chleb - 25827 przepisów (strona:1155/1722)

Czas oczyszczania, regeneracji i energii do pracy 146

podstawowej zasadzie diety rozdzielnej jest nie mieszanie białek z węglowodanami, więc nie mieszajmy! Nie zatoksyczniajmy organizmu z powrotem   w 2-3 dni , przez nie właściwe procesy trawienia wymieszanego chleba, ziemniaków, z kotletami, jajkami i wędlinami. Odłóżmy ziemniaki, pieczywo, ciasta na inną okazję. A jeśli chcemy już tak bardzo posmakować słodkości, to może do herbatki wieczorem na 1-2 godziny

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Rola pieczywa żytniego w odżywianiu człowieka 191

cenne dla naszego zdrowia składniki. Jeśli chodzi o mąke żytnią to mamy jasną (zaczynająca się od typ 800) przeznaczona do wypieku pieczywa jasnego i mąka razowa, śrutowa do wypieku chleba ( typ 2000) oraz mąka z pełnego przemiału (typ 3000). Pieczywo z mąki razowej, czy z pełnego przemiału zawiera wartościowe dla naszego organizmu składniki (białko, tłuszcze), minerały (magnez, żelazo, miedź, wapń

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Short: Drugie Śniadanie 156

zrobić  z plasterkami wędliny i żółtego sera, które nie wylądowały na chlebie podczas pierwszego śniadania? Fotograficznie udokumentowane jedno z rozwiązań. Ogórki kiszone kroimy na pół lub na 4 ćwiartki i zawijamy żolty ser i wędlinę w rulonik. Jeśli planujemy zabrać do pracy lub na wyjazd to pakujemy w pudełeczko - proponuje wbić pół wykałaczki by nie rozwinęło się po drodze

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Mini pizza na specjalne zamówienie 146

pizze 375g ciepłej wody 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki soli 595g mąki( ja używam mąki chlebowej) 12g suchych drożdży lub 24g świeżych Dla posiadaczy wypiekaczy do chleba  -  Wrzucam wszystko do maszyny : najpierw woda, sól, oliwa, mąka i suche drożdże na wierzch. Nastawiam program do wyrabiania i wyrastania ciasta(1.30 minut) Można równie dobrze ciasto wyrobić

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Babeczki z kremem cytrynowym czyli tarteletki z lemon curd i bezą 98

wczesnego ranka nie mogłam znaleźć sobie miejsca.... rosół delikatnie się  gotował , chleb już wczoraj upiekłam... coś bym porobiła bo dzieci ostatnio śpią po dwie godziny, a ja chętnie ten czas spędziłabym w kuchni. Zrobiłam przegląd lodówki i szafki... jajek dużo,  pięć dorodnych cytryn....i przypomniał

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Domowe masło czekoladowo-orzechowe 130

Domowe masło czekoladowo-orzechowe Pozostając w temacie słodko-dziecięcym czas na domową- pastę czekoladowo-orzechową. Można jej używać do smarowania chleba czy bułek, ale moim dzieciom najlepiej smakuje wyjadanie jej prosto ze słoiczka kawałkiem herbatnika. Bez dodatków konserwujących ...bez oleju palmowego czy syropu glukozowo-fruktozowego...  Czekolada, orzechy, olej kokosowy... Do dzieła!!! Przepis pochodzi z bloga  Moje wypieki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
kokosowy pudding z tapioki 136

najpospolitsza roślina uprawiana w Afryce, Azji i Ameryce. Podstawa diety tamtych rejonów.  Nie zawiera glutenu i cholesterolu . Hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Jako mąka (kassawa) wykorzystywana jest do wypieku chleba,  placków lub wytwarza się z niej alkohol o nazwie masato....  Maniok jest tak popularny  w tamtych rejonach jak w Polsce nasz ziemniak. Tapioka w odróżnieniu od innych

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chłopskie śniadanie 133

podstawa, tym bardziej w zimie, kiedy potrzeba nam zapasu energii, aby dobrze się bawić na mrozie pchając, bądź ciągając sanki z dziećmi. Proponuje wam na takie śniadanie swojski chleb, wypróbowany już z sukcesem przez niektórych z was. Znajdziecie go tutaj  oraz pieczony boczek. Boczek ważący około 700 gram zamarynowałam w gotowej marynacie - Chipotle Marinade, ale możecie zamarynować

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Jogurtowe bułeczki 142

temperatury 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem - można posypać sezamem, lub makiem i piec około 20 minut aż będą rumiane.  Wystudzić na kratce. Jeśli posiadacie maszynę do chleba to: włóżcie wszystkie składniki zgodnie z instrukcja. Nastawcie maszynę na program zagniatanie i wyrastanie. Po skończeniu programu wyjmijcie ciasto i postepujcie według przepisu. Przeepis pochodzi z bloga  Moje wypieki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Maślane rogaliki 115

smarowania i zawijania będziecie potrzebowali: 50 g masła roztopionego Do posmarowania: 1 jajko  1 łyżka oliwy  Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto.  (Można użyć maszyny do chleba, nastawiając program na wyrabianie i wyrastanie.) Następnie odstawić do wyrośnięcia w naoliwionej misce, około 1 godziny - musi podwoić objętość. Po tym czasie, ciasto przenieść na stolnice, podzielić na 12 części

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Scottish Morning Rolls 158

ciepłej (nie gorącej wody) 2 łyżki mleka - do posmarowania bułek Wymieszać drożdże z mąką. Dodać sól, mleko, wodę, zagnieść miękkie i sprężyste ciasto (można w maszynie do chleba). Wyrabiać około 10 minut.  Odstawić do podwojenia objętości na około 1 godzinę.  Przenieść ciasto na stolnice. Podzielić na 9 równych części i uformować bułeczki. Każdą rozpłaszczyć dłonią i odstawić

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pączki Ćwierczakiewiczowej 153

Używam drożdży instant, które należy tylko zmieszać z mąką. Z podanych składników zagnieść dość luźne ciasto.  Masło dodałam na samym końcu.  Najwygodniej  w maszynie do chleba, lub mikserem z końcówką w kształcie haka. Odstawić do podwojenia objętości około 1i 1/2 godziny. Najlepiej w naoliwionej misce.  U mnie rosło około 2 godzin. Po tym czasie ciasto przenieść

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pączki najlepsze. 170

Używam drożdży instant, które tylko mieszam z mąką. Z podanych składników zagnieść ciasto. Będzie lekko klejące. Tłuszcz  dodałam na samym końcu.  Najwygodniej  w maszynie do chleba, lub mikserem z końcówką w kształcie haka. Odstawić do podwojenia objętości około 1i 1/2 godziny. Najlepiej w naoliwionej misce.  U mnie rosło około 1 godzin. Po tym czasie ciasto przenieść

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kokosowy jagielnik z jagodami 131

mnie. Z kaszy gotuję bardzo dużo i na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej . Jest jaglanka śniadaniowa, w postaci kaszek, zapiekanek, placków, granoli i smoothie, jest chleb z dodatkiem kaszy, są słodkości: muffinki, batony, są też dania obiadowe: zupy, sałatki, kopytka, kotleciki, pulpety czy tarta. Ale przy okazji tego „zadania” od ładnebebe uświadomiłam sobie

Cooking for Emily
ZUPA KREM Z POMIDORÓW, POMIDOROWY 164

Zupy to nasz chleb powszedni, bywają bowiem (z małymi wyjątkami) codziennie. Najczęściej rosół lub bulion do popicia, ale bywają także treściwsze. Taka zupa jarzynowa, to prawdziwa bomba witaminowa. No i taka zupa, to duży plus dla niejadków, szczególnie gdy dzieci kręcą nosem na warzywa. Moja Mała tak ostatnio właśnie robi... :-( Warzyw, które kiedyś zajadała z apetytem, teraz nawet nie chce

Smaczne Zdrowe