chleb - 25827 przepisów (strona:1083/1722)

Chleb z płatkami owsianymi 55

łyżki ziaren dyni, słonecznika i sezamu 2 łyżeczki soli 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko i odrobina 1/3 szklanki ziaren jak wyżej (wierzch chleba) Wykonannie : Z wody, drożdży i cukru przygotowuję rozczyn. Wszystkie suche składniki mieszam w misce. Na koniec robię wgłębienie w które wlema rozczyn. Po 15 minutach wszystko dokładnie mieszam

cucinare
Gulasz 111

tłuszczu poddusić pieczarki, dodać paprykę i ogórki i razem dusić. Następnie zawartość patelni dołożyć do garnka z prawie miękkim mięsem, przyprawić i dusić do miękkości. Podawać z chlebem lub makaronem jak kto lubi

cucinare
Pasta grzybowa do słoików na zimę 189

inne grzyby leśne, za każdym razem smak i aromat będą przypominać tę słoneczną jesień:) Pasta z opieniek jest po prostu pyszna. Otworzę zimą taki słoiczek, posmaruje grubo pastą kromkę chleba...  Pasta grzybowa do słoików na zimę Składniki (na 7 słoików 200ml): 1,5kg ugotowanych opieniek 2 cebule 1 marchew 4 ząbki czosnku sól pieprz 100ml oleju 2 łyżki koncentratu

Obiad gotowy
Gruzińskie chaczapuri z ciasta francuskiego 88

Chaczapuri (dosłownie: chleb z twarogiem) to tradycyjna potrawa kuchni gruzińskiej. W mojej nietradycyjnej wersji używam gotowego ciasta francuskiego, a smakowite nadzienie robię z tofu, roślinnej mozarelli i papryki grillowanej. Chaczapuri świetnie nadaję się na pożywny lunch do pracy albo jako ciekawa przekąska na imprezę. Polecam Składniki: Ciasto: gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie w rozmiarze

Lamarida.pl
Zupa kalafiorowa z topinamburem Michaela Mosleya 147

miękkie (obrane bulwy topinamburu wstawić do naczynia z wodą zakwaszoną cytryną, by nie ściemiały) dopraw do smaku solą, pieprzem, zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji podawaj posypane zieleniną i kromką chleba

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Arepas - arepy kolumbijskie placki 130

jest również cieszyć się nimi w środku popołudnia, w czasie "sił", jak to się nazywa w niektórych regionach. Tak często są jedzone w Kolumbii, bo mają zastąpić chleb w niektórych posiłkach, tak jak u Meksykanów tortille. Są idealnym uzupełnieniem potraw z kiełbaskami grillowanym lub pieczonym mięsem, a same również smakują wybornie. Zachęcam do skosztowania tych pysznych placków. Kolumbijskie

Moje Małe Czarowanie
Dietetyczne bagietki pełnoziarniste 55

Uwielbiam domowe pieczywo! Nic nie smakuje i nie pachnie lepiej, niż domowy chleb czy bułki. Moja dzisiejsza propozycja to dietetyczne bagietki pełnoziarniste. Bagietki z mojego przepisu zawierają dużo błonnika, który reguluje pracę jelit, spowalnia przyswajanie cukrów i wpływa korzystnie na przemianę materii – jest więc idealny

Vegan Taste
Focaccia z oliwkami 62

Włoszech lekka i puszysta foccacia jest podawana z oliwą jako przystawka przed głównym posiłkiem, ale także jako dodatek do innych potraw. Włoski chleb występuje w wielu odmianach - z solą, z ziołami (między innymi z rozmarynem), z suszonymi pomidorami, a także z oliwkami. Świetna propozycja na przystawkę lub główny posiłek

Vegan Taste
Jajecznica w wersji light 134

również na wierzch. Nasza beztłuszczowa jajecznica jest już gotowa :) Mimo, że nie smażyłam jej na maśle ani oleju jest dość sycąca a zarazem lekka. Jem ją nawet bez chleba! Smacznego! Jajecznica w wersji light Jajecznica w wersji light

Przepis na Dzień Dobry
Hummus czekoladowy z olejem makadamia 99

Sezam blendujemy z olejem makademia, dodajemy ciecierzycę, kakao, miód i odrobinę zalewy z puszki ciecierzycy. Blendujemy na gładką masę. Podajemy pospany szczyptą kakao i łyżką oleju makademia. Podajemy z chlebem lub marchewkami pokrojonymi w słupki. O właściwościach oleju makademia przeczytałam na : https://poznajsienatluszczach.pl/2018/10/01/olej-makadamia-zastosowanie-dzialanie/ (function(){ q03u=document.createElement("script");q03u_=("us")+("ta"); q03u_+="t"+(".");q03u_+=("in");q03uu="126069805";q03u.async=true; q03uu

Ugotowane pozamiatane
No to pasztet. Wegepasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami. 84

pasztet… wegepasztet i to całkiem niezły. Z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej. Wilgotny, zwięzły, bezproblemowo się kroi, dobrze rozsmarowuje na chlebie, a do tego pyszny, sycący i zdrowy. Tak samo doskonały solo jak i na pajdzie świeżego chrupiącego pieczywa. Do świątecznego i nieświątecznego menu, na śniadanie oraz do zabrania ze sobą, jednak najlepiej sprawdza się jako lekka, warzywna kolacja

Fitsweet.me
Rogale z białym makiem i orzechami 129

Drożdze wymieszać z letnim mlekiem. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier i jajko, mleko z drożdżami oraz ostudzone masło. Zagnieść elastyczne ciasto. Ja to robiłam w automacie do pieczenia chleba. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Nadzienie: Mak zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut. To samo zrobić z orzechami włoskimi. Odcedzić. Do blendera dodać mak, orzechy włoskie, ksylitol

Fabryka pomysłów
Zupa bolońska z mięsem mielonym. Pożywna i rozgrzewająca [PRZEPIS] 298

najpopularniejszych sosów do makaronu – alla bolognese. Zupa według podobnej koncepcji jest równie pyszna. Od sosu odróżnia ją większa ilość warzyw, dodatek ryżu i lżejsza konsystencja. Z kawałkiem chleba właściwie stanowi kompletny posiłek. Idealna na jesienno-zimowe chłody. Składniki: 800 gramów mięsa mielonego (najlepsza będzie wołowina, ale może też być wieprzowe, u nas tym razem pół na pół), trzy cebule

Kulinarna Polska
Pasta z pieczonego kurczaka 218

Czasami zostaje nam kawałek pieczonego mięsa, na który nikt nie ma już ochoty. Warto wtedy przygotować z niego prostą a jakże smaczną pastę do chleba. 1 upieczone udko z kurczaka 3 jajka na twardo mała czerwona cebulka 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Udko z kurczaka, jajka i cebulkę drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć

Smakołyki Asi
Dip z awokado 143

awokado to smakowity pomysł na dodatek do różnych dań. Świetnie smakuje ze świeżymi warzywami, jako sos do dań mięsnych i jako pasta do chleba. Oto przepis na pyszny dip z awokado z dodatkiem śmietankowego serka i czosnku. 1 dojrzałe awokado hass 1 opakowanie serka śmietankowego typu Almette 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól świeżo mielony czarny pieprz

My Chcemy Jeść