sernik - 18831 przepisów (strona:1097/1256)

Naleśniki o smaku sernika brzoskwiniowego 160

przysmaków, który nigdy mi się nie nudzi! Wręcz przeciwnie – w głowie co chwile pojawiają się coraz to nowsze pomysły na ich przyrządzenie. Dziś mam dla Was przepis zainspirowany sernikiem brzoskwiniowym , który kilka dni temu piekłam razem z mamą. Kiedy z piekarnika dolatywał jego zapach ja podpaliłam patelnię i do dzieła! Delikatne, puszyste , mięciutkie … z orzeźwiającym cytrynowym posmakiem

Ostra na Słodko
PIERNIK BAKALIOWY Z POWIDŁAMI ( szybki! ) 423

Święta bez piernika?! O nie nie! Tak być nie może! Oprócz serników ( TU macie ich mnóstwo! ) zawsze jest też piernik! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny piernik – taki , który robi się błyskawicznie … nie trzeba nastawiać go kilka tygodni przed … i smakuje fenomenalnie! A zapach podczas pieczenia unosi się w całym domu. Dodatek orzechów laskowych … prażonych

Ostra na Słodko
Serniczki z Sosem Truskawkowym 169

Smakowite serniczki z orzeźwiającym sosem truskawkowym i delikatnym "piaskiem herbatnikowym". Idealny deser na letnie dni, szybki w przygotowaniu, a przy tym przepyszny w smaku. Serniczki z

Słodka Strona
Sernik 186

Upieczemy "ser w serze", czyli nieco inne wydanie sernika. Składniki na masę twarogową: -1/2 kg mielonego twarogu -30 dkg krajanki twarogowej -4 jajka -1/2 szklanki cukru białego -1/2 szklanki cukru brązowego lub trzcinowego -1/4 szklanki wody -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżka kakao -2 łyżki stopionego masła -aromat śmietankowy -słoiczek kwaśnego dżemu    Wodę

Maminek kulinarny
Słodko-kwaśna 182

coś z budyniu, ale jednak jest delikatniejszy. Coś w rodzaju kremu, ale to jednak nie ta konsystencja. Curd jest świetny do naleśników, jako nadzienie do babeczek, idealny jako wykończenie sernika. Standardowo - kojarzy mi się z cytrynami, ewentualnie pomarańczami. Widziałam jednak na blogach, że dziewczyny eksperymentowały z nim na różne sposoby. Ten z żurawiny jest wyjątkowo udany - choć następnym razem zmniejszyłabym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pudding, czyli budyń w wersji luksusowej 193

miałam kremówki, więc mi się przygotowanie deseru przeciągnęło w czasie), a efekt jest naprawdę rewelacyjny. Pieczenie zajmuje sporo czasu, pod koniec trzeba puddingu pilnować - powinien mieć konsystencję sernika - ścięty wierzch, ale przy poruszeniu blaszką powinien lekko drżeć. Ostudzony i dobrze schłodzony, z dodatkiem bitej śmietany smakuje rewelacyjnie - bardzo czekoladowy, choć czekolady jest tam niewiele, trochę słodki, w dużych ilościach mógłby

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Poświąteczne śniadanie - bułeczki na jogurcie 193

znalazłam bardzo obiecującą ofertę wakacyjną, co napawa mnie ogromnym optymizmem.  A co do jedzenia... Brzuchy pewnie macie pełne żurku, białej kiełbasy, szynek najróżniejszych, sałatek, babek, mazurków i serników. Dlatego dzisiaj zaproponuję Wam coś zupełnie nieświątecznego, bez czego jednak większość śniadań się nie obejdzie - pieczywo.  Miałam akurat w domu jogurt naturalny, i potrzebowałam bułeczek na śniadanie. Na blogu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rany cięte oraz kłute i najlepsze ciasto bananowe 194

spodziewałam, a prawdziwą troską. Jeszcze nie zniknęły mi blizny po tym, jak ciachnęłam sobie za jednym zamachem trzy palce, a już udało mi się uszkodzić przy krojeniu fig do sernika (o którym będzie niedługo, bo wyszedł pierwszorzędny). Rana była troszkę głębsza niż zazwyczaj, bo nóż mi wjechał w palec prostopadle, a nie pod jakimś przyjemniejszym kątem, ale zakleiłam wszystko plastrem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
W klimacie nieświątecznym: tarta ze śliwkami 188

ciasta nie było. Stwierdziłam więc, że to jest właśnie ten moment... Przejrzałam książki i gazety, zachwyciłam się kilkoma przepisami. Śliwki z cynamonem albo marcepanem, w cieście ucieranym, drożdżowym i serniku. Wybór ogromnie szeroki, człowiek sam już nie wie, czego chce... Aż w gazetce Pieczenie jest proste  nr 4/2009 w oczy wpadła mi taka sobie niepozorna tarta... Na zdjęciu wyglądała

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z kasztanami. Miodowe 153

Smacznego! I to już ostatnia słodycz na blogu na przed Świętami. Nie było tu w tym roku za bardzo świątecznie - zabrakło piernika, makowca, góry ciasteczek i przynajmniej kilku rodzajów sernika. Nie miałam jednak do tego głowy, poza tym duńskie Święta to zupełnie inna bajka...  Może w przyszłym roku będzie inaczej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przedwielkanocna próba, czyli babeczki kokosowe 190

przepis, który wszystkich oczaruje i zawsze będzie mi wychodził. Na razie szukam i próbuję. Na blogu Happy vege znalazłam niedawno przepis na babkę intensywnie koksową. Miałam mleko kokosowe po serniku, i pomyślałam sobie, że to idealny pomysł. C. uwielbia wszystko, co kokosowe, więc byłam pewna, że zje z przyjemnością. Babka rzeczywiście jest bardzo intensywna w smaku - wiórki i mleko robią

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pascha migdałowa - zupełnie wyjątkowa 219

tradycja ta dotarła. Wcześniej gdzieś coś na ten temat słyszałam, ale nie zawracałam sobie tym specjalnie głowy. Dopiero po założeniu bloga przyjrzałam się tematowi uważniej. Pascha to rodzaj sernika na zimno, przygotowuje się ją na bazie twarogu. Można użyć takiego z kostki, albo zrobić samemu, co sprawia, że pascha będzie jeszcze bardziej tradycyjna. Zrobienie twarogu w domu to wbrew pozorom

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z rabarbarem. Bo dlaczego by nie...? 154

słodkie dodatki. Świetnie komponuje się z mnóstwem innych smaków: oczywiście z truskawkami, ale też na przykład ze słodkimi malinami, z miodem czy z jeszcze kwaśniejszą cytryną. Wyśmienicie smakuje w serniku. A kiedy potrzebna mi odurzająca dawka rabarbaru, zanurzam łodygę w cukrze i przypominam sobie stare, dobre czasy . Mmm... Gdy w Bag brød zobaczyłam chleb z rabarbarem, nie mogłam mu się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Morele w syropie. I plaża 165

wanilią. Efekt - wspaniały! Morele pachną cudownie, poza tym zachowują niezmieniony kształt - zalane gorącym syropem się nie gotują, więc zachowują strukturę. Będzie można je ułożyć na przykład na wierzchu sernika, a z syropu przygotować galaretkę. Ja chcę zrobić z nich lody - z pewnością będą smakowały wyjątkowo! Morele w syropie herbacianym Składniki: (na 8 słoiczków) 2 kg moreli 500 g cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chałka z mlekiem w proszku 197

się do użycia, zmieniłam koncepcję. Chciałam mleczny smak chałki uwydatnić, nie stłumić orzechami. Przypomniałam sobie o mlecznej kruszonce, którą widziałam kiedyś na blogu Cukrowej Wróżki . Ona użyła jej do sernika, według mnie idealnie nadawała się do mojej chałki. Oj, nie pomyliłam się. Kruszonka sama w sobie smakuje wyśmienicie - słodko-mleczna, inaczej nie da się jej opisać. Jeśli lubicie smak mleka

Pożeraczka, czyli raz adobrze