nieotwarte wyrzucamy. Mule przekładamy na półmisek, a do pozostałego płynu dodajemy resztę cydru, przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę natki pietruszki i koperku. Gotujemy 2-3 minuty. Przygotowanym sosem polewamy mule, posypujemy dla dekoracji natką pietruszki i podajemy ze świeżą bagietką. Smacznego! Artykuł Mule w cydrze pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dobry sos do sałatki potrafi zdziałać cuda i nawet z nudnej sałatki uczynić niezwykle smaczny posiłek. Sos do sałatki powinien być wyraźnie kwaskowy, ale też słony i słodki zarazem. Z takim dressingiem nawet zwykła sałata, szpinak czy znienawidzona dynia staje się bardzo smakowita. Vinegrette klasyczny 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy francuskiej(...)balsamiczno jogurtowy 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka miodu kopiasta łyżka jogurtu greckiego ząbek czosnku sól pieprz Przygotowanie: Najlepszą metodą łączenia składników sosów jest włożenie ich do słoika i mieszanie intensywnie kilka chwil
Życie zaczyna się w kuchniminut. W tym czasie mule powinny się otworzyć. Te które będą zamknięte wyrzucamy. Przekładamy je na półmisek i koniecznie podajemy ze świeżą bagietką. Będziemy mogli ją maczać w pysznym sosie. Smacznego! Artykuł Klasyczne mule w białym winie pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo łatwa w przygotowaniu przekąska. Słodkość gotowanych jajek przełamuje kwaskowy sos z nutą ostrej papryki. Takie jajka mogą być podane zarówno na gorąco jak i na zimno. Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date(...)ognia i wlać koncentrat pomidorowy wymieszany z mąką i resztą zimnej wody. Dokładnie wymieszać i zagotować. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Ogórki drobniutko pokroić w kostkę, włożyć do sosu, jeszcze raz zagotować, wlać keczup. Ugotowane na twardo jaja obrać, przeciąć wzdłuż na połówki, ułożyć na półmisku żółtkiem do góry, zalać sosem, posypać zieleniną i od razu podawać z dodatkiem
Kulinarne przemysleniaprzygotowania: 20 minut Składniki: pierś kurczaka – 200g kapusta – 100g cukinia – 70g chilli – ½ świeżej papryki imbir – mały kawałek szczypiorek – ½ pęczka limonka sok- 1 sztuka sos sojowy – 2 łyżki sos rybny – 1 łyżka cukier – ½ łyżeczki makaron sojowy – 100g olej do smażenia Przygotowanie: Pierś kurczaka umyj i pokrój małe kawałki. Przygotuj marynatę. Wymieszaj(...)sos sojowy, rybny, sok z połowy limonki, cukier, pokrojony w plasterki imbir i połowę chili. Marynatą zalej mięso i pozostaw na minimum 30 minut. Na patelni z grubym dnem rozgrzej bardzo mocno łyżkę oleju. Przełóż mięso (bez marynaty), podsmaż około 2 minut, dodaj kapustę pokrojoną w cienkie paseczki i cukinię w małych kawałkach. Całość smaż kilka minut, aż warzywa będą
wiecejwarzyw.pldoskonałym pomysłem na lekki obiad lub kolację. 2 małe sałaty rzymskie duży filet z kurczaka 2 łyżki startego sera grana padano 2 łyżki oliwy sól, świeżo zmielony pieprz bułka Sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu łyżeczka musztardy ząbek czosnku łyżeczka soku z cytryny świeżo zmielony pieprz sok Hortex pomarańczowy 100% Filet z kurczaka umyć, osuszyć i oprószyć(...)solą i pieprzem. Usmażyć na patelni z obu stron, ostudzić. W międzyczasie przygotować sos. Wszystkie składniki wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku i odstawić do lodówki. Bułkę pokroić w kosteczkę, zrumienić na patelni z łyżką oliwy. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Wymieszać z sosem. Na talerzu układać sałatę, pokrojonego w plasterki kurczaka i grzanki
Smakołyki AsiTytułowy sos to baza większości sosów do surówek. Tego przepisu nie mogło u mnie zabraknąć, jestem przecież uzależniona od wszelakich zielenin. Z podstawowego przepisu można wyczarowywać cuda, po dodaniu różnych składników: miodu, musztardy, balsamico, czosnku, soku np. z pomarańczy, granata - co Wam tylko przyjdzie do głowy. Zdjęcie może i nie wyszło mi za dobre, ale ma w sobie coś(...)łyżki oliwy extra virgin 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego sól pieprz Wszystkie składniki wrzucamy do małego słoika, zamykamy i energicznie mieszamy, aż do uzyskania jednolitego sosu
Kardamonovycurry 2 łyżeczki soku z limonki 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki klarowanego masła 2 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżeczka mąki kartoflanej rozpuszczonej w 4 łyżkach wody , do zagęszczenia sosu liście kolendry do posypania Serduszka oczyszczamy z wszelakich zbędnych elementów . Jeśli są małe nie przecinamy , duże można przeciąć na pół . Cebulę obieramy i drobniutko siekamy . Na maśle rumienimy cebulę(...)serduszka zrobią się miękkie . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czyli jakieś plus , minus 60 minut . Od czasu do czasu mieszamy i kontrolujemy czy bulion zbytnio nie odparował . Po tym czasie , sos już trochę się zredukował , wlewamy mleko kokosowe , doprowadzamy do wrzenia i w razie potrzeby zagęszczamy sos mąką kartoflaną rozmieszaną z woda , do lubianej konsystencji . Uważajcie tylko ,żeby nie dodać zbyt dużo
Ogrodnik w podróżyDługo nosiłam się z zamiarem zrobienia tego masełka ( w oryginale to miał być sos), aż wreszcie przyszła pora na realizację :) Masełko zrobione, a moi domownicy pochwalili jego smak. Jeśli dodałabym tak jak w przepisie 4 łyżki wody konsystencja byłaby rzadsza i przypominała właśnie sos. A tak powstała pasta do smarowania chleba. Pyszna. Będę robić ją częściej. Jak dla mnie(...)Powoli dodawać oliwę ( po kropelce) przez cały czas ucierając ręcznie rózgą Żółtko musi wchłonąć oliwę- jak podczas przyrządzania majonezu Przeciśnięte ziemniaki połączyć z majonezem czosnkowym Wszystkie składniki dokładnie wymieszać Sos czosnkowy rozprowadzić 4 łyżkami wody i przyprawić do smaku pieprzem i octem, ewentualnie szczyptą cukru pudru. Pasuje do mięs, ryb z grilla, opiekanego chleba. U mnie będzie dziś
Proste Potrawysobie równych:) Wypatrzyłam go na tej stronie. Samo danie jest proste, ale niech Was ta prostota nie zwiedzie. Całość smakuje wybornie (pod warunkiem, że lubicie smak curry i sosu sojowego). Moja rodzinka zastanawiała się nawet jakiego rodzaju mięsa użyłam do tego dania, a pomysł, że to kurczak wydawał się im nieoczywisty;) 2 pojedyncze piersi kurczaka (około 500 g) 3 średniej(...)wielkości cebule 3-4 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki przyprawy curry 300g ryżu długoziarnistego 2 małe jajka szczypiorek sól, pieprz Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg wskazówek umieszczonych na opakowaniu (ja pod koniec dodałam dla koloru odrobinę kurkumy). Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na cienkie plastry (najcieńsze jak tylko się da). Przekładamy do pojemniczka z wieczkiem. Zalewamy sosem
Smaki Na TalerzuKiedy na naszym stole zagościł stek z tuńczyka,postanowiliśmy okrasić go pysznym,świeżym sosem bazyliowo- pomidorowym. Andrzeja kulinarne pomysły nie mają końca, znowu zaskoczył mnie świetnym połączeniem. Polecam. składniki: plaster steku z tuńczyka sól pieprz łyżka masła Obsmażamy stek z dwóch stron po 2-3 min. Odkładamy,żeby odpoczął. sos: pęczek bazylii dymka 2 ząbki czosnku 2-3 pomidory średniej(...)wielkości sól pieprz oliwa Wszystkie składniki sosu miksujemy w blenderze,do uzyskania jednolitej konsystencji
Cytryna&Co.Obiad wyszedł dziś wybitny :) Socca: mąka z cieciorki + woda (tyle, żeby wyszła konsystencja gęstej śmietany), łyżka oliwy z oliwek, sól Kurczak: oliwa z oliwek, pierś z kurczaka, sól, pieprz, sos sojowy (lub bio maggi na bazie sosu sojowego), czosnek, świeża szałwia, suszony estragon Quinoa mix + czerwony ryż jaśminowy Ananas: plastry ananasa - zgrillować, sos: sok z limonki, ocet balsamiczny, chilli
Cytryna&Co.Domowa pizza zdecydowanie wygrywa w imprezowym menu! Proste w przygotowaniu ciasto, 30 minut czekania, pieczenie i mamy. Z pomidorowym sosem, mozzarellą i świeżą bazylią. Pizza Margherita poleca się na wspólny wieczór. Pizza Margherita Jest to sprawdzony przepis na jedną dużą pizzę XXL. Ciasto jest bardzo puszyste, delikatne, elastyczne, do przepisu wykorzystałam mąkę włoską typu 00. Można ją z łatwością kupić(...)lubczyk, ostra papryka 2 ząbki czosnku rozgniecione płaska łyżka cukru pudru 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty kilka kulek mozzarelli 2 łyżki startego parmezanu kilka listków świeżej bazylii PRZYGOTOWANIE SOSU: Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy, podsmażam lekko czosnek (uwaga, by się nie przypalił!). Dodaję pomidory z puszki, koncentrat lub passatę, przyprawiam. Smażę kilka minut aż sok odparuje, smaki połączą
Zasmakuj Kuchnistwierdziłam , że zrobię coś z kuchni azjatyckiej ..może ramen z dodatkiem schabu … Niestety dzieciaki nie zatwierdziły , więc plan wziął w łeb , a schab który już się moczył w sosie sojowym.. cóż musiał znaleźć inne zastosowanie i to szybko . Tak więc dostał miejsce w piekarniku i w niskiej temperaturze zamienił się w wyśmienitą wędlinę kanapkową ” Kościerski schab(...)losu .. jak u tego schabu , zakładamy jedno , a wychodzi drugie , które jest całkowicie inne , ale nie koniecznie gorsze Składniki : 1,5 kg schabu , chudego bez tłuszczu 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki ketchupu 2 łyżki słodkiej , mielonej papryki 1 łyżka mielonych nasion kolendry 1 łyżka mielonego imbiru 1 łyżka brązowego cukru sól , chilli do smaku ( ja daję 1 łyżeczkę
Ogrodnik w podróży