Sałatka do grilla... bardzo mi się podoba to określenie :-) tym bardziej, że kryje w sobie dosłownie wszystko. Jestem pewna, że każdy z Was ma taką właśnie własną propozycję sałatki do grilla i u każdego spełnia ona swoje zadanie najlepiej jak się da :-) Moja propozycja jest taka: SKŁADNIKI sałata lodowa żółta papryka rzodkiewka szczypior koperek sól ziołowa olej aromatyzowany czosnkiem (specjalnie
Czary - gary w kuchniKasza i przegrzebki? no tak okazało się że to znakomite połączenie. Sałatka jest pyszna i znika szybciutko. Może dziś na Dzień Dziecka zrobicie swoim pociechom? Zachęcam do zrobienia. Sałatka z kaszy pęczak z przegrzebkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka z wędzonym indykiem, pieczarkami i selerem naciowym. Prosta i szybka w wykonaniu. Smakuje bardzo dobrze, polecam Post Sałatka z selerem, pieczarkami i wędzonym indykiem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujenasiennych i pokroić w cienkie paseczki, ziemniaki i umyte pomidory pokroić w półplastry, a cebulkę drobno posiekać. Tuńczyka odsączyć i rozdzielić widelcem. Jajka pokroić w półplasterki. Dodać do sałatki. Ocet wymieszać z oliwa , sola i pieprzem, i połączyć z sałatką w misce, delikatnie wymieszać
Camilla w kuchniJako przystawka do grilla idealnie sprawdzi się orzeźwiająca sałatka z quinoa i truskawkami przygotowana nieco inaczej od klasycznego tabbouleh, spróbujcie, a sami się przekonacie! Czas przygotowania: 30 min Dla 4 osób ● 400 g truskawek ● 140 g ziaren komosy ryżowej (quinoa) ● 4 gałązki świeżej mięty ● 4 gałązki świeżej kolendry lub bazylii ● 2 młode cebulki ● ½ dużego ogórka ● sok z połowy cytryny(...)wymieszaj ugotowaną komosę ryżową z truskawkami, ogórkiem, cebulkami i ziołami. Połącz sok z cytryny z oliwą z oliwek. Dopraw pieprzem i solą**. Wlej na tabbouleh i delikatnie wymieszaj. Podawaj sałatkę dobrze schłodzoną. *Około 3 razy objętości wody, dokładny czas gotowania i ilość wody sprawdź na opakowaniu. ** Jeśli wolisz bardziej pikantne potrawy, możesz dodać kilka kropli sosu chili lub szczyptę mielonej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskakiedy pojawiały się na obiad. Nie za bardzo lubię je w popularnej formie. Za to w barszczu, zupie botwinkowej czy młode i gotowane zawsze mi smakują. Dzisiaj dla odmiany sałatka ze śledziem, gotowanymi buraczkami i jajkiem na twardo. Polecam. Składniki dla 4 osób: 3 średnie buraki 3 jajka 200g płatów śledziowych w oleju 1 średnia cebula majonez pieprz Sposób przygotowania(...)kostkę. Jajka gotujemy na twardo i również kroimy w kostkę. Do miski dodajemy majonez oraz świeżo mielony pieprz. Całość mieszamy i przekładamy do mniejszych miseczek. Nie za często robię sałatki z majonezem. Ale ta jest przepyszna i warto złamać dla niej swoje postanowienia dietetyczne. Gotowane buraki, jajko na twardo, śledź i drobno posiekana cebulka. Polecam ten wyjątek. Idealny dodatek
Kuchnia Pani Wiosnyweekendzie ?? Wypoczęci ?? Ja nie, coś mnie dalej rozkłada, łazi po mnie, to tu boli, to tam :(( Nie lubię tak :(. Może to ta pogoda, nie wiem już. Dzisiaj taka lekka sałatka z tuńczykiem, do tego kuskus, szpinak, oliwki i suszone pomidory, no i zapomniałabym, ser feta :) Sałatka lekka, smaczna, taka jak lubię :) Miłego poniedziałku Wam życzę :) Składniki: szpinak świeży kuskus (ilość
kruche babeczkiWiosnę kocham za takie właśnie obiady. Kilka prostych składników połączonych razem – ugotowanych, grillowanych, świeżych – wyrazisty sos, jajko z płynnym żółtkiem spajające całość. Sałatka na obiad lub lunch, albo nawet na kolację – pełne danie, które na pewno nie pozostawi Was głodnymi. RYBA Makrelę obieramy ze skórki, dzielimy na pół, pozbawiamy kręgosłupa a z nim wszystkich ości. Mięso ryby dzielimy na małe(...)musztardowym winegrecie rozkładamy na talerzu. Na nich układamy zgrillowane szparagi. Pomiędzy – rozkładamy przekrojone na połowy czereśniowe pomidorki. Całość posypujemy mięsem makreli, na szczyt nakładamy ugotowane jajko. Podajemy od razu – sałatka nie musi być gorąca, ważne, żeby była mocno ciepła co jeszcze lepiej uwydatni jej smak. SKŁADNIKI 400g malutkich młodych ziemniaków – wielkości piłki do golfa 1 wędzona makrela o wadze
Karo in the KitchenPiękna wiosenna sałatka. I bardzo smaczna. Fioletowe ziemniaki może nie różnią się mocno smakiem od tradycyjnych, ale są niezwykle dekoracyjne. Do zrobienia sosu użyłam oleju Kujawskiego cytryna i bazylia. Pasował idealnie! Można go oczywiście zastąpić dobrą oliwą, ale jeżeli spotkacie ten olej w sklepie, koniecznie kupcie mała butelkę, warto spróbować. składniki 250 g szparagów zielonych 4 fioletowe ziemniaki 1 dojrzałe(...)pokroić w plastry. Wymieszać składniki sosu - najwygodniej robić to w słoiku z zakrętką , wlewamy olej i ocet , dodajemy pozostałe składniki, zakręcamy i potrząsamy do dokładnego wymieszania. Wszystkie składniki sałatki (szparagi, ziemniaki, szczypior, awokado, słonecznik) ułożyć w misce. Polać sosem, lekko wymieszać, przed podaniem chłodzić w lodówce co najmniej 30 minut. Smacznego
Stare Garyjogurtu, fety i rzodkiewek - idealny do mięsa, ryb, grilla i sałatek. Znowu namiętnie i do wszystkiego przygotowuję dipy. Czy to mięso z grilla, czy pieczony kurczak, sałatka albo pieczona ryba - nie może się obyć bez czosnkowego sosiku na zimno. Ostatnio króluje w nich ser typu feta. Tłusty czy nietłusty, jaki akurat wpadnie w ręce. Dipy są idealnie słone, nie trzeba
Kraina Tysiąca Smakównowalijek. Bardzo lubię takie zakupy :-) dlatego też korzystam z każdej możliwości, by ich dokonywać właśnie w takim miejscu, nie w markecie... A potem powstają takie pyszności, jak ta sałatka :-) SKŁADNIKI 1/4 szklanki komosy ryżowej garść liści szpinaku (bez ogonków) 4 liście botwiny 4 rzodkiewki szczypior z jednej dymki (ale bez cebulki,sam szczypior) 3 pomidory 1 łyżka oleju aromatyzowanego czosnkiem(...)cienkie paski, rzodkiewki w plasterki. Następnie warzywa łączymy z komosą, olejem i solą ziołową, delikatnie mieszamy. Z pomidorów odcinamy plaster od strony ogonka, wydrążamy gniazda nasienne i nadziewamy sałatką
Czary - gary w kuchniBardzo kolorowa sałatka, w której bazą jest ryż i tuńczyk. Pozostałe składniki, to moja improwizacja. Efekt ciekawy smakowo i wzrokowo. Zapraszam. SKŁADNIKI 2 torebki ryżu białego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 pęczek szczypiorku 2 średnie pomidory 2 średnie ogórki 1papryka sól, pieprz 2 łyżki majonezu WYKONANIE Ryż gotujemy tak , by się(...)sklejał. Studzimy. Mieszamy z tuńczykiem, dodajemy kukurydzę. Szczypiorek drobno siekamy. Ogórki, paprykę i pomidory kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy z majonezem. Sałatkę odstawimy w chłodne miejsce. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwySałatka ziemniaczana z pesto, rukolą, orzeszkami nerkowca i suszonymi pomidorami to bardzo smaczna alternatywa dla nudnych kanapek. Świetnie sprawdzi się jako kolacja , przekąska w ciągu dnia lub dodatek do gł ó wnego dania obiadowego. Jeśli spakujemy ją w pudełeczko lub słoik ,doskonale sprawdzi się na weekendowej wycieczce. Polecam bardzo mocno:) Wszystkie składniki podaję " na oko" bo w przypadku tej sałatki
WYSPA SZCZĘSLIWAJest to przepyszne danie na kolacyjkę dla znajomych lub rodzinki. Podawać można na dwa sposoby pierwszy – sałatkę wrzucić do miseczki, usmażone mięso włożyć do drugiej miseczki, tortille podgrzane przykryć ręczniczkiem, żeby zachowały ciepło, sosy w osobnych miseczkach. Każdy z gości będzie sobie nakładał sam tyle składników ile chce. drugi – podgrzać tortillę, posmarować pastą z awokado, można dodatkowo posmarować(...)majonezowo-ketchupowym, na to usmażone mięso, sałata. Zawinąć i zajadać. Sałatka – do miski wrzucić pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, pokrojonego ogórka szklarniowego,pokrojony drobno szczypiorek, rukolę. Doprawić solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Wymieszać. Pasta z awokado – awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę. Za pomocą dużej łyżki wyjąć miąższ. Do miseczki wrzucić miąższ z awokado, ząbki czosnku, posiekane
Kuchnia PokoleńKolacje muszą być lekkie. Moja to często są sałatki i surówki. Ta świetnie zaspokaja głód. Składniki: 2 szklanki soczewicy 1 pomidor 2 garście posiekanej drobno kapusty pekińskiej pęczek rzodkiewek 1 zielony ogórek 1/3 szklanki oleju rzepakowego sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 2 łyżki wody 1/4 łyżeczki bazylii 1/4 łyżeczki oregano sól i pieprz(...)smaku Wykonanie: Pomidora, rzodkiewki i ogórka drobno kroimy, dodajemy pekinkę, soczewicę. Z podanych składników przygotowujemy sos, polewamy sałatkę
Z Majeczką w kuchni