spłaszczamy) pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160ºC gotowe, przechowujemy w szczelnej puszce do 3 tygodni ( gdyby były twarde to do puszki można włożyć skórkę jabłka, kromkę chleba ). Źródło: http://www.addiopomidory.pl/kruidnoten-najszybsze-pierniczki-swiata/
Słodkie zapomnienieZiemniaczana sałatka ze śledziem i czarnuszką. Pyszna, szybka w przygotowaniu, sycąca. Smak sałatki wspaniale wzbogaca i urozmaica dodatek czarnuszki. Spróbujcie najpierw śledzia z czarnuszką MIRKO od tak z kromką chleba, polecam A potem przygotujcie z niego tą pyszną sałatkę Składniki: 1 opakowanie śledzia z czarnuszką MIRKO 1 ziemniak 2 mniejsze ogórki konserwowe 2 jajka około 1 cm pora 3 łyżki
Słodkie okruszkiMagiczne ciasto migdałowe z czekoladą Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem Świąteczna kawa z kremem makowym i prażonymi płatkami migdałów Świąteczne ciasto czekoladowe z kumkwatami Chleb piernikowy z orzechami laskowymi Kluski z makiem i orzechami Tarta makowa Piernikowe gwiazdki
My Chcemy Jeśćprzykład dodatek do kanapek. Pokrojona na gorąco w grube plastry i podana z ciemnym sosem będzie idealna jako danie obiadowe, natomiast po wystygnięciu, doskonale sprawdzi się jako obkład do chleba w postaci cieniutkich plasterków. Podczas pieczenia z mięsa wytapia się tłuszcz (ponieważ w składzie jest boczek), który po zastygnięciu staje się smalcem w czystej postaci i można nim smarować kanapki
Blog z Apetytemnajlepszych. Smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy składniki dobrze sobą przejdą. Idealna do bagietki na śniadanie wigilijne, ale nie tylko od święta. Taką sałatkę lubimy czasem wrzucić na kromkę chleba i zajadać na śniadanie. Składniki: 8 płatów śledziowych a’la matias w oleju 6 ogórków konserwowych 2 duże cebule 2 łyżki octu winnego olej rzepakowy majeranek i pieprz
Zasmakuj Kuchnipiekarnika wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów). Brioszki piec około 20 minut. Upieczone przełożyć na kratkę do ostudzenia. Uwagi: Ciasto na brioszki jest zupełnie inne, niż na bułki, czy też chleby. Przede wszystkim nie powinno się dodawać zbyt dużej ilości mąki. Nie jest to konieczne, bo masło sprawia, że ciasto jest bardziej śliskie i się nie lepi. W przepisie podaję ilość
Passions hobbies lifeZapraszam na smaczną i prostą w przygotowaniu galaretkę rybną. Można ją podać na kolację z kawałkiem chleba i na uroczystościach. Składniki: pół dużej wędzonej makreli mała puszka kukurydzy (212g) 2 jajka ugotowane na twardo 3 małe marchewki 0,5 l bulionu 3 łyżki żelatyny sól, pieprz Przygotowanie: Marchewkę obieramy i myjemy. Kroimy w plasterki i przekładamy do garnka. Zalewamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnetakimi własnie są te przeze mnie opisywane. Dodam, że są one niezwykle smaczne. Ich smak opisałabym jako miodowy. Idealnie współgra z suszonymi owocami, domowym jogurtem i cytrusami. Polecam! Ps. Chleb ze skiełkowanych ziaren płaskurki i/lub samopszy jest boski (przepis niebawem)!!! Składniki na 2 porcje: Jogurt: 1/2 szklanki płatków kokosowych, 1/4 szklanki sezamu niełuskanego, 1 1/2 szklanki wody, 2 suszone
Jeść, by żyć w zdrowiutylko raz do roku. Wigilia – co powinno być na stole i tradycyjne potrawy – zrób listę wcześniej. Teoretycznie potrzebne jest 12 potraw, ale niektórzy wliczają w to chleb, opłatek, uszka do barszczu, kiszone ogórki, sól i napoje, więc nie jest tak źle. Na pewno musi być zupa (barszcz na zakwasie lub grzybowa), pierogi z kapustą i grzybami, bigos
Ugotowane pozamiatanemniejsze części. Zagotowujemy wodę, rozpuszczamy w niej sól i studzimy. Do słoików lub kamiennego garnka wkładamy buraki, przekrojone w pół ząbki czosnku, ziele, pieprz, liście oraz kromkę chleba. Całość przykrywamy gazą i odstawiamy na 5-7 dni. W tym czasie na powierzchni wytworzy się piana, to normalny proces. Uważaj jednak na pleśń. Jeśli się pojawi cały zakwas jest
KuchcikoweLovepiecz przez 35 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 140 stopni C. Ostrym nożem (ja używam takiego z ząbkami do chleba), pokrój wałeczki na kromki o grubości 1,5 cm. Ułóż je płasko na blasze i piecz przez 7-10 minut na stronę. W razie potrzeby upiecz je w dwóch partiach
Chilli Czosnek i Oliwaciasto , wrzucamy do misy , jajko , mąka , cukier ,sól , olej ,wrzątek -najlepiej w takiej kolejności , wtedy jajko, będzie pod mąką i nie sparzy się wrzątkiem .Ciasto , najlepiej wyrobić, automatem do chleba , lub robotem na wolnych obrotach , gdyż na początku, jest dość gorące i rękami nie polecam wyrabiać – chyba że, w rękawicach hutniczych . Po wyrobieniu , wyjmujemy , formujemy w kulę i odstawiamy
Ogrodnik w podróżyWszelkiego rodzaju imieniny, urodziny, spotkania rodzinne no i przede wszystkim Święta Bożego Narodzenia rozpoczynały się od miseczki gorącego, pachnącego kapustą, grzybami i jałowcem bigosu. Do tego kromka domowego, świeżutkiego chleba i posiłek gotowy. Podstawą dobrego bigosu są jego składniki – kapusta kiszona, mięso, śliwki, jałowiec oraz czas gotowania. Im więcej razy będziecie go odgrzewać i dusić tym smaczniejszy będzie. Spokojnie
Życie ze smakiemokazji Wielkiej Nocy? U mnie dosyć często gości na stole. Dziś proponuję Wam pieczoną białą kiełbasę z remuladą duńską – palce lizać! Składniki: biała, parzona kiełbasa remulada duńska chleb ogórki konserwowe Przygotowanie: piekarnik rozgrzej do 180 stopni kiełbasę ponakuwaj nożem, by nie popękała podczas pieczenia, wstaw w naczyniu żaroodpornym do piekarnika i piecz 20 minut podawaj z remuladą duńską Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujedrobną kostkę po czym dorzucamy do garnka. Całość gotujemy do miękkości warzyw, na końcu dodając odsączoną fasolę oraz kapustę. Przyprawiamy zupę do smaku. Podajemy na gorąco z chlebem. Pyszna jest również podana z kwaśną śmietaną. Smacznego
ChilliJemy