chleb - 26084 przepisów (strona:1160/1739)

Jak jeść zdrowo kiedy brakuje czasu? 163

spora ulga dla psychiki. Narzucanie sobie zbyt dużych wymagań i restrykcji powoduje zniechęcenie, a zdrowe odżywianie powinno być przecież przyjemnością. Nie zrozumcie mnie źle – dobrze jest piec chleb w domu, robić swoje jogurty, własnoręcznie wyciskać soki i uprawiać warzywa bez „chemii”. Pod warunkiem, że mamy czas. Niestety nie każdy może sobie na to pozwolić i zwyczajnie zdarza

Powiedz dietom nie
Fit nutella, czyli mus czekoladowy z awokado 121

czekoladowy? Ale taki zdrowy mus, który można jeść bez wyrzutów sumienia :) O lekkiej konsystencji i orzechowym posmaku.  Podawany na milion sposobów, m ożna go zajadać zarówno z owocami, chlebem, granolą jak i racuchami :D Składniki: 1 dojrzałe awokado 2 łyżki kakao 4 łyżki mleka 3 łyżki płynnego miodu  Przygotowanie: Awokado obrać i usunąć pestkę, przełożyc do blendra, dodać

Malinowo w kuchni
Pasztet drobiowy w słoiku. 189

Kochani, już wcześniej proponowałam Wam pasztet drobiowy , ale pieczony. Tym razem zachęcam do wypróbowania pasztetu gotowanego w słoiczkach. Bardzo fajnie rozsmarowuje się na chlebie. Jest pyszny i delikatny, dzięki dodatkowi śmietanki. Bez obaw możecie podać go dzieciom. Myślę,że im posmakuje:) Do zrobienia pasztetu wykorzystałam mięso drobiowe z rosołu. Składniki: 600 g. mięsa drobiowego z rosołu (zważyłam już obrane mięso

Agusiowe smakołyki
KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI 178

PORCJI: 6-12 (WYSZŁO 12 KOTLETÓW) Składniki: 40 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 5 dużych pieczarek, mała cebula, łyżka masła, mała bułka wcześniej namoczona w mleku (można zastąpić kromką chleba), łyżka bułki tartej + do panierowania kotletów, jajko, sól, pieprz cayenne, papryka słodka, majeranek, pietruszka suszona. Przygotowanie: Cebulę drobno siekam, podsmażam na maśle do momentu lekkiego zarumienienia. Pieczarki obieram

JejKuchnia
Olej konopny - właściwości i działanie 182

powinni spożywać go weganie, ponieważ zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, którego w diecie bez mięsa i nabiału jest mało. Może być dodatkiem do sałatek, makaronów, kasz czy nawet samego chleba. Olejem konopnym z powodzeniem można zastąpić masło. Jest smacznym składnikiem słynnego sosu pesto. Specyficznego smaku doda zupom, ale dopiero na sam koniec gotowania.  Olej konopny ma wiele dobrych

My Chcemy Jeść
Currywurst. 160

małym ogniu jeszcze 3 minuty wciąż mieszając. Kiełbaski ugotować, upiec lub usmażyć. Skórkę można ewentualnie usunąć. Podawać natychmiast z sosem i oprószone obficie curry. Klasycznym dodatkiem są frytki lub chleb

zadanie-gotowanie
Najlepsza kawa PO DRODZE na plażę 177

krzesło wespnie, to nie chce się z niego szybko schodzić :) Do kawy, widoki zapędzonego Sopotu można popodziwiać :) Bistro słynie w okolicy ze świeżych kanapek . Dodatkowo można popróbować tu domowego chleba na zakwasie . W gorące, letnie dni, orzeźwiających napojów do wyboru tu bez liku - koktajle, jogurty, smoothie, świeżo wyciskane soki. No i oczywiście domowa lemoniada ! :) Komu ciacho !? Jak się dowiedziałam

Grunt to przepis!
Pomarańczowe curry z kurczaka 168

zimnej wody i dodaję do mięsa. Gotuję jeszcze około 2 minut, aż sos zgęstnieje. Najczęściej podaję z ryżem jaśminowym lub ryżem basmati, ale zdarza się nam jeść curry z chlebem naan ( z tego przepisu ), który bardzo lubimy.    PS. Jeśli ktoś nie lubi sosu ze skrobią kukurydzianą lub ziemniaczaną może ten etap pominąć, my też nie zawsze zagęszczamy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zimne nóżki wieprzowe 128

odkładamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki, do stężenia. Aby wyjąć galaretkę z foremki wystarczy, że zanurzymy ja na chwilę w gorącej wodzie lub podważymy ją nożem. Podajemy z chlebem, chrzanem, octem lub ćwiartką cytryny. Smacznego:) Artykuł Zimne nóżki wieprzowe pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Życzenia Wielkanocne 2016 112

kurczaczków puszystych. Świątecznego nastroju, biesiady obfitej, Lukrowego baranka, a w dyngusa – głowy wodą zmytej! Życzy Pati A oto zdjęcie co znalazło się u mnie w koszyczku. Obowiązkowo pisanki, chleb, wędlina, babka, sól i słoiczek chrzanu . Dodatkowo udało mi się dostać w sklepie uroczego baranka z masła. A co Wy macie w swoich koszyczkach? Piszcie w komentarzach

PatiGotuje
Krem pieczarkowy z czosnkowymi grzankami 130

warzywnego 1 średniej wielkości ziemniak 2 łyżki masła 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz sól Na czosnkowe grzanki: pieczywo (około 3-4 bułki, np. kajzerki lub 7-8 kromek chleba) 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła 3 ząbki czosnku łyżeczka suszonego majeranku sól Do podania: śmietana 18% drobno posiekana natka pietruszki Pieczarki kroimy na plasterki. Podsmażamy je na maśle

PatiGotuje
Pasta z ciecierzycy i orzechów 118

Kilka tygodni temu na blogu pojawił się już wpis z użyciem ciecierzycy. Był to przepis na hummus . Tym razem postanowiłam przygotować pastę do chleba. Połączyłam ciecierzycę z orzechami laskowymi. Pasta wyszła obłędna! Koniecznie ją wypróbujcie Pasta z ciecierzycy i orzechów Składniki: 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki około 100 g orzechów laskowych (lub innych dowolnych) łyżka płynu z puszki po ciecierzycy

PatiGotuje
Tradycyjny zakwas na żurek 140

która zdecydowanie robi najlepszy żurek na świecie! Tak jak Wigilia kojarzy mi się głównie z barszczem czerwonym, tak tradycyjnie w Wielkanoc na obiad musi być prawdziwy, domowy żurek w chlebie w towarzystwie białej kiełbaski i jajka. Tradycyjny zakwas na żurek Składniki: 1 szklanka mąki żytniej razowej (około 160g) około 1 litra przegotowanej, zimnej wody lub wody źródlanej 3-4 małe

PatiGotuje
WEGAŃSKA SOCZEWICA PO BRETOŃSKU 210

Taka soczewica sprawdzi się doskonale jako szybki obiad czy kolacja, ale możecie ją również zapakować w pojemniczek i zabrać ze sobą do pracy. Najlepiej smakuje z pajdą świeżego chleba lub kaszą. Smacznego!  😋 SKŁADNIKI: 3 puszki soczewicy (użyłam pomarańczowej) 4 łyżki oleju roślinnego  1 średnia cebula 1 większy ząbek czosnku 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżeczka słodkiej

Słodko-Słony Świat Ilony
Botwinka z jajkiem, czyli wiosenna zupa w 20 minut 153

Zupa botwinkowa to dla mnie taki ekspresowy barszczyk czerwony, z liściem ;) sposobów wykonania jest kilka, podobnie jak podania. Ja botwinkę lubię z jajkiem (czasem jeszcze chlebem przegryzę;)) lub z ziemniakami - ale te ziemniaki mają być roztarte i podane na jednym talerzu, a niektórzy wolą, gdy mają je osobno. W tym wypadku nawet nie chodzi o późniejsze zmywanie

Kolorowy Przepisownik

Proponowane wyszukiwania