub zamienić je na chleb czy wekę. Czeski knedlik Składniki: 300 g mąki pszennej około 200 ml ciepłego mleka 10 g świeżych drożdży jajko 1 łyżka oleju 1 bułka (np. kajzerka) łyżeczka cukru sól Bułkę kroimy

PatiGotuje
Szwedzkie matiesy 118

Wymieszałem, doprawiłem do smaku solą, cukrem i pieprzem kajeńskim. Przygotowanym sosem polałem śledzie, na wierzchu należy ułożyć porcje borówek. Udekorowałem krążkami cebuli, plasterkami ogórków i koperkiem. Podałem z białym chlebem

R'n'G Kitchen
Ciabatta z mortadellą i cukinią 113

cukinii i listkami bazylii. Niebo w gębie! Wypasiona kanapka w sam raz na meczowe emocje, których nie brakuje.  Ciabatta z mortadellą i cukinią / 1 porcja Składniki: 1/3 chleba ciabatta lub 1 bułka ciabatta 2 plastry włoskiej mortadelli 1 plaster fety dobrej jakości 3 paski małej cukinii (wstążki) kilka listków świeżej bazylii 2 łyżki startego grana padano

Moja smaczna kuchnia
GRILLOWANE CHLEBKI CHACZAPURI Z KIEŁBASĄ 143

pizza we Włoszech, knedle w Czechach lub tortilla w Hiszpanii. Chaczapuri to tzw. "potrawa bieda" czyli przygotowanie dania z tanich i łatwo dostępnych składników. Chaczapuri to po prostu chleb z twarogiem. Kiedyś przygotowywanego go z masą twarogową a nie z dojrzałego sera. W dzisiejszych czasach przygotowuje się chaczapuri z sera jaki jest pod ręką.   Ja przygotowuje chaczapuri z ciasta

Kuchnia w oparach
Deska serów 211

można w nich maczać. Polecam włoskie paluszki – grissini, tu dowolność z sezamem, czosnkiem, oliwą z oliwek, papryką. Bułeczki, bruschetty, tosty, chlebki pita, pokrojone tortille, grzanki posmarowane pesto, domowy chleb z oliwkami. U mnie sprawdzają się także wszelakich rozmiarów i kształtów przekąski z ciasta francuskiego, np. z serem, pastą pomidorową i oliwkami posypane sezamem lub makiem. Pycha! Wino Wytrawne

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z truskawkami i szparagami 108

szparagów 5 truskawek 3 plastry mozzarelli 1 łyżka pestek dyni kiełki (dowolne) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól i pieprz do smaku pół kromki chleba żytniego razowego Przygotowanie: Dokładnie umyć szparagi i ułamać zdrewniałe końce. Nie trzeba robić tego nożem, ponieważ używając siły rąk złamią się w odpowiednim miejscu. Wrzucić je do gotującej wody z dodatkiem

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Twarożek z rzodkiewką i awokado na kanapki 178

smaku ½ łyżeczki czarnego pieprzu młotkowanego Rzodkiewkę pokrój w bardzo małą kostkę. Twarożek wymieszaj z solą i pieprzem. Dodaj rzozdkiewki i lekko wymieszaj. Awokado pokrój na kawałki. Posmaruj kromki chleba twarożkiem, a na wierzczhu ułóż kawałki awokado skropione cytryną. Całość posyp pieprzem i pokrojoną bazylią. Smacznego!     Spara Spara The post Twarożek z rzodkiewką i awokado na kanapki appeared first

codojedzenia
Grzanki z awokado i jajkiem sadzonym 110

Dziś mam dla Was taką banalną inspirację na pyszne i zdrowe śniadanie, kolację lub przekąskę. Tylko 4 składniki a doskonały efekt gwarantowany. Wystarczy, że grubą kromkę świeżego, pszennego chleba zgrillujesz lub zrobisz z niego tosty. Dojrzałe awokado rozgnieć i dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jajko usmaż na patelni, tak by żółtko było nadal płynne. Dopraw solą i pieprzem

Mango Papaja