Składniki: 4 filety śledziowe Sos: 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 3 łyżeczki kaparów 2 ogórki konserwowe 5 sztuk pieczarek konserwowych 2 wiązki szczypiorku świeżo mielony czarny pieprz sól Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie około 1 godziny. Ogórki i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek szatkujemy. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą. Doprawiamy szczyptą(...)soli. Śledzie kroimy w dzwonki, układamy na półmisku i przykrywamy sosem. Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem
Qchnia po prostuciasta francuskiego, wędlin, itp. Pasuje także świetnie do owoców morza – szczególnie do krewetek i kalmarów smażonych w panierce oraz do gotowanych warzyw, np. fasolki szparagowej. Tak jak sos pomidorowy czy pesto nie może go zabraknąć na domowej biesiadzie wśród znajomych:) W zależności ile chcecie go przygotować dodawajcie więcej składników proporcjonalnie do reszty. Jeśli chcecie bardziej czosnkowy sos, naturalnie dodajcie
Zasmakuj KuchniSkładniki: Placki: 800 g kiszonej kapusty 200 ml mleka 250 g mąki 2 jajka 1 łyżeczka kminu rzymskiego sól, pieprz olek do smażenia Sos czosnkowy: 400 g jogurtu greckiego 4 ząbki czosnku (zmiażdżone) 1 łyżka soku cytryny sól, pieprz Sposób wykonania: Kapustę kiszoną siekamy i chwilę obgotowujemy. Następnie studzimy i odcedzamy. Wrzucamy do dużej miski, zalewamy mlekiem i wbijamy jaja(...)kminem, solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Placki smażymy z obydwu stron na złoty kolor a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Przygotowujemy sos z podanych powyżej składników. Placki podajemy gorące, polane sosem czosnkowym i posypane koperkiem
Qchnia po prostupodsypywania 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka gumy guar ok. 400 ml ciepłej wody 25 g świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy Składniki na sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów (polecam całe, z których usuwam szypułki i inne niedoskonałości i siekam je) 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia (dużo ziół) odrobina cukru(...)formujemy w kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy folią i ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę, półtorej. Ciasto musi podwoić swoją objętość. 6. Robimy sos: do miseczki wlewamy pomidory z puszki, usuwamy szypułki i inne niedoskonałości i siekamy, następnie solimy, pieprzymy, sypiemy sporo oregano, bazylii i tymianku, odrobinę cukru oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, jeszcze
Kawa z mlekiemPolecam wam także do tego dania garnki ceramiczne, które zobaczyć możecie także w tym miejscu . Z przepisów rybnych polecam wam śledzia po kaszubsku , a także śledzie w granatach z sosem koperkowym . Zobacz mój film z przygotowania ryby po grecku Składniki – ryba po grecku 8-10 filetów z mintaja 2 marchewki, pietruszka i pół selera 2 duże cebule(...)Każdy z kawałków Smażymy do 5 minut z obu stron. Usmażone kawałki ryby rozkładamy na dnie naczynia – w moim przypadku jest to szkło żarodoporne. Zabieramy się za nasz sos. Cebulkę kroimy w piórka i smażymy dodając soli i pieprzu. Po chwili dorzucamy dwie łyżki cukru. Gdy cukier i cebulka zaczną się lekko zabarwiać na brązowo dodajemy przyprawy. Do patelni
Kuchennyviral.plbazie cukru i soli, często z dodatkiem koperku, czy kieliszka czystej wódki. U mnie cytrusowa odsłona z lekkim anyżkowym posmakiem nasion włoskiego kopru, a do tego niezawodny i nieodzowny sos musztardowo-miodowy! I chrupki chleb! Dodałam też garstkę kwiatów ogórecznika, który wciąż jeszcze kwitnie na balkonie, a jego słodkawy, przetrącony posmakiem zielonego ogórka smak wprowadza ciekawy akcent ;) Skandynawskie niebo(...)czubate łyżeczki białego cukru 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu 1/3 łyżeczki świeżo zmielonych nasion kopru włoskiego skórka otarta z 1/3 pomarańczy skórka otarta z 1/2 cytryny sok z 1/3 pomarańczy Sos musztardowo-miodowy: 2 łyżeczki płynnego miodu 3 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki drobno posiekanego koperku Sposób przyrządzenia: 1. Rybę umyj i dokładnie osusz. 2. Wymieszaj w miseczce cukier, sól, pieprz
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki: 1 kg mięsa z udźca indyka (bez kości) 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka tymianku 1 łyżka majeranku 1 łyżka lubczyku 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju sól, pieprz ziołowy Sposób przygotowania: Mięso kroimy na średniej wielkości porcje. Nacieramy je sosem sojowym, zmiażdżonym czosnkiem oraz tymiankiem, majerankiem, lubczykiem i pieprzem. W garnku rozgrzewamy olej(...)przykrywała. Dusimy pod przykryciem około 1 godziny. Gdy mięso będzie miękkie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 1/2 szklanki zimnej wody. Wlewamy do sosu, całość energicznie mieszając. Podajemy z kaszą (np. białą gryczaną) i surówką (np. z kapusty pekińskiej i ogórków kiszonych, przepis znajdziesz tutaj
Qchnia po prostutacy, którzy takie imprezy organizują w domu i właśnie zastanawiają się, co podać na stół, co przygotować... Nieodłącznym elementem takich spotkań są przekąski, a jak przekąski, to i sosy do nich :) I już wiecie, skąd ten wstęp... Bo sos barbecue jest jednym z tych bardziej pożądanych i rozchwytywanych, zwłaszcza przez męskie towarzystwo. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, wymaga(...)gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy przeciery i już bez przykrywania ponownie zagotowujemy. Mieszamy do uzyskania odpowiedniej gęstości i wszystko miksujemy na gładki sos. Przekładamy do słoiczków, zamykamy i odstawiamy do góry dnem aż do wystudzenia. Gotowe przechowujemy w lodówce
Kuchnia w czekoladzieDelikatne mięso z indyka, w sosie pieczarkowym. Polecam to szybkie i mega smaczne danie. Można je podać na obiad z ziemniakami, makaronem, czy ryżem, lub na kolację z kromką świeżego chlebka :) około 1 kg mięsa gulaszowego z indyka pieprz cytrynowy pieprz młotkowany z kolendrą przyprawa do mięs czerwona olej z czosnkiem sos sojowy sól 50 dag pieczarek(...)mięso obsmażam, jak mięsko puści sok podlewam gorącą wodą i gotuję do miękkości. Pieczarki myję, kroję w plasterki, dodaję pod koniec gotowania do mięsa. Gdy mięso jest już miękkie, sos zabielam śmietaną
Takie tam pichceniełopatki 3-4 łyżki oleju 1 łyżka ziaren kolendry 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka tymianku parę ziarenek pieprzu 4 ząbki czosnku sól 1 łyżka sosu sojowego (ale wtedy uważajcie z solą) Domowa wędlina – pieczona łopatka – przepis Wszystkie przyprawy wkładamy do moździerza i rozdrabniamy. Dodajemy olej, sos sojowy i dokładnie mieszamy. Mięso nakłuwamy nożem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szafranu z Tajlandii (jest zupełnie inny niż te aromatyczne nitki z Maroka) 300 ml mleka kokosowego 3 liście limonki kaffir 2 cm imbiru papryka czerwona 2 chili łyżka słodkiego sosu chili świeża kolendra sól pieprz czarny łyżka oleju do smażenia Ryż wypłukać i zalać dwiema szklankami wody. Gotować do odparowania i wchłonięcia wody. Potem przykryć pokrywką. Kurczaka pokroić w kostkę(...)połową łyżeczki papryki w proszku i szafranem. Polać olejem. Wymieszać. Kurczaka obsmażyć na patelni. Zalać kurczaka mlekiem kokosowym. Dodać starty imbir, liście kafiiru, jedną chili w całości i słodki sos chili. Gotować na małym ogniu do odparowania nadmiaru płynu. Pod koniec gotowania curry dodać paprykę pokrojoną w kostkę i rozdrobnione drugie chili. Doprawić sos resztą papryki w proszku, solą
Weekendy w domu i ogrodziePogoda za oknem nas nie rozpieszcza, wiec trzeba rozgrzewać się od środka. Dlatego mam dzisiaj przepis na danie idealne na tę porę roku...filety z kurczaka w sosie marchewkowo-pomarańczowym z imbirem. Bardzo lubię to danie ze względu na wyjątkowy smak i aromat, ale najważniejsze dla mnie jest to, że porządnie rozgrzewa! Taka propozycja przyda się w szczególności po długim(...)całość dusimy przez 20 min., na małym ogniu. Po tym czasie, wyciągamy mięso z patelni na talerz. W śmietanie rozprowadzamy 1 łyżeczkę mąki pszennej i całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz papryką słodką i ostrą. Do sosu ponownie wkładamy mięso i trzymamy na ogniu jeszcze przez 3-5 min. Podajemy z ryżem, makaronem
Kuchnia MagdaLenyNazwałam to danie gulaszem, ponieważ całość dania to: mięso mielone z indyka, marchewka, groszek, cebula i sos słodko-kwaśny. Gulasz, a nawet warzywno-mięsny kociołek podaję z ryżem, rozmaitymi kaszami lub (najczętniej! tacy z nas makaroniarze ) z makaronem. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka spora garść mrożonej marchewki w kostce spora garść mrożonego zielonego groszku 1 pomidor pokrojony(...)kostkę słoik sosu słodko-kwaśnego 2 cebulki 2 ząbki czosnku 3 suszone pomidory z zalewy przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ostra i słodka suszona papryka, lubczyk oliwa z oliwek Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie podsmażam posiekaną drobno cebulę i czosnek, po chwili dodaję mrożone warzywa, pomidora i suszone pomidory z zalewy. Chwilę podsmażam, dodaję mięso. Smażę do miękkości warzyw i gotowości mięsa
Zasmakuj KuchniWiecie czym jest remulada? Remulada duńska to gęsty sos na bazie majonezu z dodatkiem warzyw. Wyczuwalny jest smak kapusty, ogórka, cebuli i curry. Można go dodawać do jajek, wędlin, grillowanych warzyw, świetnie smakuje także z nachosami. U mnie remulada posłużyła jako marynata do schabu. Smak zaskakujący. Składniki: schab 1 łyżka masła 2 łyżki remulady duńskiej od FolWark 2 łyżki śmietany(...)obydwu stron, układam w naczyniu żaroodpornym. Dodaję masło. Piekę pod przykryciem w 180 stopniach przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmuje schab, z naczynia żaroodpornego przelewam powstały sos do rondelka, dodaję śmietanę i redukuję sos. Doprawiam solą i pieprzem. Podaję z ryżem. Spróbujcie- jest pyszne. Artykuł Schab remuladowy pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plobiad klopsiki z mięsa indyczego przyprawione sporą ilością majeranku i przypraw. Pachną czosnkiem z delikatną nutką suszonych pomidorów. Wszystko to, razem z marchewką i groszkiem, zatopione zostało w sosie bolońskim Jamar . Jest naprawdę pysznie! Danie podaję najczęściej z krótkim makaronem typu świderki, penne, kolanka lub kaszą, brązowym ryżem. Gdy jesteśmy bardzo głodni wcinamy ot tak, ze świeżą bagietką. Składniki(...)mieszam, formuję małe klopsiki. Duszę je na oddzielnej patelni z tłuszczem, przekręcam od czasu do czasu, aby każda strona się równomiernie usmażyła. Gotowe wrzucam na patelnię z warzywami, dodaję sos boloński Jamar , przyprawiam w razie potrzeby. Do mojego dania wykorzystałam sos boloński Jamar Gotowe! Smacznego
Zasmakuj Kuchni