Żeberka w miodowej marynacie to doskonałe połączenie smaków. Podczas pieczenia miód lekko karmelizuje się. Słodko-kwaśna marynata z dodatkiem sosu sojowego, który podkreśla jej smak, sprawia że danie to jest wyśmienite. 1 kg żeberek 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu winnego 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z octem winnym, sosem sojowym
Dieta bez mlekaCzas gotowania: 30 Składniki -opakowanie mixu sałat z rukolą -300 g łososia -sól, pieprz -2 pomarańcze -100 g sera halloumi (można zastąpić serem pleśniowym) -garść orzechów włoskich lub nerkowca Sos: -łyżka miodu -łyżeczka musztardy -sok z połowy cytryny -oliwa z oliwek -sól, pieprz Przygotowanie --> Filet z łososia (bez skóry) posypujemy solą, pieprzem i przesmażamy na patelni z obu stron. Rwiemy(...)zrumienienia). Jeżeli używamy sera pleśniowego - kroimy go w kostkę. --> Na talerzu układamy garść sałaty. Na niej układamy kawałki łososia, pomarańczy i sera. Całość posypujemy posiekanymi orzechami i polewamy sosem. --> Sos: --> Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. --> Smacznego Post Sałatka z łososiem i pomarańczą pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje
Marta GotujeKremowy sos szpinakowy, doprawiony czosnkiem i gałką muszkatołową. Opcjonalnie skropiony także sokiem z cytryny. Przygotujecie go ekspresowo, bez długiego stania w kuchni i bez zbędnego bałaganu. Najczęściej podaję go z makaronem, ale dobrze smakuje też z ryżem, czy ziemniakami. Świetnie łączy się z grillowaną, smażoną lub pieczoną rybą lub filetem z kurczaka. Aby sos nabrał bardziej wyrazistego smaku(...)zwiędnie i znacznie zmniejszy objętość. Doprawiamy solą i pieprzem, stopniowo dolewamy śmietankę z mąką. Zagotowujemy, opcjonalnie skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy z ognia. Doprawiamy gałką muszkatołową. Jeśli sos wydaje nam się zbyt gęsty, można dolać więcej śmietanki
cool and mintyBardzo smaczna zapiekanka z ziemniakami, selerem oraz klopsikami, zalana rewelacyjnym serowym sosem. Nam bardzo smakowała:) Klopsiki: 600 g mielonego mięsa 1 czerstwa kajzerka odrobina mleka do namoczenia kajzerki 1 czerwona cebula 1 jajko garść drobno posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sos: 300 g kremówki 100 g serka topionego 100 g gorgonzoli sól, pieprz Dodatkowo: ok. 700 g ziemniaków(...)wyraźnie zmiękną). Kremówkę podgrzewamy w rondelku. Dodajemy serek topiony i pokrojoną gorgonzolę. Ciągle mieszając, podgrzewamy na niewielkim ogniu, do roztopienia się serów. Doprawiamy niewielką ilością soli oraz pieprzem. Przygotowany sos wylewamy na zapiekankę. Zapiekamy kolejne 15-20 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni
Smaki Na Talerzuintrygującego wyglądu, ale i wyjątkowego smaku. Osoby, które nie przepadają za anyżem, czy korzennymi przyprawami w słonych daniach, mogą z nich zrezygnować i gotować jajka w samej herbacie z sosem sojowym. Dla tych, którzy nie boją się próbować nowych i niecodziennych smaków gorąco polecam. * SKŁADNIKI na 6 jajek gotowanych w herbacie 6 jajek 3 łyżki czarnej herbaty 6 łyżek sosu(...)ostukaj delikatnie łyżeczką skorupkę tak, aby cała popękała, ale jednocześnie nie odpadła od powierzchni jajka (to ważne, bo inaczej jajko zostanie zbyt mocno zabarwione). Do garnka wlej wodę oraz sos sojowy i wsyp wszystkie przyprawy. Delikatnie włóż jajka i doprowadź wodę do wrzenia. Całość gotuj pod przykryciem przez 3 h na małym ogniu. Gotowe jajka możesz podać zarówno na ciepło
Food SquarePOTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki sałatki: 10 listków sałaty, 1,5-2 kiełbasy białe parzone, pomidor rzymski, 4 jajka, garść posiekanego szczypiorku, 2 gałązki koperku. Składniki sosu: 2 łyżki śmietany, łyżeczka chrzanu, 1/2 łyżeczki miodu, sól, pieprz. Przygotowanie: Z podanych składników przygotowuję sos, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jajka gotuję na twardo, kroję w ćwiartki. Pomidora(...)ćwiartki, następnie w plasterki. Kiełbasę podgrzewam, obieram ze skórki, kroję w plastry. Na talerzu rozkładam porwaną sałatę, układam kiełbasę, jajka i pomidory. Sałatkę dekoruję koperkiem, posypuję szczypiorkiem i polewam sosem
JejKuchniasię, mega szybkie sałatki! Zazwyczaj przygotowuję je na kolację, więc na blogu bardzo rzadko jakaś trafia, ale ta sałatka wiosenna z jajkiem i sosem chrzanowym jest jedną z moich ulubionych, za ten sos… Artykuł Sałatka wiosenna z jajkiem i sosem chrzanowym pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy Przepisownikjabłkami, albo w klasyczny sposób z cebulką, a podać z dodatkiem puree ziemniaczanego. Składniki (na 2 porcje) 400g wątróbki drobiowej 1 duża cebula mąka pieprz 3 łyżki sosu sojowego sól odrobina wody (ok. 1/2 szklanki) 2-3 ziemniaki olej do smażenia łyżka masła 2 łyżki śmietany Wątróbka drobiowa z cebulą – przepis Wątróbkę myjemy i dokładnie osuszamy. Nie będzie(...)piórka. Wątróbkę obtaczamy w mące (nadmiar strząsamy) i smażymy na rumiany kolor na patelni. Do wątróbki dodajemy cebulę i smażmy aż stanie się szklista. Podlewamy całość wodą, dodajemy sos sojowy, odrobinę pieprzu i całość dusimy ok. 10 minut, aż wątróbka będzie miękka. Sosu nie zagęszczamy, bo zagęści się sam, bo wątróbka była obtaczana w mące. Podczas przygotowania wątróbki gotujemy ziemniaki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!drogą , piękne i bardzo łagodne kury . Szaszłyki robi się szybko i prosto , a warto bo są genialne . Polecam Składniki : 2 duże piersi – filety z kurczaka 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 4 łyżki wina Mirin 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka granulowanego czosnku kawałek startego korzenia imbiru ( taki 1,5 cm ) sól do smaku 1 płaska łyżeczka chilli ( tu ostrożnie(...)posypania patyczki do szaszłyków Mięso kroimy wzdłuż w pasy szerokości około 2 – 2,5 cm , solimy , nacieramy startym , drobniutko imbirem . W miseczce łączymy ze sobą , olej sezamowy , sos sojowy , wino Mirin , czosnek i chilli , mieszamy . Mięso nabijamy na patyki , wkładamy do pojemnika i zalewamy marynatą , dokładnie w niej obtaczając szaszłyki . Wstawiamy do lodówki , najlepiej na dwie , trzy godziny
Ogrodnik w podróżyZdecydowanie moje smaki. Jeśli i Wy lubicie połączenie kurczaka z makaronem i sosem pieczarkowym oraz nie przeszkadza Wam dodatek białego wina, nie musicie chyba długo się zastanawiać czy takie danie zrobić, czy nie;) 2 pojedyncze piersi kurczaka 350-400 g pieczarek 1/2 szkl. białego wina wytrawnego 1 i 1/2 szkl. śmietanki 30% 2 małe cebule 1-2 ząbki czosnku(...)wody). Smażymy wszystko razem. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą słodkiej papryki. Następnie dodajemy mąkę, chwilę smażymy i wlewamy wino. Gotujemy około 2-3 minuty. Następnie do sosu dodajemy śmietankę. Moc palnika zmniejszamy i podgrzewamy całość jeszcze kilka minut, dodając do sosu usmażone mięso. Na sam koniec posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki. Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami
Smaki Na Talerzusałatka jest naprawdę pyszna! Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 wędzona noga z kurczaka (lub filet) 4 jajka pół szklanki kukurydzy konserwowej 1 czerwona papryka pół pęczka szczypiorku sos: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku sól, pieprz *** Jajka gotujemy na twardo. Seler i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Szczypiorek siekamy. Mięso z kurczaka, paprykę(...)oraz ugotowane jajka kroimy w kosteczkę *** *** W miseczce mieszamy składniki sosu: majonez, jogurt i przeciśnięty czosnek. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem *** *** Wszystkie składniki sałatki mieszamy dokładnie z sosem *** *** Całość doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE
Blog z Apetytemdługo, aż cały sok wyparuje, a mięso się lekko zarumieni. Do zarumienionego mięsa dodajemy wino i je również odparowujemy. Ma po nim pozostać sam smak. Do suchej podstawy sosu dodajemy słoiczek ragu di verdure a cubetti, czyli sos pomidorowy z dużą ilością warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg wskazówek producenta. 1/2 szklanki wody(...)gotowania makaronu zostawiamy, resztę odcedzamy. Do gorącego makaronu dodajemy sos i odstawioną wodę z gotowania makaronu. Podgrzewamy do zgęstnienia, wystarczy 1 minutka. Podajemy z utartym twardym serem. Wioleta Gargula
MamaOskarkapuszka krojonych pomidorów sól pieprz odrobina suszonej bazylii Makaron z pomidorami – przepis Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Jak będzie się gotował mamy chwilę na przygotowanie sosu. Do rondelka przelewamy pomidory z puszki, dodajemy drobno pokrojony czosnek i całość dusimy przez kilka minut na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną suszonej bazylii. Dusimy jeszcze(...)przez chwilę. Ugotowany makaron odcedzamy, układamy na talerzu, a na nim układamy odrobinę sosu pomidorowego . Całość możemy udekorować listkiem bazylii, albo pietruszki. Smacznego! P.S. Daliście radę przygotować go w mniej niż 15 minut? Dajcie znać :) Post Na szybko – makaron z pomidorami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!SKŁADNIKI: • mieszanka sałat • filet z kurczaka • szynka parmeńska • oliwki • ser feta • pomidor • pieczywo • tymianek suszony • oliwa z oliwek • sól, pieprz, curry i ostra papryka • sos czosnkowy ( majonez mieszamy z jogurtem naturalnym w stosunku 1:2 dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą z pieprzem) PRZYGOTOWANIE: • Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, curry i ostrą papryką. Smażymy go na rozgrzanej oliwie(...)solą i suszonym tymiankiem. Pieczemy w piekarniku około 10 minut. • Szynkę parmeńską kroimy w paseczki i pieczemy w piekarniku aż stanie się chrupiąca. • Na talerzu układamy sałatę, polewamy ją sosem czosnkowym. Na sosie układamy kurczaka, oliwki, kruszymy ser feta. Pomidory układamy dookoła talerza. Sałatkę posypujemy grzankami i upieczonymi paseczkami szynki parmeńskiej
KUCHNIA POLSKA