Jeżeli tak to piąteczka 😊 Składniki: 1 porcja 5 liści sałaty ½ pomidora ¼ papryki czerwonej lub żółtej mały oscypek lub 2 plasterki żółtego sera 2 plasterki szynki sos ½ łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny ½ łyżeczki musztardy 2 łyżeczki oleju z suszonych pomidorów lub oliwa z oliwek 1 łyżeczka posiekanego koperku Liście sałaty płuczemy(...)plasterki i następnie na pół. Oscypka podgrzewamy na patelni na malutkim ogniu, jeżeli zacznie się lekko roztapiać to odwracamy na drugą stronę. Szynkę również kroimy w plasterki. Składniki sosu dokładnie mieszamy ze sobą do czasu połączenia. Na talerzu układamy sałatę, na nią paprykę, pomidora, szynkę, a na samą górę oscypek lub zwykły ser oraz polewamy sosem. Smacznego
Gotuj z Agnesśrednie żółte papryki- ok. 420 g 3 ząbki czosnku – ok. 10 g 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego – ok. 30 g 1 łyżka sosu sojowego – ok. 10 g 1 limonka sól i pieprz do smaku U mnie dodatkowo do podania kasza bulgur oraz surówka marchewki i cukinii . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na łososia pieczonego z paprykami(...)Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Papryki wymieszać wraz z cebulą dymką, czosnkiem oraz 2 łyżkami oliwy (lub oleju rzepakowego). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos sojowy wymieszać z jedną łyżką oliwy lub oleju rzepakowego. Łososia podzielić na 4 filety i zamoczyć go (skórą do góry) w marynacie z sosu sojowego i oliwy. Odstawić
Kulinarne Przebojewłasnych. Odkąd Dobra Kaloria wypuściła klopsiki i burgey mam zawsze zapas w lodówce. Na własne klopsiki macie u mnie mnówstwo przepisów. Moje popisowe to klopsiki a’la Ikea. Sos do zapiekania jest śmietankowy w smaku, sprawdzi się w wielu przepisach, a sama zapiekanka sycąca i odpowiednio zbilansowana, będzie każdemu smakować. Składniki na 4 porcje: 500 g makaronu ugotowanego zgodnie(...)około 200 ml wody. Do garnka wlej passatę pomidorową, dodaj śmietankę i przyprawy. Wymieszaj i zagotuj. Naczynie do zapiekania wysmaruj delikatnie olejem, nałóż makaronu, który przemieszaj z sosem. Na wierzchu rozłóż klopsiki. Wstaw całośc do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz na środkowej półce piekarnika przez około 15-20 minut. Podawaj posypane ulubionym zielskiem. Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA
greenscarfTradycyjne mielone w sosie cebulowym To proste składniki, a zarazem pyszny domowy obiad. Kotlety mielone ok.400 gramów mięsa mielonego wieprzowego 1 średnia cebula 150 ml bulionu lub wody wegeta ( przepis na domowej roboty wegetę znajdziecie Tutaj ) sól pieprz majeranek 3 czubate łyżki bułki tartej 1 jajko 2,3 łyżki oleju na sos 2 duże cebule 1 łyżeczka tymianku(...)10/15 minut. Po tym czasie formujemy kotlety mielone. Na dużej patelni rozgrzać 2/3 łyżki oleju wkładamy przygotowane mięso i smażymy z każdej strony na rumiano. W międzyczasie cebulę na sos kroimy w piórka. Upieczone kotlety przekładamy na talerz. Na tej samej patelni i tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w piórka z odrobiną soli.Wlać wodę lub bulion, dodać przyprawy, gotujemy
Andzia Pichcibył to dla mnie jakiś wyjątkowy przysmak. Do czasu, aż spróbowałam sposobu od Eryka z Ervegan na mielone tofu , ale poszalałam tu z własną mieszanką przypraw. Do tego sos pomidorowy i razowy makaron - jakie to jest pyszne - koniecznie spróbujcie! Ps. Do sosów i zup zawsze dodaje marchewkę cebule i seler naciowy, ale akurat nie miałam tego ostatniego i dodałam kalarepki(...)świetnie się tu sprawdziła. Dodała i słodyczy i ostrości. Składniki: 1 opakowanie tofu 180 g, 1- 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżeczki sosu sojowego, 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki sumaku, 1/2 łyżeczki mielonego kminu, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, 1/4-1/3 łyżeczki suszonych płatków chili, 1/3 łyżeczki harissy, 2 ząbki czosnku 1 większa cebula, 1 marchewka
Plate of Joylodowa , masłowa tez może być chociaż osobiście za nią nie przepadam 2 pomidory średniej wielkości 1/2 małej czerwonej cebuli 1/2 małego ogórka szklarniowego 2 cebule dymki ze szczypiorem sos : 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1/2 małego pęczka kopru 1/2 małego pęczka pietruszki 1 wyciśnięty praską ząbek czosnku 2 łyżki wody sól , pieprz(...)smaku Koper i pietruszkę siekamy , dodajemy wyciśnięty praską czosnek , miód , sok z cytryny , wodę i oliwę . Miksujemy blenderem , aż otrzymamy sos . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku . Gdyby był zbyt gęsty można dodać więcej wody lub oliwy . Schładzamy w lodówce . Sałatę rwiemy na kawałki , dodajemy do niej pokrojone pomidory , cebulę i dymkę . Całość polewamy sosem , mieszamy i możemy serwować . Najlepiej
Ogrodnik w podróżyBardzo prosty sos miodowo-musztardowy. W zasadzie pewnie większość przygotowuje podobny. Jedyną nowością (przynajmniej dla mnie) jest tutaj dodatek majonezu. Taki sos do sałatek jest bardzo smaczny i ostatnio przygotowuję go zarówno z miksem sałat, jak i kapustą pekińską, czy sałatą rzymską. 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka ostrej musztardy(...)oliwę (olej). Zakręcamy wieko i potrząsamy do połączenia. Dodajemy musztardę i majonez. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ponownie potrząsamy słoiczkiem lub mieszamy małą rózgą kuchenną, aż do otrzymania sosu o gładkiej, aksamitnej konsystencji. Wykorzystałam go też między innymi do tej sałatki: sałata rzymska, rukola, pomidorki koktajlowe i mini kulki mozzarelli
Smaki Na TalerzuWystarczy zerknąć na historię moich wpisów żeby zauważyć, że mam w domu wielbiciela sosów i pikantnego jedzenia. Tym razem poszukiwaliśmy sosu na ciepło do maczania serowych chlebków naan, ale innego niż indyjski. W ten sposób powstał właśnie poniższy sos chili pomidorowy. O dość rzadkiej konsystencji z lekko wyczuwalną słodko-kwaśną nutą. Składniki -1 puszka pomidorów -2-3 papryczki chili - świeże
Zielona Kuchniaproszku 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu sos czosnkowy (mi najbardziej pasuje Roleski ) Warzywa: ćwiartka białej kapusty, ja użyłem młodej 2 dojrzałe pomidory 1 zielony długi ogórek ewentualnie 1 czerwona cebula Przygotowanie: Zacznij od przygotowania(...)połplastry. Upieczone kebaby możliwie cienko pokrój. Tortille opiecz na suchej patelni grillowej, jeżeli taką posiadasz. Na każdy placek nałóż porcję warzyw, mięsa oraz solidną porcję sosu czosnkowego . Zwiń w rulon zawijając spód do środka, aby podczas jedzenia nic z niego nie wypadało. Dla pewności możesz kebaba zawinąć jeszcze w folię aluminiową
kuron.com.plząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 150 g mąki pszennej 50 g ziaren sezamu sos do kurczaka z papryką (bardzo lubię ten od Roleskiego ) olej roślinny do smażenia Przygotowanie: Mięso pokrój w paski. Do maślanki wsyp przyprawy: przeciśnięty(...)uzyskania złotego koloru. Następnie wyjmij na papier do pieczenia aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z młodymi ziemniakami, surówką z młodej kapusty i sosem do kurczaka z papryką . Danie idealne dla dzieci Stripsy z kurczaka z sezamem to danie, które uwielbiają moje dziewczyny
kuron.com.plczęści łodygi (ok.4-5 cm).* Patelnię posmarować oliwą, wrzucić szparagi i oprószyć solą. Szparagi opiec, aż lekko zmiękną ale nadal pozostaną chrupiące. Zdjąć z patelni i odstawić do przestudzenia. Przygotować sos winegret. W małym słoiczku (typu twist) umieścić oliwę, sok z cytryny lub ocet, musztardę i pietruszkę. Słoiczek szczelnie zakręcić i mocno wstrząsnąć, tak aby wszystkie składniki się połączyły i powstał(...)jednolity sos. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Na półmisku ułożyć zimne szparagi, polać przygotowanym sosem i posypać posikanymi jajkami. Smacznego! *Jeżeli skórka jest cieniutka, to nie obieramy
Pełny talerzsmakowało jak nam. Polecam. Zdjąć skórę z łososia, pociąć na mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem. Dno dużego naczynia żaroodpornego wysmarować grubo masłem. Rozłożyć na dnie rybę. Przygotowanie sosu – śmietanę wlać do dużego kubka. Dodać obrane i posiekane ząbki czosnku, gałkę muszkatołową, koperek posiekany, szczyptę soli i trochę pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać. Sos rozlać naokoło ryby, lekko je unosząc(...)każdej rybie położyć mały kawałeczek masełka. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec 25-30 minut. W połowie czasu pieczenia lekko podważcie łososia i zanurzyć w sosie. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub ryżem
Kuchnia PokoleńRoladki drobiowo-warzywne z bekonem Kruche i aromatyczne roladki z kurczaka, wypełnione warzywnym farszem oraz boczkiem wędzonym i zanurzone w aromatycznym sosie, to świetny pomysł na smaczny i niecodzienny obiad. Polecam! Składniki: 3 filety z kurczaka 1 cebula 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 młodej cukinii 6 cienkich plasterków wędzonego boczku 1/2 szklanki mąki do obtoczenia roladek(...)wszystko przez chwilę podsmażamy *** *** Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie *** *** Roladki z warzywami dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około pół godziny *** *** Następnie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz śmietankę, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę *** *** Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę mąki, wymieszanej
Blog z ApetytemSkładniki: główka sałaty rzymskiej (może być też inna, na przykład lodowa), 4 jajka ugotowane na twardo, puszka tuńczyka w kawałkach, 3-4 pomidory, 1 czerwona cebula, garść oliwek. Na sos łyżka musztardy dijon (lub innej gładkiej), około 8 łyżek oliwy, 3 łyżki soku z cytryny lub octu winnego, pieprz, sól. Zrób tak: zaczynamy od sosu. W miseczce wymieszaj musztardę(...)ocet, następnie, energicznie mieszając rózgą, powoli wlewaj oliwę. Sos powinien nabrać konsystencji emulsji. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Sałatę porwij lub pokrój na mniejsze kawałki, jajka i pomidory pokrój w ćwiartki, cebulę w pióra. Wszystko przełóż do miski, dodaj oliwki i tuńczyka, polej równomiernie dressingiem i od razu podawaj. Rada: sałatka nicejka bardzo fajnie smakuje w parze z pszennym
Kulinarna Polska