chleb - 25827 przepisów (strona:1108/1722)

Jajka, a cholesterol. Czego unikać w Święta Wielkanocne, aby sobie nie zaszkodzić. 204

zimnej płycie” planujesz nadziewane jajka, wykorzystaj same białka, bez żółtek. Nie dodawaj ich do farszu; barszcz biały/ żurek serwowany o poranku/ na obiad, niech czaruje raczej cudownie pachnącym, wiejskim chlebem – nie jajkami czy kiełbasą. Na talerz nałóż nie więcej jak połówkę małego jajka oraz kilka plasterków „wiejskiej” – wystarczy; to już prawie wiosna – ruszaj się jak najwięcej! Im mniej spędzisz przy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Żurek wielkanocny 143

większy wymiar smaku i niepowtarzalność. Taki aromatyczny, kwaśny z wędzoną nutą żurek można zaserwować we wybranej dla Was porze….śniadaniowej czy też obiadowej! U mnie zawsze na bogato, w chlebie, z jajkiem, białą kiełbaską i rzeżuchą. Smakowitych świąt życzę!!! Składniki na 4,5 litra zupy: 200 g boczku surowego wędzonego 500 g kiełbasy białej surowej 200 g selera

Kierunekuchnia
JAJKA FASZEROWANE KREMOWYM SERKIEM I MIĘSEM KRABA 159

gładką masę. Dokładamy pokrojone drobno paluszki krabowe oraz paprykę, mieszamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy. Krok 4. Farszem napełniamy połówki jajek, dekorujemy młodymi listkami warzyw. Podajemy z majonezem oraz chlebem z masłem. Smacznego :) fot. Moja Książka Kucharska

Moja Książka Kucharska
Domowy zakwas na żurek 162

łyżkę soku z ogórków kiszonych (domowe roboty)      lub  jeśli nie posiadacie ani zakwasu, ani ogórków kiszonych pomocna będzie skórka dobrego razowego chleba. Do sporego słoika wsypać mąkę, dodać wodę i zamieszać.  Dodać resztę składników.  Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. Zaglądajcie do niego codziennie. Wystarczy zamieszać i obserwować.  Kiedy

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Domowy zakwas na żurek 146

Święta Bożego narodzenia czy Wielkanoc to specjalny rodzinny czas. Dlatego staramy się przygotować dania tradycyjne i włożyć w nie jak najwięcej serca. Sami pieczemy chleb, robimy białą kiełbasę czy nastawiamy domowy zakwas na żurek. O tym ostatnim jest dzisiejszy przepis krok po kroku.   Tak jak barszcz Bożonarodzeniowy zyskuję duszę

kuron.com.pl
Pieczone bakłażany z sosem maślankowym 106

kubki smakowe. Bardzo proste wegetariańskie danie z kilku składników, świetnie sprawdza się jako przystawka lub dodatek do mięsa. A sam Ottolenghi poleca podawać je z pitą lub wiejskim pszennym chlebem.  Składniki: 2 bakłażany 80 ml oliwy 1,5 łyżeczki listków tymianku + kilka całych gałązek owoc granatu łyżeczka za'ataru sól morska, czarny pieprz na sos: 140 ml maślanki

wyzwania kuchenne
Śniadaniowe muffinki jajeczne 183

oznacza, że robiąc 6 muffinek, zawsze będziemy upotrzebować 6 jajek. Do przygotowania tych śniadaniowych babeczek użyjcie formy do muffinek. Smacznego! Zobacz też: Zielona szakszuka Nadziewane bułeczki na ciepło Chleb w jajku | Smak dzieciństwa Przepis na muffinki jajeczne Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 20 minut Składniki kilka plasterków boczku mała cebulka ząbek czosnku garść liści szpinaku kilka suszonych pomidorów kilka

Kuchnia Bazylii
Pieczona biodrówka na kanapki 137

biodrówka. To nieco ostatnio zapomniana część wieprzowej tuszki, a szkoda bo jest bardzo miękka i delikatna. Będzie idealną propozycją na świąteczne wielkanocne śniadanie, albo po prostu pysznym dodatkiem do chleba. W dzisiejszym wpisie będzie parę słów o tym dlaczego warto samemu przygotować w domu kawałek dobrej wędliny, i, że wcale nie jest to zbyt skomplikowane.  Zresztą na blogu jest

Kulinarne przygody Gatity
Dżem brzoskwiniowy 172

sokiem brzoskwiń? Ich aromat i smak przypominają nam miłe chwile z dzieciństwa. Zacznij dzień od najlepszej kanapki z własnoręcznie zrobionym dżemem brzoskwiniowym! Nie ma nic lepszego niż kromka świeżego chleba z domowym dżemem. Składniki: 1 kg brzoskwiń 1 kg cukru Sok z 1 cytryny Sposób przygotowania: Brzoskwinie obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy w kostkę. Go garnka o grubym dnie dodajemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sałatka z salcesonem 438

prostu były małe :) Nie dodawałam już soli ani pieprzu, ponieważ salceson był dość pikantny. Wskazane jest pozostawienie sałatki na parę godzin w lodówce. Podawać z chlebem, np.jako przystawkę do pieczywa

Kulinarne przemyslenia
Babka drożdżowa 160

mojej głowy. Dziś śmieję się z tego i mówię, że mam co wspominać, ale wtedy do śmiechu mi nie było. Wspominam też ciasto drożdżowe, w formie babek i chlebów. Taka lekko słodka babka wyśmienicie smakowała z szynką i ćwikłą. Czerstwa, idealnie pasowała do ciepłego mleka. Nie piekę zbyt wiele na święta, ale taka drożdżowa baba na stole stać musi

bistro mama
Galaretka drobiowa z jajkiem 148

robię często,bo bardzo ją lubię,a ,że rosół robię z dużą ilością mięsa to często mi go zostaje więc trzeba je wykorzystać ,raz robię pasztet,raz pastę do chleba a czasem galaretkę.Wielkanoc już tuż tuż więc tym razem zrobiłam z jajem ,natką pietruszki i marchewką. Pychotka.... Składniki: 600-700 g mięsa drobiowego z rosołu bez kości 2 marchewki

Swojskie jedzonko
JAJKA FASZEROWANE SAŁATKĄ 118

łyżeczce farszu. Pomidorki umyć i pokroić w w małą kostkę.  Nafaszerowane jajka posypać pomidorkami i resztą posiekanego koperku. Jeśli zostanie Wam sałatki możecie użyć jej jako pasty do chleba

Niespełnione zdolności kulinarne
Zakwas żytni 134

może wydawać się skomplikowane, ale moim zdaniem najtrudniej zacząć i jest to kwestia wprawy. Na tym zakwasie wyhodowanym z mąki żytniej razowej typ 2000 upiekłam swój pierwszy prosty chleb na zakwasie z TEGO przepisu. Składniki: mąka żytnia typ 2000 letnia woda Dzień pierwszy rano: w szklanym wyparzonym litrowym słoju wymieszać dokładnie 1/2 szklanki mąki i 1/2 szkl. letniej wody

wyzwania kuchenne
Frytki z marchewki z jajkiem na miękko. Pomysł na pyszne śniadanie. 144

Jajko na miękko nie każdy lubi. Ja uwielbiam maczać kawałki chleba lub warzyw w płynnym żółtku. Dlatego dlaczego by nie zanurzać serowych frytek z marchewki? Składniki: 2 duże marchewki 20g tartego parmezanu 2 jajka pieprz grubo mielony Sposób przygotowania: Marchewkę obierz i pokrój ją w słupki. Lekko podgotuj (5 minut) Wyłóż na papier do pieczenia i posyp tartym parmezanem

wysmienity