Hummus =ciecierzyca, czyli pyszne danie,zdrowie, energia do życia. Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem, zazwyczaj pita. Głównym składnikiem jest ciecierzyca, czosnek, pasta z sezamu, oliwa z oliwek i sok z cytryny. Ok, składniki już znamy ale czy z nich zrobimy prawdziwy, oryginalny, hummus? Dziś podaję wersję najlepszego, jaki jadłam.Doskonały hummus-jest kremowy, gęsty
Kopystką po garachLawasz-to tradycyjny ormiański chleb. W 2014 został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO, czyli dobra podwalina,żeby posmakować tego dobrodziejstwa. Dopełnieniem będzie, iż w wierze ludowej, Lawasz ma moc niszczenia zła,ściągania obfitości,oczyszczania domostw-tyle z mądrości. Ja obiecuję,że będzie pysznie SKŁADNIKI: 2 szkl. mąki pszennej Łyżeczka soli 10 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 3/4 szkl. ciepłej
Kopystką po garachprzy wyrabianiu pączków pomoże nam oliwa,którą smarujemy ręce Do szerokiego garnka z grubym dnem, wlewamy olej. Podgrzewamy, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę (pomoże nam w tym wrzucony kawałek chleba), łyżką cedzakową wkładamy pączki. Smażymy na złoty kolor i obracamy. Zrumienione pączki odsączamy na papierowym ręczniku. Po wystygnięciu obficie posypujemy cukrem pudrem
Kopystką po garachPrzepis autorski (mój). Prosta i szyba wersja na pieczony boczek, który idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu - z chlebem. Mięso wychodzi aromatyczne, soczyste i mięciutkie... Możecie je doprawić na własny smak. Polecam! 1 kg boczku wieprzowego 2-3 ząbki czosnku Przyprawy: (mogą być wg gustu) 2 liście laurowe 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska
Di gotujepomocy noża nadać jajkom ładny wygląd – obetnij postrzępione białko na brzegach. Podawaj jajka od razu po przygotowaniu. Jako uzupełnienie śniadania z jajkami w koszulkach czy po benedyktyńsku proponuję chleb ze słonecznikiem, szynkę i pomidory z pieprzem i kolendrą. Składniki 4 jajka ok. 2 litry lody 1 łyżka jasnego octu winnego lub 1 łyżka soku z cytryny jako dodatki: ulubione
Eat me! Fit me!mąż, gdy ją zobaczył to zapytał: co to jest? Odpowiedziałam: Szarlotka "Królewskie góry". Mąż na to: mnie to raczej wygląda na biusty...Hmmm :). No cóż :). Jak to mówią: głodnemu chleb na myśli. Dla kogo: dla szarlotkomaniaków dla lubiących ciasta z owocami dla kochających wilgotne ciasta Składniki na ciasto: 180g serka waniliowego 200g masła (kostka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka
Mania Wypiekaniakawałeczkami mięsa i słoniny. Dziś gulasz jest daniem, które możemy spotkać nawet w najbardziej wykwintnych restauracjach. Często pojawia się też w naszych domach w towarzystwie kaszy, ziemniaków czy chleba. Danie ma na tyle popularną i prostą formę, że właściwie w każdej kuchni świata znajdziemy potrawę przynajmniej podobną w przygotowaniu. Mięso pokrojone na mniejsze kawałki przyrządzone we własnym sosie i aromatycznymi
Wędrówki po kuchnidown for recipe in English Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie (4 porcje) Składniki: 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki 1 łyżeczka octu balsamicznego 8 małych kromek chleba 1 łyżka oleju dżem figowy (lub inny ulubiony, nie za słodki) 1 ser brie sól i pieprz Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, dodaj olej, cebulę i ocet balsamiczny
karmelowyłyżeczki przypraw, np. czarny pieprz i papryka 1 jajko olej do smażenia Usmaż boczek. Ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz. Pokrój chleb na na cienkie kromki. Kromki można opiec w opiekaczu lub na patelni. Posmaruj musztardą i wyłóż sałatą. Na dwóch kromkach ułóż pokrojone w plastry
codojedzeniawywaru. Ugotować do miękkości, czyli około 20 minut. Cebule wyciągnąć i wyrzucić. Resztę warzyw wraz z wywarem przetrzeć blenderem lub mikserem. Doprawić pieprzem i majerankiem. Podawać z ryżem lub chlebem. Zupę można "zabielić" dodając śmietanę - śmietanę zahartować, czyli do kubeczka ze śmietaną wlać 2-3 chochle zupy, wymieszać i dopiero wtedy wlać do garnka z zupą. marcelina
Czerwony Gupikbuzi. Pytania i odpowiedzi: Czy orzechy włoskie można zastąpić czymś innym? Tak! Bardzo fajnie będzie również pasował słonecznik, dynia lub orzeszki pini. Ewentualnie możesz posypać sałatkę grzankami z chleba. Czy burak musi być pieczony? Nie. Możesz użyć również gotowanego na parze. Jestem przekonany, że sałatka będzie pyszna. Czym zastąpić syrop klonowy? Możesz użyć w jego miejsce miodu, syropu z agawy
Blendmanmiejsce. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyciągamy z foremki i studzimy. Kroimy dopiero całkowicie wystudzony chleb
słodkie i nie tylko historie kulinarnepieprz do smaku 100 g jarmużu, szpinaku lub boćwiny, oczyszczonych i pokrojonych na małe kawałki do podania: 2 jajka na twardo, listki selera naciowego lub natka pietruszki, świeży chleb Przygotowanie zupy z fasolą i harissą: W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i wrzuć na nią pora, selera naciowego i marchewkę. Smaż przez ok. 8-10 minut aż zmiękną
Chilli Czosnek i Oliwasię podgotowały. Wlewam na patelnię jajeczną masę i wciąż smażę*. Posypuję serem i jeszcze doprawiam. Na sam koniec zdejmuję z ognia i ozdabiam rukolą. Zjadam z tostami z chleba razowego i warzywami. :) * i czasem nieświadomie rymuję NAPOJE I PRZEKĄSKI Między posiłkami staram się pić min. 1,5 litra wody dziennie. Ponadto jestem (troszeczkę) uzależniona od kawy i zielonej herbaty
Kuchnia Elliedodatkami. Ja stawiam na sprawdzone smaki, mojego ukochanego ogórka kwaszonego po prostu nie mogło w nich zabraknąć A cały sekret tkwi w pysznym sosie . Spróbujcie. Składniki: (na 4 porcje) Chleb Biały Pita BIO 4 sztuki od Biogo 3 duże liście sałaty rzymskiej 3 łyżki kukurydzy około 130 g filetu wędzonego z kurczaka 2 ogórki kwaszone Sos czosnkowy: 2 łyżki jogurtu
Słodkie okruszki