Święta zawsze kojarzą mi się z bakaliami - na piernikach, w makowcu, makówkach i serniku. Chciałabym Wam dziś zaproponować przepis na proste pomarańczowe babeczki z bakaliami i białym lukrem. Nie tylko na świąteczne, ale też całkiem zwyczajne zimowe podwieczorki. Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 lyżeczki cukru waniliowego orzechy laskowe/włoskie migdały rodzynki
CiastkozercyPrzepis na kruche ciasto dostałam od mojej babci. Można z niego robić małe ciasteczka, ale także spody do innych ciast - sernika czy tarty ( np. takiej jak ta ). To jeden z najbardziej podstawowych przepisów i na pewno przyda się do przygotowania domowych wypieków. Składniki: 0,5 kg mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 200 g masła (margaryny
CiastkozercyMałe serniczki + gęsty malinowy sos tworzą wspaniałe zestawienie :) i są pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy ... Składniki na spód : 100 g. herbatników maślanych 50 g. masła 1
Walijskie Pichcenieciasto jest fajną alternatywą dla serników na zimno, które w pewnym momencie się przejadają. Nie za słodkie, bardzo truskawkowe, mega sycące, idealne nawet na śniadanie, nie mówię już, że jako dodatek do kawy na tarasie w upalny dzień .... Składniki: 2 opakowania herbatników np. petitków 1 litr mleka 200 g masła 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego
Malinowe Pocałunkipowstawały słodkie kompozycje. Czasami podpatrywałam w ówczesnych kawiarniach co dodają do deserów. Dziś w sumie rzadko przygotowuję desery z galaretek, a jeśli już to dodaję je do serników na zimno. Ale postanowiłam na chwilę powrócić do słodkich dziecięcych wspomnień i przygotować deser na bazie owocowych galaretek. Przepis ten powstał specjalnie dla Nestea Green Tea. Kolorowy
Kulinarne przygody GatityDomowy sos karmelowy świetnie nadaje się do placuszków, naleśników, lodów czy wreszcie serników i szarlotek. Z odrobiną cierpliwości przygotujemy pyszny kremowy sos, który posmakuje nie tylko najmłodszym. SKŁADNIKI 200g cukru 80g masła 120g śmietany kremówki szczypta soli PRZYGOTOWANIE Cukier wsypujemy do garnka - najlepiej o grubym i szerokim dnie - ewentualnie na ciężką patelnię. Na średniej mocy karmelizujemy cukier na złoty
Moje Kuchenne RewelacjeBeskid Nowy Sącz na Polanę Sosny miałam okazję go skosztować, przyznam się, że upomniałam się o drugi kawałek, bo smak był niesamowity. Ewa słynie z wypieku kultowego sernika i jeśli tylko zgodzi się dać mi na niego przepis to również pokuszę się o jego wykonanie. Jedynym odstępstwem od przepisu jest wykonany przez mnie kajmak czekoladowy, zamiast klasycznego. Składniki na ciasto
Apetyczna babeczkaSkładniki: 4 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 1 łyżeczka wanilia mielona Royal Brand, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 2 opakowania budyń śmietankowy,800 ml jogurt gęsty naturalny
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 200 gram herbatniki pomielone, 1/2 kostki masło lub margaryna miękkie, 4 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 800 ml jogurt naturalny gęsty, 1/2 szklanki olej rzepakowy
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 4 sztuki jajka, 1/2 szklanki cukier, 800 ml jogurt wiśniowy gęsty, 2 opakowania budyń śmietankowy, 200 gram biszkopty, 1 tabliczka czekolada gorzka, - ile potrzeba cukier
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 kg ser typu homo gęsty, 20 dag biszkopty okrągłe, 1 litrowy słoik gruszki z kompotu, 1 tabliczka czekolada gorzka, 2 opakowania galaretka cytrynowa, 1
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 2 sztuki, cukier 1/4 szklanki, serek homogenizowany 300 gram, budyń śmietankowy 1/2 opakowania, rodzynki 1/2 szklanki, kakao do posypania - ile potrzeba z tej ilości
W Mojej Kuchni LubięGdy zobaczyłyśmy ten przepis od razu wiedziałyśmy, że musimy go zrobić. Smak powala...rewelacja. Pomysł zaczerpnięty z blogu Kuchnia Agaty . Bardzo polecamy... Składniki
Anioły w kuchnirośnie ale próba na patyczek nic nie daje bo jest wilgotne Tu trzeba wyczuć. Ma się ładnie przyrumienić z góry. Po upieczeniu bezwzględnie zostawiamy do ostygnięcia. Ciasto ma konsystencję sernika i jest pyszne Lekkie, mało słodkie, pachnące imbirem i przyprawami
ladykitchenPolsce raczej nie kupimy. Zastępuje się go mozzarellą, ricottą, twarogiem. Wierzch ciasta Arabowie barwią na kolor pomarańczowy, stosując barwniki nie koniecznie naturalne. Ja wykorzystuję niteczki szafranu. Wierzch ciasta ,sernika tureckiego jak mówi moja rodzinka, posypuje się siekanymi pistacjami. Oczywiście ciasto musi być nasączone atarem -syropem różanym. Składniki. Tortownica 20cm. 160g ciasta kadayif 50g masła 200g sera ricotta 200g twarogu
Kulinarny karnet Christophera