Smażona cukinia 210Najprostsze letnie danie z cukinii - cukinia smażona w panierce. Może z powodzeniem zastąpić kotlet do obiadu. Pyszna jako samodzielnie danie, jako dodatek do ziemniaków, sałatek, ja uwielbiam ją na chlebie z domowym keczupem . Można przygotować ją również bez panierki, smażąc na patelni grillowej . Cukinia do smażenia powinna być młoda, mieć miękką skórkę, która dodatkowo jeszcze zmięknie podczas przygotowywania. Dla mnie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Czerwony chłodnik warzywny – idealny na upały 194posypania bulion warzywny lub mięsno-warzywny (ja użyłam rosołu na kurczaku) 0,5 litra naturalnego jogurtu sól/pieprz wg uznania jajka ugotowane na twardo/domowy ziołowy tost z żytniego chleba Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie umyłam i w razie potrzeby obrałam ze skórki. Botwinkę i buraczki pokrojone na mniejsze cząstki, zalałam bulionem i ugotowałam do miękkości. Odcedziłam i wystudziłam. Ogórki i rzodkiewki
Kate's Kitchen
Bajgle z sezamem 194Bajgle, które Wam proponuję są bardzo smaczne. Chrupiące na zewnątrz, a mięciutkie w środku. Nie wymagają wielkiego wysiłku przy wyrabianiu, bo można wesprzeć się maszyną do chleba. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznie
Szparagi zapiekane z szynką 168szparagów. Nie rozpisuję się zbytnio, bo właśnie zaczął się ciekawie zapowiadający się mecz Hiszpania-Irlandia. Zmykam szybko przed telewizor Szparagi zapiekane z szynką 1 kg białych szparagów 4 kromki chleba tostowego 4 łyżki masła 5 łyżek posiekanych ziół 1 cebula 2 łyżki mąki 350 ml bulionu warzywnego 50 ml mleka 350 g gotowanej szynki w plasterkach sól, pieprz, cukier Szparagi
Pieguskowa Kuchnia
Dorsz pod chrustem 166dania można użyć dowolnej, ulubionej rybki. U mnie akurat wypadło na dorsza, którego uwielbiam ze względu na pyszne delikatne białe mięso :). Dorsz pod chrustem filety z dorsza 5 kromek chleba tostowego 60 g masła natka pietruszki musztarda sól, pieprz Rybę przyprawić solą i pieprzem, posmarować musztardą. Pieczywo tostowe zmiksować w blenderze wraz z natką pietruszki i masłem. Wyłożyć na rybę
Pieguskowa Kuchnia
SIMIT – TURECKI BAJGIEL 150Eksplozja smaku Fabryka Kulinarnych Inspiracji Foodnotes Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Moje domowe kucharzenie nie-ład mAlutki Notatki kulinarne Ogrody Babilonu POlska zupa Smak mojego ogrodu Smakowity chleb W mojej kuchni Weekendy w domu i ogrodzie W poszukiwaniu Slowlife Zacisze kuchenne Artykuł SIMIT – TURECKI BAJGIEL pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchnia
Pomidorowy tatar (wegański, bez oleju) 223całość mieszamy. Dodajemy cebulę, pomidora, kapary, przecier pomidorowy, ocet balsamiczny i wodę. Tatar mieszamy dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I gotowe Ja zwykle podaję go z chlebem bez chemii albo krakersami owsianymi . A z czym Wy najbardziej lubicie zajadać tatar? Smacznego! Artykuł Pomidorowy tatar (wegański, bez oleju) pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.pl
Galaretka z czarnej porzeczki 184minuty. Słoiki i przykrywki wyparzyć. Do wyparzonych słoików wlać gorący miąższ i zakręcić słoiki. Przykryć słoiki grubym ręcznikiem i zostawić aż ostygnie. Taka galaretka jest pyszna. Idealna na chleb lub jako dodatek do ciast. Dziękuje ciociu
Kuchnia Pokoleń
Fasolka szparagowa kiszona 277kiszone ogórki i kiszoną kapustę, ale przez lata niewiele innych rzeczy kisiłam. W mojej spiżarce pojawiał się kiszony kalafio r, pomidory, no i oczywiście kiszone buraki. Robię zakwas na chleb i żurki a to przecież także kiszonki. Nastawiam octy owocowe chociaż to nieco inna fermentacja. Jak na pewno zaobserwowaliście teraz kiszę już więcej warzyw, a nawet grzyby, owoce i fermentuję
Smaczna Pyza
Cukinia faszerowana ryżem z dodatkami i "Sekret willi Romantica" 204Farsz nie powinien wychodzić poza miseczkę, bo w trakcie pieczenia będzie wyrastał. Blachę z cukinią wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (piekłam równolegle z chlebem, stąd taka temperatura). Piec 45 minut, a potem jeszcze na 5 minut podnieść temperaturę do 220 stopni i włączyć funkcję grill. Podawać gorące. Każdą miseczkę podzieliłam na 2-3 porcje. Dzieci miseczek
Weekendy w domu i ogrodzie
Śniadanie dla dzieci - kanapki bez pieczywa 221nawiązaniu do postu Kanapki warzywne bez chleba chcemy zainspirować Was do przygotowywania bardziej kreatywnych posiłków dla waszych dzieci. Pamiętam z czasów swojego dzieciństwa i bycia niejadkiem oraz pamiętam: co i kiedy, i jak chciałem zjeść? Co mi się podobało? Co mi smakowało? Prawda jest taka, że wielu rodziców nie zwraca uwagi
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy i ciecierzycy 166Niezły pasztet, jak to mówią! A ten jest naprawdę całkiem niezły. Bez dodatku mięsa, z ciecierzycy i czerwonej soczewicy. Lekki, przyjemny i łagodny w smaku. Pysznie smakował na pajdce chleba jedynie z dodatkiem świeżej gałązki natki. Prosto i smacznie, czyli tak, jak lubię. Ten przysmak może posłużyć nam jako dodatek kanapkowy, jako propozycja na towarzyskie spotkanie, kolację lub zimną przekąskę
Raj dla Podniebienia
Szybki sernik bez pieczenia z malinami 684sera białego tłustego. Kwestia herbatników. Jak po latach robiłam Domek Baby Jagi, ciasto mi się konkursowo rozjechało. Wiecie czemu? Bo dzisiejsze herbatniki, nie przypominają tych z dzieciństwa. Podobnie jak chleb. Wydają być się jakieś nadmuchane, mało herbatnikowe. Prawdziwy herbatnik trzaskał podczas gryzienia, był twardy. Te obecne, mają inną konsystencję/fakturę. W tym cieście nie ma to znaczenia, jednak pamiętam
Mieszam w Garnku
Bułki z makiem 190burgery , pasty kanapkowe , kilka pasztetów . Do tego wszystkiego dochodzi kolejne 76 przepisów w książce „ Hummusy i pasty „ . Nasuwa się pytanie, z czym to wszystko jeść…?! Oczywiście chleb gryczany (z mąki) jak i z kaszy gryczanej , bardzo fajnie pasuje do większości z nich, ale nie każdemu musi smakować ze względu na grykę. Postanowiłem więc przygotować klasyczne bułki
Blendman
Tosty z guacamole i jajkiem 193obiadów ;) Ponieważ uważam, że połączenie awokado i jajka to duet doskonały - często kombinuję właśnie z tymi składnikami :) Polecam - pychaaa! SKŁADNIKI (dla 1 osoby - 350 kcal) 2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego 1/2 awokado 1/2 ząbka czosnku sok z cytryny 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka pestek z dyni kilka pomidorków koktajlowych sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Pieczywo
Moje Kuchenne Rewelacje