chleb - 26576 przepisów (strona:1144/1772)

Tostowe mini quiche 160

Mini quiche są wykonane z chleba tostowego, wypełnionego po brzegi smażonym boczkiem z porem, posypane startym żółtym serem i przyprawioną masą śmietanowo-jajeczną. Któż się im oprze? Idealne zarówno na śniadanie jak i imprezową przekąskę. Uwielbiam quiche i tarty, ale nie zawsze mam ochotę zagniatać na nie ciasto. Wypróbowałam więc wersji uproszczonej tego pysznego dania. Jesteście ciekawi

Krokusowy Dom
Doskonała pasta na kanapki 220

Pieczone warzywa są idealne do stworzenia pasty na chleb. Wykorzystuję je dość często, bo warzywa lubimy, a rożne ich konfiguracje szybko się nie nudzą. Teraz dołożyłam więcej bakłażana. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Zupa selerowa krem z jabłkami 176

Warzywa i jabłka powinny być miękkie. Zmiksuj zupę na krem. Dopraw solą i pieprzem i jeszcze raz zagotuj. Usmaż boczek i podaj z zupą. Dodatkowo można podać zupę z chlebem.   Spara Spara The post Zupa selerowa krem z jabłkami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Chleb w kolorach jesieni - razowy na zakwasie 177

Smaczny chleb z mąki razowej pszennej i żytniej z dodatkiem czosnku przed pieczeniem posypałam nasionami dyni, która zawsze kojarzy mi się z jesienią

Przepisy Kulinarne
Ciasto z dynią i skórką pomarańczową 189

zobaczyłem pierwszy raz to ciasto to myślałem, że Aga upiekła dwa chleby. Dopiero gdy dotknąłem, wziąłem do ręki poczułem lekkość. Po przekrojeniu jeszcze bardziej ukazywało swoją naturę jako ciasta.      I tak naprawdę nie wiem kiedy zniknęło, dzieci chyba wciągnęły nosem... :) Składniki: 3 szkl. mąki 2 łyżki skórki pomarańczowej 1/3 kostki drożdży 1 łyżka cukru 5 łyżek zmiksowanej

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Jaja sadzone na pomidorach i papryce z nutą imbiru 180

wiejskie kawałek zielonej papryki kawałek czerwonej papryki pomidory malinowe kawałek świeżego kłącza imbiru prażone  pestki dyni tłoczony na zimno  olej kokosowy pomidorowa papryka od  Małe Szczęścia chleb razowy Do posiłku zaparzyłam sobie jedną z moich ulubionych herbat o odświeżającym smaku kwiatu czarnego bzu i soczystych cytryn   Teekanne Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju kokosowego, wrzuć pokrojoną

Z Kuchni Do Kuchni
Pasta ze słonecznika 141

Wegańskie smarowidło z namoczonych pestek słonecznika z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku. Myślę, że w połączeniu ze świeżą pajdą chleba może zasmakować również niejednemu mięsożercy. Jest prosta i szybka w wykonaniu, a składniki łatwo dostępne chyba w każdym sklepie. Można ją przechowywać przez kilka dni w lodówce. Składniki: szklanka pestek słonecznika kilka pomidorów suszonych 2-3 ząbki czosnku

wyzwania kuchenne
Pasta z bakłażana z papryką 216

pojawił się już  klasyczny mutabal ,  ajvar   i zwykła  pasta , natomiast dziś zapraszam Was na pastę z bakłażana z papryką. To pyszna wegańska pasta do smarowania chleba czy dodatek do grillowanych warzyw. Moją pastę dosyć mocno odparowałam, ale Wy zróbcie to wedle Waszego gustu. Parę słów o bakłażanie Bakłażan, oberżyna, czyli psianka podłużna, nazywana też gruszką miłości

Kulinarne przygody Gatity
Ciekawostki kulinarne: dynia 203

skuteczne w chorobie lokomocyjnej. Odwdzięczy się także piękną cerą – niszczy wolne rodniki i utrzymuje wilgotność skóry.  Przepisy z dynią w roli głównej (kliknij w tytuł, aby poznać przepis): Chleb dyniowy Ciasto dyniowe z jabłkami i czekoladą Dynia piżmowa w ziołowo-miodowej marynacie Dżem dyniowo-pomarańczowy Kremowa zupa dyniowa Zupa z dyni i soczewicy Aromatyczna dynia hokkaido z pieca

My Chcemy Jeść
Pasta z suszonych pomidorów i nasion 228

sparzamy i obieramy ze skórki, suszone pomidory odsączamy z zalewy. Słonecznik i pestki dyni miksujemy blenderem . Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy razem. Doprawiamy pieprzem. Smacznego :)    1 kromka chleba pełnoziarnistego żytniego z pastą - 118 kcal - białko - 3.8 g - tłuszcze - 4.2 g - węglowodany - 15.9 g - błonnik - 3.75 g Zapraszam do polubienia mojej  strony na Facebooku  oraz śledzenia

Moje Kuchenne Rewelacje
Zmiany, zmiany, zmiany :) 226

decoupage, różne formy rękodzieła to jest to!!! W tym chcę się spełniać - nie dorywczo i "na dziko" (nie ma nic gorszego niż taka forma "spełniania się", okradanie innych z chleba). Założyłam własną firmę - jestem dumna i szczęśliwa, że mogę sprzedawać ludziom twory moich rąk na legalu a nie ryć pod kimś dołki i ich okradać. Trzeba szanować innych... Już

Nie tylko w kuchni
Rydze na maśle z czosnkiem i śmietaną 179

zachować należy użyć niewielu składników. Najsmaczniejsze są po prosu podsmażone na maśle z odrobiną czosnku i śmietany. Są świetnym dodatkiem do obiadu lub po prostu do chleba. Rydze na maśle z czosnkiem i śmietaną Składniki: około 200 g świeżych rydzów 2 łyżki masła ząbek czosnku 1 łyżka śmietany 18% świeżo mielony pieprz sól Rydze oczyszczamy i obcinamy nóżki. Najłatwiej oczyścić

PatiGotuje
Aksamitna zupa krem z kasztanów jadalnych 238

zblendować zupę na aksamitny krem. Dodać śmietankę, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie wymieszać. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolać trochę wrzątku i ponownie sprawdzić smak. Kromeczki chleba pokroić w półcentymetrową kostkę i podsmażyć na patelni wysmarowanej łyżką oliwy. Powinny być przypieczone na brązowo i chrupiące. Zupę podawać od razu po przygotowaniu, posypaną chrupiącymi grzankami i listkami tymianku

Dietolog
Humus – ANGIE GOTUJE – odc. 8 226

Dzisiaj przedstawię Wam banalnie prosty przepis na tradycyjne danie kuchni arabskiej – na pastę z cieciorki, czyli popularny humus. Ekspresowy w przygotowaniu, aromatyczny i super smaczny dodatek do pełnoziarnistego chleba żytniego, na który przepis poznaliście w zeszłym tygodniu. Może nawet już zdążyliście upiec ten chlebek ? To przyda Wam się humus. To podstawowy i klasyczny przepis na humus w moim wykonaniu

Dietolog
Karkówka w marynacie ketchupowej pieczona w całości 176

kawał karkówki to polecam, abyście spróbowali tej wersji. Mięso wychodzi aromatyczne, soczyste i idealnie doprawione... pycha! Poza tym doskonale sprawdzi się na obiad oraz na zimno - do kawałka chleba. Koniecznie spróbujcie! 1 kg karkówki wieprzowej Marynata: 5 łyżek ketchupu 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oleju 1 łyżka majeranku 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz (według smaku) Składniki marynaty dokładnie

Di gotuje