Sklepowe produkty nie umywają się do domowych. Tak jest też w przypadku zakwasu na żurek. Przynajmniej raz na jakiś czas warto zrobić go samodzielnie. Potrzebujesz niewielu składników, za to całkiem dużo czasu. Ale bez obaw, zakwas robi się sam. Przepis na zakwas na żurek Przygotuj litrowy słoik lub naczynie gliniane, 6-7 łyżek mąki żytniej, 4 pokrojone lub rozgniecione ząbki czosnku, kilka kulek ziela angielskiego, kilka liści laurowych. Wszystkie składniki przełóż do słoja, zalej zimną wodą, dokładnie wymiesza... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...