sosy - 72234 przepisów (strona:1078/4816)

Klopsy w sosie miętowo-cytrynowym 96

Przepis na taką wersję mięsa mielonego – klopsy w sosie miętowo-cytrynowym – znaleźliśmy na kartce wyciętej z gazety. Początkowo wahaliśmy się, czy to dobre połączenie, ale ponieważ lubimy smakowe eksperymenty, zdecydowaliśmy się na zrobienie takich klopsów. Efekt okazał się zadowalający, mięta w połączeniu z cytryną pozwoliła na uzyskanie bardzo orzeźwiającego dania, które z dodatkiem ryżu jest idealne na letnie(...)Składniki na klopsy w sosie miętowo-cytrynowym 500 g mięsa mielonego 2 cebule 2 łyżki bułki tartej 2 jajka 500 ml bulionu 1 pęczek mięty 1 pęczek natki 1 / 2 szklanki białego wytrawnego wina 1 / 2 szklanki śmietany 18% 3 łyżki soku z cytryny skórka starta z jednej cytryny 2 listki laurowe 1 / 2 łyżeczki cukru sól i pieprz

niecodziennikpary
Tzatziki 114

kilkanaście lat temu, kiedy to Mama po powrocie z Niemiec przygotowała tzatziki na rodzinne grillowanie. Od tej pory zawsze gości on na piknikowym stole i znika najszybciej z podanych sosów, nic w tym dziwnego – idealnie pasuje do pieczonej karkówki lub kiełbasy. Składniki na tzatziki 1 ogórek szklarniowy 250 ml jogurtu greckiego lub bałkańskiego 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy

niecodziennikpary
Angielska zapiekanka Eda 104

Poprzednia wersja zapiekanki angielskiej była przymiarką do odtworzenia tej potrawy, którą zrobił mój Szwagier Ed na naszą pierwszą wizytę w Anglii. Jesienią do zrobienia angielskiej zapiekanki brakowało nam sosu Worcestershire, który teraz, po wielu lotniskowych przeszkodach, znalazł się w naszym posiadaniu – dzięki Siostra. Z tym dodatkiem obecna wersja cottage pie zbliżyła się do ideału i myślimy, że Ed byłby(...)zapiekankę Eda Warstwa mięsno-warzywna: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 duża cebula 3 średnie marchewki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 150 g przecieru pomidorowego 3 łyżki sosu Worcestershire 1 puszka groszku konserwowego sól, pieprz do smaku olej do smażenia Puree ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 2 średnie pasternaki (ok. 200-250 g) 1 łyżka masła 4 łyżki kremówki

niecodziennikpary
Wieprzowina po chińsku 99

Doprawione aromatycznymi przyprawami są smacznym połączeniem warzyw i mięsa. W skład naszej wieprzowiny po chińsku wchodzą polskie warzywa w towarzystwie pędów bambusa, grzybów mung, imbiru oraz oleju sezamowego i sosu sojowego. Pyszna chińszczyzna z polskimi akcentami. Składniki 250 g łopatki wieprzowej 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka 1 kawałek selera 50 g pora (biała część) 50 g pędów bambusa(...)zalewie 10 g suszonych grzybów mung 1 kawałek świeżego imbiru 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki sosu sojowego sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Grzyby mung zalać lekko ciepłą wodą i zostawić na godzinę. Łopatkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na małe i cienkie paski. Pietruszkę, marchewkę i seler obrać, umyć, pociąć w słupki

niecodziennikpary
Sos tatarski 305

Sos tatarski, najlepszy do jajek, mięs, ryb i na kanapki. Niezbędny na świątecznym stole, zarówno podczas Wielkanocy, kiedy podajemy go głównie do jajek, jak i w Święta Bożego Narodzenia, gdy smakuje najlepiej u boku wszelkiego rodzaju ryb i sałatek. Składniki: szklanka majonezu pół szklanki śmietany 18% pół szklanki grzybków marynowanych pół szklanki ogórków konserwowych pół większej cebuli spora garść świeżego(...)sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Grzybki, cebulę i ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Szczypior siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos odstawiamy do lodówki na noc, do przegryzienia. 4.7 / 5 ( 163 ocen ) Artykuł Sos tatarski pochodzi z serwisu Przepisy

NiePieprz.pl
Enchilada Wieprzowa 119

warzywa do garnka, podlewamy passatą i gotujemy do miękkości papryki. 5. Następnie przelewamy połowę zawartości garnka na patelnię. Dodajemy kukurydzę i fasolę mieszamy i farsz mamy gotowy. Drugą połową sosu z garnka  smarujemy naczynie żaroodporne i zostawiamy część na  polanie tortilli. 6. Tortille smarujemy sosem posypujemy serem i nakładamy farsz. Składamy w rulon zawijając brzegi lekko dociskamy(...)Przekładamy do wcześniej wysmarowanego naczynia. Całość smarujemy z góry sosem i posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku góra/dół przez 20 minut w temperaturze 190 °C . 8. Gotowe… Pozostaje podzielić i cieszyć się wyśmienitym smakiem. Smacznego!! Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy . Artykuł Enchilada Wieprzowa pochodzi z serwisu

karolgotuje
Enchilada Wieprzowa 93

warzywa do garnka, podlewamy passatą i gotujemy do miękkości papryki. 5. Następnie przelewamy połowę zawartości garnka na patelnię. Dodajemy kukurydzę i fasolę mieszamy i farsz mamy gotowy. Drugą połową sosu z garnka  smarujemy naczynie żaroodporne i zostawiamy część na  polanie tortilli. 6. Tortille smarujemy sosem posypujemy serem i nakładamy farsz. Składamy w rulon zawijając brzegi lekko dociskamy(...)Przekładamy do wcześniej wysmarowanego naczynia. Całość smarujemy z góry sosem i posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku góra/dół przez 20 minut w temperaturze 190 °C . 8. Gotowe… Pozostaje podzielić i cieszyć się wyśmienitym smakiem. Smacznego!! Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy

karolgotuje
Tosty z jajkiem sadzonym, rukolą i szynką parmeńską 122

dzisiejsza propozycja to również wykorzystanie tostów, jajek, rukoli oraz szynki parmeńskiej, ale dużo szybsza i prostsza niż poprzednie propozycje. To podgrzane na patelni kromki chleba tostowego, posmarowane pysznym majonezowym sosem z dodatkiem konserwowego ogórka, z rukolą, szynką parmeńską oraz jajem sadzonym. Kaloryczne, ale od czasu do czasu warto przygotować Takie tosty smakują wyśmienicie i potrafią nasycić na długi czas(...)zadowoleni:) Zdecydowanie polecam! Na 4-5 tostów: 8-10 kromek chleba tostowego 4-5 jajek 1 duża garść rukoli 4-5 plasterków szynki parmeńskiej sól, pieprz 1 łyżka masła Sos: 3 łyżki majonezu (świetnie się tutaj spisuje majonez Kielecki) 1-1,5 łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżeczka białego octu winnego 1 ogórek konserwowy szczypta granulowanego czosnku szczypta mielonej papryki sól

Smaki Na Talerzu
Koncentrat grzybowy 105

Wiele osób, gdy nie ma czasu na przygotowanie dania od zera, ratuje się różnymi gotowcami. Stąd olbrzymia popularność sosów w proszku, dań instant czy chińskich zupek. Wszyscy chyba jednak zdajemy sobie sprawę, że spożywanie takich produktach nie jest obojętne dla naszego zdrowia. A skoro zdrowie mamy tylko jedno, powinniśmy traktować je priorytetowo. Na szczęście na rynku możemy znaleźć produkty, które(...)szybkie przygotowanie posiłku.  Jednym z takich produktów jest koncentrat grzybowy. W jego składzie znajdziemy borowiki, podgrzybki i maślaki. I tyle. Nic więcej 😊 Taki koncentrat możemy wykorzystać do przygotowania sosu lub zupy. Według informacji od producenta doskonale nada się również jako dodatek do bigosu czy nadzienia do pierogów. Ja przygotowałam z niego sos i wyszedł pyszny - intensywnie grzybowy w smaku

Z notatnika dietetyka
Mandarynkowy sos do mięs 93

wasze kulinarne dzieła? U mnie tą osobą, wyrocznią, jest mój mąż. Jego kubki smakowe selekcję robią dość dokładnie i na „byle co” się nie skusi. Chociaż ten sos jego kryteriów nie spełnia (bo jest za słodki i owoce oczywiście do mięsa nie pasują) to uważam to za przepis warty uwagi. Połączenie składników jest bardzo nieoczywiste co sprawia(...)podczas degustacji nasze zmysły szaleją. Do przygotowania sosu potrzebujemy: – 2 puszki mandarynek – paczkę migdałów w płatkach (ok 100 g) – majonez lub majonez/jogurt – curry – odrobina pieprzu cytrynowego Mandarynki dobrze odsączamy z zalewy i wrzucamy do miski. Dodajemy jogurt (lub majonez z jogurtem, zależy od Waszych preferencji), pieprz, curry i płatki migdałowe. Całość mieszamy do połączenia składników

Szybko Tanio Smacznie
Wegański sos bolognese 84

Uwielbiam takie momenty, kiedy mówię małżowi, że będę gotować jakąś wegańską potrawę. Oczywiście często się nasłucham jakie to będzie okropne, że bez mięsa itp. Tak było też z tym sosem – skończyło się na wychwaleniu i zjedzeniu większości mojej porcji. Bo ten sos to można sobie zjeść solo albo np z makaronem jak klasyczne spaghetti. Pyszne! Do przygotowania sosu potrzebujemy

Szybko Tanio Smacznie
Pieczone steki z kalafiora z zatarem, jogurtowym sosem tahini i pestkami granatu 92

atar, zathar) znajdziecie w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata . Składniki KALAFIOR 1 kalafior 1 łyżka przyprawy zatar 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki oliwy z oliwek sól pieprz SOS 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini sól pieprz pestki granatu świeża kolendra Wykonanie SOS TAHINI W miseczce mieszamy pastę tahini, jogurt(...)Kalafiory pieczemy przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przewracając w połowie pieczenia na drugą stronę. Gotowe “steki” z kalafiora podajemy z jogurtowym sosem tahini, pestkami granatu i świeżą kolendrą. Smacznego

Tajemnice Smaku
Makaron w cukiniowo-serowym sosie z brokułami 121

Fajna alternatywa na bezmięsny obiad. Makaron w sosie cukiniowo-serowym z dodatkiem ugotowanych różyczek brokuła. Bardzo smaczny. 400-500 g ulubionego makaronu 1 brokuł 1 cukinia 1 duża cebula 1 kulka mozzarelli xxl około 50-70 g tartego sera cheddar 180-200 g serka topionego śmietankowego 400 ml kremówki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki zioła prowansalskie gałka muszkatołowa sól, pieprz(...)Dodajemy serek topiony oraz starty ser cheddar i mozzarellę. Gotujemy, aż do rozpuszczenia się serów. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i opcjonalnie szczyptą ostrej papryki. Do sosu dodajemy ugotowane różyczki brokuła oraz posiekaną natkę, mieszamy. W międzyczasie gotujemy makaron na al dente. Odcedzamy. Makaron podajemy polany sosem

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania