minut i także dopiekam pod górną grzałką przez kilka minut. Podaję najczęściej z ryżem basmati ugotowanym z dodatkiem kurkumy lub z ryżem jaśminowym. Doskonale smakuje też z chlebem naan lub w ostateczności bagietką. Przed podaniem można posypać posiekaną natką kolendry lub pietruszki. Smacznego ;) ps. jeżeli nie zjecie wszystkiego, mięso tandoori możecie użyć jako składnik nadzienia do samosów. Kurczak tandoori
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabyła także Maria Antonina, co akurat nie dziwi, gdyż była ona fanką wszystkiego co słodkie i luksusowe i to właśnie z jej ust pada słynne "Lud nie ma chleba? Nich jedzą ciastka!" Makaroniki można przygotować w dwojaki sposób - metodą włoską lub francuską. Ja wybrałam włoską, która z pozoru wydaje się trudniejsza, ale za to bardziej trwała. W przeciwieństwie
Słodki KompromisSałatka z serem fetą Dzisiejsza moja propozycja to sałatka z serem fetą Składniki: mix sałat ser feta ogórek zielony pomidory koktajlowe papryka sos winegret mix prażonych ziaren grzanki z chleba tostowego Wykonanie: Nie podaję ilości w jakich użyłam, ponieważ robiłam bardzo małą porcje tylko dla siebie. Sami musimy ocenić jaka chcemy porcję zjeść. Na spód miseczki położyć mix sałat. Następnie
Pomysłowa kuchniaSkładniki: 1/2 kg mięsa mielonego 2 kromki czerstwego chleba 1 cebula 1 jajko 1 garść rzeżuchy lub innej zieleniny sól, pieprz, słodka papryka 2-3 łyżki mąki 1 słoik 0,7 l … Czytaj dalej Pulpety w pomidorach
czarrna od kuchniDelikatna słodka przekąska, zawsze znajdzie zwolenników w Waszych domach:)) W związku z tym szczerze polecam słodkie tosty francuskie, u mnie się sprawdziły w 100%. Składniki 8 kromek chleba tostowego 3 łyżki śmietany 18% 2 jajka 1 cukier waniliowy szczypta cynamonu dżem pomarańczowy cukier puder do posypania Jajka dokładnie roztrzepać ze śmietaną, jajkami, cukrem waniliowym … Czytaj dalej Tosty francuskie
gotuj ze mnąprzykryciem 15 minut, po czym dodajemy różyczki brokuła i dusimy całość do miękkości mięsa i warzyw. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ryżem lub zjadamy z chlebem
Walijskie Pichceniektóre co jakiś czas nas będzie zaskakiwać. Mam nadzieję, że kilka pozycji będzie stałych i na zawsze :) Bardzo ciekawe są czekadełka, które przygotowywane są na miejscu: wypiekany świeży chleb, domowy smalec i różnego rodzaju kiszonki. Znowu duży plus, za urozmaicenie i wybór :) Oczywiście mam swoich faworytów i są to przystawki: Swoją oryginalnością zachwycił mnie tatar z prażoną kaszą
Niezły Młynekprostokątnej blasze - ciasto jest wtedy o wiele niższe, ale za to bardziej chrupiące. Odkąd mam okrągłą foremkę, moją ulubioną jest wysoka, wyrośnięta focaccia. Upieczony włoski chleb można z powodzeniem zamrozić w całości lub w kawałkach. Później wystarczy rozmrozić, można także podgrzać w piekarniku. Ciasto pozostaje tak samo smaczne jak po upieczeniu. Focaccia z cukinią
Moja smaczna kuchniaśrodku. Tosty francuskie z owocami Drukuj Składniki 125 ml mleka 2 jaja 6 kromek pieczywa garść owoców (różnych) syrop klonowy Sposób przygotowania: Połącz mleko z jajkami. Kromki chleba zanurz w mlecznej miksturze i obsmaż na suchej patelni, aż się zarumienią. Ciepłe tosty polej syropem klonowym, a następnie udekoruj owocami. Smacznego Artykuł Tosty francuskie z owocami pochodzi z serwisu Rusty
Rusty Forksmaku tarty ser żółty , dowolnego rodzaju Składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy na gładkie ciasto – powinno to trwać około 15 minut ( najlepiej sprawdza się automat do chleba , świetnie wyrabia ciasto i oszczędza nasze ręce ) .Wyrobione ciasto ,dzielimy na dwie części , wyjdą nam z tego dwie cienkie pizze . Odstawiamy na 15 – 20 minut w ciepłe miejsce . Jedną część
Ogrodnik w podróżywiosną. Wiosnę mam na balkonie, słońce świeci tak mocno, że wydawałoby się, że jest niesamowicie ciepło…Za to u mnie w kuchni naprawdę gorąco. Przed chwilą upiekłam chleb i tartę. Tarta z feta serem to nieodzowne danie na wielkanocnym stole. Jest to potrawa, którą można przyrządzić wcześniej. Tartę można zamrozić i odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce. Na święta wybieram
codojedzeniarzodkiewek łyżeczka masła klarowanego łyżeczka pieprzu cytrynowego 2 ugotowane jajka szczypiorek, sól i pieprz do posypania Umyte i pokrojone rzodkiewki podsmażamy na maśle klarowanym, posypując je pieprzem cytrynowym. Kromki chleba smarujemy serkiem kozim, a na nim układamy ciepłe rzodkiewki, oraz pokrojone w plasterki jajko. Kanapki posypujemy szczypiorkiem, solą i pieprzem. Smacznego :) A jeśli wolelibyście kanapkę bez jajka to polecam wersję
Mienta blogprażoną kaszą gryczaną, w towarzystwie kawowego majonezu, przepiórczego jajka i marynowanych grzybów. Tatar jest idealnie posiekany, a prażona kasza bardzo smakowicie chrupie w zębach. Do tego dostajemy domowy razowy chleb na zakwasie z żurawiną. W Polocie można też samemu wybrać sobie czekadełko, z reguły są to różnego rodzaju kiszonki i przetwory, wszystkie przygotowywane na miejscu. Tym razem trafiamy na marynowaną
Kulinarne przygody GatityChlebki do żurku Chlebki robi się szybko i łatwo. Z podanych składników wychodzą trzy sztuki. Chlebki spokojnie możemy upiec na dzień przed podaniem, wydrążyć i przechowywać
Blog z Apetytemkremowym serkiem śmietankowym Hochland ? Zaskoczcie rodzinę i przygotujcie je w zbliżające się święta! Wiecie co? Uwielbiam kremowe serki! Można wykorzystać je na wiele sposobów. Zwykle kojarzone są z kromką chleba a można z nimi naprawdę wiele zdziałać i dziś Wam to pokażę! Za co tak uwielbiam serki Hochland ? Za to, że są pyszne, kremowe i zrobione z naturalnych składników. Składniki
Moja pasja smaku