chleb - 25827 przepisów (strona:1135/1722)

Krem brokułowo-cukiniowy 164

zblendować całość ręcznym blenderem na gładki krem. Dodać jogurt/śmietanę, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą, podawać np. z kiełkami lub rzeżuchą. Zupa będzie świetnie smakować z pomidorowym chlebem na sodzie . Smacznego! Zapisz Zapisz

Even Better Food
szybka obiadokolacja 164

wielkiego nakładu pracy mamy zrobione.. składniki: blaszka 20 x 25 cm minimum 7 jajek 1/2 papryki czerwonej i żółtej 1/2 pęczka szczypirku 1 duża lub 3 małe cebule chleb to tostowy 200 g sera zóltego startego /ja użyłam parmezanu/ można także dodać pokrojoną

Ugotujmy Coś
Piątkowe ksylitolowe olśnienie, czyli tłumaczę, dlaczego nie ma nowych przepisów. 180

Kołobrzegu. Zadatek wpłacony, dzieciak przeszczęśliwy, że wyjeżdża tylko z mamą… Rano powiedzmy, że było lepiej, leki zadziałały (paracetamol i nospa), wypiłam tylko wodę i zjadłam dosłownie kromkę suchego chleba. Nie mogłam zrobić tego dzieciakowi i jak wiecie byłyśmy nad morzem. Kupiłam jeszcze smectę, nic nie jadłam cały dzień i było znośnie. We wtorek popołudniu było już

greenscarf
Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II 194

używane do produkcji herbatników, ciastek i ciast. Mąki między 160 a 250 W , nazywane „średnio silnymi” są używane do produkcji pizzy, foccacii i tradycyjnego chleba apulijskiego. Mąki powyżej 300 W , nazywane „silnymi”, ze względu na to, że są odporne na odkształcenia glutenu. Do najsilniejszych mąk należy Manitoba . Mąka Manitoba Nazwa ta jest używana głównie we Włoszech

mojewypiekiinietylko
Ciasto drożdżowe z borówkami na dzikich drożdżach 138

Moich eksperymentów z dzikimi drożdżami ciąg dalszy czyli tym razem postawiłam na ciasto drożdżowe a nie na chleb. Kombinowałam, wymyślałam i w rezultacie wyszło pyszne ciasto drożdżowe, puszyste, wilgotne od borówek i rewelacyjne do kawy czy herbaty, na drugie śniadanie. Polecam zabawę bo do wyprodukowania drożdży użyłam tutaj dzikich jabłek, mirabelek i cynamonu. Dzikie jabłuszka zrywałam na zapomnianej jabłonce gdzieś

Moje Małe Czarowanie
Zielona fasolka z oliwą i pomidorami po grecku (Fasolakia lathera) 139

cebulą i startymi świeżymi pomidorami tworzy wprost niebiański sos. To dlatego ugotowane w nim warzywa, nie ważne jakie, smakują tak wspaniale. Grecy jedzą latherę jako danie główne z chlebem i kawałkiem sera feta. Jeżeli więc będziemy ich naśladować, nie musimy się tak obawiać kalorii z oliwy - przecież łączymy ją z niskokalorycznymi warzywami. Zielona fasolka z oliwą i pomidorami po grecku

Chilli Czosnek i Oliwa
Tartaletki grzybowe z pasztetem 132

wyprawę postanowiłam zrobić pyszne tarteletki grzybowe na bazie zupy pieczarkowej Profi z dodatkiem pysznego pasztetu z suszonymi pomidorami Profi. W termos zapakowałam gorącą zupę pieczarkową, do tego pajdy domowego chleba na zakwasie z pasztetem  Profi i czego chcieć więcej.Moje miejsce wypadowe kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami u babci na wsi. Podejrzewam , że dlatego tak lubię

wesoła kuchnia
Sernik klasyczny 141

jest bardzo wilgotny; suchym sernikom i ciastom mówię stanowcze "nie" ;) Zaintrygował mnie również dodatek ugotowanych ziemniaków do masy serowej. Bo choć nie obce mi dodawanie ziemniaków do ciasta na chleb czy bułki, to sernika z tym jakby nie patrzeć nietypowym składnikiem jeszcze nie jadłam i nie piekłam. Oczywiście nie są one w ogóle wyczuwalne :) Dzięki nim jednak sernik jest kremowy

Opowieści z piekarnika
Potrawka z wątróbki, pora i pieczarek 109

stron tak aby nie była surowa w środku. Gotową przekładamy do garnka z pozostałymi składnikami. Wszystko mieszamy, dodajemy odrobinkę soli i chili. Możemy podawać potrawkę samą lub chlebem czy kaszą. Smacznego

Życie ze smakiem
Bezglutenowy chleb bez mąki i drożdży ze słonecznikiem 102

Pomysł na ten chlebek podsunęła mi koleżanka, a inspiracją był ten przepis. Smak chleba jest dość specyficzny, więc nie każdemu może przypaść do gustu, ale polecam spróbować! Składniki: 400 g kaszy gryczanej białej (niepalonej), dwie łyżeczki soli, szczypta cukru, garść nasion słonecznika Przygotowanie : Kaszę płuczemy na sitku. Zalewamy wodą, tak aby przykrywała kaszę na ok 1 cm. Odstawiamy pod przykryciem

Lena Gotuje
GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH I SUSZONYCH GRZYBÓW LEŚNYCH 176

grzybów suszonych, które uwielbiam i najchętniej dodawałabym je do wszystkiego. I w ten właśnie sposób powstał prosty gulasz z żołądków i grzybków.  Pyszny, doskonały do kaszy, ziemniaków czy chleba. Nie wymaga dużo pracy. Najbardziej lubię go z kaszą gryczaną :) Składniki: * 1/2 kg żołądków drobiowych * solidna garść suszonych grzybów * 2 liście laurowe * 3-4 ziarenka ziela angielskiego * sól i pieprz

Zrób to smacznie
MĄKA MIGDAŁOWA DOMOWA 153

mące pszennej czy żytniej.  Spośród wszystkich bezglutenowych mąk, jest najbardziej  uniwersalna  i z powodzeniem może stać się podstawą do wielu wspaniałych słodkich wypieków, ale także i chleba. Bardzo ważny jest fakt, że  mąka migdałowa nie zawiera glutenu , dlatego może być bez przeszkód spożywana przez osoby nietolerujące tego białka. Ale to jeszcze nie wszystko. Tego typu mąka

Walijskie Pichcenie
Jajka w pomidorach - Szakszuka(Shakshouka) 360

Jestem ogromną fanką pomidorów, które jadam pod wieloma postaciami. Z jajkami w formie szakszuki tworzą duet idealny. Podana koniecznie z kromką świeżego chleba lub bagietki jest dla mnie pyszną kolacją lub śniadaniem. W sezonie możecie użyć świeżych pomidorów, a poza - tych z puszki. Składniki na 1 porcję: 2 pomidory lub pół puszki krojonych pomidorów 2 jajka 1 ząbek czosnku ½ małej

Fabryka pomysłów
Zupa szpinakowa. 119

oleju lub masła 3 łyżki śmietany do zupy 18%  5 szklanek bulionu warzywnego (lub bulion drobiowy, wołowy) sól do smaku do podania zupy: grzanki z bagietki  lub chleba tostowego gęsty jogurt naturalny Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Dodać obranego, pokrojonego ziemniaka oraz bulion. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniak będzie miękki.  Następnie dodać umyty

Codziennik Kuchenny
Śniadanie w gdyńskiej Głównej Osobowej 109

troszkę luźniejszą jajecznicę, ta nam podana zdecydowanie za długo gościła na patelni. Duży plus za pyszne malinowe pomidory ! Reasumując, generalnie śniadanie było smaczne, całość wrażenia popsuł niestety wyżej wspomniany chleb. Przy następnej wizycie w Gdyni na pewno tu zajrzymy, żeby zobaczyć czy właściciele Głównej Osobowej biorą sobie do serca opinie konsumentów. Główna Osobowa ul. Antoniego Abrahama 39 81-366 Gdynia

Kulinarne przygody Gatity