chleb - 26084 przepisów (strona:1158/1739)

Zsiadłe z ziemniaczkami i sadzonym 114

się wiosny, kiedy łaciate koleżanki zaczynają wypasać się na świeżej soczystej trawce...i mleko wtedy smakuje niepowtarzalnie. Jakże pyszne jest takie ciepłe jeszcze mleko, w towarzystwie chałki lub dobrego chleba z masłem i miodem, aż ślinka cieknie. Przygotowanie zsiadłego mleka to proces kilkudniowy, ale zupełnie od nas niezależny i nie wymagający żadnych specjalnych umiejętności. Powstaje w wyniku fermentacji mlekowej, która

Pichceniomania
Schab gotowany idealny na kanapki 793

Soczysty, miękki schabik. Idealny do chlebka, śniadanie będzie wyborne. Polecam Bardzo prosty w wykonaniu, tylko trzeba dobrze dosolić wodę w której będzie się gotował schab. Nie

Kuchnia Pokoleń
Burgery bolognese- jak wykorzystać resztki obiadowe 178

jedziemy na urlop. Tymczasem proponuję wypróbowany przepis z resztek obiadowych , burgery bolognese. Burgery bolognese to kanapki na ciepło nadziewane sosem bolognese i mozzarellą. Można je przyrządzić z dowolnie wybranego chleba, ciabaty lub bułki. Jeśli macie ochotę możecie upiec hamburgerowe bułeczki . Zawsze mam jakieś pieczywo w zamrażalce. Ugotowałam sos bolognese z poniższego przepisu. Wykorzystałam napoczętą butelkę czerwonego wina. Wcale nie musiałam

codojedzenia
Kebab z baraniny 260

wydłużyć.  Kebaby grillować na mocno rozgrzanych węglach. Kiedy kebaby są już prawie gotowe,  można ułożyć obok nich pity aby lekko się podgrzały. Podawać kebaby z ciepłym chlebem, cebulką z sumakiem, posypane natką pietruszki. Smacznego

Stare Gary
Pasta z ciecierzycy i awokado 181

zdecydowanym smakiem musztardy i przełamującym monotonię sokiem z cytryny stworzyło dzisiejszą propozycję, którą jest pasta z ciecierzycy i awokado ! Jak widać na zdjęciu, pasta została pożarta przeze mnie z chlebem z mąki gryczanej , który Wam z całego serca polecam. Zresztą polecam wszystko co znajduje się na blogu… Inne przepisy na pasty znajdziesz m.in. w mojej książce „ Hummusy

Blendman
Tort Kinder + II urodziny bloga 366

przez internet. Zdobywałam doświadczenie na wielu warsztatach prowadzonych m.in. przez: - Kingę Paruzel i Jakuba Kaźmierczyka (warsztaty z fotografii kulinarnej). Więcej przeczytajcie tutaj . -Piotra Kucharskiego (warsztaty z pieczenia chleba na zakwasie). Link do relacji- klik .   - Agnieszkę Jasińską (warsztaty z fit słodyczy). Link- klik .   Ten rok, podobnie jak poprzedni, obfitował w mnóstwo nowych przepisów i coraz ładniejszych zdjęć

Nastoletnie Wypiekanie
Domowe masło 159

wypić. Jeszcze trochę potrząsamy samą kulką, aby ze środka wytrząść resztki płynu, na koniec ładnie formujemy i możemy zajadać.. Na przykład z  chebkiem orkiszowym , lub z  chlebem z twarogu

Pora na pora
Bruschetta z blanszowanym bobem 161

Pecorino. Pełnia wiosennego hedonizmu i tylko 15 minut roboty! Bruschetta to przekąska (antipasti) z Włoch. To nie tylko dobrze znana grzanka z pomidorami. Bruschetta to po prostu grzanka – z chleba, bułki, opieczona na ogniu, grillu, posmarowana lub skropiona oliwą i natarta świeżym czosnkiem. Takie grzanki jedli robotnicy na plantacjach pomidorów i oliwek (we Włoszech w dalszym ciągu uważa się

Karo in the Kitchen
SAŁATKA Z TOSTEM 205

Prosta , nieskomplikowana sałatka z kawałkiem razowego tosta!. 4 kromki razowego chleba tostowego serek twarożkowy o smaku czosnku 4 plasterki sera salami sałata orzechy włoskie olej z bazylii ********************************** Tosty posmarować twarożkiem,włożyć na patelnię , na każdy tost położyć plasterek sera,przykryć pokrywką i czekać ,aż na małym ogniu ser się rozpuści.Sałatę umyć , osuszyć , porwać na kawałki.Rozłożyć sałatę na talerze

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pizza na chlebku naan 176

naan. Skąd chlebek naan? W dyskontach pojawiły się już gotowe tego typu wypieki. Ich cena za sześć sztuk wynosi już ok. 6-7 zł. Oczywiście możecie sami przygotować taki chleb dzień wcześniej – tutaj znajdziecie na niego przepis. Pozostaje tylko wybrać swoje ulubione składniki na pizze i do dzieła. Czas przygotowania nie zajmie wam zbyt wiele z życia. Do dzieła

Kuchennyviral.pl
TWAROŻEK ZE SZCZYPIORKIEM I CZERWONĄ PAPRYKĄ 159

Twarożek do chleba, to coś co przygotowuję w swoim domu bardzo często. Wolę taki swój, domowej roboty, z mocno wyczuwalnym, nie do końca zmielonym serem oraz świeżymi ziołami i warzywami. Ta wersja jest akurat ze szczypiorkiem i papryką czerwoną. I oczywiście polecam z czystym sumieniem. Prostota czasem okazuje się najlepsza J SKŁADNIKI: -  ok. 400 g sera białego niemielonego ( może

Calzonella.com
Przepis na Lasagne dla niemowlaka. 279

Bolognese dla niemowlaka. Przepis do wykorzystania również z innymi makaronami. Przy okazji tego wpisu, muszę się pochwalić. Dziubas chwyta już widelec i nadziewa wszystko co się da…..nawet chleb Lasagne to nie lada wyzwanie ale też dobry sposób na doszlifowanie umiejętności. Nie zapominajcie o sztućcach. W BLW łatwo się przyzwyczaić do łapkowego jedzenia i zapomnieć o podawaniu ich. Kładźcie

Krupeczki
Wegetariański pasztet z kalafiora 173

Kolejna odsłona warzywnego pasztetu. Podajcie go do chrupiącego, żytniego chleba i delektujcie się niezwykłym smakiem. Zapraszam do gotowania! Wegetariański pasztet z kalafiora Składniki: 1 główka kalafiora 4 ziemniaki 1 duża marchewka 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki płatków jaglanych 2 jajka 1/3 szklanki mąki jaglanej 1/3 łyżeczki: bazylii suszonej, oregano, imbiru w proszku, kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz

Jaglusia
Sałatka z chrupiącym tofu i pomidorków w winegrecie libańskim Zaatar 229

atar służy do aromatyzowania oliwy. Dodając sok z cytryny uzyskasz aromatyczny i oryginalny w smaku winegret. W takiej postaci oliwa jest typowym libańskim śniadaniem w której moczy się miejscowy chleb i to tak naprawdę wszystko. Podaje się ją w ten sposób przed obiadem jako przystawkę lub do sałatek. Warto poszukać w sprzedaży. SKŁADNIKI: 1/2 kg pomidorków koktajlowych

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pizza ” Śniadaniowa” z sadzonym jajkiem 170

łyżki koncentratu pomidorowego 4-5 łyżek wody 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól , chilli do smaku Składniki na ciasto, wkładamy do maszyny, do wyrabiania chleba i czekamy ,aż zagniecie nam idealnie gładkie i sprężyste ciasto . Pozwalamy mu wyrosnąć przez 30 minut , ponownie wkładamy do maszyny i raz jeszcze zagniatamy . Oczywiście ,można się bawić ręcznie, jak ktoś

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania