sosy - 72234 przepisów (strona:1078/4816)

Keto gołąbki czyli jak nie zjeść za dużo węglowodanów w obiedzie 514

liśćmi, które pozostały, przekładam gołąbki i przykrywamy kapustą. Zalewa wrzątkiem do górnego poziomu i piekę około 45-70 min( w zależności od mięsa) w piekarniku w 180 st. Na sos: przecier pomidorowy bazylia, oregano, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz mąka kokosowa(opcjonalnie) Przygotowanie : Gotuję wodę, dodaję przyprawy i przecier. Jeżeli sos ma być gęstszy to dodajemy(...)mąki kokosowej. Polewamy gołąbki sosem Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
KOTLETY MIELONE W SOSIE GRZYBOWYM 192

mięsa mielonego, sól, papryka ostra i słodka, majeranek pęczek koperku, jajko, 2 łyżki bułki tartej + do panierowania, 1/2 bułki - wcześniej namoczonej w mleku i odciśniętej, olej. Składniki na sos: 25 g suszonych grzybów wcześniej namoczonych w niedużej ilości wody (u mnie 10 g borowików i 15 g maślaków), mała cebula, duża garść posiekanej natki pietruszki, ciemny sos uniwersalny Łowicz(...)nich odlewam do naczynia), obmywam i osuszam. Cebulę drobno siekam i podsmażam na maśle wraz z grzybami.  Kiedy cebula się zeszkli na patelnię wkładam mięso, całość zalewam sosem i wodą z grzybów. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli i cukier. Mięso gotuję na najmniejszym ogniu pod przykryciem 30 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby doprawiam

JejKuchnia
Schab z kurkami w sosie z koperkiem 182

kurki i smażyć chwilkę. Wlać wodę, tyle żeby mięso było pokryte w 3/4 wysokości.Dodać 1/3 pęczka koperku. Gotować na małym ogniu około godziny. Mięso musi być miękkie. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Wlać rozmieszaną mąkę do gotującego się sosu i zagotować. Wlać śmietanę, dodać pozostały koperek, wymieszać. Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem. Smaczny obiadek

Kuchnia Pokoleń
Golabki i gesty sos warzywny 160

lekko gorzkawy smak. Ze względu na mocny aromat rośliny, potrawy należy przyprawiać niewielką ilością świeżych lub suszonych liści. Przede wszystkim jest to dobry dodatek do wzmacniania s maku zup, sosów, potraw mięsnych i rybnych oraz dań z ryżu i makaronu. Przyprawę  powinno się dodawać pod koniec sporządzania dania, aby zachowała swoje właściwości (zarówno lecznicze jak i smakowe). Jako naturalny(...)każdy liść nakładać farsz i zawinąć gołąbka,a następnie umieść nadziewane gołąbki w wolnowarze, (a jak nie masz to w innym garnku na wolnym ogniu). Dodać szklankę gotowego sosu i gotować na poziom HIGH  około 3,5 -4 godzin, lub 7-8 na poziomie LOW Sos Pomidory i wszystkie warzywa-marchewki ,pietruszkę i seler ,oraz pozostałe liście kapusty dokładnie

w mojej kuchni
Piersi z kurczaka zapiekane z pieczarkami 196

Piersi z kurczaka zapiekane z pieczarkami pod sosem beszamelowym to pyszny przepis na obiad. Danie jest bardzo uniwersalne, można podać z ziemniakami, ryżem czy makaronem i dowolną surówką. Składniki: 2 filety z piersi kurczaka przyprawa do kurczaka 150g pieczarek 2 łyżki masła łyżka mąki 300ml mleka 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy, szczypta gałki muszkatołowej, zioła prowansalskie, natka pietruszki, sól(...)układamy piersi, a na nie pieczarki. W rondelku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i zasmażamy przez kilkanaście sekund. Następnie stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając trzepaczką, aby uzyskać jednolitą masę. Sos beszamelowy gotujemy około minutę, po czym zdejmujemy z ognia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, kurkumę, pietruszkę, zioła prowansalskie, sól, pieprz. Mieszamy dokładnie trzepaczką i sosem zalewamy kurczaka

e-PrzepisyKulinarne
PIERNIKOWE PANKEJKI – szybkie i proste pancakes z owocami i sosem 259

szklanka mąki 10 pierniczków (uszatki firmy Kopernik) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 1 i 1/4 szklanki mleka 3 łyżki roztopionego masła 1 jajko tłuszcz do smażenia sos – 4 pierniczki Uszatki i 5 łyżek mleczka kokosowego Sposób przygotowania: Do miski daj mąkę oraz starte na tarce pierniczki. Dodaj też proszek do pieczenia oraz sól. Całość wymieszaj. Następnie(...)oraz roztopione masło. Ciasto wymieszaj, najlepiej mikserem. Na koniec dodaj jajko i raz jeszcze zmiksuj. Pankejki smaż na odrobinie rozgrzanego tłuszczu z obydwóch stron na rumiany kolor. Aby przygotować sos piernikowy pokruszone pierniczki zblenduj wraz z mleczkiem kokosowym. Usmażone pankejki podawaj z owocami oraz sosem piernikowym. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału

Via Gusto
Piersi kurze ze szparagami i fasolką 172

doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Fasolka musi lekko zmięknąć, ale nie powinna być rozgotowana. Szparagi umyć odciąć twarde końcówki i dodać do sosu, gotować już tylko 3-5 minut. Szparagi nie powinny zrobić się zbyt miękkie. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody, powoli wlać do gotującego się sosu. Wymieszać. Dodać posiekany koperek, na koniec

Kuchnia Pokoleń
Sos z pomidorów,papryki i cukinii 151

jesień i zimę nadeszła i prace nad nimi wrą pełną parą. Chcemy na dłużej zachować smak i aromat świeżych letnich owoców i warzyw dlatego zamykamy je w słoiku. Sos ze słodkich czerwonych pomidorów, soczystych, kolorowych papryk i cukinii będzie idealnym dodatkiem do dań z makaronu, kasz i ryżu lub po prostu do kanapek. #MyVictorinox SOS z POMIDORÓW, PAPRYKI i CUKINII(...)laurowe. Kiedy papryka będzie miękka dodajemy cukinię, a potem pomidory. Kiedy warzywa zmiękną wyjmujemy liście laurowe i całość lekko miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku oregano, solą i pieprzem. Gorący sos nakładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry nogami  i odstawiamy do wystygnięcia

Bon appetit mon amie
Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową 162

Przepisów na sałatki ziemniaczane ciąg dalszy:) Tym razem ziemniaki z fasolką szparagową i koperkiem w majonezowym sosie czosnkowym. Taka sałatka w upalne dni sprawdzi się doskonale jako bezmięsne danie główne, z powodzeniem też można podać ją na kolację:) Najlepiej smakuje dobrze schłodzona!:) kilka-kilkanaście małych, młodych ziemniaków 200-300 g fasolki szparagowej 1 cebula pół pęczka koperku 2 ząbki czosnku(...)łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej, gęstej śmietany 2 łyżki majonezu 1 op. sosu sałatkowego (np ziołowo-koperkowy lub inny ulubiony) sól, pieprz Ziemniaki szorujemy. Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Zimne kroimy na mniejsze kawałki (na pół, lub na ćwiartki). Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na pół. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy

Smaki Na Talerzu
Sos chilli słodko-ostry do słoików 226

Uwielbiam sos chiński słodko ostry-zawsze mam taki w lodówce bo często doprawiam nim różne dania-lub zwyczajnie  polewam nim tosty-tym razem postanowiłam zrobić swój zainspirowana internetem-wyszedł naprawdę pyszny i do tego prawie nic nie kosztuje w przeciwieństwie do sklepowego.Polecam..... Składniki na ok 2 małe słoiczki:  2 papryczki chili,  3 ząbki czosnku,  1/3 szklanki(...)łyżeczka słodkiej papryki ok 1-2 cm korzenia imbiru Przygotowanie: Wodę z cukrem, solą, słodką papryką zagotować, dodać posiekaną paprykę chili ,posiekany imbir i czosnek, chwilę pogotować aż składniki sosu zmiękną. Następnie dodać ocet i mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z niewielką ilością wody(mąkę dodawajcie po trochę ,tak żeby uzyskać nie za gęsty sos).Następnie wlewamy wrzątek do słoików i odstawiamy

Swojskie jedzonko
domowy sos a la sos tysiąca wysp 165

*składniki: 6 łyżek majonezu 2 łyżki ketchupu Jamar 1 ogórek konserwowy 1/2 małej cebuli (ok. 30 g) 1 i 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka octu jabłkowego

Domowy Smak Jedzenia
MAKARON Z PESTO Z BOBU I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 171

zeszklenia. Szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli z czosnkiem. Smażymy około 2 min. i dodajemy całe pesto z bobu. Podlewamy wodą, aby uzyskać konsystencję sosu. Na końcu dodajemy śmietankę i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według instrukcji na opakowaniu. Natkę pietruszki(...)myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki.  Odcedzamy makaron i wykładamy na talerz. Polewamy sosem, a wierzch posypujemy posiekaną natką pietruszki i orzechami

Kuchnia MagdaLeny
Ziemniaki z cukrowym groszkiem 212

Niewyobrażalnie dobra sałatka! To opinia wszystkich, którzy mieli przyjemność jej skosztować:) Tak niewiele składników, a komponują się one ze sobą tak, jakby zostały dla siebie stworzone;) Sos jest meeega:D Dzięki niemu ziemniaki nabierają niebywałej ostrości i aż chce się je jeść i jeść, bez końca. Do tego pyszny, chrupiący groszek cukrowy, który uwielbiam i również mogłabym jeść go codziennie(...)odmiana:( Najlepiej w każdym bądź razie sprawdzą się takie, które nie rozpadają się po ugotowaniu. kilka-kilkanaście małych, młodych ziemniaków ok. 150 g groszku cukrowego pół pęczka natki pietruszki Sos: 1 cebula (lub 2 szalotki) 1 łyżka musztardy starofrancuskiej 4 łyżki białego octu winnego 100 ml oleju 1 ząbek czosnku sól, pieprz   Ziemniaki szorujemy dokładnie pod bieżącą wodą. Gotujemy

Smaki Na Talerzu
Kurczak z papryką 208

domu najchętniej jadanym mięsem. Na szczęście kurczaka można przygotować „na 100 sposobów”, więc się nie nudzi;) Tym razem sięgnęłam po udka, które wpierw namoczyłam w mleku i sosie sojowym, potem natarłam przyprawami, podsmażyłam, a następnie udusiłam z dodatkiem cebulki i papryki. Wyszło bardzo smacznie:) około 10 udek kurczaka (w tym u mnie 3 bez skóry i kości(...)osoby, która nie lubi „bawić” się z jedzeniem;) ) 4-5 łyżek sosu sojowego około 2 szkl. mleka 2 cebule 3 ząbki czosnku 3-4 duże czerwone papryki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki kilka gałązek świeżego tymianku sól, pieprz słodka papryka w proszku   Do miski wlewamy mleko oraz sos sojowy, mieszamy. Wkładamy umyte

Smaki Na Talerzu
Ketchup sos z cukinii 833

już się martwiłam, że cukinia tak się rozszaleje, że nie będę widziała co z nią robić. Ale to już żaden kłopot. Dziś zrobiłam   kilka słoiczków ketchupu, sosu z cukinii i powiem Wam, że jest pyszny. Wizja nadmiaru tego cudownego warzywa już mi nie straszna. Będą kolejne słoiczki   sosu. Składniki: 3kg cukinii (waga już po obraniu i wypestkowaniu) 500g(...)warzywa dusić w garnku aż się rozgotują, zblendować na gładki mus. Dodać przyprawy, cukier, ocet na koniec koncentrat pomidorowy i całość gotować jeszcze prze 20 minut po czym przełożyć sos do słoiczków i pasteryzować   w słoiczkach przez kolejne 15 minut

W garach u Gosi