chleb - 26084 przepisów (strona:1168/1739)

Najlepsze 6 książek z pomysłami na drugie śniadanie i lunch do pracy 193

banana Od razu widać, że autor jest psychofanem sałatek, bo każde danie jest taką prawie sałatką. Nawet kanapki, które my zjedliśmy tradycyjnie, u Davida kończą jako zdekomponowane sałatki, z chlebem pokrojonym na kawałki, jako jeden ze składników w miseczce. Tekst ukazał się po raz pierwszy w Biokurierze Artykuł Najlepsze 6 książek z pomysłami na drugie śniadanie i lunch do pracy

Ugotowane pozamiatane
Pasztet z indyka (z żurawiną) 174

miał być pasztet z żurawiną. Kremowy, rozpływający się w ustach... Już widziałam plaster tego pasztetu na kromce domowego chleba. Przygotowałam wszystkie składniki, mięso dusiło się na małym ogniu. Ja w międzyczasie porobiłam jeszcze kilka innych spraw, później zmieliłam mięso, wymieszałam, doprawiłam, przełożyłam do foremki i wstawiłam do piekarnika. Już zacierałam ręce i wychodziłam z kuchni, aż nagle na stole zauważyłam

Obiad gotowy
JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI I PIETRUSZKĄ 127

wyczuwalne kawałki pieczarek). Następnie dodać majonez do farszu i ewentualnie sól i pieprz, wszystko wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziewać białka jajek.  P/S Pozostały farsz idealnie smakuje na chlebie

Zrób to smacznie
,,Kolorowa galaretka z jajkiem, szynką i warzywami’’ 725

stopniowo zalewamy wywarem. Kiedy jedna warstwa zastygnie, wtedy układamy i zalewamy następną. Przed podaniem zanurzamy na chwilkę w gorącej wodzie, odwracamy i przekładamy na talerz. Keksówka / Forma do pieczenia chleba i pasztetu metalowa Półkolista blacha do pieczenia z fakturowanymi ściankami z oferty polskiej firmy SNB to klasyczna propozycja do wypieku domowych ciast. Uniwersalna forma do pieczenia wykonana została z blachy

Podróż w kulinaria
AROMATYCZNY ZUREK NA WEDZONCE MOJEJ MAMY 124

typu maggy lub 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku sól 2 łyżki oliwy 100ml śmietany dodatkowo: jajka ugotowane na twardo ser biały (przygotowany np. z tego przepisu >>> ) chleb ( przygotowany np. z tego przepisu >>> )  pieczone ziemniaki małe, grillowane kiełbaski PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy siekamy, w garnku na zupę rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę, podsmażamy około

Moja Książka Kucharska
SMALEC DOMOWY 199

Moja Książka Kucharska przedstawia przepis na smalec domowy. Jest łatwy, choć niezbyt szybki w przygotowaniu, ale za to o wiele lepszy niż ten ze sklepu. Świetny nie tylko do chleba - idealny jako omasta do pierogów, ziemniaków, pyz, kartaczy itp.  Polecam przepis na mój ulubiony domowy smalec. SKŁADNIKI: 1kg świeżej (ważne) słoniny 1kg wędzonego boczku 2-3 średnie cebule

Moja Książka Kucharska
OGORKI KONSERWOWE Z CHILI 110

przepisu od mojej sąsiadki i muszę przyznać, że są naprawdę wyborne. Są ostre w smaku. Ogórki te świetnie nadają się jako przekąska lub przystawka np.: z kromką  domowego chleba i domowym smalcem :) Polecam przepis! SKŁADNIKI: na litrowy słoik 630 g niewielkich ogórków 400g wody 30-35g soli 50-60g 5% octu 1 ostra papryczka chilli

Moja Książka Kucharska
MARYNOWANA MAKRELA Z GRILLA 134

Marynowana w sporej ilości tymianku, rozmarynu i oregano. Obficie posypana świeżą, aromatyczną zieleniną. Idealna na przyjęcie na świeżym powietrzu w gronie rodziny i znajomych. Świetnie smakuje ze świeżym, wiejskim chlebem i sałatką z mieszanych warzyw. Polecam! Czas przygotowania : około 35 minut Liczba porcji : 4 SKŁADNIKI: 4 średnie, wypatroszone makrele (po ok. 300g) kilka ziarenek białego pieprzu 1 łyżka suszonego tymianku

Moja Książka Kucharska
SOK Z CZARNYCH JAGOD 121

wyparzonych butelek, zamykamy szczelnie. Smacznego :) Pamiętajmy, aby : - przetwarzać tylko owoce zupełnie zdrowe, dojrzałe, nie uszkodzone oraz świeże; -utrzymywać w czystości wszystkie naczynia i urządzenia - najmniejszy nawet okruch bułki lub chleba może spowodować, że sok lub inne przetwory zaczną fermentować i pleśnieć; - owoce zasypywane cukrem na noc, należy odstawić w chłodne miejsce, gdyż w cieple mogą zacząć fermentować; -gotowe soki przechowywać

Moja Książka Kucharska
OGORKI W KECZUPIE 199

ostygną , następnie słoiki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce na przechowywanie. Smacznego:) * pamiętajmy, aby przy przygotowywaniu przetworów i zapraw (szczególnie soków) zachowywać szczególną czystość - niestety najmniejszy nawet okruch chleba lub bułki, może sprawić, iż nasze przetwory zaczną pleśnieć i ulec popsuciu

Moja Książka Kucharska
DELIKATNA JAJECZNICA a'la GORDON RAMSAY 108

podgrzewały się zbyt mocno. Krok 3 Na koniec dodajemy do jajecznicy śmietanę, sól morską oraz pieprz. Posypujemy posiekanym, świeżym szczypiorkiem lub kiełkami Do jajecznicy możemy przygotować tosty z chleba wiejskiego. Tosty kładziemy na płaskich talerzach, a na wierzch każdego nakładamy jajecznicę. Obok układamy plasterki pomidora lub pomidorki koktajlowe.  Podajemy natychmiast po przygotowaniu. Smacznego

Moja Książka Kucharska
PYZY ZIEMNIACZANE Z GRZYBAMI z "DOLINY STRUGU". 151

typowych dla ziem pogranicznych np. znane na całym świecie podkarpackie proziaki, goł ąbki z całym mnóstwem r óżnego rodzaj u farszy (w zależności , co gospodyni w spiżarni miała ), regionalne chleby oraz wyroby mięsne, na ten przykład z Markowej , czy Pilzna, wpisanie na Listę Produktów Regionalnych. Wiele z tradycyjnych potraw pogranicza bieszczadzkiego znajdziecie w publikacji "Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki". Oczywiście polecam

Moja Książka Kucharska
Zielona fasolka z kiełbaskami. 113

gorącą wodą) i pogurjemy ok 5 minut. Dodajemy bulion i gotujemy całośc ok 15 minut. Dodajemy drobno utarte ziemniaki i gotujemy dodatkowo ok 5 minut. Podajemy gorące z chlebem i np zimnym piwem. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Wafle przekładane masą z mleka w proszku 184

andruta mama zawsze przekładała dżemem z czarnej porzeczki. Przełożyłam i ja - z braku laku - truskawkowym ;) Ale z czarnej porzeczki byłby lepszy. Masa klasyczna. Powrót do przeszłości. Następnym razem zrobię chleb ze śmietaną i cukrem. Składniki: 1 opakowanie wafli okrągłych lub kwadratowych (6 sztuk) 150 ml mleka 80 g cukru pudru 250 g pełnotłustego mleka w proszku, ok. 2,5 szklanki

bistro mama
Lekka pasta z jajek i czosnku niedźwiedziego 143

jajeczna pasta z niedźwiedzim czosnkiem. Zwykle dodaję do niej majonez, tym razem dodałam owczy jogurt i połówkę awokado, które akurat leżało w lodówce. Wyszła smaczna, lekka, wiosenna, pasta do chleba. Bardzo polecam! składniki 3 jajka 1/2 awokado 3 łyżki drobno pokrojonych liści czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka musztardy  125 g gęstego jogurtu (dałam owczy) sól, pieprz przygotowanie Jajka ugotować

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania