chleb - 26176 przepisów (strona:1092/1746)

Zalewajka łódzka 188

nieco mniej lub więcej (ja wlałam 500 ml). Zalewajka powinna być kwaśna i zawiesista, ale niezbyt gęsta. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.  Zalewajkę można podawać z chlebem. Smacznego

Codzienne Gotowanie
LECZO Z MIĘSEM MIELONYM I CUKINIĄ 154

zbędnego brudzenia naczyń - po kolei należy tylko wrzucać poszczególne składniki i podsmażać, a następnie całość poddusić wraz z przyprawami. Ja zjadłam leczo z ziemniakami, mój Mąż z pajdą świeżego chleba, a Dzieci... z makaronem! Każdemu wedle zachcianki! 😉 SKŁADNIKI: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 500 g mięsa mielonego (użyłam z łopatki) 8 średnich pieczarek 2 papryki czerwone

Słodko-Słony Świat Ilony
Co jeść jesienią? 154

płatki owsiane gotowane na mleku lub wodzie z dodatkiem sezonowych owoców i rozgrzewających przypraw: cynamonu, imbiru, goździków. Jeśli nie lubisz owsianki, zjedz jajka: jajecznicę lub omlet z dodatkiem żytniego chleba. Szukasz ciekawego i smacznego śniadania? Polecam Budyń proteinowy z karmelizowanymi owocami Stawiaj na zupy – to najlepszy sposób na rozgrzanie. Zupy warzywne i rosoły dostarczają energii oraz ciepła pozostającego

365 dni dookoła kuchni
Jak zrobić domowy ocet jabłkowy ? 152

soku zawarte są cukry.  Do zrobienia octu można także wykorzystać skórki i ogryzki ( np. przy robieniu szarlotki z antonówek). Można także dodać do słoja skórkę z żytniego chleba na zakwasie.  Ocet jabłkowy nie robimy z  papierówek, ze względu na niską zawartość składników mineralnych. Naturalny osad na dnie butelki świadczy o wysokiej jakości octu.  Wyszło

AZgotuj!
Dorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi 239

Dorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi to proste, a zarazem wykwintne danie. Odpowiednio połączone składniki stworzą niepowtarzalny smak tej potrawy. Nie wiem czy wiecie, ale ryba

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Studencka zupa ze świeżego ogórka w 12 minut 140

dużo czasu na przygotowania. Nie jest skomplikowana, nie wymaga zdolności kulinarnych. Tę zupę wykonamy w dokładnie 12 minut! W między czasie możemy zagotować makaron, bądź przygotować grzanki z chleba. Składniki: – 300g świeżego ogórka – 300ml wody – 50g sera topionego – 1/2 cebuli – 2 kostki rosołowe BIO – 3 łyżeczki mąki ryżowej – 2 łyżki kwaśnej śmietany

Be Fit Be Strong
BUŁKI GRAHAMKI- NAJLEPSZE 187

Pyszne puszyste bułeczki orkiszowe, świetnie sprawdzą się na śniadanie, na kolację, a także na obiad, jako dodatek do zup lub domowych burgerów. Jako urozmaicenie naszych codziennych chlebów na zakwasie, co jakiś czas pojawiają się kolejne bułki. Bywa, że wracam do starych przepisów, ale bywa i tak, że tworzę coś nowego. Ostatnio naszło mnie na bułki z dodatkiem mąki pełnoziarnistej

Smaczne Zdrowe
Kiełbasa ze słoika 212

Powoli zbliża się złota polska jesień, która zmienia nasze menu. Dziś przygotowałam dla Was pyszną kiełbasę ze słoika do chleba, propozycja dla osób dla które cenią zdrowe jedzenie Na pewno nie zastąpi nam tradycyjnej kiełbasy, choć w smaku przypomina konserwę. Dodatkowych walorów smakowych dodaje wędzona słodka papryka. Często dodajecie do potraw wędzoną słodką paprykę? Kiełbasa ze słoika

Kulinarne pyszności Molki
Domowy zakwas żytni do chleba i na żur 166

sprawdzałam także czy faktycznie można w ten sposób popsuć zakwas. Konsystencja zakwasu powinna przypominać śmietanę. Jeśli zakwas nie udaje się to dobrym sposobem jest dodanie malutkiego kawałka skórki z chleba żytniego, takiego ze sklepu. mąka żytnia - 120 g woda - 150 ml  Do słoika wsypać 40 g mąki żytniej, dolać 40 ml wody (w temp. pokojowej). Przykryć słoik gazą

AZgotuj!
Dietetyczny chlebek bananowy z 5 składników! Bez tłuszczu, bez cukru! 124

nocy nie mogłam spać. Minęła północ a ja wolałam skubać orzechy włoskie niż jeszcze się kłaść. W międzyczasie cały czas doglądając moją żytnią mieszankę, która miała stać się chlebem i która rosła i rosła.. i urosnąć nie mogła. Już spisałam ją na straty ale postanowiłam dać jej czas do rana. Potem minęła 1:00 a ja jeszcze czytałam, przepisy

Mango Papaja
Wine Expo Poland – warsztaty i degustacja komentowana, cz. 1 160

względu na bardzo wysoką kwasowość zdecydowanie widzę to wino do smażonych owoców morza, muli, maślanych sosów, warzyw na maśle. Mnie osobiście bardzo, ale to bardzo posmakowało z… świeżym chlebem z dobrym masłem. Dlatego widzę w nim potencjał „śniadaniowy”. Uważam, że miałoby sporą szansę na zdetronizowanie w tym względzie prosecco. Nagrody: Wine Expo Poland – srebrny medal Konsumentów Agrolaguna Adriana 2016 Rose

Kate's Kitchen
Babeczki dyniowe 166

Sezon na dynię trwa już od pewnego czasu. Uwielbiam to warzywo, bo można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i “kotletów” po wypieki – bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami – delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Babeczki dyniowe świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska

Ciastkozercy
Pasta ze słonecznika i pomidorów z dodatkiem curry 121

łóżka, a wyjściem z domu! Wystarczy zalać ziarna słonecznika wrzątkiem, zająć się poranną toaletą, a potem zmiksować słonecznik z dodatkami i gotowe Pyszne i tanie smarowidło nie tylko do chleba. Świetnie sprawdzi się również na imprezowym stole jako dip do chipsów lub warzyw. Polecam! Składniki: 1 szklanka surowych ziaren słonecznika 1 dojrzały pomidor (130-150 g) 5 suszonych pomidorów

Lamarida.pl
Wtorek: Zapiekanka tartiflette 146

serem dewocyjnym”, ponieważ rolnicy składali go w darze Kartuzom, zakonnikom o bardzo surowej regule, nie zmienianej od tysiąca lat, która zabrania im jedzenia mięsa i nakazuje ostry post o chlebie i wodzie w każdy piątek i w wigilie świąt. Zakon założył ponad tysiąc lat temu św. Brunon z Kolonii, a nazwa pochodzi od miejscowości Chartreuse we Francji, gdzie powstał pierwszy

Niedzielny kucharz