Chciałbym Wam życzyć zdrowych, spokojnych świąt, pełnych nadziei oraz miłości, pogodnego nastroju, oraz najwspanialszych rodzinnych spotkań, wśród rodziny i przyjaciół i oczywiście mokrego poniedziałku :) Wielkanocne wydanie mojego sernika w aromacie limonki z polewą czekoladową. Zapraszam Przejdź do przepisu
kulinarnyJajedna szklanka świeżo wyciskanego soku - 115 kcal. Pomarańcze świetnie sprawdzają się również jako dodatek do ciast. Poniżej przedstawiam przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczy, której możecie użyć np. do klasycznego sernika . Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki . Składniki na jeden mały słoiczek: 3 pomarańcze 1 szklanka cukru 1/8 szklanki wody CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Pomarańcze kroimy
My Culinary ArtJestem wielką miłośniczką kruchego ciasta. Wszystko co jest przygotowane z tego wypieku jest cudowne. Szarlotka, kruchy spód do sernika, kruche babeczki czy ciasteczka. Jest to również ulubione ciasto moich małych kucharzy uczestniczących na warsztaty kulinarne. Zresztą będąc dzieckiem lubiłam to ciasto równie mocno. Prawdopodobnie za jego prostotę, konsystencje i uniwersalność. Dzisiejszy przepis jest dokładni taki sam! Prosty i uniwersalny
Słodkie Przyjemności"Ostatnia niedziela wakacji szkolnych. Co dla mnie oznacza powrót do pracy - nie, nie pracuję jako nauczycielka - choć mam do tego prawo :) Wracam do dziecięcych animacji i
Słodkie PrzyjemnościKtóregoś razu na targu, sprzedając czereśnie, stanęłam przy stoisku z domowym białym serem i innymi domowymi wyrobami. Skusiłam się (choć przyznam szczerze, że kupowanie nabiału czy
Słodkie Przyjemnościchwili możesz zamrozić. Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy, aby w trakcie wałkowania nie popękało. Rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąką. Kruche ciasto wykorzystujemy jako spód do tarty, babeczek serników czy ciast owocowych. Smacznego
Słodkie Przyjemnościmoże być coś lepszego od pieczonego mięsa polanego sosem żurawinowym? Może! Użycie tego samego sosu jako dodatek do sernika czy kremowego deseru. Sami się przekonajcie, jak taki prosty sos może zmienić Wasze życie :) Jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut, a Wasz świąteczny stół zyska dodatkowy atut! Składniki 0,4 kg świeżej leśnej żurawiny 100 g cukru
Słodkie PrzyjemnościNowy rok rozpoczynam słodko. A co, kalorie i tak się szybko spali ;) A smak tych małych serniczków zniewala do reszty. Uwielbiam posmak migdałowy, a kajmak jest
Słodkie Przyjemnościbratowej nalewkę z kukułek. Kompletnie nie spodziewałam się, że to coś tak pysznego! Nalewka była dość gęsta więc folgowałam sobie używając jej jako sos do ciast (szczególnie z sernikiem smakowała wybornie). Oczywiście wszystko z umiarem;) Nalewka ta natchnęła mnie do rozważań nad wykorzystaniem kukułek do wypieków. Jako pierwsza przyszła mi do głowy
happycreatiff.blogspot.comLeżymy tak sobie wczoraj z żoną i przyszedł nam obojgu w tej samej chwili smak na aphelstrudel. Pyszne to to jest i tak sobie pomyślałem, że wśród tych wszystkich serników i makówek znajdzie się jeszcze miejsce na świątecznym stole na takie wspaniałości. Działamy! Co potrzeba? Do ciasta: -dwa i trochę kubka mąki krupczatki przesianej -jajo -dwie łyżki oleju rzepakowego -pół
BaRepasKeks. Ciasto, które lubię najbardziej, poza sernikiem oczywiście. Nadziane bakaliami, wilgotne i zachowuje świeżość przez długi czas. Można zamrozić upieczone, kiedy tylko mamy ochotę na coś słodkiego odmrozić i zjeść. Keks z lukrem królewskim, taki gościł na moim stole na Boże Narodzenie i Nowy Rok. Ciasto upiekłam w dwóch foremkach aluminiowych 30x19x4,5 cm Przepis znalazłam na stronie blogerki kulinarnej
Moja smaczna kuchniaskładniki biszkopt * 2 jajka * 1/4 szklanki mąki pszennej * 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżeczka soku z cytryny * 1/4 szklanki cukru masa * 250 g truskawek * 10
Mix smakuskładniki biszkopt * 2 jajka * 1/4 szklanki cukru * 1/4 szklanki mąki pszennej * 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżeczka soku z cytryny masa i dodatki * 500 ml
Mix smakuskładniki * 500 g sera śmietankowego waniliowego w wiaderku * 250 ml słodkiej śmietany 18% z kartonika * 1 bita śmietana w proszku śnieżka * 3 galaretki w ulubionych smakach
Mix smakuskładniki biszkopt * 1 jajko * 35 g mąki pszennej * 30 g cukru * olejek waniliowy masa serowa * 500 g mielonego twarogu śmietankowego * 400 ml śmietany kremówki * 75 g
Mix smaku