chleb - 25827 przepisów (strona:1101/1722)

kajzerki 109

Czasami cieszę się, że uda mi się przewidzieć różne sytuacje. Właśnie taka się zdarzyła. Nie kupiłam pieczywa na weekend. No ale po co ma się mąkę i drożdże? Z chleba zrezygnowałam a upiekłam dla odmiany bułeczki. To akurat pomysł mojej córki. Kiedyś z samego rana zanim obudziliśmy się z mężem, córka razem z przyjaciółką upiekły nam na śniadanie właśnie

Pieprzyć z Fantazją
strogonow 151

Zresztą nic nie jest sztywno określone, że tak ma być a nie inaczej. Przed podaniem posypałam świeżo posiekaną natką z pietruszki. Podałam z kaszą jęczmienną. Ja zjadłam z pajdą chleba. Ładnie jednak wygląda  i smakuje jak poda się z puree :) Danie "na bogato" :D Jednak polecam zrobić takowe. To jest pyszne! Pozdrawiam i życzę smacznego :D Lidka

Pieprzyć z Fantazją
domowy zakwas na żurek 174

laurowy. Niektórzy robią na samej mące, wodzie i czasami czosnku. Pewnie też smaczny :D Do zrobienia mojego zakwasu był mi potrzebny słoik 0,9 l. Wrzuciłam tam wcześniej ususzony chleb razowy. Kiedyś zostało mi troszkę z bochenka i ususzyłam go właśnie w tym celu. Dodałam 2-3 łyżki mąki razowej, 3-4 większe ząbki czosnku. Rozgniotłam go w łupinkach

Pieprzyć z Fantazją
galareta wieprzowa - zimne nóżki 201

lata może zmienić się smak i upodobania :D Mięso układałam w salaterkach i zalewałam ugotowanym bulionem. Odstawiłam do ostygnięcia i stężenia. U nas w domu zajadamy galaretę z pajdą chleba i pokropioną octem. Jednak teraz nagotowałam taki wielki gar, że skropienie octem wystarczy :D Fajna przekąska dla gości. Dobrze jest wtedy podać galaretę w małych pojemniczkach, ale z racji

Pieprzyć z Fantazją
Bułki do hot dogów stylu New England – wytrzymałe, miękkie i puszyste 255

wyjmujemy z miski, miskę smarujemy odrobiną oleju. Ciasto formujemy na blacie (bez podsypywania mąką) w ciasną kulę, starając się nadać jej jak najwięcej napięcia, jak przy formowaniu okrągłego bochenka chleba – najwygodniej to robić ciągnąć kulę ciasta po blacie ruchem okrężnym, do siebie. Wkładamy kulę ciasta do miski, przykrywamy wilgotną lnianą ściereczką i zostawiamy w cieple do podwojenia objętości

Karo in the Kitchen
Pyszne śniadanie - muffinki jajeczne 105

pieprz, sól, lubczyk, listek świeżej bazylii (można dodać inne zioła, w zależności od tego jakie lubicie) Wszystko razem mieszamy, wlewamy do foremek od muffinek. Pieczemy 20 minut. Podajemy z chlebem i prawdziwym masełkiem. Zajrzyj również tu: 1.  Szybka zapiekanka makaronowa dla jednej osoby 2.  Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem 3.  Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady

My World by Dagmara Rek
Gofrokanapka ze szparagami 96

może by tak zamiast zwykłej bułki, czy chleba zrobić sobie wytrawne gofry i napakować je po brzegi przepysznymi dodatkami? Ja jestem na tak! Postanowiłam przygotować tę przepyszną kanapkę, aby pokazać Wam, że jedzenie nigdy nie jest nudne, wystarczy odrobina fantazji, szczypta wyobraźni i kilka smacznych składników. Gofry są przepysznie chrupiące z dodatkiem soli, dlatego nieco bledsze, bo te słodkie, zwykle

MamaOskarka
Forszmak lubelski 114

gulaszu z mięsa i wędlin które na zostały często po różnych uroczystościach czy poprzednim obiedzie. To gulasz z ogórkami kiszonymi, zaprawiony koncentratem pomidorowym i podawany najczęściej w wydrążonym bochenku chleba. Forszmak został także wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa lubelskiego. To jak jedziemy do lublina czy gotujemy forszmak w domu? Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zapiekane jajka z mozzarellą i warzywami 101

Witajcie. Dzisiaj mam pożywną propozycję śniadanka w wersji białkowo tłuszczowej BT lub z węglowodanami BTW (wystarczy dodać kawałek chleba) wedle uznania. Miseczka pełna smakołyków, w wersji wytrawnej z pewnością ucieszy nie jednego łasucha z rana. Prosto, smacznie i zdrowo!👈 Danie można wykonać w kokilkach lub w jednym większym naczyniu żaroodpornym. Przepis jest na 1 porcję, a z racji

Zdrowie i pysznie na talerzu
tosty z bryndzą 135

niż się spodziewałam i wreszcie inaczej.  Wiem, że bryndzę się albo kocha albo nienawidzi, więc jeśli jesteście z tych drugich to niestety dalej nie czytajcie;) Składniki: 8 kromek chleba tostowego z ziarnami pół wędzonej makreli 4 łyżki bryndzy 2 jajka pomidor Jajka ugotować na półtwardo. Rybę przebrać z ości. Pomidora pokroić w plastry. Ugotowane jajka obrać i pokroić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 139

ociepli od piekarnika :P Co prawda ja dziś nie mam w planach drożdżówek, ale najzwyklejszą na świecie tartę z rabarbarem, mam ogromną ochotę upiec. Zwłaszcza, że przyjeżdża Mama piec chleb w takim piecu opalanym drzewem, którego wieki nie jedliśmy, więc pasuje mieć coś na słodko do jutrzejszej kawki ;) Oczywiście jak wyjdzie i będzie się nadawać do zdjęć, to i przepis

Kuchnia w czekoladzie
Tradycyjne curry z kurczaka 150

minut.Dodaję pomidory, mleko kokosowe, cukier, doprawiam do smaku solą i pieprzem i gotuję pod przykryciem  na niewielkim ogniu gotuję około 15-20 minut. Podaję z ryżem.lub chlebem naan Jak przygotować tradycyjne curry z kurczaka w wolnowarze Na patelni lub w misie wolnowaru (jeśli korzystacie z naczyń z powłoką DuraCeramic - takie misy mają wolnowary Crock-Pot) rozgrzać olej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Batony owsiane z musem jabłkowym i polewą czekoladową 119

mieć dużo energii? Poranny pośpiech często powoduje, że rezygnujemy z jedzenia tego jakże ważnego z perspektywy całego dnia posiłku. Bywa, że na pusty żołądek "wrzucamy"  na szybko kromkę chleba i zalewamy wszystko zbawienną kawą, która podrażnia delikatną błonę śluzową naszego żołądka, powodując poważne choroby układu pokarmowego.  Prawda jest taka, że musimy zadbać przede wszystkich o dobre paliwo

Moja Mama Gotuje
PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI 204

między innymi rzodkiewki. Jak się okazuje, liście rzodkiewki można wykorzystać na przykład do pesto. Takie pesto z liści rzodkiewki świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub pasta do chleba. Składniki: – pęczek liści rzodkiewki – 2 ząbki czosnku – 1/2 szklanki pestek słonecznika – 1/3 szklanki tartego Czytaj więcej → Artykuł PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI pochodzi z serwisu green goodies

greengoodies
PASZTET Z PIECZONYCH WARZYW Z PŁATKAMI OWSIANYMI 97

pasztet z pieczonych warzyw dealnie sprawdza się zarówno jako dip, jak i pasta do rozsmarowania na kromce chleba. Składniki: 500g marchewki 1 duża cebula 1/2 główki czosnku (obrane ząbki) 3-4 łyżki oliwy (np z chilli) 1 średni batat 2 dl (200ml) płatków owsianych pieprz sól sok z cytryny batata zawiń w folię aluminiową i [...] Artykuł PASZTET Z PIECZONYCH WARZYW

SandraFrej.com