patelnią czy nie? Co oznacza doprawić do smaku i jak interpretować "dodać tak na oko". Ile gram to szczypta? Co tak naprawdę kryje się pod idealną konsystencją ciasta na chleb. I jak to jest z tym całym zakwasem? Czy naprawdę wielką filozofią jest zrobić schabowe? Mleko a mleczko kokosowe wtf... Potem pomysł nieco podupadł,a ja zostawiłam blog. O blogu
U Fiolkijeść, że już nie wspomnę o ich czyszczeniu, ale mam w domu pożeraczy sosów, którzy z utęsknieniem czekają na sezon grzybowy. Sos z grzybów leśnych pasuje idealnie dla pajdy chleba, ryżu, kaszy czy placków ziemniaczanych i jesienią zawsze pojawia się w naszej kuchni. Jest bardzo prosty, a co za tym idzie bardzo smaczny!. Składniki: - 1 kg grzybów mieszanych, daje borowiki
Apetyczna babeczkaodgazować. W smaku zaczyna być dojrzałe, przyjemnie kwaskowato-ziemiste. Po 72 godzinach pieczenia już nie polecam – drożdże ledwo zipią, a w smaku ciasta dominuje kwasowość, podobna trochę do smaku chleba na dzikich drożdżach (zakwasie). Wiele przepisów na cienkie ciasto, z których próbowałam piec wcześniej, zawierało zbyt dużą i kompletnie niepotrzebną w tego typu wypiekach ilość drożdży. Chcemy cienkie ciasto, prawda
Karo in the KitchenJedna łyżka tej pysznej zupy, to cała symfonia smaków...od lekko słodkiej i kwaskowatej dyniowo-jabłkowej podstawy do wyrazistego i rozgrzewającego akcentu imbiru. Można też zagryźć kromką dobrego, razowego chleba. Spróbujcie, bo przecież w dyni co chwilę można zakochiwać się od nowa! Na przykład przy aromacie cydru... :) Zupa dyniowa na cydrze z maślanymi jabłuszkami Potrzebujesz: 500g dyni 1 cebulę
Kuchnia w Słońcu Skąpanachcemy być szczegółowi, to prawdziwy hamburger, czyli befsztyk hamburski powinien być TYLKO z wołowiny. Tak jak zupa zwana barszczem nie może być z buraków, tylko kiszonego barszczu zwyczajnego, a chleb nie może być na drożdżach tylko na zakwasie, natomiast wędlina może być tylko z mięsa wędzonego. I tak dalej, i tak dalej. Abstrahując od sprzeczania się na temat kryterium uzualnego
Kryzysowa Książka KucharskaLubicie pasty do chleba? Ja bardzo lubię i często wymyślam nowe smaki. Dzisiaj mam dla Was pastę z rybą z puszki. Miałam makrelę w oleju, ale również możecie wykorzystać inne ryby w oleju lub sosie własnym. Więcej przepisów na smarowidła do pieczywa znajdziecie na moim blogu. Jeśli przygotowaliście jakieś danie z moich przepisów to proszę, podzielcie się opinią w komentarzach
O kuchni z uczuciemosączyć. Dodać do podsmażonych warzyw, wymierzać. Zalać gorącym bulionem, zagotować. Zmniejszyć płomień, gotować pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka (ok. 20 minut). Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Kromki chleba podpiec w piekarniku przez 6 minut w temp. 200st lub zrumienić w tosterze. Pokroić w małą kostkę. Gorącą zupę rozlać do miseczek. Udekorować kleksem jogurtu naturalnego i świeżymi ziołami. Przed
Zielona Kuchniawłasnego gustu. Ser żółty z czarnuszką oraz igiełkami pomidorowymi jest domowym wyrobem, z którym nawet laik kulinarny może się zmierzyć. Inspiracją był dla mnie przepis Darka znaleziony na blogu Chleba naszego . Prostota wykonania oraz dostępność wszystkich składników to niewątpliwie duże atuty tego przepisu, które zmotywowały mnie do jego wypróbowania. Sam efekt przeszedł moje oczekiwania. Dodatek kurkumy sprawił, że ser nabrał
mojewypiekiinietylkoburger to podwójne zwycięstwo! PS.: Na diecie możecie sobie darować tu ser i bekon i zamiast nich wrzucić więcej warzyw, zastąpić bułkę brioche sałatą jeśli tniecie węglowodany, wziąć chleb na zakwasie czy grahamkę, ale nie pomijajcie tego genialnego sosu! SKŁADNIKI NA 4 BURGERY 500g mięsa z udźca indyka – u mnie gulasz udźca 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka sosu
Karo in the Kitchenkażdej z kromek wykrajamy okrągły otwór. Ja użyłam wąskiej szklanki. 6. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, układamy kromki, smażymy na złoto z jednej strony. 7. Następnie chleb odwracamy, do otworu wbijamy jajko. 8. Smażymy aż białko się zetnie, środek powinien zostać płynny. 9. Podajemy z salsą Smacznego
Cook&Lovehummusu. Można używać białego i czarnego tahini. Do tej pory przyrządzałam hummus z białym tahini ale teraz kiedy mam porcję czarnego tahini będę eksperymentować. Dodaję tahini do wypieków. Sezamowy chleb tostowy jest bardzo aromatyczny i smaczny. A co powiecie na kawę z tahini ? Spara Spara The post Domowe tahini z czarnego sezamu appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaLubicie smarowidła na chleb? Jeśli tak, to pokochacie to masło, jest obłędnie kremowe, bardzo aromatyczne i nadaje się do wielu dań. Możesz go używać jak masło do bagietki, nadzienie do naleśników, nadzienie do wszelakich bułeczek, pączków czy do pierożków na słodko. Masło z pieczonej dyni, powinniśmy przechowywać w słoiku w lodówce maksymalnie do 5 dni. Przygotowuje się
SMYKWKUCHNIwstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, wtedy blaty zdążą lekko zmięknąć. Na drugi dzień wystarczy cukrem pudrem posypać wierzch ciasta i zabrać się do krojenia, polecam nóż do chleba ;) SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotujebakłażana na ciepło – sposób wykonania Bakłażany kroimy na plastry o grubości ok. 4-5 mm. Ja robię to przy użyciu krajalnicy do chleba ;) Plastry podsmażamy lekko na oleju, najlepiej na patelni grillowej, tak by zmiękły i dały się łatwo zwijać. Warto jednak uważać, aby nie trzymać
PatchworkTeż lubicie różnego rodzaju sałatki do chleba? U mnie wędliny i sery już się przejadły więc robię różnego rodzaju sałatki. Często wracam do wypróbowanych przepisów klik ale eksperymenty też robię. Tak oto powstała sałatka z tuńczyka z dodatkiem kaparów. Kaparami zastąpiłam ogórki konserwowe i powiem wam, że wyszło coś pysznego. Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
Ala piecze i gotuje