chleb - 25827 przepisów (strona:1143/1722)

Zakwas jaglany na żurek 111

oczywiście, jak zawsze, nie zawiodłam się Był wyśmienity! Polecam Składniki: 1/2 szklanki mąki jaglanej 1/2 litra letniej przegotowanej wody 1 obrany ząbek czosnku przekrojony na duże plasterki skórka chleba na zakwasie (opcjonalnie) Wykonanie: Dużą szklaną butelkę lub słoik dokładnie myjemy, ostrożnie parzymy gorącą wodą i osuszamy. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia i dokładnie mieszamy czystą drewnianą łyżką. Przykrywamy czystym ręcznikiem

Lamarida.pl
Buraczki czerwone do obiadu 431

Buraki czerwone mają w swoim smaku to coś, co mnie zachwyca Jadamy je pod wieloma postaciami: sałatki z batatami , pasty do chleba lub właśnie tej oto sałatki do obiadu idealnie pasującej m.in. do kotletów sojowych czy seleryby . Ja szczególnie lubię je w wersji mocno kwaśnej i pieprznej i doprawiam je sobie oddzielnie, bo reszta rodziny nie dałaby rady tego zjeść

Lamarida.pl
Humus klasyczny 123

oliwek i kminu rzymskiego. Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis na najlepszy klasyczny humus (przepis na “nie-klasyczny” humus już wkrótce ), który się nie nudzi. Świetnie nadaje się jako pasta do chleba, dip do ulubionych warzyw lub nachosów. Polecam Składniki: 480 g ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki) 2 łyżki pasty tahini 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki papryki chilli

Lamarida.pl
Pieczone młode buraczki i książki na urlop 124

smakują pomarańczowe i tych wyrosło najwięcej 😋 Białe i czerwone stanowią również przyjemną w smaku odmianę. To bezglutenowe danie niejako robi się samo, bo wystarczy buraki wyszorować i upiec obok chleba, a potem odpowiednio doprawić do smaku. Składniki : młode buraczki oliwa łyżka octu jabłkowego sól morska pieprz łyżeczka miodu kilka gałązek kocanki curry Buraczki porządnie wyszorować i wypłukać. Nie obierać

Weekendy w domu i ogrodzie
Super maslane buleczki 124

Uwielbiamy domowe pieczywo. Chlebek z garnka w różnych wariantach został już przez nas opanowany do perfekcji - przykładowe przepisy - 3 x Chleb z garnka . Do tej pory jednak, z powodu braku czasu rzadko piekliśmy bułki. Dzisiaj, mając luźny dzień postanowiliśmy upiec nasze ulubione pszenno - kukurydziane bułeczki na maślance. Na całym świecie nie znajdziecie równie wspaniałego pieczywa! SKŁADNIKI: 500 g mąki pszennej

Kuchnia od dwojga
Msemen- marokańskie naleśniki z polskim miodem 164

babci Lusi. U niej zawsze był najlepszy miód.  Od sąsiada z sąsiedniej pasieki. Bywało że mogliśmy wyjadać taki jeszcze nieodwirowany z kawałkami wosku pszczelego.  Pyszny z chlebem, albo wyjadany palcem ze słoika. Podstawa naszej wakacyjnej diety.  Do dziś kocham polskie miody.  Był czas kiedy dostawałam miód z pasieki kuzynki, i to Ona wtajemniczyła mnie w rodzaje

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pełnoziarniste bułki z siemieniem lnianym 135

pełnoziarnistej 4 g soli  Wykonanie Wieczorem, dzień przed pieczeniem namoczcie siemię lniane w 180 ml ciepłej wody -przykryjcie szczelnie folią i odstawcie Ciasto można wyrabiać w maszynie do chleba lub mikserem Obie mąki połączcie z suchymi drożdżami, dodajcie 180 ml wody, sól i siemię lniane (po 12 godzinach namaczania siemię będzie konsystencją przypominało galaretkę) Wyróbcie miękkie ciasto. Będzie się

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Muffinki zapiekane w sosie waniliowym 195

głowy. Muffinki przygotowałam specjalnie na konkurs #lubelloveinspiracje #lubella, a wykorzystałam tym razem makaron czekoladowe świderki #lubellamini. Powiem Wam, że fajna sprawa zjeść sobie takie na śniadanie, zwłaszcza jak chleb już czerstwy, a po świeży nie ma komu iść. Przygotowanie zajmie jakieś pół godzinki, ale zdaję sobie sprawę, że nie zawsze rano macie tyle czasu, więc proponuję muffinki upiec wieczorem

Kuchnia w czekoladzie
Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami 412

zdążyłam zrobić więcej. Pewne małe rączki zdewastowały doszczętnie całe ciasto. Początek masakry zobaczycie na zdjęciu poniżej. Tak to właśnie robi się zdjęcia wraz z dziećmi :D. Ciężki chleb. Wy też pracujecie w domu wraz z dziećmi, czy dzieci macie w przedszkolu, czy szkole?    Dla kogo: dla fanów ciast z galaretką dla kochających ciasta z masą budyniową dla szukających

Mania Wypiekania
Zsiadłe z ziemniaczkami i sadzonym 108

się wiosny, kiedy łaciate koleżanki zaczynają wypasać się na świeżej soczystej trawce...i mleko wtedy smakuje niepowtarzalnie. Jakże pyszne jest takie ciepłe jeszcze mleko, w towarzystwie chałki lub dobrego chleba z masłem i miodem, aż ślinka cieknie. Przygotowanie zsiadłego mleka to proces kilkudniowy, ale zupełnie od nas niezależny i nie wymagający żadnych specjalnych umiejętności. Powstaje w wyniku fermentacji mlekowej, która

Pichceniomania
Schab gotowany idealny na kanapki 783

Soczysty, miękki schabik. Idealny do chlebka, śniadanie będzie wyborne. Polecam Bardzo prosty w wykonaniu, tylko trzeba dobrze dosolić wodę w której będzie się gotował schab. Nie

Kuchnia Pokoleń
Burgery bolognese- jak wykorzystać resztki obiadowe 162

jedziemy na urlop. Tymczasem proponuję wypróbowany przepis z resztek obiadowych , burgery bolognese. Burgery bolognese to kanapki na ciepło nadziewane sosem bolognese i mozzarellą. Można je przyrządzić z dowolnie wybranego chleba, ciabaty lub bułki. Jeśli macie ochotę możecie upiec hamburgerowe bułeczki . Zawsze mam jakieś pieczywo w zamrażalce. Ugotowałam sos bolognese z poniższego przepisu. Wykorzystałam napoczętą butelkę czerwonego wina. Wcale nie musiałam

codojedzenia
Kebab z baraniny 246

wydłużyć.  Kebaby grillować na mocno rozgrzanych węglach. Kiedy kebaby są już prawie gotowe,  można ułożyć obok nich pity aby lekko się podgrzały. Podawać kebaby z ciepłym chlebem, cebulką z sumakiem, posypane natką pietruszki. Smacznego

Stare Gary
Pasta z ciecierzycy i awokado 168

zdecydowanym smakiem musztardy i przełamującym monotonię sokiem z cytryny stworzyło dzisiejszą propozycję, którą jest pasta z ciecierzycy i awokado ! Jak widać na zdjęciu, pasta została pożarta przeze mnie z chlebem z mąki gryczanej , który Wam z całego serca polecam. Zresztą polecam wszystko co znajduje się na blogu… Inne przepisy na pasty znajdziesz m.in. w mojej książce „ Hummusy

Blendman
Tort Kinder + II urodziny bloga 362

przez internet. Zdobywałam doświadczenie na wielu warsztatach prowadzonych m.in. przez: - Kingę Paruzel i Jakuba Kaźmierczyka (warsztaty z fotografii kulinarnej). Więcej przeczytajcie tutaj . -Piotra Kucharskiego (warsztaty z pieczenia chleba na zakwasie). Link do relacji- klik .   - Agnieszkę Jasińską (warsztaty z fit słodyczy). Link- klik .   Ten rok, podobnie jak poprzedni, obfitował w mnóstwo nowych przepisów i coraz ładniejszych zdjęć

Nastoletnie Wypiekanie