chleb - 26176 przepisów (strona:1109/1746)

KRUSZON, SKUBANIEC Z AGRESTEM I PORZECZKAMI 223

wersja jest jeszcze smaczniejsza niż ta z samym agrestem , jest wręcz bajeczna. Takie ciacho, to jedna wielka kruszonka + do tego pyszne owoce i beza, mniam... pyszności... To ciasto jak chleby na zakwasie każdego dnia smakuje inaczej, na początku bardzo kruche, z czasem nabiera wilgoci od owoców, co nie ujmuje mu wcale smaku... Piekłam w ciemnej blaszce o wym.38x24cm Składniki kruchego

Smaczne Zdrowe
Minestrone 103

ziołowym pesto. Te ziołową pastę można zamiast ziół i czosnku dodać również do tej w/w zupy. W Toskanii do minestrone dodaje się gotowaną, białą fasolę i grzanki z pszennego chleba. Wtedy zupa staje się sycącym, jednodaniowym posiłkiem. W innych regionach Włoch makaron zastępuje się soczewicą albo ryżem. Jeżeli chodzi o warzywa, to włoskie gospodynie wkładają do garnka to, co właśnie

R'n'G Kitchen
Kotleciki mielone z orzechami i cynamonem 167

pomidory, zagryzając brokułami, a dzień kończą zajadając się chrupiącą marchewką i papryką pokrojoną w słupki. Otóż... nic z tego ;) Nie wchodząc w szczegóły, napiszę tylko, że nie jedzą nawet chleba, który leżał obok pokrojonego pomidora. Ale są takie dni, kiedy pytam: co dzisiaj zjedlibyście na obiad? Ale nie żadne buchty, naleśniki i pierogi z truskawkami. Proszę o konkrety! Jeszcze chwilę

bistro mama
Szybka sałatka z oscypkiem i pestkami dyni 95

pokrój. Dodaj oscypka , sezam. Wymieszaj na sucho. Wyłóż na półmisek. Dodaj liście bazylii. Skrop olejem, dosmacz solą, dodaj prażone pestki dyni i gotowe. Podawaj z pieczywem. U mnie dzisiaj chleb orkiszowy św.Hildegardy z Bingen

Z Kuchni Do Kuchni
"Danie pachnące ziołami 5." - podsumowanie akcji 175

Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Polędwiczka na parze z botwiną i "Moja siostra mieszka na kominku" autorka:  Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Chleb na zakwasie z czosnkiem niedźwiedzimi "Magiczne miejsce" autorka:  Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Bulion warzywny autorka:  Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Pieczona ricotta

Weekendy w domu i ogrodzie
Bezglutenowe placuszki kokosowe z mąki teff z jabłkami 132

Pewnie nie wszyscy z Was słyszeli o mące teff... A szkoda, bo jest naprawdę zdrowa i posiada wiele zastosowań w kuchni. Doskonale sprawdzi się przy wypieku chleba, ciast, ciasteczek oraz w przyrządzaniu naleśników, placków lub kleików, jak również jako zagęszczasz do zup i sosów. Mąkę teff powinni docenić zwłaszcza osoby z nietolerancją glutenu i białka. Poza tym ziarna teffu

Di gotuje
Ciasto z czereśniami i mascarpone 145

krem z mascarpone i soczyste borówki. Pyszne ciasto jest o umiarkowanej słodyczy i po prostu rozpływa się w ustach.  Biszkopt do ciasta zrobiłam z dodatkiem karobu, czyli mączki chleba świętojańskiego, który nadał ciastu bardzo przyjemnego lekko karmelowego smaku i aromatu. Karob można zastąpić naturalnym kakao, wtedy biszkopt będzie miał bardziej intensywny kolor. Karob ma lekko słodkawy smak i jest

Kuchcik gotuje
PIECZEŃ DOMOWA 168

Bardzo smaczna pieczeń do obiadu i nie tylko .Z kawałkiem chleba jest wyśmienita i na zimno i na ciepło.  50 dag.mięsa mielonego 1 szkl.bulionu drobiowego 5 łyżek kaszy manny plus kasza do formy 1 cebula 2 jajka  pieprz Sól 1 duży ząbek czosnku 30 dag.żółtego sera Po 1 łyżce - musztardy , koncentratu pomidorowego i keczupu do mięsa

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bananowa rozpusta 117

zmniejszonej proporcji wrzątku, niż podano na opakowaniu. Ja używam 250 ml wrzątku na 1 galaretkę. Wystudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty. Ja używam do tego celu noża do chleba z ząbkami.  Biszkopt smarujemy masą budyniową, nakładamy na nią mleko skondensowane, lekko rozsmarowujemy widelcem i przykrywamy drugim biszkoptowym blatem. Nadszedł czas na bitą śmietanę. Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy

MamaOskarka
Grzanki syrenki, czyli pomysł na odjechane kanapki z spiruliną 124

tosty: łyżeczka spiruliny 3 łyżki serka twarogowego mielonego (ja użyłam soft cheese) – można też użyć mascarpone, ricotty lub innego miękkiego sera, który łatwo się rozsmarowuje. 3 kromki chleba pełnoziarnistego Sposób przygotowania: Przygotuj 2 miseczki. W jednej umieść 3/4 łyżeczki spiruliny i wymieszaj z łyżką serka. W drugiej umieść 1/4 oraz łyżkę serka i również dokładnie wymieszaj. W ten sposób masz

wysmienity
Pasta z wędzonej makreli 150

jedna z moich ulubionych past. Tym razem wybrałam wędzoną makrelę bo wyglądała nadzwyczaj świeżo i pysznie. Zaraz powstała z niej przepyszna pasta na którą serdecznie zapraszam. Pasta do chleba z wędzonej makreli. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kanapki z kalarepy – kanapki niskokaloryczne, kanapki niskowęglowodanowe, kanapki bezglutenowe 141

kalarepę już rozpoczęty. Z kalarepy można przygotować takie potrawy jak zupy np. oberiba, sałatki, surówki lub może stanowić zdrową przekąskę. Kiedyś ktoś zaproponował mi kanapkę w której zamiast chleba jest plaster kalarepy. Byłam lekko niepewna smaku, jednak był to strzał w dziesiątkę. Takie kanapeczki gościły by u mnie bardzo często niestety w Anglii bardzo ciężko dostać kalarepę. Składniki: kalarepa dowolny

wysmienity
RAVIOLI ZE SZPINAKIEM I SERKIEM KOZIM, PODANE Z PALONYM MASŁEM! 162

wypłynięcia.  Wyjmujemy ravioli na talerz łyżką cedzakową.  Na patelni rozpuszczamy 4-3 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki posiekanych migdałów i pokruszony w dłoni miąższ z jednej kromki chleba.  Pod koniec smażenia dodajemy kilka listków bazylii. Całość rumienimy na patelni.  Polewamy obficie gotowe ravioli, posypujemy odrobiną fety lub serka koziego wedle uznania. Gotowe! Smacznego

SMYKWKUCHNI
3 błyskawiczne sałatki na grilla 353

koperek. Do dużej miski wsyp mix sałat, na to paprykę, cebulę i kurczaka. Poukładaj na to grzanki, które możesz kupić gotowe, a jeśli takich nie lubisz przygotuj samemu , krojąc chleb w kostkę i podsmażając z każdej strony na patelni bez tłuszczu. Sałatkę polej sosem jogurtowym (najlepiej gdyby nie było go za wiele) i wymieszaj . Posyp sałatkę startym parmezanem. Gotowe! Sałatka

Rozdomowiona
DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I WANILIĄ (PYCHA!) 122

znacie, a na pewno pokochacie. Warto już dziś zadbać o to, by osłodzić zimowe i jesienne dni. A najlepiej to się czyni swoimi domowymi konfiturami, które na kronice chleba lub w cieście smakują domem, ciepłem, niebem... Składniki na 7 słoików o pojemności 300 ml (w sumie ok 2 l dżemu): 1,5 kg rabarbaru, 200-250 g cukru kokosowego

Jeść, by żyć w zdrowiu

Proponowane wyszukiwania