Witajcie kochani. Kolejny rok już za nami.. Poprzedni żegnałyśmy na słodko - sernikiem. Dziś nasz post pachnie nieco orientalnym, białym i chudym mięskiem na patyku. Składniki salsy z awokado to spontaniczny, eksperymentalny zespół różnych składników z pozostałych, poświątecznych zapasów. Nasz obiad/lunch/kolacja na pewno wpasuje się idealnie w menu tych trzymających linię, ale tym , którzy mają już dosyć obfitego, ciężkiego jedzenia
Symfonia SmakówOczywiście wszystko zależne jest od naszego piekarnika, dlatego patyczkiem należy sprawdzać konsystencję ciasta. Ważne: ciasto nie ma być suche ani twarde, oczywiście też nie płynne -najtrafniejsze określenie to konsystencja sernika. Gotową empanadę wyciągamy z piekarnika i .... smacznego
Smaki Brazyliisłoiczka. Szczelnie zakręcamy, potrząsamy, aby przemieszać smaki i aromaty. Odstawiamy i używamy, w miarę potrzeby. Sól waniliowa ma zastosowanie do deserów, podkreśla smak czekolady, kawy, jest niezastąpionym dodatkiem do serników… i nie tylko. Oczywiście wykorzystywana z dozą umiaru. U mnie będzie miała konkretne zastosowanie, gdyż przygotowałam ją specjalnie do… No właśnie – do czego? O tym się przekonacie, mam nadzieję
mojewypiekiinietylkoPołączenie ciastka kruchego z masą sernikową (na zimno) i dodatkiem karmelizowanych śliwek, to propozycja nie do odrzucenia. Może deser trochę pracochłonny, ale jak rozłożymy jego przygotowanie
mojewypiekiinietylkoupieczeniu może być sucha (jednak zależy to też od odmiany dyni), więc jeśli będą trudności przy jej zblendowaniu, dodajcie nieco przegotowanej wody. Do czego można wykorzystać takie purée? Do sernika, nadzienia drożdżówek, kawy, syropu dyniowego i czego sobie zamarzycie :-). Jak je przechowywać? W szczelnym pojemniku w lodówce lub zamrozić wcześniej zważone porcje. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćprzepadam za deserami na zimno. No może poza kilkoma małymi wyjątkami. Nigdy nie byłam miłośniczka serników z galaretkami, z owocem wszelkim, jakoś tak mam. Jest jeden wyjątek. Torcik truskawkowy jaki robi ciocia Małżona. Przepis zapisałam i już kilka razy wypróbowywałam. Poddałam go też małej modyfikacji. We wtorek po upalnym, parnym i dusznym dniu postanowiłam wykorzystać resztę truskawek
Dzieje kuchennej Wiewióryskupić na tu i teraz , bo na kolejny taki dzień przyjdzie nam czekać całe dwanaście miesięcy. Zdrowych, wesołych, spędzonych w rodzinnej atmosferze Świąt, karpia bez ości i najsłodszego sernika, zachwycających prezentów rozpakowywanych przy dźwiękach kolęd i oczywiście szczęśliwego Nowego Roku! Dziękuję też ogromnie za wszystkie życzenia - wszystkim razem i każdemu z osobna. Sprawiają mi one naprawdę wielką radość. Koniecznie
Pożeraczka, czyli raz adobrzedeser robiłam dla mojej 6 letniej bratanicy :) Uwielbia te ciasteczka :) Składniki: -500 ml śmietanki kremówki 36 % (opcjonalnie 30 %) - 400 g mielonego serka do sernika w kubeczku (u mnie marki Wieluń) - ok. 20 ciasteczek Oreo (ja zakupiłam 2 małe opakowania) - 4 garści małych bez Z ciasteczek ściągamy białe nadzienie. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy
Bon Appetit Małgorzatyzostało zrobione na tle mojej mięty oraz z moim psem rasy bichon frise :) Składniki na 2 duże porcje: - 250 ml śmietanki 36 albo 30 % - 250 g serka mielonego do sernika albo mascarponce. u ser marki Wieluń - kilka białych, kupnych bez. (ilość uzależniona od tego jak bardzo chcemy by deser był słodki. - 1 l malin - czerwone porzeczki do dekoracji - mięta
Bon Appetit Małgorzatykostki masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli 1/2 opakowania cukru waniliowego Ser: 500 g sera białego gotowego do serników 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego olejek waniliowy Dodatki: 1 duża łodyga rabarbaru 1 szklanka truskawek Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki Sposób przygotowania
Kuchnia domowa AniMyślę, że ciasto "Seromakowiec" to hit tych Świąt. Połączenia moich dwóch ulubionych ciast- makowca i sernika, na bezglutenowym biszkopcie, z dodatkiem polewy z rozpuszczonych krówek i posiekanymi orzechami laskowymi...Mhmm czego chcieć więcej. Kochani! Dodaję ten przepis dziś abyście i Wy mogli zrobić na Święta to cudowne ciasto. Pragnę jeszcze dodać, że jest to ciasto bez cukru i bez tłuszczu
Mango PapajaPotrzebowałam na wczoraj szybkiego w wykonaniu no i przede wszystkim pysznego ciasta, przygotowałam murzynka z serem i to był strzał w dziesiątkę. Ciasto jest pyszne
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaMasę makową już ostatnio zrobiliśmy, to teraz pora ją wykorzystać! A najlepiej wykorzystać do pysznego ciacha! Albo sernika z makiem … albo np. takiego jak dziś! Niesamowicie puszyste … delikatne … miękkie ciasto ucierane z fantastyczną masą makową jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta! Do kawy … do kakao … do ciepłej herbatki – gwarantuję , że każdy z przyjemnością
Ostra na SłodkoSpód : 1 łyżka kakao rozpuszczalnego 250 g herbatników typu petitki 150 g margaryny Kasia Masa : 1 kg serka śmietankowego ( Juliko w wiaderku ) 5 jajek 200 g
Ewa w kuchni4 jajka ( rozmiar M ) 500 g serka twarogowego waniliowego w wiaderku 300 g jogurtu naturalnego gęstego 1 budyń waniliowy ( 40 g ) 1/2 szk cukru herbatniki typu
Ewa w kuchni