chleb - 26576 przepisów (strona:1152/1772)

Szparagi zapiekane z szynką 156

szparagów. Nie rozpisuję się zbytnio, bo właśnie zaczął się ciekawie zapowiadający się mecz Hiszpania-Irlandia. Zmykam szybko przed telewizor Szparagi zapiekane z szynką 1 kg białych szparagów 4 kromki chleba tostowego 4 łyżki masła 5 łyżek posiekanych ziół 1 cebula 2 łyżki mąki 350 ml bulionu warzywnego 50 ml mleka 350 g gotowanej szynki w plasterkach sól, pieprz, cukier Szparagi

Pieguskowa Kuchnia
Dorsz pod chrustem 158

dania można użyć dowolnej, ulubionej rybki. U mnie akurat wypadło na dorsza, którego uwielbiam ze względu na pyszne delikatne białe mięso :). Dorsz pod chrustem filety z dorsza 5 kromek chleba tostowego 60 g masła natka pietruszki musztarda sól, pieprz Rybę przyprawić solą i pieprzem, posmarować musztardą. Pieczywo tostowe zmiksować w blenderze wraz z natką pietruszki i masłem. Wyłożyć na rybę

Pieguskowa Kuchnia
SIMIT – TURECKI BAJGIEL 136

Eksplozja smaku Fabryka Kulinarnych Inspiracji Foodnotes Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Moje domowe kucharzenie nie-ład mAlutki Notatki kulinarne Ogrody Babilonu POlska zupa Smak mojego ogrodu Smakowity chleb W mojej kuchni Weekendy w domu i ogrodzie W poszukiwaniu Slowlife Zacisze kuchenne Artykuł SIMIT – TURECKI BAJGIEL pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Pomidorowy tatar (wegański, bez oleju) 208

całość mieszamy. Dodajemy cebulę, pomidora, kapary, przecier pomidorowy, ocet balsamiczny i wodę. Tatar mieszamy dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I gotowe Ja zwykle podaję go z chlebem bez chemii albo krakersami owsianymi . A z czym Wy najbardziej lubicie zajadać tatar? Smacznego! Artykuł Pomidorowy tatar (wegański, bez oleju) pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Galaretka z czarnej porzeczki 175

minuty. Słoiki i przykrywki wyparzyć. Do wyparzonych słoików wlać gorący miąższ i zakręcić słoiki. Przykryć słoiki grubym ręcznikiem i zostawić aż ostygnie. Taka galaretka jest pyszna. Idealna na chleb lub jako dodatek do ciast. Dziękuje ciociu

Kuchnia Pokoleń
Fasolka szparagowa kiszona 263

kiszone ogórki i kiszoną kapustę, ale przez lata niewiele innych rzeczy kisiłam. W mojej spiżarce pojawiał się kiszony kalafio r, pomidory, no i oczywiście kiszone buraki. Robię zakwas na chleb i żurki a to przecież także kiszonki. Nastawiam octy owocowe chociaż to nieco inna fermentacja. Jak na pewno zaobserwowaliście teraz kiszę już więcej warzyw, a nawet grzyby, owoce i fermentuję

Smaczna Pyza
Cukinia faszerowana ryżem z dodatkami i "Sekret willi Romantica" 193

Farsz nie powinien wychodzić poza miseczkę, bo w trakcie pieczenia będzie wyrastał. Blachę z cukinią wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (piekłam równolegle z chlebem, stąd taka temperatura). Piec 45 minut, a potem jeszcze na 5 minut podnieść temperaturę do 220 stopni i włączyć funkcję grill. Podawać gorące. Każdą miseczkę podzieliłam na 2-3 porcje. Dzieci miseczek

Weekendy w domu i ogrodzie
Śniadanie dla dzieci - kanapki bez pieczywa 206

nawiązaniu do postu  Kanapki warzywne bez chleba  chcemy zainspirować Was do przygotowywania bardziej kreatywnych posiłków dla waszych dzieci.     Pamiętam z czasów swojego dzieciństwa i bycia niejadkiem oraz pamiętam: co i kiedy, i jak chciałem zjeść? Co mi się podobało? Co mi smakowało?    Prawda jest taka, że wielu rodziców nie zwraca uwagi

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy i ciecierzycy 153

Niezły pasztet, jak to mówią! A ten jest naprawdę całkiem niezły. Bez dodatku mięsa, z ciecierzycy i czerwonej soczewicy. Lekki, przyjemny i łagodny w smaku. Pysznie smakował na pajdce chleba jedynie z dodatkiem świeżej gałązki natki. Prosto i smacznie, czyli tak, jak lubię. Ten przysmak może posłużyć nam jako dodatek kanapkowy, jako propozycja na towarzyskie spotkanie, kolację lub zimną przekąskę

Raj dla Podniebienia
Szybki sernik bez pieczenia z malinami 667

sera białego tłustego. Kwestia herbatników. Jak po latach robiłam Domek Baby Jagi, ciasto mi się konkursowo rozjechało. Wiecie czemu? Bo dzisiejsze herbatniki, nie przypominają tych z dzieciństwa. Podobnie jak chleb. Wydają być się jakieś nadmuchane, mało herbatnikowe. Prawdziwy herbatnik trzaskał podczas gryzienia, był twardy. Te obecne, mają inną konsystencję/fakturę. W tym cieście nie ma to znaczenia, jednak pamiętam

Mieszam w Garnku
Bułki z makiem 168

burgery , pasty kanapkowe , kilka pasztetów . Do tego wszystkiego dochodzi kolejne 76 przepisów w książce „ Hummusy i pasty „ . Nasuwa się pytanie, z czym to wszystko jeść…?! Oczywiście chleb gryczany (z mąki) jak i z kaszy gryczanej , bardzo fajnie pasuje do większości z nich, ale nie każdemu musi smakować ze względu na grykę. Postanowiłem więc przygotować klasyczne bułki

Blendman
Tosty z guacamole i jajkiem 181

obiadów ;)   Ponieważ uważam, że połączenie awokado i jajka to duet doskonały - często kombinuję właśnie z tymi składnikami :) Polecam - pychaaa! SKŁADNIKI (dla 1 osoby - 350 kcal) 2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego 1/2 awokado 1/2 ząbka czosnku sok z cytryny 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka pestek z dyni kilka pomidorków koktajlowych sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Pieczywo

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z grillowanych warzyw w marynacie 189

Jeżeli zostanie Wam  choć odrobina tej sałatki, zróbcie sobie kanapki z nimi z opiekanym chlebem. Palce lizać! cukinia papryka czerwona cebula biała natka pietruszki Na marynatę: oliwa 3 łyżki ocet winny 2 łyżeczki miód płynny 1/2  łyżeczka sól do smaku 1 łyżeczka płatki chilli na czubek łyżeczki ząbki czosnku 1 sztuka Warzywa kroimy w kawałki. Zalewamy marynatą. Rozgrzewamy

AZgotuj!
Egipski ful czyli pasta z bobu 168

bobu, teraz jest tak z fulem jak z naszym bigosem, ile domów tyle wersji. Ważne jednak jest to że pasta jest przepyszna i warto ją zrobić i zajadać z chlebem, bułką, trochę jak dobra, gęsta zupa. Egipski ful czyli pasta z bobu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bezmięsne leczo z cukinią 163

leczo musi być mięcho? Nie musi być kiełbasa, nie muszą być parówki (to już fanaberia). Mogą być jedynie warzywa. I tak leczo smakuje doskonale. Z ziemniakami, makaronem, chlebem, kaszą. W końcu samo. Szybkie do zrobienia w zasadzie z dowolnych warzyw, jakimi dysponujemy. No dobrze, nie tak dowolnych. W moim leczo musi być papryka. I to najlepiej kilka jej rodzajów

Mieszam w Garnku