chleb - 25827 przepisów (strona:1130/1722)

Szybka babka karobowo-waniliowa 192

cukru wanilinowego niespełna 1 szklanka cukru (około 4/5 szklanki) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła lub margaryny 3 większe jajka 2 łyżki karobu, czyli Mączki chleba święt. cukier puder trzcinowy do oprószenia ciasta Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy

Słodkie okruszki
Spaghetti z parówkami – dla dzieci 213

ochoty i już!;) Osobiście jestem zdania, że „NIC NA SIŁĘ”:) Kiedy więc moje dziecko chce jeść suchy makaron (w sensie ugotowany, ale bez sosów), chleb z ketchupem, albo parówki – Ok, niech tak będzie. Wiem, że to okres przejściowy. Jakiś czas temu mignęło mi w internecie zdjęcie na parówki nabite na makaron spaghetti. Wiele się nie namyślając zrobiłam

Smaki Na Talerzu
Ciasteczka owsiane z jabłkiem 139

wyobraźni. Wtedy chodziło o coś innego – zmianę diety, wprowadzenie zdrowszych dań. Wtedy jeszcze tzw. healthy food nie było w ogóle popularne. W sklepie ciężko było dostać prawdziwy, żytni chleb, a co dopiero mówić o jakiś bezglutenowych wynalazkach, czy też zamiennikach białego cukru. W tym czasie zdrowa dieta była nie lada wyzwaniem. Miałam jednak dużo determinacji. Początki były ciężkie

365 dni dookoła kuchni
Puree z dyni 150

Zapraszam dzisiaj na puree dyniowe. Zawsze jesienią robię w domu puree z dyni i wykorzystuję je potem do przyrządzania chleba, ciast, deserów, naleśników czy placków. Polecam Składniki: 2 kg dynia piżmowa lub inna Przygotowanie: Dynię myjemy i kroimy w kawałki. Wyjmujemy łyżką pestki. Miąższ dyni wraz ze skórką wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy przykrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Konfitura z fig (dżem figowy) 256

Konfitura z fig smakuje wybornie nie tylko na świeżej chałeczce czy z croissantami. Polecam Wam ją w szczególności na pajdzie chleba na zakwasie (świeżego lub tostowanego) w towarzystwie koziego sera. Taką kanapkę z serem i konfiturą figową warto posypać dodatkowo orzechami włoskimi. Jeśli nie lubicie kozich serków, to w ich zastępstwie równie pyszne będą sery pleśniowe lub śmietankowe do smarowania

Poezja smaku
Domowe bułki są najlepsze. 101

ukrywać, że domowe pieczywo jest najlepsze. Warto poświęcić więc trochę czasu i upiec domowe bułeczki. Rodzina się ucieszy. Uwielbiam zapach roznoszący się po domu podczas pieczenia chleba czy bułek. Gdy się pieką już nie można  doczekać się kiedy będę gotowe, pachnące i z pysznie chrupiącą skórką. Idealne na śniadanie czy kolację. Podane z ulubionymi dodatkami: masłem, twarożkiem czy dżemem

Izabelawkuchni
Pieczeń rzymska z jajkiem 133

pieprz ziołowy. Całość dokładnie mieszamy dodając pieprz i sól do smaku. Ponadto dodajemy szklankę wody, by nam mięso nieco zemulgowało. Po wyrobieniu masę wykładamy w blaszce do pieczenie chleba (wyłożonej papierem do pieczenie). Układamy pierwszą warstwę, w której dodatkowo wykonujemy rynienkę. Do wspomnianej rynienki wkładamy jajka i przykrywamy je kolejną warstwą masy mięsnej. Całość pieczemy 50 minut. Po upieczeniu ściągamy

Kuchennyviral.pl
Bananowe sushi z nutellą 129

mimo wszystko od czasu do czasu warto po nią sięgnąć i choć odrobinę przypomnieć sobie czasy dzieciństwa i czekoladowego szaleństwa. Mowa oczywiście o kremie nutella. Smarujemy nią głównie naleśniki, chleb, ale możemy też posmarować nawet wytrawną tortillę. Jest to przepis smaczny i owocowy.   Składniki na bananowe sushi krem nutella 2 tortilla (im delikatniejsze tym lepsze) 2 banany Przepis

Kuchennyviral.pl
Kolorowa pieczeń z mięsa mielonego 139

pieprz ziołowy. Całość dokładnie mieszamy dodając pieprz i sól do smaku. Ponadto dodajemy szklankę wody, by nam mięso nieco zemulgowało. Po wyrobieniu masę wykładamy w blaszce do pieczenie chleba (wyłożonej papierem do pieczenia). Całość pieczemy 50 minut. Po upieczeniu ściągamy masę tłuszczu. Podawać z chrzanem bądź musztardą. Koszt: 25 zł Przygotowanie: 70 minut Produkty na pieczeń Przygotowana masa na pieczeń

Kuchennyviral.pl
Domowe sposoby, by przekonać dziecko do jedzenia 164

królik doświadczalny. Istnieje kilka sposobów by to zrobić. Robienie wagoników… Najstarszy pomysł jaki znam ale bardzo skuteczny. Jest to bardzo proste i nie wymaga dużego nakładu finansowego. Kromki chleba posmaruj najpierw masłem, podziel na cztery części, każdą z osobna przygotuj inaczej w ten sposób przemycisz najwięcej warzyw. Możesz położy ulubioną szynką, później kawałek papryki, ogórka pomidora czy znienawidzony przez wszystkich

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Smalec z białej fasoli 121

czasu do czasu lubię zjeść kromkę chleba razowego ze smalcem i ogórkiem. Samo robienie tradycyjnego smalcu jest zbyt czasochłonne dla mnie więc gdy mam ochotę na to smarowidło do kanapek, robię na szybko smalec z fasoli. Składniki: puszka białej fasoli cebula 3 ząbki czosnku 1 kwaśne jabłko sól, pieprz, majeranek Przygotowanie: cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę przełóż

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Bułki na zakwasie z pszennymi zarodkami 105

łyżka melasy 1¼ łyżki soli 100 g pestek dyni 50 g nasion siemienia lnianego, całe 80 g suszonej żurawiny Dodatkowo 2 łyżki sezamu 2 łyżki maku 1 jajko Wyrabiam chleb przy pomocy miksera. Używam haka. Czas wyrabiania ciasta chlebowego należy nieco wydłużyć jeśli wyrabiamy je manualnie. Do misy wlej wodę, rozpuść w niej melasę i żytni zakwas. Wsyp obie mąkę

codojedzenia
O diecie bezglutenowej, celiakii i badaniach genetycznych słów kilka..... 138

gluten sprawia, że ciasto wyrasta. Bez niego pieczywo i inne wypieki są twarde i bez smaku. Nadaje on sprężystości i elastyczności strukturze ciasta. Jest też nośnikiem aromatów i przypraw. Chleb z glutenem jest miękki, puszysty i dlatego nam smakuje, więc chętnie go jemy. Ale sam gluten nie tuczy. Tuczy zawarty w białym pieczywie i ciastach tłuszcz i cukier, czyli

Smakowity Blog Kulinarny
matiasy w musztardowo-korzennym smaku... 130

przełożyć do słoika i zalać olejem, zamknąć i schować do lodówki najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły - pyszne śledzie i na zakąske i na kolację podane na chlebie tostowym z tostera...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ziołowe grzanki do zupy 152

glutenowców) jak i pieczywa bezglutenowego (najlepiej jasnego).  Doskonale nadają się do wszelkiego rodzaju zup kremów, w szczególności do kremu pomidorowego jak również do sałatek. Składniki: bułka wrocławska lub chleb bezglutenowy czosnek granulowany bazylia szuszona oregano suszone oliwa z oliwek Pieczywo pokroić na drobną kostkę - najlepiej żeby to było pieczywo czerstwe, będzie się lepiej kroiło. Wrzucić do miski i skropić

Ze smakiem bez glutenu