Sernikobrawnies z malinami robiłam już kilka razy. To ciasto jest niezawodne, zawsze wychodzi :) przepis wzięłam z forum cincin: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=15459 Robi się je bardzo szybko
bistro mamaMarzyłam, żeby domowe drozdżówki zjeść kiedyś na śniadanie, najlepiej w leniwy sobotni poranek :) Przepis kombinowany z kilku, więc uznaję za własny. Czytaj więcej »
bistro mamaA raczej piernikowo-serowe, bo do ciasta dosypałam trochę przyprawy korzennej. W końcu miało być świątecznie :) Wyszło pyszne! Czytaj więcej »
bistro mamaDzisiaj nowego wpisu miało nie być. Bo najzwyczajniej w świecie nie obchodzimy Walentynek 14 lutego :) Walentynki ucztuję w każdy weekend, kiedy mam swoją rodzinę w komplecie
bistro mamaKolejny domowy klasyk :) Nie wierzę, że ktoś może go nie znać. Był na stole podczas każdej rodzinnej imprezy, w czasie świąt, urodzin i bez okazji w
bistro mamaJuż dawno mnie kusił. I słyszałam wiele pozytywnych opinii na jego temat. Wszystkie się potwierdziły. Przepis pochodzi z blogu MOJE WYPIEKI Czytaj więcej »
bistro mamaCiasto idealne na lato, bo bardzo orzeźwiające w smaku, a połączenia smaku kremowego serka, delikatnego kremu cytrynowego i mocno kakaowego spodu, nie sposób opisać słowami. W
bistro mamaW oryginale na wierzchu były brzoskwinie zalane galaretką. Takie ciasto przyniosła do pracy Jola z okazji swoich urodzin. Wszystkim oczy wychodziły z orbit, a ślinianki nie
bistro mamaPrzepis na to ciasto w wersji z malinami jest jednym z najczęściej wyszukiwanych przepisów na moim blogu. Po wersji malinowej, brzoskwiniowej, przyszła pora na wersję truskawkową
bistro mamaMam taką starą książkę kucharską po mojej mamie. Książka zaczyna się od strony 16. Nie znam jej tytułu ani nie wiem, w którym roku została wydana
bistro mamaświątecznej paschy. I dodałam! Ale o tym za jakiś czas... W sobotę znalazłam w szafce paczkę suchych ciastek, które kupiłam kiedyś z myślą o zrobieniu z nich spodu do sernika. Nie miałam jednak w lodówce sera. Ale miałam za to jakieś resztki orzechów, gorzką czekoladę, kawałek masła. I tak urodził się pomysł na czekoladowo - herbaciane kule. Wieczorem usiadłam, przejrzałam zdjęcia
bistro mamaNie wiem skąd zaczerpnięty jest ten przepis, ale gdy koleżanka zrobiła serniczek mascarpone z malinami stwierdziłam, że muszę go mieć! Ciasto jest przepyszne. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldZ okazji już 10.000 "wejść" na bloga przygotowałam przepis na "torcik", a raczej serniczek z malinami na zimno. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldMoja wersja sernika na zimno w deserowym wydaniu. Ciasteczkowy spód, następnie warstwa serowa oraz bananowa z karmelkową polewą. Całość zwieńczona podprażonymi płatkami migdałów. Po prostu kremowy, subtelny w smaku sernicz ek. Składniki (na 3 pucharki): ciasteczkowy spód -opakowanie zbożowych ciasteczek (u mnie belvita zboża+mleko) -chlust gorącego mleka warstwa serowa -250 g serka wiejskiego -saszetka wanilinowego cukru
Kuchnia Elliemasła 350 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g cukru pudru sól cynamon 4 jajka 80 ml mleka 30 g skrobi ziemniaczanej 300 g białego serka naturalnego do serników PRZYGOTOWANIE ciasta: Do miski wkładamy 200 g schłodzonego masła, dodajemy 300 g mąki, 100 g cukru, szczyptę soli i wbijamy jedno całe jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy
kulinarnyJa