chleb - 25827 przepisów (strona:1133/1722)

Dyniowa na cydrze z maślanymi jabłkami 183

Jedna łyżka tej pysznej zupy, to cała symfonia smaków...od lekko słodkiej i kwaskowatej dyniowo-jabłkowej podstawy do wyrazistego i rozgrzewającego akcentu imbiru. Można też zagryźć kromką dobrego, razowego chleba. Spróbujcie, bo przecież w dyni co chwilę można zakochiwać się od nowa! Na przykład przy aromacie cydru... :) Zupa dyniowa na cydrze z maślanymi jabłuszkami Potrzebujesz: 500g dyni 1 cebulę

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Smażone zielone pomidory nieceo inaczej 105

chcemy być szczegółowi, to prawdziwy hamburger, czyli befsztyk hamburski powinien być TYLKO z wołowiny. Tak jak zupa zwana barszczem nie może być z buraków, tylko kiszonego barszczu zwyczajnego, a chleb nie może być na drożdżach tylko na zakwasie, natomiast wędlina może być tylko z mięsa wędzonego. I tak dalej, i tak dalej. Abstrahując od sprzeczania się na temat kryterium uzualnego

Kryzysowa Książka Kucharska
Pasta jajeczna z rybą z puszki 140

Lubicie pasty do chleba? Ja bardzo lubię i często wymyślam nowe smaki. Dzisiaj mam dla Was pastę z rybą z puszki. Miałam makrelę w oleju, ale również możecie wykorzystać inne ryby w oleju lub sosie własnym. Więcej przepisów na smarowidła do pieczywa znajdziecie na moim blogu. Jeśli przygotowaliście jakieś danie z moich przepisów to proszę, podzielcie się opinią w komentarzach

O kuchni z uczuciem
Zupa z soczewicy 120

osączyć. Dodać do podsmażonych warzyw, wymierzać. Zalać gorącym bulionem, zagotować. Zmniejszyć płomień, gotować pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka (ok. 20 minut). Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Kromki chleba podpiec w piekarniku przez 6 minut w temp. 200st lub zrumienić w tosterze. Pokroić w małą kostkę. Gorącą zupę rozlać do miseczek. Udekorować kleksem jogurtu naturalnego i świeżymi ziołami. Przed

Zielona Kuchnia
Ser żółty z czarnuszką oraz igiełkami pomidorowymi 158

własnego gustu. Ser żółty z czarnuszką oraz igiełkami pomidorowymi jest domowym wyrobem, z którym nawet laik kulinarny może się zmierzyć. Inspiracją był dla mnie przepis Darka znaleziony na blogu Chleba naszego . Prostota wykonania oraz dostępność wszystkich składników to niewątpliwie duże atuty tego przepisu, które zmotywowały mnie do jego wypróbowania. Sam efekt przeszedł moje oczekiwania. Dodatek kurkumy sprawił, że ser nabrał

mojewypiekiinietylko
Leśne grzyby w sosie śmietanowym 108

grzyby? Ja uwielbiam. Dziś, mam dla Was propozycję potrawy grzybowej, która pasuje do wielu dań – do placków ziemniaczanych, klusek, makaronów i mięs. Mnie najlepiej smakuje sos podawany z chlebem lub bagietką. Składniki :   1 kg grzybów leśnych, mieszanych 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 170 ml śmietany 30 % pęczek pietruszki sól i pieprz według upodobań Przygotowanie Grzyby oczyszczamy

Kasia i jej kobiecy świat
Burgery z indyka – bo wołowina to nie wszystko! 240

burger to podwójne zwycięstwo!   PS.: Na diecie możecie sobie darować tu ser i bekon i zamiast nich wrzucić więcej warzyw, zastąpić bułkę brioche sałatą jeśli tniecie węglowodany, wziąć chleb na zakwasie czy grahamkę, ale nie pomijajcie tego genialnego sosu! SKŁADNIKI NA 4 BURGERY 500g mięsa z udźca indyka – u mnie gulasz udźca 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka sosu

Karo in the Kitchen
maślane tosty z jajkiem sadzonym i pikantną salsą pomidorową 187

każdej z kromek wykrajamy okrągły otwór. Ja użyłam wąskiej szklanki. 6. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę,  układamy kromki, smażymy na złoto z jednej strony. 7. Następnie chleb odwracamy, do otworu wbijamy jajko. 8. Smażymy aż białko się zetnie, środek powinien zostać płynny. 9. Podajemy z salsą Smacznego

Cook&Love
Domowe tahini z czarnego sezamu 122

hummusu. Można używać białego i czarnego tahini. Do tej pory przyrządzałam hummus z białym tahini ale teraz kiedy mam porcję czarnego tahini będę eksperymentować. Dodaję tahini do wypieków. Sezamowy chleb tostowy jest bardzo aromatyczny i smaczny. A co powiecie na kawę z tahini ?   Spara Spara The post Domowe tahini z czarnego sezamu appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Masło orzechowe z dyni! 153

Lubicie smarowidła na chleb? Jeśli tak, to pokochacie to masło, jest obłędnie kremowe, bardzo aromatyczne i nadaje się do wielu dań. Możesz go używać jak masło do bagietki, nadzienie do naleśników, nadzienie do wszelakich bułeczek, pączków czy do pierożków na słodko.  Masło z pieczonej dyni, powinniśmy przechowywać w słoiku w lodówce maksymalnie do 5 dni.  Przygotowuje się

SMYKWKUCHNI
Napoleonka 223

wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, wtedy blaty zdążą lekko zmięknąć. Na drugi dzień wystarczy cukrem pudrem posypać wierzch ciasta i zabrać się do krojenia, polecam nóż do chleba ;) SMACZNEGO życzy

Blondynka Gotuje
Roladki z bakłażana na ciepło – danie idealne na końcówkę lata 173

bakłażana na ciepło – sposób wykonania Bakłażany kroimy na plastry o grubości ok. 4-5 mm. Ja robię to przy użyciu krajalnicy do chleba ;) Plastry podsmażamy lekko na oleju, najlepiej na patelni grillowej, tak by zmiękły i dały się łatwo zwijać. Warto jednak uważać, aby nie trzymać

Patchwork
Sałatka z tuńczykiem i kaparami 206

Też lubicie różnego rodzaju sałatki do chleba? U mnie wędliny i sery już się przejadły więc robię różnego rodzaju sałatki. Często wracam do wypróbowanych przepisów klik ale eksperymenty też robię. Tak oto powstała sałatka z tuńczyka z dodatkiem kaparów. Kaparami zastąpiłam ogórki konserwowe i powiem wam, że wyszło coś pysznego. Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju

Ala piecze i gotuje
Krupnik - najlepsza polska zupa z kaszą jęczmienną 164

się chyba, po prostu dorasta. Tak było w moim przypadku. Kiedyś znienawidzona przeze mnie zupa, teraz stała się moją ulubioną zupą - szczególnie wtedy, kiedy podawany jest z pajdą świeżego chleba, posmarowaną masłem. Ale, uwaga krupnik nie może być za gęsty. Musi być w sam raz - odpowiednio gęsta i odpowiednio rzadka. I takim przepisem się właśnie z Wami dzisiaj podzielę. Sprzedam

CookYourself
Sałatka z surowego kalafiora i prażonego słonecznika 238

Składniki połączyć, dodać siekany koperek, chilli, sól, pieprz i majonez i jogurt naturalny do smaku. Dokładnie wymieszać. 4. Świetny dodatek do śniadania, kolacji lub nawet jako pasta do chleba. Smacznego!!! Źródło: Zajadam.to

Kuchnia domowa Ani