chleb - 26084 przepisów (strona:1060/1739)

Pasztet z wątróbki 139

nadal nie jest zbytnio popularna. Aczkolwiek nie spotkałam się z nikim kto by nie lubił pasztetu z wątróbki drobiowej. Pasztet z wątróbki drobiowej może być podawany jako przystawka na chlebie, toście czy na również na krakersach. Jest to idealna propozycja na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Aczkolwiek w samą wigilię zazwyczaj jemy tylko potrawy rybne, pasztet z wątróbki będzie idealny

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Śledzie w buraczkach – sałatka śledziowa na ostatnią chwilę 158

poprzenikają.   Podajemy śledzie w buraczkach w miseczce lub na półmisku, posypane świeżo pociętym koperkiem i startym na tarce jajkiem na twardo. Mnie najlepiej smakują z ciemnym, mocno kminkowym chlebem. SKŁADNIKI 500g pieczonych/gotowanych buraków (szukajcie gotowych na działach z warzywami!) 1 opakowanie dobrych filetów śledziowych w oleju 450g (ok. 5 filetów) 150g kiszonych ogórków (3 średnie sztuki

Karo in the Kitchen
Gotowany filet z indyka 104

czasu do czasu robię mięsa taką metodą jak ta. Gotowane mięso do chleba jako wędlina. Dziś mam pomysł na filet z indyka. Tak przygotowany nie jest suchy. Propozycja idealna dla osób, które nie mogą jeść smażonych lub pieczonych mięs. Filet jest delikatny, oczywiście przyprawy możecie modyfikować pod swój gust. Możecie podać go z sosem tatarskim czy innym dipem do mięs

Ewa w kuchni
Gulasz warzywny z białą fasolą 83

laurowy, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dusić na małym ogniu około godziny mieszając co jakiś czas. W razie potrzeby dodać trochę wody. Gulasz podawać na ciepło z pajdą chleba. W spotkaniu uczestniczyli importerzy hiszpańskiej oliwy

królestwo garów
Ramen z wieprzowiną - prosty przepis 121

ilościach boczku lub karkówki, dość trudno zrobić z nich zgrabną roladę, dlatego najczęściej przygotowuję od razu większe porcje. Część zamrażam do następnego ramenu, a część po prostu zjadamy z chlebem. W przypadku boczku możecie go pokroić na mniej więcej równe kawałki. Powinny być takiej wielkości, aby bez problemu zmieściły się do miseczki z ramenem. U mnie to zazwyczaj około 5x7cm

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kapusta z grochem 124

jest taki kupiony prosto od gospodarzy. Olej ten ma piękny zapach i kolor. Jak byłam dzieckiem tata jeździł z rzepakiem na sprzedaż a wracał z buteleczkami tego oleju. Smarowaliśmy chleb takim olejem, kładliśmy cebulę i soliliśmy. Takie kanapki były pyszne! To właśnie moje dzieciństwo :) Składniki: * 0,5 kg kapusty kiszonej * niepełna szklanka grochu "połówki" * 1 cebula * 1/3 szklanki oleju rzepakowego

Pieprzyć z Fantazją
Muffiny wytrawne z jajek i warzyw z fetą 111

Doprawiać solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Na koniec dodać pokruszoną fetę. Przelać do formy na muffinki. Piec  do 30 minut w 180 stopniach C. Podałam z chlebem żytnim z mąką z żołędzi

AZgotuj!
Liban – przewodnik kulinarny 107

ciecierzycy, natki pietruszki i pomidorów. Jeśli już jesteśmy przy sałatkach to w Libanie koniecznie trzeba spróbować tabbouleh z natki pietruszki i pomidorów, fattoush czyli wiejskiej sałatki z opiekanymi kawałkami chleba pita. Klasyczne sałatki to też rukola i świeży tymianek oraz sałatka z awokado i halloumi. Na każdym kroku można też spróbować faszerowanych liści winogron i bardzo podobnych “gołąbków” z buraka

Ugotowane pozamiatane
KLASYCZNA PASTA JAJECZNA 128

doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec mieszamy z posiekanym szczypiorkiem.  Pastę można podawać oddzielnie, w miseczce obok pieczywa lub bezpośrednio na świeżych, czy opieczonych kromkach chleba lub bułki. Jajka można ugotować 2-3 dni wcześniej i do czasu użycia przechowywać w lodówce. Im świeższych jajek użyjecie, tym lepiej będą się obierać po ugotowaniu. SKŁADNIKI / 2 PORCJE

cool and minty
Obwarzanki 102

gorąco nie tylko w czasie odpustu. Już sam krótki skład zachęca do tego, by je upiec. - prawdziwe domowe obwarzanki - pieczone na świeżych drożdżach - bardzo proste do zrobienia - super zamiast chleba

AniaGotuje.pl
Łatwy solony karmel w 10 minut 108

sernika, szarlotki czy czegokolwiek chcecie. Kiedyś zrobienie karmelu wydawało mi się niezwykle trudne. Jeśli macie tak samo to obiecuję, że z tym przepisem karmel będzie dla Was jak „chleb powszedni” – najprostszy przepis na domowy deser. Solony karmel wygląda i smakuje jak płynne złoto – jakkolwiek ono smakuje . Jest lepki, maślany i poprawia smak każdego wypieku . Jeśli macie

Słodkie Gotowanie
Kuchnia Dobromil - smakowite Podlasie 88

serwują tu pyszną i dobrej jakości kawę. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona. Możecie tu spróbować także smakowych piw z lokalnych browarów. A na wynos nie zapomnijcie kupić sobie swojskiego domowego chleba na zakwasie, zagniatanego codziennie rano i wypiekanego oczywiście na miejscu! Zdecydowanie przy kolejnej wizycie na Podlasiu zajrzę znowu do Dobromila, do czego i Was serdecznie zachęcam. Widziałam, że ich karta

Kulinarne przygody Gatity
Zakupy spożywcze i kosmetyczne online jaki sklep wybrać ? 139

szerokim asortymencie, przystępnych cenach i dostawą na drugi dzień po zamówieniu do domu. Dla mnie tradycyjne zakupy z pchaniem wózka to strata czasu, do zwykłego sklepu wpadam tylko po chleb i świeżą wędlinę.  Zdaję sobie sprawę, że sklepy internetowe tak szybko nie zastąpią tych tradycyjnych ale są mega wygodą i ułatwieniem dla tych którzy np. nie posiadają auta

Wanilia i Kardamon