chleb - 26084 przepisów (strona:1148/1739)

Roladki z bakłażana na ciepło – danie idealne na końcówkę lata 186

bakłażana na ciepło – sposób wykonania Bakłażany kroimy na plastry o grubości ok. 4-5 mm. Ja robię to przy użyciu krajalnicy do chleba ;) Plastry podsmażamy lekko na oleju, najlepiej na patelni grillowej, tak by zmiękły i dały się łatwo zwijać. Warto jednak uważać, aby nie trzymać

Patchwork
Sałatka z tuńczykiem i kaparami 211

Też lubicie różnego rodzaju sałatki do chleba? U mnie wędliny i sery już się przejadły więc robię różnego rodzaju sałatki. Często wracam do wypróbowanych przepisów klik ale eksperymenty też robię. Tak oto powstała sałatka z tuńczyka z dodatkiem kaparów. Kaparami zastąpiłam ogórki konserwowe i powiem wam, że wyszło coś pysznego. Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju

Ala piecze i gotuje
Krupnik - najlepsza polska zupa z kaszą jęczmienną 171

się chyba, po prostu dorasta. Tak było w moim przypadku. Kiedyś znienawidzona przeze mnie zupa, teraz stała się moją ulubioną zupą - szczególnie wtedy, kiedy podawany jest z pajdą świeżego chleba, posmarowaną masłem. Ale, uwaga krupnik nie może być za gęsty. Musi być w sam raz - odpowiednio gęsta i odpowiednio rzadka. I takim przepisem się właśnie z Wami dzisiaj podzielę. Sprzedam

CookYourself
Sałatka z surowego kalafiora i prażonego słonecznika 255

Składniki połączyć, dodać siekany koperek, chilli, sól, pieprz i majonez i jogurt naturalny do smaku. Dokładnie wymieszać. 4. Świetny dodatek do śniadania, kolacji lub nawet jako pasta do chleba. Smacznego!!! Źródło: Zajadam.to

Kuchnia domowa Ani
Domowe masło ze śmietany (krok po kroku) 1664

dzieciństwa, jak babcia ubijała masło w specjalnej maselnicy, miarowo uderzając bijakiem. Wydawało się, że trwa to całe wieki, zanim pojawiały się pierwsze grudki, a po chwili mogłam posmarować kromkę chleba takim świeżym masełkiem. Później ubijaliśmy masło w słoiku, a teraz poszłam na łatwiznę i wykorzystuję do tego mikser. Jest zdecydowanie szybciej, a swoja drogą nie wyobrażam ubijania niecałego litra śmietany

Obiad gotowy
Kurczak w paprykowym sosie 153

pełna smaku idealna na chłodne dni. Doskonale rozgrzewa i sycie. Moja rodzina uwielbia takie obiady. Spróbujcie i Wy. Kurczak w paprykowym sosie idealnie pasuje do ryżu, kaszy, ziemniaków czy chleba. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 żółtej papryki 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1/3 łyżeczki soli ziołowej 1/2 czerwonej papryki Lutenica

Słodkie okruszki
Pasta z fasoli i awokado 138

chleba i mega ekspresowo. Nic dodać, nic ująć. Do przygotowania potrzebujemy: 1 puszkę fasoli (lub ok 220 g ugotowanej czerwonej fasoli) 1 dojrzałe awokado 1 garść świeżej 1/2 czerwonej cebuli olej rydzowy Semco sól, pieprz ziołowy do smaku A teraz przygotowanie w 5 minut. Awokado myjemy, przekrawamy i wyciągamy miąższ. Razem z umytą i odsączoną fasolą umieszczamy w naczyniu

Szybko Tanio Smacznie
PROJEKT ŚNIADANIE: Tosty Popeye'a 117

tost) 4-5 kromek pieczywa razowego 2 średnie pomidory oliwa i sos chili do podania Sposób przyrządzenia: 1. Pomidory umyj i pokrój na ćwiartki. 2. Ułóż pomidory i kromki chleba na blasze i podpiecz w 180*C przez ok. 5min. 3. Do robota kuchennego/ blendera włóż liście szpinaku, wbij jajko, dodaj mleko, suszone pomidory i dopraw solą i pieprzem- zmiksuj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Warzywne curry z ciecierzycą, kalafiorem i batatami 143

minut. Następnie włóż do sosu upieczone warzywa i odcedzoną ciecierzycę. Zamieszaj i gotuj curry przez 10 minut. Pokrój grubo kolendrę i wymieszaj z sosem. Podaj curry z ryżem lub chlebem. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Warzywne curry z ciecierzycą, kalafiorem i batatami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Sos z prawdziwków – kuchnia podkarpacka 130

koperku sprawia, że tęsknimy za tym sosem cały rok. W dzieciństwie często chodziliśmy na grzyby, z których mama robiła sos, suszyła je, bądź marynowała. Sos zazwyczaj podawała nam z chlebem, na kolację. Jeśli sos był podawany do obiadu, grzyby kroiła drobniej i niekiedy dodawała do niego bulionu, żeby sos był mniej gęsty. Przepis jest prosty, ale sos z prawdziwków

Trzeci talerz
Paluszki z dorsza w panko 188

Panko (パン粉) to powszechna w Japonii nazwa panierki wykonanej z białego chleba bez skórki wyprodukowanego z różnego rodzaju skrobi, który poddany został rozdrobnieniu (forma płatków). Wskutek tego otrzymano japońską wersję bułki tartej, charakteryzującą się o wiele większą chrupkością niż klasyczne panierki, delikatnością oraz dużo mniejszą absorpcją tłuszczu podczas smażenia w głębokim oleju. Potrawy przyrządzone w panko są puszyste, chrupiące oraz

mojewypiekiinietylko
Królik na chrzanie i "Niebo pod Śnieżką" 121

upieczeniu niedawno chleba na zakwasie na liściu chrzanu pomyślałam, że z tymi liśćmi można upiec też królika. Od myśli do działania - królik zagościł na stole. Pachniał pięknie i smakował wybornie. Polecam to pyszne i zdrowe mięso! Składniki : tylna połówka tuszy króliczej kilka gałązek suszonego majeranku 8 ziaren jałowca sól pieprz olej 3 liście chrzanu ząbek czosnku  Królika podzielonego

Weekendy w domu i ogrodzie
Gazpacho 140

pozostałą część włożyć do blendera. Cebulę obrać i włożyć do blendera. Bakietkę pokroić w krążki i przyrumienić na patelni. Zblendować wszytskie warzywa (pomodory, papryka, ogórki, cebula) z pastą z chleba, czosnku i oliwy.  Dodać ocet, pozostałą wodę, sól, pieprz  i miksować. Przygotowane gazpacho  należy schłodzić kilka godzin w lodówce. Podawać z pokrojonymi wcześniej kawałkami warzyw i opieczonym

Przepisy kulinarne babci Antoniny
AJVAR - pasta z Bałkanów 124

samej tylko Serbii, przygotowuje się jej 640 ton rocznie! No to znaczy tylko jedno, musisz ją zrobić w domu! Pastę możecie wykorzystywać na wiele sposobów, jako pasta do chleba, placuszków, naleśników, jako sos do pizzy, nadzienie do tart wytrawnych, dodatek do mięs itp. Podstawą dobrego ajvaru jest słodka pieczona papryka i bakłażany.  Potrzebujesz około 4 duże słodkie papryki

SMYKWKUCHNI
Chleb z oliwkami i bazylią 181

Wierzch lekko smarujemy wodą, lekko nacinamy i posypujemy resztą bazylii. Odstawiamy na ok 30 min. pod ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200° C i pieczemy chleb przez ok 30-35 min. aż skórka się zrumieni. Smacznego

Ukojenie Podniebienia

Proponowane wyszukiwania