Znowu wykorzystałam foremkę Lilianę o której pisałam Wam tutaj i przygotowałam sernik z borówkami. Tym razem nie użyłam kominka ale ciacho równie fajnie się prezentuje w takim kształcie. Jeśli nie posiadacie takiej foremki ciasto można przygotować w zwykłej tortownicy, tylko zamieniając kolejność warstw - najpierw biszkopty, potem masa serowa a na wierzchu galaretka. Ja użyłam galaretki szafirowej
Monia miesza i gotujeSkładniki: * 250 ml śmietanki 30% - u mnie ok. 100 ml - tyle miałam * 250 ml serka mascarpone - nie miałam, dałam kilka łyżek jogurtu greckiego * 250 g sera na sernik * pokruszone bezy - dałam 2 łyżki fruktozy * paczka digestive - dałam 100 g * 100 g masła - dałam 50 g + 20 g gorzkiej czekolady * maliny Ciasteczka zmiksowałam, masło z czekoladą
Zdrowa Kuchnia Sowyprecelki. sowa_nie_sowa 2012/02/27 13:59:30 Marinia , dziękuję! agattekh 2012/02/27 19:19:20 Jakie śliczne precle :-) Gość: MartaF, zol-a.merinet.pl 2012/02/27 20:46:20 Zapraszam do siebie na sernik :) A Twoją chałwę przestudiowałam dokładnie, przeszło mi przez myśl czy by nie spróbować jej zrobić, ale czy ona smakuje jak prawdziwa chałwa? Bo problem polega
Zdrowa Kuchnia SowyDosyć długo się zastanawiałam co dzisiaj upiec i ostatecznie padło na śmietanowiec na kruchym cieście z malinami:) Autorka podaje z wiśniami. Prócz tego wprowadziłam jeszcze kilka
Smaczne ZdroweWszystkim maluszkom życzę dzisiaj udanego dnia i mnóstwo uśmiechu i słońca!! A w prezencie ode mnie malutkie serniczki z truskawkami, bo dzieci lubią dania, które
Z miłości do słodkościskąd taka niesłuszna nazwa?? Upiekłam to ciasto i według mnie nie ma nic wspólnego z tą nazwą:) Ciasto jest puszyste, delikatne, odrobinę wilgotne, smakiem i konsystencją bardzo przypomina sernik. Po prostu idealne... Możecie czereśnie zastąpić wiśniami. Wypróbowałam przepis Doroty. Ciasto: 5 żółtek, 3 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. cukru pudru, 250g masła lub margaryny, laska wanilii
Z miłości do słodkościZnów dokuczają nam upały, więc desery na zimno są jak najbardziej potrzebne:) Tym razem przygotowałam sernik na zimno na ciasteczkowo - owsianym spodzie z dodatkiem jagód. Ma fantastyczny kolor - ni to niebieski ni fioletowy:) Chłopcy zajadali z niezwykłym apetytem, więc musiało im naprawdę smakować:) Zamiast jagód można użyć borówek. Spód: 150 g herbatników, 5 łyżek masła lub margaryny
Z miłości do słodkościSezon na maliny trwa w najlepsze, muszę więc go dobrze wykorzystać. Zawsze obowiązkowo piekę kruche ciasto z dodatkiem malin, ale tym razem dodałam do niego twaróg
Z miłości do słodkościstaram się dać czasem (ale tylko czasem:)) piekarnikowi odetchnąć i przygotowuję jakieś ciasto na zimno. Znalazłam na krzaku jeszcze troszkę czarnych porzeczek i od razu wiedziałam, że muszę zrobić sernik! Ciasto jest smaczne, lekkie - przypomina nieco piankę;) Idealne do filiżanki niedzielnej kawki... Inspiracja Spód: 150g masła lub margaryny, 150g biszkoptów. Masło stopić, biszkopty zmielić w blenderze. Wymieszać, wyłożyć
Z miłości do słodkościopiniami, pomysłami na zmiany w przepisach i ogólnie zaznaczania swojej obecności - zawsze to lepiej pisze się dla kogoś lub z kimś niż w puste internety! W odcinku pierwszym będzie... sernik czekoladowy z malinami! Tak na zakończenie, do pieczenia i biegania po kuchni polecam
sama złodyczminut, dzięki czemu napęcznieje i łatwiej będzie ją wymieszać. Mango miksujemy ze śmietaną i cukrem, po dokładnym rozmieszaniu dodajemy też żelatynę - powinna powstać lekka pianka. Wylewamy na ostudzony sernik i wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Jako że ciasto jest mocno słodkie, najlepiej je spożywać, jak to ktoś kiedyś ujął, w towarzystwie
sama złodyczZgodnie z tradycją na tegoroczną Wigilię zrobiłam tort, w dodatku ze staropolskim owocem, uwielbianym już przez nasze prababcie. Bo nie każdy musi mieć makowca i sernik na święta :) Biszkopt: 4 jajka 1,5 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki szklanka kakao 0,5 szklanki wody łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki szampana Masa: 2 owoce mango opakowanie mascarpone
sama złodyczciasto gości w mojej kuchni od bardzo dawna.Już nie pamiętam, od kogo . Często podczas zapisywania przepisu dodaję ,np. Sernik Basi, itp. Tym razem nie wiem , skąd się pojawił. Jest jednak dość ciekawy, gdyż ma bardzo dożo jabłek. Właściwie są one w nim dominujące i dodatkowo smak cynamonu, dodaje mu tego niepowtarzalnego smaku i zapachu. Czego potrzebujemy
W kuchennym oknie EwySezon truskawkowy w pełni - zapraszam więc na pyszny sernik na zimno z owocami , które lubię najbardziej :) SKŁADNIKI 300g truskawek 1 galaretka truskawkowa 250 ml śmietany kremówki 100g cukru pudru 1 op. cukru waniliowego 100ml mleka 15g (3 łyżki) żelatyny 450g twarogu śmietankowego okrągłe biszkopty - ok 15 sztuk na tortownicę 23 cm 1/3 szklanki wody
Moje Kuchenne Rewelacjesmakują. W tym roku przywiozłam sobie piękną dynię od babci z ogródka i zapakowałam ją na początek do słoików. Takie puree można użyć do różnych celów- ciasto, sernik, zupa i wiele innych, także zachęcam ;) Składniki: dynia Wykonanie: Dynię myjemy, usuwamy środek z pestkami. Resztę dyni wraz ze skórką kroimy na mniejsze części i układamy na blasze. Pieczemy
Czerwona Porzeczka