ziemniaki, których smaku nie lubię i dlatego przemycam np. w kluskach śląskich. Składniki (na 2 porcje): Kluski ugotowane ziemniaki (na 2 obiadowe porcje) + mąka ziemniaczana w stosunku 4:1 Sos 6 zdrowych i dorodnych grzybów typu: borowik, podgrzybek, koźlarz czerwony i kurki średnia cebula 2 gałązki rozmarynu 3 gałązki młodej natki pietruszki pół łyżeczki pieprzu ziołowego sól olej do smażenia(...)zmieniła koloru. Na patelnię wlać wodę (wlewam ok. 100 ml) i doprowadzić do wrzenia. Grzyby doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Posypać posiekaną natką pietruszki. W czasie przygotowywania sosu zrobić i ugotować kluski: ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mąkę ziemniaczaną i wyrobić na jednolitą masę. Masę podzielić na 16 części. Każdą z nich uformować w kulkę. Palcem wskazującym zrobić
Weekendy w domu i ogrodzieGołąbki w sosie pomidorowym, czy ktoś ich nie lubi? Pyszne, charakterystyczne dla kuchni polskiej jedzenie. Pamiętam, że od dziecka je uwielbiałam. W moim rodzinnym domu jadało się gołąbki bez dodatków, bez ziemniaków i chleba. Tak też serwuję je do tej pory, przez to właśnie można zjeść ich więcej 🙂 Cały ambaras w ich przygotowaniu polega … Czytaj dalej Gołąbki w sosie(...)pomidorowym Artykuł Gołąbki w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąChoi / Bok Choy / kapusty właściwej - jak zwał, tak zwał. Zasadziłam w ogródku i wyrosły piękne, jędrne kapustki. I je zrobiłam na patelni z domyślnymi przyprawami - czosnkiem, imbirem, chilli i sosem sojowym. I zjadłam! I zrobiłabym to ponownie, bo wyszły pycha! Gdyby nie to, że zjadłam wszystkie... Pak Choi z patelni Składniki (na ok. 4 porcje - jako dodatek do posiłku(...)sezamowy też zadziała - będzie jeszcze bardziej azjatycko) 3 ząbki czosnku ok. 2 cm kłącza imbiru 1/2 łyżeczki suszonego chilli (ja używam miażdżonego) płaska łyżeczka brązowego cukru 2-3 łyżki sosu sojowego (do smaku) łyżeczka sezamu opcjonalnie świeża kolendra Pak Choi / Bok Choy z patelni - sposób przygotowania: Liście kapusty myję i osuszam. Większe liście kroję wzdłuż na pół. Czosnek i imbir
Gary Bez dnaFaszerowane roladki z kurczaka Soczyste roladki drobiowe, wypełnione ciekawym farszem z pora i kukurydzy oraz duszone w aromatycznym sosie pieczeniowym. Super pomysł na pyszny obiad, polecam! Składniki na 6 roladek: 3 pojedyncze filety z kurczaka 1 mały por pół szklanki kukurydzy konserwowej 300ml bulionu 1 łyżka sosu sojowego kilka suszonych grzybków 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego pół szklanki mąki(...)strony. Smażenie rolad rozpoczynamy od miejsca „łączenia”, wówczas nie powinny nam się one rozpadać *** *** Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz suszone grzybki i zagotowujemy *** *** Dodajemy sos sojowy oraz przecier pomidorowy, zmniejszamy ogień i całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około pół godziny *** *** W razie potrzeby danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** SMACZNEGO
Blog z Apetytempyszny i bardzo prosty sposób na żeberka Mięsko wychodzi miękkie, soczyste i aromatyczne. Lekko słodki sos pysznie oblepia kawałki mięsa. Mniam! Do przygotowania potrzeba niewiele składników – wystarczą żeberka, butelka Karmi, cebula i kilka przypraw. W czasie gotowania piwo odrobinę gęstnieje, dlatego dodatkowe zagęszczanie mąką nie jest konieczne. Danie to można podać… z pieczywem, gotowanymi ziemniaki, purée ziemniaczanym, ryżem(...)patelni. Wlej piwo, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Duś pod przykryciem około 1 godzinę mieszając od czasu do czasu. Po godzinie mięso powinno być już miękkie. Posmakuj sosu i ewentualnie dopraw go dodatkowo solą oraz pieprzem. Smacznego! W czasie gotowania nie było potrzeby dolewania wody lub piwa. Karmi wlane na początku gotowania z czasem staje się gęstsze
Kulinarny S.O.S.szybkie i smaczne gołąbki bez zawijania, poprzednie przepisy są np. z kaszą jaglaną i kaszą manną ( klik ). Do gołąbków bez zawijania w letniej odsłonie zrobiliśmy także lekko pikantny sos ze świeżych pomidorów. To pyszne zestawienie wystarczyło nam na kilka obiadów, bo z podanych proporcji wyszło 18 gołąbków. Nie narzekaliśmy jednak, bo jeśli coś jest dobre, to można to zajadać(...)Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Formować podłużne kotlety długości ok. 8 cm. Obtaczać je w mące, po czym smażyć na złocisto z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju. Sos pomidorowy: Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, pokroić na kawałki, odrzucić twardy środek. Przesypać na pustą patelnię (może być po smażeniu gołąbków), dodać obrany i rozgnieciony czosnek oraz pokrojoną papryczkę
niecodziennikparypomidorów i miodu, kwaskowaty od rabarbaru i odrobiny octu, o wspaniałym aromacie przypraw i przepysznym smaku, który łączy w sobie lekkość wiosny i dojrzałość lata :) Mój debiut w domowych sosach wytrawnych do słoiczków zakończył się niemałym sukcesem i to w zaledwie 30min, bo właśnie tyle potrzeba, żeby zamienić tę garstkę składników we wspaniały ketchup własnego wykonania :) Dopóki jeszcze w warzywniakach(...)małe słoiczki Potrzebujesz: 250g obranego rabarbaru 400g pomidorów świeżych / całych pomidorów z puszki 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżki sosu sojowego 2-3 łyżeczki miodu 1,5 łyżki octu jabłkowego sól i pieprz 1/2 łyżeczki suszonego tymianku Sposób przyrządzenia: 1. Rabarbar i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie
Kuchnia w Słońcu Skąpanamieszankę świeżych ziół i świeżego ogórka. To aromatyczna zielenina sprawia, że dip jest tak smaczny i orzeźwiający. Dip na bazie jogurtu jest zdecydowanie zdrowszy i mniej kaloryczny niż podobne sosy, których bazą jest majonez lub tłusta śmietana. Kaloryczność jest ważne szczególne dla chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów no i oczywiście wszystkich dbających o zdrowie. Zapraszam koniecznie spróbujcie! Print Dip jogurtowo(...)ogórkowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Lekki dip, który możecie podać do wszelkiego rodzaju kotlecików, mięs, placków... Course sosy i dipy Cuisine Polska Keyword jogurt, ogórek Prep Time 10 minutes Total Time 10 minutes Servings 3 Author Anna Ingredients 300 ml jogurtu greckiego 1 łyżeczka suszonego czosnku sól do smaku pieprz do smaku 1/2 dużego
SprawdzonaKuchnia.plpiekarnika sposób przygotowania dowolny zapewniam, że smak będzie wyborny bez względu na to, jak to zrobicie. Dziś przepis na łososia w marynacie orientalnej , która jest po prostu rewelacyjna! Mieszanka sosu sojowego, świeżego imbiru, czosnku, cebuli, limonki i miodu nawiązuje do smaku tajskich potraw. Mam informację dla mięsożerców, że marynata fantastycznie nadaje się do kurczaka moi domowi mięsożercy uwielbiają kurczaka(...)skropioną marynatą do ryby. Smacznego! Print Łosoś orientalny .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Aromatyczny łosoś z pieczonymi ziemniakami i świeżymi pomidorami, pycha! Course Obiad, sos sojowy Cuisine Polska Keyword łosoś Prep Time 10 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 25 minutes Servings 2 Author Anna Ingredients 600 g łososia dzwonka lub filet ze skórą
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Shakshuka ( Szakszuka ) to nic innego jak zapiekane jajka w sosie pomidorowo-paprykowym, najczęściej podawane na śniadanie . To danie oczywiście można zjeść i na obiad , jest to bardzo sycące i pożywne danie. Danie to pochodzi z kuchni tunezyjskiej i jest bardzo popularne w krajach arabskich i na całym świecie. Nic dziwnego, że szakszuka cieszy się takim powodzeniem(...)puszki oraz świeże pomidory pokrojone w kostkę (opcjonalnie), całość dusić przez 4 minuty mieszając od czasu do czasu, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz chilli. W sosie zrobić dwa (4) dołki, w które należy wbić jajka, smażyć na małym ogniu przez kilka minut do ścięcia białka, patelnię można przykryć pokrywką co przyspieszy proces. Zdjąć z ognia, podawać
SprawdzonaKuchnia.pldobry makaron w smacznym sosie nie trzeba chyba nikogo namawiać. Dlatego ja Was nie namawiam, ale proponuję taką wersję sosu do makaronu. Całość jest smacznym daniem np. na obiad. Składniki: 1 brokuł makaron np. wstążki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 200 ml śmietany 18% 100 g serka topionego (np. z ziołami) 50 g sera mozzarella (tartego(...)zmiażdżony czosnek. Po chwili, kiedy już cebula się zeszkliła wlałam śmietanę. Wymieszałam. Następnie włożyłam rozdrobnione serki topione. Na średnim gazie wszystko się gotowało, serki się roztopiły i powstał aksamitny sos. Przyprawiłam solą i pieprzem. Dodałam odsączone brokuły. Na koniec wsypałam ser mozzarella, kiedy się rozgrzał zaczął się topić. Wspaniale wszystko się połączyło. Na koniec dodałam odsączony makaron. Całość wymieszałam
Kuchnia u Krysipyszne i proste w obróbce chude mięsko. Zachęcam również do wypróbowania polędwiczki w roli głównej w tych przepisach: – curry indyjskie z polędwiczką, dynią i cieciorką – polędwiczki w sosie winno-śmietanowym z suszonymi pomidorami . Przepis na 4 porcje, jedna bez ryżu to około: 228kcal, B: 35g, T: 6,3g, W: 8,7g. Składniki: – 600g polędwiczki wieprzowej – 500g(...)szparagów zielonych – 1 czerwona papryka – 100ml bulionu (lub 100ml wody + ½ łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 50ml sosu sojowego – 3 łyżki soku z cytryny – 3 szalotki – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka oleju rzepakowego – 1 łyżeczka oleju sezamowego – sól, pieprz Dodatkowo: świeża kolendra, sezam, ryż Polędwiczki oczyszczamy z błonek i kroimy w cienkie
Be Fit Be StrongPyszne mięsko w pysznym sosie - idealne na niedzielny obiad. Składniki: 1 kg schabu 1 cebula 3-4 pieczarki olej do obsmażenia mięsa mąka krupczatka do obtoczenia mięsa 1 suszony grzybek listek laurowy ziele angielskie 1 łyżka śmietany 12-18% woda sól, pieprz 1/2 łyżeczki kurkumy mielona wędzona papryka natka pietruszki Sposób wykonania: 1. Mięso pokroić na plastry. Oprószyć pieprzem(...)czym obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso z obu stron. 2. W międzyczasie posiekać cebulkę, zeszklić na oleju w rondlu, w którym będzie się robić sos. Po chwili dodać pieczarki starte na tarce jarzynowej, chwilkę poddusić. Na koniec dodać wędzoną paprykę i wlać gorącą wodę. Mięso przełożyć do rondelka, dorzucić jeszcze liść laurowy, suszony grzybek oraz ziele
Kuchnia domowa Ani