chleb - 26176 przepisów (strona:1100/1746)

PLACEK CUKINIOWY NA SŁONO / CUKINIA POD KRUSZONKĄ / CUKINIA W KRUCHYM CIEŚCIE 128

Cukinii w tym roku mamy pod dostatkiem. Soki, sałatki,  zupy, pasty do chleba z jej dodatkiem lub z nią w roli głównej, przygotowuję codziennie. Udało mi się też stworzyć coś niebanalnego na drugie danie obiadowe. Pomysł narodził się podczas pieczenia szarlotki sypanej. Wymyśliłam, by ciasta nie słodzić i przełożyć cukinią zamiast jabłek.  Efekt niesamowity!!! Placek czy zapiekanka (nazwa

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kotlety mielone z boczniakami 237

przesmażyć cebulkę. Gdy lekko się zeszkli to dodać boczniaki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć na średnim ogniu, aż do wyraźnego skurczenia się grzybów. Boczniaki ostudzić. Kromkę chleba lub bułkę zalać niewielką ilością wrzącej wody. Do mięsa mielonego wbić jajka, dodać boczniaki z cebulką i namoczone pieczywo. Całość przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Wszystkie składniki bardzo

Ugotować
miod arbuzowy 177

okrężnicy. Arbuzy znacznie poprawić proces trawienia. włókna pulpy arbuz jest doskonałym środkiem pobudzającym użytecznych mikroflory jelitowej. Arbuz jest produktem alkaliczna, neutralizuje negatywne skutki kwasów z jaj, mięsa, ryb, chleba. Arbuz zawiera dużo kwasu foliowego, który jest niezbędny dla normalnego życia każdej osoby, ponieważ bierze udział w tworzeniu krwi i syntezy aminokwasów. kwas foliowy jest stymulatorem metabolizmu tłuszczu, ma wyraźny wpływ

w mojej kuchni
Ratatouille (ratatuj) 153

jest wyjątkowo smaczne. Ratatouille to jarska potrawa prowansalska. Podstawę stanowią bakłażany, cukinie, papryki, cebule i pomidory.  Można je podawać na różne sposoby, na ciepło lub zimno,  z chlebem lub makaronem, jako dodatek do mięsa lub ryby, jako samodzielne danie lub jako przekąskę. Najważniejsze, że zawsze jest smacznie! Sposób robienia podpatrzyłam na filmiku ze strony  Bon appetit składniki

Stare Gary
Śniadanie angielskie – fasolka, boczek i jajko sadzone 288

proste do przygotowania i co ważniejsze niezwykle smacznie. Pokażę Wam co kupić i jak przygotować takie śniadanie w domu. Składniki puszka fasoli w pomidorach plasterki wędzonego boczku 2 jajka chleb tostowy Śniadanie angielskie – przygotowanie Fasolkę w pomidorach kupicie w puszce w supermarkecie. Gotową fasolkę wyprodukował Heinz. Fasolkę podgrzewamy w rondelku, uważając aby nam się nie przypaliła. Boczek grillujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowe przetwory z jabłek 191

lekko gazowany napój alkoholowy, który doskonale orzeźwia. Nadmiar jabłek można również pokroić na cząstki i ususzyć. Suszone jabłka są świetną przegryzką. Można je też różnorodnie wykorzystać (nawet do upieczenia chleba). Jeśli lubicie, możecie też przygotować kompot z jabłek. Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w kolejnej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z arbuza i awokado do grilla 221

letnie lenistwo. Widzę w nim jednak same zalety, bo sałatka z arbuza i awokado jest jego smacznym wynikiem. Sałatka z arbuza to idealna przystawka do grilla. Po co jeść chleb, po co makaron, kasza, ryż, kiedy sałatkę można zrobić dosłownie w 5 minut i ze smakiem zjeść z grillowanymi szaszłykami . Uwielbiam ogród latem, bo znajdę w nim wszystko co potrzebuję

codojedzenia
sopa castellana (kastylijska zupa czosnkowa) 315

zeszklić na rozgrzanej oliwie, razem z czosnkiem i boczkiem. Dodać paprykę, przesmażyć, zalać wodą. Gotować. Jajka roztrzepać w misce, wlać na wrzącą wodę, ciągle mieszając. Dodać porwany na kawałki chleb (ilość według gustu) i chwile jeszcze potrzymać na ogniu. Bardzo pożywna, doskonała na chłodne

stajnia gołębie od kuchni
Klejące skrzydełka z kurczaka - marynowane i pieczone... 168

aluminiowa, lub pokrywka) i piecz około 30 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 200stC, zdejmij pokrywkę/folię i piecz kolejnych 20 minut. Podawaj z frytkami, sałatka ziemniaczana i/lub dobrym chlebem.  Przepis, zmodyfikowany lekko, z bloga Słodkie Okruszki . A tak nawiasem mówiac, jakby ktoś, kiedyś, gdzieś zastanawiał się, jak łatwo/trudno robi się zdjęcia jedzenia, w towarzystwie dzieci

Lejdi of the house
CEBULA MARYNOWANA Z KOPREM 239

Cebula marynowana z koprem fot. Moja Książka Kucharska Cebula marynowana z koprem. Przepis na krążki cebulowe z koprem. Pyszna marynowana cebula bardzo wzmocniona koprem stanowi absolutnie rewelacyjny dodatek do chleba z masłem lub burgerów. Warto ją wypróbować także z grillowanym mięsem lub filetem z ryby. Doskonała do pieczonej wieprzowiny, jako dodatek do sałatek i marynat. Absolutna rewelacja. Najlepiej smakuje

Moja Książka Kucharska
Pszenny chleb powszedni 137

Piekłam już wiele chlebów, ale chyba ten odpowiada mi najbardziej. Jest bardzo szybki i prosty do wykonania. Ciasto nie wymaga wyrabiania. Myślę, że uda się nawet osobom początkującym w kuchni. Dodatki można dowolnie modyfikować. Lubię do swojego bochenka dorzucić np. słonecznika, siemienia lnianego czy pestek z dyni. Zdjęcia też są z różnych bochenków, a to inny dodatek, a to część

Kuchnia domowa Ani
Pasta z buraków i migdałów do chleba 153

wyprażonych migdałów bez skórki olej np. z awokado ząbek czosnku kumin 1/2 łyżeczki * zamiast migdałów możesz dodać sera feta i tymianku zamiast kuminu sól i pieprz do smaku ** zamiast chleba użyłam wrapów warzywnych Papagrin Buraki i migdały z czosnkiem umieść w malakserze, dolej oliwy i zmiksuj na gładką masę. Przechowuj w lodówce do kilku

AZgotuj!
Wątróbka wieprzowa z cebulką 194

mnie rarytas i jedne z ulubionych dań. Tak naprawdę wystarczą dwa składniki: wątróbka i cebulka i mamy zgrany duet. Możemy jeść ją na ciepło z ziemniakami czy chlebem, ale także smakuje dobrze na zimno, jako dodatek do pieczywa. Wątróbka wieprzowa różni się od wątróbki drobiowej oczywiście wielkością, ale także smakiem. Drobiowa jest delikatniejsza, a w wieprzowej jest wyczuwalny dość charakterystyczny

Kuchnia Bazylii
Wegańskie smarowidło z tofu, pieczonej papryki i kaszy jaglanej 153

dzimy W wysokim naczyniu umieszczamy pokrojone tofu oraz przestudzoną paprykę i kaszę. Wszystkie składniki miksujemy. Przyprawiamy do smaku i posypujemy czarnuszką. Smarowidło idealnie sprawdza się jako dodatek do chleba, ale również, jako gęsty dip. Smacznego

ChilliJemy