jest równie pyszna. Jej podstawą jest ciasto, zawierające dużą ilość wody, dzięki czemu po upieczeniu ma jasny kolor. No i oczywiście jak na biancę przystało próżno w niej szukać sosu pomidorowego, wystarczy tylko odrobina oliwy z oliwek lub tak jak u mnie, sos z serka mascarpone. Składniki na ciasto (6-8 placków pizzy(...)łyżka oliwy z oliwek rozmaryn (suszony) świeżo mielony biały pieprz gałka muszkatołowa Szparagi obrać i ugotować w lekko osolonej i posłodzonej wodzie na półtwardo. Ostudzić. Przygotować sos: mascarpone wymieszać z oliwą z oliwek, gałką muszkatołową i białym pieprzem. Szalotki pokroić w paseczki, zaś szynkę prosciutto porwać na kawałki. Każdą porcję ciasta rozwałkować bardzo cienko, podsypując mąką. Ciasto
Food SquarePyszna domowa lasagne ze szpinaku, doprawionego gałką muszkatołową i czosnkiem oraz z cukinią ze szczyptą oregano. Zamiast tradycyjnego beszamelu przygotowałem sos z mascarpone, szalotek i gorgonzoli, która nadaje odrobiny pikanterii. Jest absolutnie genialna! Składniki (na 4 lasagne): 16 płatów makaronu do lasagne 900 g szpinaku (mrożonego w liściach) 2-3 cukinie 250 g mascarpone 75 g gorgonzoli 2 żółtka(...)jest to konieczne, ale przyspiesza czas pieczenia i mamy pewność, że makaron będzie miękki). Zahartować w zimnej wodzie i rozłożyć na papierowych ręcznikach, tak aby się nie posklejał. Przyrządzić sos z mascarpone. Na patelni z odrobiną oliwy zeszklić drobno posiekane szalotki. Dodać resztę mascarpone i gorgonzolę i podgrzewać, mieszając łyżką, aż sos stanie się jednorodny. Można doprawić solą i pieprzem
Food Squarejuż ryby. Wyszło świetnie. Podczas jedzenia najpierw wyczuwamy smaki osobno, a dopiero później łączą się one w naszych ustach. Kwaskowatość cytryny przełamałem cierpko-słodkim granatem i rubinowym, słodko-winnym sosem. Danie podamy z cudownie maślanym purée z zielonego groszku oraz znanymi już Wam pieczonymi batatami z dodatkiem czarnuszki. Wszystko to tworzy kompozycję doskonałą. Oto moja kolejna propozycja(...)cząstki cytryny wraz z oliwą i pestki z granatu. Rybę podajemy z purée z zielonego groszku i pieczonymi batatami (przepisy poniżej). Na sam koniec łososia jak i bataty polewamy sosem z granatów. Pieczone bataty: 4 średniej wielkości bulwy batatów 2 łyżki oliwy z oliwek gruboziarnista sól morska 1-2 łyżeczki czarnuszki Bataty obieramy i kroimy jak na frytki. (Obrane kawałki
Food Squarepapryczki chili, posiekane 1 dymka, posiekana 3 ząbki czosnku, posiekane 4 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych 4 jajka sok z 1 limonki łyżka otartego imbiru 4 łyżki tajskiego sosu rybnego lub ostrygowego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki pasty tamaryndowej 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju kokosowego garść kolendry, posiekanej (można użyć również zielonej pietruszki) pęczek drobnego szczypiorku Przygotowanie: Makaron(...)nabrać smaku. Teraz do woka wrzucić makaron i smażyć go przez 5 minut, a następnie dodać groszek i kiełki fasoli mung. Wszystko dokładnie wymieszać. W osobnej miseczce przyrządzić sos z soku z limonki, pasty tamaryndowej, imbiru, sosu rybnego oraz sojowego i cukru. Wlać go do woka i wszystko wymieszać. Następnie makaron odgarnąć na bok, a na środek wbić jajka. Pozwolić
Food Squareplasterki. Przecier pomidorowy zagotowujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Przyprawiamy pieprzem ziołowym i naturalnym. Dodajemy do smaku sól lub warzywko oraz cukier. Sos pomidorowy musi mieć zdecydowany smak. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę marchewki i zalewamy ją sosem. Układamy warstwę ryby, następnie powtarzamy warstwę marchwi, sosu i ryby(...)wyczerpania składników. Na wierzchu musi znaleźć się marchew i sos. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na godzinę, następnie temperaturę obniżamy do 160 st. C i pozostawiamy na kolejną godzinę. Na ostatnią, trzecią godzinę temperaturę obniżamy do 100 st. C. Przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z wodą
Maminek kulinarnySalsa verde to wspólna nazwa wielu odmian zielonych sosów, których głównym składnikiem są zioła. Zielony sos, poza ziołami, składa się z oliwy, czosnku, cebuli, ugotowanego jajka, kaparów, anchois.We Włoszech, Hiszpani, Meksyku zwany jest właśnie salsa verde, a we Francji sause verde. Moja salsa jest bardzo łagodna w smaku. Wielbicielom intensywniejszych doznań smakowych proponuję dodać bazylię, szczypiorek, rukolę, świeży czosnek, kapary(...)salsie można moczyć kawałki chleba lub bagietki, można też nią posmarować kanapki. Nadaje się też jako sos do mięs i ryb z grilla. Składniki: 1 jajko 3 ząbki czosnku 1 szalotka pęczek pietruszki 50ml oliwy sól 50ml bulionu warzywnego lub mięsnego Sposób przygotowania: Jajko gotujemy przez 10 minut, następnie studzimy i obieramy. Czosnek i szalotkę drobno siekamy
Smakowity Blog Kulinarnyduże cukinie 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula, drobno pokrojona 3 ząbki czosnku, drobno posiekane oliwa około 100g tartego parmezanu lub sera żółtego sól, pieprz Sos serowy Składniki: 1/2 kostki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej-wersja bezglutenowa (lub mąki pszennej) 1 szklanka mleka 1 szklanka bulionu 200g tartego sera mocarella lub dowolnego sera żółtego sól, pieprz(...)Cukinię kroimy w plasterki (około 0,5 cm) i podsmażamy na oliwie na patelni grillowej. Na drugiej patelni smażymy cebulę, czosnek i mięso mielone. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sos serowy: Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę, mieszamy aż pozbędziemy się grudek. Wlewamy mleko i energicznie mieszamy, następnie wlewamy bulion, cały czas mieszając. Gdy sos będzie gładki
Smakowity Blog KulinarnyCurry to sposób przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, ryby, mięso i inne składniki dania głównego w sosie. Nazwa pochodzi od tamilskiego kari co dosłownie znaczy "sos". Potrawa jest znana pod tą nazwą w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Na Zachodzie "curry" kojarzy się bardziej z gotową mieszanką sproszkowanych przypraw niekiedy zmieszanych z olejem (pasta curry). Zwyczaj mielenia(...)Kerali są kolebką indyjskiego chrześcijaństwa. Tam, według legendy, działał święty Tomasz Apostoł. Prawdopodobnie to właśnie z tradycji kulinarnej keralskich chrześcijan pochodzi danie przygotowywane z ryb w gęstym, kremowym, aromatycznym sosie. Potrawa ta zyskała wielką popularność wśród kolonizujących te obszary Europejczyków. Obecnie jest to jedna z bardziej znanych indyjskich potraw rybnych, serwowana powszechnie w restauracjach z kuchnią indyjską na całym świecie
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 200 g polędwicy wołowej olej rzepakowy 1 marchew 1 cebula dymka 1 melon garść sałaty pęczek kolendry papryka żółta i czerwona 1 łyżka sezamu prażonego na suchej patelni Sos: saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem sok z 2 limonek 3 łyżeczki cukru brązowego 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka tartego imbiru listki posiekanej kolendry 1 papryczka chilli pokrojona w plasterki(...)melona zrobione obieraczką do warzyw, paprykę pokrojoną w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka. Polędwicę kroimy w paski i układamy na sałatce. Całość posypujemy sezamem uprażonym na suchej patelni. Sos: Wyciskamy sok z 2 limonek, dodajemy cukier brązowy, sos sojowy, starty korzeń imbiru, pokrojoną papryczkę chilli i listki kolendry. Wszystko razem mieszamy z saszetką oleju Kujawskiego z czosnkiem.Sos podajemy obok
Smakowity Blog Kulinarnyrondla lub do naczynia żaroodpornego - dno smarujemy oliwą. Pieczemy 15 min - nie przykrywamy. Po tym czasie zalewamy bulionem kurczakowym, zamykamy i pieczemy 45-50 min. Gołąbki gotowe. Sos pomidorowy- polecam znany już Wam sos. Jest on przepyszny W tym linku znajdziecie wszystko co potrzeba by zrobić najlepszy na świecie sos :) - zresztą jest on moim popisowym sosem :) Szukajcie tutaj
Smaki Edytykonserwowych 1 duża cebula czerwona 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli kapusta pekińska 125 g żółtego sera sól i pieprz do smaku sos czosnkowy ketchup Przygotwanie: Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, usmażyć i ostudzić. Przygotować sos czosnkowy. Kapustę poszatkować ułożyć pierwszą warstwę. Ogórki pokroić w drobną kostkę (nie trzeba obierać(...)skórki). Ułożyć na kapuście. Cebulę pokroić w pióra, wyłożyć na ogórkach. Kolejną warstwą jest sos czosnkowy, rozsmarowany łyżką. Paprykę czerwoną i żółtą pokroić w 3 cm paski, dodać jako kolejną warstwę. Usmażoną pierś wyłożyć na papryce i posmarować ja ketchupem. Kolejną warstwą jest kukurydza, a następnie czerwona fasola (wcześniej przepłukana). Żółty ser pokroić w 0,5 cm kostki i posypać
cooklifeDzisiaj bardzo wykwintny obiad lub kolacja, jednak tylko dla dorosłych, na wyjątkowe chwile. Dlaczego dla dorosłych? W skład wyjątkowego sosu wchodzi sporo alkoholu, nie jest on wyczuwalny jednak aromat podkręca cały smak. Niby zwykły i znany sos dla większości z Was, a jednak inny. Do tego białe wino i kochani mężczyźni możecie się popisać z wieczorną kolacją. Porcja(...)oliwą smażymy mięso, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, wszystko podsmażamy, doprawiamy i dodajemy piwo z koniakiem, dusimy aż większość wody wyparuje. Dodajemy pastę pomidorową, sos tabasco i świeżą bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. Podajemy makaron z sosem i starkowany serem Lazur. Idealnie komponuje się
Niezły Młynekwięcej możliwości mamy w takim wypadku, niż kiedy zamawiamy gotową. Ilość wariacji jest niemal nieskończona! Mogą być na spodzie cieniutkim i kruchym, albo grubszym i pulchnym. Z różnymi sosami i dodatkami. Tylko wyobraźnia nas ogranicza! Ja tym razem postawiłam na jesienny zestaw, i muszę przyznać, że wyszła zachwycająco. Lekko słodkawa dynia, a do tego boczek, cebula i kozi ser przełamujące(...)oprze. Pizza z dynią i gruszką Składniki: (na 2 pizze) ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 250 ml letniej wody sos: 125 g serka kremowego 2 łyżki maślanki sól pieprz wierzch: 250 g dyni bez skóry 150 g wędzonego boczku w plastrach 1 cebula 180 g miękkiego koziego sera
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSpaghetti z tuńczykiem, marchewką i mascarpone... Długie, cienkie nitki makaronu. Aksamitny sos na bazie serka mascarpone. Kawałki tuńczyka i wiórki marchewki. Szybkie i proste danie. Polecam! Składniki: 250 g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty); Puszka tuńczyka w oleju (waga netto po odcedzeniu około 130 g); 1 średnia cebula; 1 duża marchewka; 250 g serka mascarpone; Czubata łyżeczka oregano; Łyżeczka(...)startą marchewkę, oregano, pieprz ziołowy, zwiększyć ogień, wymieszać i chwilę razem podsmażać (około 2 minuty). Następnie dodać na patelnię mascarpone, poczekać, aż serek się rozpuści i całość dobrze wymieszać. Sos przyprawić solą i pieprzem. Do ugotowanego makaronu dodać sos, wymieszać i podawać gorące. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja dodaję tuńczyka w kawałkach w oleju, ale może być także
Gospodyni MiejskaMakaron z tuńczykiem, brokułem i prażonym słonecznikiem... Sprężysty makaron oblepiony kawałkami tuńczyka. Mocno zielony brokuł i chrupiące ziarna słonecznika. Całość w śmietanowym sosie. Pycha! Składniki: 250 g makaronu (u mnie sprężynki); 1 średni brokuł (o wadze około 500 g); Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto po odsączeniu 130 g); 1 cebula; 50 g łuskanych ziaren słonecznika(...)wymieszać. Całość podsmażać przez około 5 - 8 minut. Dodać śmietanę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Do ugotowanego, odcedzonego makaronu dodać ugotowane różyczki brokuła, uprażony słonecznik oraz sos śmietanowy z tuńczykiem. Dokładnie wymieszać. Podawać zaraz po ugotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym
Gospodyni Miejska