chleb - 26516 przepisów (strona:1172/1768)

Udka z warzywami 149

godz.. przed kolejnym 20 min., ścianki smarujemy oliwą albo smalcem,z   czasem, gdy glina będzie już porządnie „wypalona”, możemy z tego zrezygnować (ale nie w przypadku pieczenia chleba i ciast!).   garnek zawsze wkładamy do zimnego piekarnika, garnek już przygotowany, nasmarowany, więc na dno naczynia wkładamy część warzyw, układamy mięso i obkładamy resztą warzyw,  zamykamy garnek, wkładamy

Kuchnia Beaty
Crème brûlée 204

czasów studenckich gdy mieszkałam w Polsce, pracowałam w jednej z lepszych restauracji w Poznaniu. Na początku wiadomo, zmywak, a później zajmowałam się pomaganiem w cukierni, czyli pieczenie ciast, chleba, deserów. Stamtąd też mam ten przepis na Crème brûlée, którym chciałam się dzisiaj podzielić. Nie jest to wcale takie skomplikowane jakby mogło  się wydawać ;) Składniki na około

Delusional Trine
Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior 188

Moją ulubioną śniadaniową pastą do chleba jest mus z wątróbki. Klasyczna wersja z kuchni izraelskiej to drobno posiekana wątróbka, którą wcześniej smażyliśmy z cebulką, podawana z posiekanym jajkiem i buraczkami. Jest coś atawistycznego w krwawych czerwonych buraczkach podawanych jako dodatek do mięsa, ale ja wolę dodawać wiśnie i miksować wątróbkę. Wtedy ma lepszą konsystencję i nie trzeba tak dokładnie czyścić

Ugotowane pozamiatane
'Pieczeń' ze szpinaku z wędzonym łososiem i konfiturą z czarnych porzeczek 198

wszelakie pieczenie lubią towarzystwo owoców więc dodatek konfitury z czarnej porzeczki jest tu tą 'kropką nad i', ponieważ niesamowicie 'podkręca' smak pieczeni swoim słodko-wytrawnym akcentem! Kromka chleba, porcja pieczeni + łyżeczka konfitury i... nikt się nie oprze takiej pysznej pokusie! 😋 P.S. myślę, że taka pieczeń wspaniale wkomponuje się zarówno do codziennego jak i wielkanocnego menu! 😊 Pieczeń (foremka 20x7cm): * szpinak mrożony

Kraina Miodem Płynąca
Najprostsza marynata do drobiu 172

oraz przyprawy. Solidnie wstrząsamy zakręconym słojem aż składniki się połączą. Zostawiamy na noc w lodówce. Tak przygotowane mięso możemy smażyć albo grillować. Świetnie nada się do sałatek czy na chleb. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Drożdżowe bułeczki 191

Domowe pieczywo jest najlepszym mi ze znanych pieczyw. Najbardziej lubię klasyczny chleb na zakwasie wypiekany w piecach. Smak ten pamiętam z dzieciństwa i często towarzyszył mi wyjazd na wieś do babci.  Sama staram się by w moim domu nie zabrakło klasycznych wypieków i domowe bułeczki przygotowuję z wielką przyjemnością. Te piekę na święta Wielkanocne i podaję jako faszerowane odcinając

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Parówki po meksykańsku 242

podsmażone parówki i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić razem przez kolejne 5 minut. Potrawę przyprawić ostrą papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Podawać na ciepło z bagietką, pajdą chleba lub ziemniakami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 - 6 dorosłych osób. Smak potrawy można wzbogacić o przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Parówki można zastąpić filetem

Gospodyni Miejska
KANAPECZKI Z BURAKIEM I SZPINAKIEM 205

Składniki na 1 porcję: 3 małe kromki żytniego chleba (ok. 60 g) 1 łyżeczka oleju lnianego (ok. 5 g) 1 ugotowany mały burak (ok. 100 g) 1 garść świeżego szpinaku (ok. 25 g) 1 łyżeczka octu balsamicznego (ok. 5 g) szczypta soli i pieprzu 1. Kromki pieczywa skropiłam olejem. 2. Burak obrałam i pokroiłam w plasterki. 3. Na pieczywo

Vroblewska-fitlife
Pasta rybna z awokado i suszonymi pomidorami 197

Blueberry Corner by "jagodzianka" Pasta rybna z awokado i suszonymi pomidorami to bardzo smaczna pasta, świetnie nadająca się jako smarowidło na chleb, bułkę czy … Przeczytaj cały artykuł Post Pasta rybna z awokado i suszonymi pomidorami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Fit pasta jajeczna ze szczypiorkiem (bez majonezu) 231

którego 1 łyżka ma aż 166 kcal! Fit pasta jajeczna, którą Wam dzisiaj proponuję ma w jednej porcji (na 1 kanapkę - 2 łyżki) - tylko 45 kcal :) Czyli jedna kromka chleba z pastą to około 100 kcal!  A jaka pycha :) Pasta wystarcza na około 8 kanapek, więc na większą "wyżerkę" - róbcie od razu podwójną porcję!  (Na przykład na zbliżające

Moje Kuchenne Rewelacje
Kremowa pasta z jajek i suszonych pomidorów 322

Mamy dla Was fajną, prostą, ale pyszną propozycję na pastę do chleba. Z udziałem jajek i suszonych pomidorów może zdecydowanie umilić wstawanie rankiem do pracy lub szkoły :) Ilość porcji: na kilka kanapek Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 3 suszone pomidory 2 duże jajka 2 łyżki serka śmietankowego Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz czarny lub kolorowy Jajka wkładamy

Kolizje Smaków
Hummus idealny 160

Hummus =ciecierzyca, czyli pyszne danie,zdrowie, energia do życia. Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem, zazwyczaj pita. Głównym składnikiem jest ciecierzyca, czosnek, pasta z sezamu, oliwa z oliwek i sok z cytryny. Ok, składniki już znamy ale czy z nich zrobimy prawdziwy, oryginalny, hummus? Dziś podaję wersję najlepszego, jaki jadłam.Doskonały hummus-jest kremowy, gęsty

Kopystką po garach
Lawasz 209

Lawasz-to tradycyjny ormiański chleb. W 2014 został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO, czyli dobra podwalina,żeby posmakować tego dobrodziejstwa. Dopełnieniem będzie, iż w wierze ludowej, Lawasz ma moc niszczenia zła,ściągania obfitości,oczyszczania domostw-tyle z mądrości. Ja obiecuję,że będzie pysznie SKŁADNIKI: 2 szkl. mąki pszennej Łyżeczka soli 10 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 3/4 szkl. ciepłej

Kopystką po garach
Serowe pączki-czyli niebo w gębie 116

przy wyrabianiu pączków pomoże nam oliwa,którą smarujemy ręce Do szerokiego garnka z grubym dnem, wlewamy olej. Podgrzewamy, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę (pomoże nam w tym wrzucony kawałek chleba), łyżką cedzakową wkładamy pączki. Smażymy na złoty kolor i obracamy. Zrumienione pączki odsączamy na papierowym ręczniku. Po wystygnięciu obficie posypujemy cukrem pudrem

Kopystką po garach
Boczek z rękawa (pieczony) 166

Przepis autorski (mój).  Prosta i szyba wersja na pieczony boczek, który idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu - z chlebem. Mięso wychodzi aromatyczne, soczyste i mięciutkie... Możecie je doprawić na własny smak. Polecam! 1 kg boczku wieprzowego 2-3 ząbki czosnku Przyprawy: (mogą być wg gustu) 2 liście laurowe   1 łyżka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania