sosy - 72234 przepisów (strona:1068/4816)

Kotlety mielone 198

Kolejna odsłona kotletów ..były kotlety schabowe z sosem Salsa Mexicana Develey ..a teraz pora na dodatek sosu w kotletach mielonych.Kotlety nabrały specyficznego smaku..były po prostu pyszne.. 70 dkg mięsa mielonego  1 cebula  1 ząbek czosnku  1 czerstwa bułka  1 szkl.bulionu 2 jaja sól, pieprz wegeta majeranek 1-2 łyżki sosu Salsa Mexicana Develey(...)Bułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy i sos ,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Z masy mięsnej formować zmoczonymi rękoma niewielkie kulki, następnie lekko spłaszczyć,układać na gorący olej i smażyć z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
Świeże daktyle w zapiekanym bakłażanie. 172

masło klarowane ½  papryka czerwona 1 cebula ½ świeży ogórek 2 łodygi seler naciowy 3 ząbki czosnku 3-4 plasterki świeżego imbiru 5-6 pręcików szafranu Szczypta kolendry Sos sojowy kikkoman Sos chili słodko-pikantny tao-tao ½ soku z limonki Ras el hanout – przyprawa marokańska. Można z braku ras el hanout dodać po szczypcie bazylii, tymianku i oregano. Sól(...)również w kostkę, może być większa. Na patelnię, na której smażyliśmy daktyle, dodać pozostałe masło i smażyć bardzo krótko czosnek, imbir i cebulę. Następnie dodać pozostałe warzywa, doprawić kolendrą, sosem chili, sosem sojowym i ew. solą. Całość chwilę smażyć, dodać ugotowany ryż z szafranem, wymieszać i na końcu dodać przesmażone daktyle, 12 połówek zostawić do dekoracji. Przygotowanym farszem napełnić połówki

Kulinarny karnet Christophera
Tournedos z białą rzodkwią. 141

wołowej. Steki należy smażyć na maśle. Osobiście lubię steki smażone na sposób angielski  krótko, tak aby pozostały soczyste i  miękkie. Proponowane danie zachwyca bogactwem smaku rzodkwi i sosu. Składniki dla 2  osób: 2 steki z polędwicy wołowej ( po 200 gr grubość ok. 2 cm) 2 plastry słoniny lub boczku 4 łyżki masła klarowanego 150ml rosołu 3 łyżki(...)przesmażyć na maśle. Wlać rosół i dusić 5min. Wyjąć plasterki rzodkwi i ułożyć wokół brzegu talerzy .Do pozostałości na patelni dodać chrzan, sól i pieprz do smaku. Mamy wspaniały sos. Przed samym podaniem sosu dodajemy pokrojony szczypiorek. Dużo nie mieszamy, aby roślina nie straciła swojego smaku. Pozostałą rzodkiew pokroić w cienkie paseczki i prażyć na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z makaronem i łososiem. 202

Składniki: 100g sałaty mix 200g łososia wędzonego 300g makaronu ,świderki 2 łyżki sezamu uprażonego 1 łyżeczka przyprawy "Kucharek" sos: 150ml jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 torebka sosu sałatkowego vinaigrette Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy " Kucharek"i ostudzić. Przygotować sos miksując wszystkie składniki. Łososia pokroić w paski . W misce wymieszać makaron z łososiem i sosem ,następnie delikatnie

Kulinarny karnet Christophera
Indyk na sposób azjatycki. 201

mały ogórek pokrojony w słupki ( takie cienkie frytki) 1/2 mała cukinia pokrojona tak jak ogórek 2 plastry piersi z indyka  pokrojone w paski Przyprawa chińska 5 smaków, sos sojowy kikkoman,  słodko-pikantny sos chilli, szczypta cukru, curry,   sól, olej do smażenia. Wykonanie: Wszystkie składniki pokroić tak jak w przepisie i poukładać osobno na talerzu .Filety z indyka(...)minutę. Następnie dokładamy warzywa miękkie cukinię i ogórek smażymy 2 minuty. Na koniec usmażone paski indyka. Wszystko doprawiamy. Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków, posiekany imbir, 2-3 łyżeczki sosu sojowego i do smaku czyli jak kto lubi ostre danie sos chilli słodko-pikantny. Mieszamy, smażymy jeszcze chwilę i nasze danie jest gotowe. Samo smażenie nie powinno trwać dłużej

Kulinarny karnet Christophera
Orientalny gulasz ze śliwką. 157

ząbki czosnku 0,5 łyżeczki tymianek 1 łyżeczka posiekanego imbiru 150 ml wino czerwone Kadarka 1 łyżeczka cukru 300 ml bulion z drobiu 0,5 łyżeczki cynamon 2 łyżki sos sojowy kikkoman sól, pieprz olej do smażenia i marynaty 100 ml. śmietana 18% mąka vegeta Wykonanie: Mięso pokroić w grubą kostkę. Posypać  vegetą, pieprzem, tymiankiem, skropić sosem sojowym kikkoman(...)czosnek, a następnie łyżeczkę cukru, skarmelizować cebulę  i na koniec zalać winem. Całość dodać do mięsa, posypać cynamonem, wymieszać i dusić około 1 godziny. W miarę ubytku wytworzonego sosu, uzupełnić bulionem. Mięso powinno być całe zalane. Po godzinie dodać pokrojone w plasterki i przesmażone pieczarki, cebulki perłowe i suszone śliwki. Całość dusić jeszcze około 20 minut. Na koniec dodać

Kulinarny karnet Christophera
Królik i marchewka, prawda czy fałsz. 189

Królik pieczony z sosem śmietanowym. Wychowałem się na bajkach Walta  Disneya. Pamiętam królika Bugsa jedzącego marchewkę i jego słynne powiedzenie " What's up doc ?  Myślałem, że króliki lubią marchewkę, a okazuje się, że króliki wolą bardziej nać marchwi, niż jej korzeń. Dlatego marchewka będzie tylko dodatkiem, a królik będzie pieczony i podany w sosie śmietanowym. Składniki(...)godzin. Wyjęte mięso osuszyć ,posypać solą i pieprzem. Dobrze zrumienić na maśle z wszystkich stron ,przełożyć do brytfanki i piec około 40 min. W czasie pieczenia polewać mięso wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zalać królika śmietaną wymieszaną z mąką i piec jeszcze 10min. Upieczonego królika przełożyć na półmisek ,polać sosem obłożyć marchewkami, groszkiem i pieczarkami. Przybrać zieleniną .Podawać z ryżem

Kulinarny karnet Christophera
Chrupiące kulki mięsne z carry i kurkumą 164

stołu i są bardzo łatwe do przygotowania. Z dużą ilością curry i kurkumy mają piękny kolor i bogaty aromat. Można je podawać z ryżem, kaszą, kuskusem i oczywiście z sosem. Składniki do potraw orientalnych znajdziecie na stronie Sklep.naSushi.pl   Składniki na 4 porcje: 40 dag mielonej chudej wieprzowiny 2 ząbki czosnku, drobno posiekane świeża natka kolendry 1 łyżka sosu ostrygowego(...)łyżki bułki tartej 1 duża czerwona cebula 2 łyżeczki carry 2 łyżeczki kurkumy 1 jajko 1-20 dag cienkiego makaronu olej do głębokiego smażenia sól świeżo zmielony pieprz sos chili, sojowy, czosnkowy, wg. upodobań i dostępności 1. Mielone mięso włóż do salaterki, dodaj czosnek, posiekaną kolendrę, sos ostrygowy, bułkę tartą, jajko, carry i kurkumę. Cebulę zetrzeć na tarce o dużych

Apetyczna babeczka
Spaghetti w gniazdach cukinii z aromatycznym anchois 178

Makaron można przygotować na wiele sposobów. Dziś proponuje mega aromatyczne spaghetti w oliwie, ziołach z anchois w gniazdkach z cukinii  skropionej sosem teriyaki...symfonia smaku dla podniebienia :) Składniki dla 4 osób: 25 - 30 dag makaronu nitki od Lubelli 2-3 ząbki czosnku puszka anchois szczypior - tymianek - bazylia, dobrze jest wybrać jeden gatunek zioła mała cukinia 4-5 łyżki oliwy(...)oliwek 2- 3 łyżki sosu  teriyaki pieprz sól 1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, odzcedzamy. 2. Cukinie ścinamy w cienkie podłużne pasy i każdy z jednej strony skrapiamy kilkoma kroplami sosu teriyaki. 3. Zioła drobno kroimy, czosnek przeciskamy wyciskarką, łączymy zioła i czosnek z oliwą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i łączymy z odcedzonym makaronem, dobrze mieszamy. Makaron stanie

Apetyczna babeczka
Sałatka gyros 470

dużej 2 piersi z kurczaka 2 czerwone cebule puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 2-3 łyżki przyprawy gyros 4-5 sztuk ogórków konserwowych oliwa, olej lub smalec do smażenia Sos: 3/4 szklanki majonezu 3/4 szklanki keczupu mały jogurt naturalny  1 łyżeczka gyrosa 1. Mięso kroimy na małe kwadraty, zasypujemy gyrosem i odstawiamy na godzinę, aby przyprawa się wchłonęła. Zamarynowane(...)mięso smażymy na złoty kolor, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. 2. Kukurydzę odcedzamy. Warzywa kroimy w drobną kostkę. 3. Przygotowujemy sos mieszając ze sobą majonez, keczup, jogurt i przyprawę gyrosa. 4. W przygotowanym naczyniu układamy warstwowo: kapustę pekińską - mięso - czerwona cebula - sos - ogórki konserwowe - kukurydza - sos - kapusta pekińska - czerwona papryka

Apetyczna babeczka
Pieczone nóżki kaczki z karmelizowaną pigwą, puree kalafiorowo-ziemniaczanym oraz prostą surówką 185

Składniki (na dwie porcje): dwie nóżki kacze łyżka musztardy łyżka miodu łyżka sosu sojowego łyżka posiekanych orzechów włoskich do marynaty + 2/3 łyżki posiekanych orzechów do surówki jedna, duża pigwa dwie łyżki octu jabłkowego cynamon łyżka syropu klonowego 2 duże ziemniaki pół kalafiora łyżka mleka 0,5%  1/4 sałaty lodowej łyżka nasion słonecznika łyżka jogurtu naturalnego 1/4 pęczka(...)natki pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa Pieczone nóżki kaczki Z musztardy, miodu, sosu sojowego oraz łyżki posiekanych orzechów włoskich robimy marynatę. Nóżki kaczki doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony, następnie nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na całą noc. Nóżki kaczki wraz z całą marynatą pieczemy w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni, przez

Mango Papaja
Sałatka z pomidorem i brokułem 394

SKŁADNIKI: fasolka szparagowa -200 g brokuł -0,5 szt kalafior -0,5 szt pomidor 3 duże szt jajka -5 szt majonez -2 łyżki olej -3 łyżki woda -3 łyżki sos winegret francuski -1 opak sól PRZYGOTOWANIE: Z fasolki szparagowej usunąć końce.  Kalafiora i brokuła podzielić na małe różyczki,  opłukać. Gotować we wrzącej i osolonej wodzie brokuły i kalafiora(...)Pomidory opłukać, osączyć,  pokroić w podłużne kawałki.   Warzywa ugotowane odcedzić,  osączyć, fasolkę pokroić na mniejsze kawałki.   Układać w misce najpierw pomidory, jajka, warzywa.  Sos francuski rozmieszać z wodą i oliwą.  Do sosu dodać majonez, dobrze wymieszać, polać sosem sałatkę.  Podawać zaraz po przygotowaniu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Kurczak w 5 smakach 575

Bardzo lubię chińska kuchnię, te wszystkie grzybki, pędy bambusa, warzywa, makarony sojowe to jest to, co lubię :) Sos sojowy nie tylko zabarwił ładnie potrawę, ale sprawił, że nabrała orientalnego charakteru. Dzięki temu ma wyraźniejszy i pełniejszy smak. Składniki: 2 piersi kurczaka, 1/2 puszki groszku, 1/2 puszki kukurydzy, 1 garść grzybków mun, 1/2 słoiczka pędów bambusa, 2 cebule, 3 marchewki(...)łyżki sosu sojowego, 1 czubata łyżka mąki pszennej, 3 łyżeczki przyprawy kurczak w 5 smakach.   Przygotowanie:     Kurczaka myjemy i tniemy w długie paski. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka w 5 smakach i podsmażamy na oleju. Gdy kurczak będzie podsmażony, dodajemy warzywa: odcedzoną kukurydzę i groszek, grzybki mun, pędy bambusa, pokrojone cebule w półksiężyce oraz marchewkę pokrojoną w kostkę

Aga w kuchni
Skrzydełka słodko- pikantne 143

Ostatnio wspominałam Wam o tych skrzydełkach, a dzisiaj przepis... SKŁADNIKI: 12 skrzydełek, 4 łyżki słodko-pikantnego sosu chilli, 3 łyżeczki słodkiej papryki, 3 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki chilli, 1 łyżeczka sosu sojowego.   Przygotowanie:       Skrzydełka dokładnie myjemy, wyciągamy pozostałe piórka. Przygotowujemy marynatę z słodko- pikantnego sosu chilli, słodkiej papryki, bazylii, chilli oraz sosu sojowego. Smarujemy marynatą

Aga w kuchni
Sałatka z pieczarkami, grzankami i kurczakiem. 344

kolację najczęściej jem sałatkę lub surówkę, więc dziś proponuję wam pyszną sałatkę z dużą ilością kurczaka, chrupiących grzanek, mięciutkich pieczarek i pysznym sosem. Na prawdę bardzo polecam. Składniki: 150 g pieczarek pierś z kurczaka 100 g bagietki 1 marchewka jabłko 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka sosu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiego sosu chilli Sól, pieprz Przygotowanie:  Wszystkie składniki kroimy(...)kostkę. Marchewkę i pieczarki gotujemy w osolonej wodzie.  Na rozgrzanej patelni podsmażamy kurczaka i robimy grzanki.  Złączamy wszystkie składniki sosu, dodajemy do raniej przyszykowanych warzyw, kurczaka i grzanek, solimy, pieprzymy i wszystko dokładnie mieszamy. Smacznego

Kuchnia Łukasza