ciasto - 160969 przepisów (strona:1093/10732)

Jabłecznik z kremem 51

Jabłecznik z kremem to w zasadzie ciasto jabłkowe na biszkoptowym spodzie i z bardzo prostym kremem. Jak dla mnie świetne i orzeźwiające ciasto. Popełniłam co prawda jeden mały błąd, ale nie był on mocno krzywdzący dla ciasta Bo w pewnym sensie była to kwestia gustu. Chciałam koniecznie, żeby krem był nie za słodki, a jednocześnie żeby nie dominował nad jabłkami(...)Dlatego uznałam, że połączenie go z cytrynową lub agrestową galaretką będzie najlepszym wyjściem. Niestety dopiero w trakcie robienia ciasta okazał się, że mam tylko galaretkę truskawkową i wiśniową. Wybrałam truskawkę Jabłecznik z kremem, przepis na blaszkę 20×20 cm: Biszkopt: 2 jajka 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżka masła szczypta soli Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Masło

Relaxtime
Cytrynowa babka kisielowa 531

osobnej misce ucieramy miękkie masło z cukrem, aż powstanie jasna i puszysta masa. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Kolejno wsypujemy składniki suche i wlewamy mleko. Miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję cukrzącego się miodu. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny oraz ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką drewnianą. Ciasto przekładamy do formy z kominem

Kuchnia MagdaLeny
Makowiec zawijany-pyszny i idealny na święta+FILM 59

bardzo wydajny. Z niewielkiej ilości składników wychodzą nam dwa duże makowce. Zapraszam Zapraszam też na film z przygotowaniem makowca krok po kroku SKŁADNIKI *z tych proporcji wychodzą dwa makowce* CIASTO  -500g mąki pszennej tortowej+trochę do podsypania -200ml ciepłego mleka -50g roztopionego i ostudzonego  masła lub margaryny -3 żółtka (białka odkładamy do masy makowej(...)cytryny -łyżka wody -cukier puder Wieczorem przed przygotowaniem makowca wsypujemy do garnka mak, zalewamy wrzątkiem tak by przykrył mak. Przykrywamy pokrywką lub talerzykiem i tak zostawiamy na całą noc. CIASTO Do miski dajemy drożdże, łyżkę cukru, trochę maki i ciepłe mleko-wszystko mieszamy, odkładamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy resztę cukru, 3 żółtka-wszystko mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Podczas

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
CIASTO CZEKOLADOWO-SEROWE Z WIŚNIAMI 49

Dawno nie było u mnie żadnego ciasta, pora to nadrobić. Dlatego też zapraszam Was na pyszne ciasto czekoladowo- serowe z wiśniami . Jest ono niesamowicie smaczne, wilgotne, wprost rozpływa się w ustach. Delikatna masa serowa, czekoladowe ciasto a'la brownie, a przysłowiową kropką nad "i" są wiśnie, które pasują tu idealnie. Doskonale pasują tu też maliny, jeżyny, a nawet truskawki(...)lubi :) Ciasto czekoladowo- serowe z wiśniami - składniki na keksówkę 30 cm:  Ciasto czekoladowe: * 3/4 szklanki mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru pudru * 2 łyżki kakao * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1/2 szklanki oleju * 3 jajka Masa serowa: * 500 g twarogu sernikowego z wiaderka * 2 jajka * pół szklanki cukru * 1 budyń śmietankowy (40g, proszek budyniowy) Dodatkowo: * około 200 g mrożonych wiśni

Zrób to smacznie
Pyszny mazurek chałwowy. 51

bliską rodziną to po prostu nie jest wielkanocna uczta bez pysznego i słodkiego mazurka. Deser wielkanocny jest znakomitym i pysznym zakończeniem obiadu wielkanocnego. Od przyjaznych babek wielkanocnych i ciast cytrynowych po ciasta marchewkowe i oczywiście nie może zabraknąć mazurka. Składniki jakie będą potrzebne: Spód: – 200 g mąki owsianej – 120 g masła – 2 łyżki erytrytolu – 1 żółtko(...)serka mascarpone – 100 g białej czekolady – 90 g chałwy o smaku waniliowym Nożem siekamy masło z mąką. Następnie dodajemy erytrytol i żółtko. Kontynuujemy siekanie. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję zagniatamy szybko ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 50 minut. Tortownicę o średnicy 17 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy spód ciastem. Nakłuwamy

Zdrowy Styl Joanny
Ciasto Rice Crispers 72

nutką czarnej porzeczki i zrównoważone lekko słonym masłem orzechowym. Dobrą robotę działa tutaj także dodatek ry ż u preparowanego, który powoduje, że przekładaniec przypomina batonika "Lion" w miksie z ciastem "Pani Walewska". Składniki na ciasto kruche: 2 ½ szklanki mąki pszennej 4 żółt ka cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczk a proszku do pieczenia 200 g masła --------------------- + ½ słoiczka dżemu(...)czarnej porzeczki do posmarowania 1 blatu ciasta Z podanych składników (oprócz dżemu oczywiście) zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części.  Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie każdą z części rozwałkowujemy do wielkości blachy 25x 36 cm- nakłuwamy widelcem Jedną część smarujemy dżemem porzeczkowym. Pieczemy po 30 minut w temp. 175 stopni ( do uzyskania złotego koloru). Krem : 2 szklanki

Domowe ciasta
Sernik łaciaty-wspaniały, nie opada, zawsze się udaje (sernik siostry Anieli)+FILM 92

wiele lat, jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Polecam serdecznie na zbliżające się święta Wielkanocne :)  Zapraszam też na film SKŁADNIKI Proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm ***używam szklanki 250ml*** CIASTO KAKAOWE -250g masła lub  margaryny - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki kakao - 2 żółtka (białka odkładamy do masy serowej) - 1 jajko - 1 cukier waniliowy -2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki mąki pszennej tortowej (szkl 250ml) MASA SEROWA -1,5kg sera zmielonego -2 budynie waniliowe - 8 jajek - 2 białka z ciasta -3/4 kostki margaryny -1/5 szklanki cukru -1 cukier waniliowy Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy. Dzielimy na dwie części. Blaszkę smarujemy margaryną lub masłem i posypujemy bułką tartą. Następnie z pierwszej połowy ciasta  urywamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Babka marmurkowa 55

Babka marmurkowa. Babka marmurkowa      Prosty i szybki przepis na puszystą babkę marmurkową o smaku wanilii oraz kakao. Ciasto marmurkowe można upiec w dowolnej foremce. Babka jest wilgotna, miękka, ładnie pachnie i jest bardzo łatwa do przygotowania. Pyszna, szybka i prosta babka marmurkowa - idealna propozycja na Święta Wielkanocne Zamiast na maśle można ją przygotować na oleju Łatwa babka(...)marmurkowa, która zawsze się udaje Babka marmurkowa - składniki potrzebne do przygotowania ciasta: 250g mąki pszennej 100g masła 120g cukru pudru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 130ml kwaśnego mleka 20g naturalnego kakao masło do wysmarowania formy do pieczenia babki bułka tarta do posypania formy do pieczenia babki Wszystkie składniki na babkę powinny być ogrzane

Moja Książka Kucharska
Ciasto rabarbarowe z kruszonką 42

wycinankami. Chowam to wszystko do torebki, a córka już mknie na hulajnodze. Zatrzymujemy się przy drewnianym zieleniaku. Z wystawionego na schodkach koszyka wybieram łodygi różowiutkiego rabarbaru. Czy to na ciasto? Hm, miałam zrobić kompot, ale dlaczego nie ciasto? Wieczorem siedzimy sobie rodzinnie po kolacji i kosztujemy jeszcze ciepłe ciasto z maślaną kruszonką. Obowiązkowo do takiego ciasta szklanka mleka(...)cieście kleks marmolady!   Składniki 200 g miękkiego masła 250 g cukru pudru 4 jajka w temp.pokojowej 250 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 500g – 700g rabarbaru kruszonka 100 g masła 150g mąki pszennej 80 g cukru pudru Wykonanie W misie miksera zmiksować miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy masa

Raj dla Podniebienia
Maślane ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką oraz o dziadku Emilu 41

kocham, że na pewno go nie zapomnę… Składniki zaczyn 20 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki pszennej 100 ml ciepłego mleka ciasto 2 jajka 60 g stopionego masła szczypta soli 4 łyżki cukru pudru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1/2 kg truskawek kruszonka 50 -60 g masła 2 łyżki cukru pudru(...)misie miksera miksujemy jajka z cukrem. Na patelni lub w garnuszku stapiamy masło. Do jajek dodajemy zaczyn, stopione masło, przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka od miksera. Wyrabiamy przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do kwadratowej formy wysmarowanej masłem i wysypanej

Raj dla Podniebienia
Ciasto drożdżowe z mrożonymi malinami, czerwoną porzeczką i serkiem ricotta 26

tesknię za słońcem i ciepłem, że w kuchni staram się przywołać chociaż jej namiastkę. Ostatnio wyjęłam mrożone owoce i oprócz ugotowania pięknego pod względem koloru kompotu, upiekłam z nimi ciasto drożdżowe. Dodałam delikatnej ricotty i drożdżówka zniknęła w jedno popołudnie! Składniki 250 g mąki pszennej 60 g masła 100 ml ciepłego mleka 50 g cukru 20 g świeżych drożdży(...)misie miksera miksujemy jajka z cukrem. Na patelni lub w garnuszku stapiamy masło. Do jajek dodajemy zaczyn, stopione masło, przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka od miksera. Wyrabiamy przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką

Raj dla Podniebienia
Szarlotka mojej Mamy – przepis rodzinny 36

się jednak i upiekłam pierwszy raz szarlotkę z przepisu mojej Mamy. A to już przepis legenda. Kto jadł, często wspomina, jak smakowała na podniebieniu ta wdzięczna szarlotka. Piekłam to ciasto krok po kroku według instrukcji mojej Mamy. I wyszła. Taka, jak Jej. I teraz,hmm… nie spieszno mi wrócić do moich wypróbowanych kiedyś przepisów na szarlotkę. Do tej szarlotki(...)lubisz. Ja użyłam do tego cukru brązowego, który nadał im lekko karmelowego posmaku. Bez goździków, z samym tylko cynamonem i cukrem z dodatkiem wanilii. Składniki na dużą tortownicę 26cm Ciasto 500g mąki pszennej 5 żółtek (piana osobno ubita z 2-3 łyżkami cukru) 100g cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki octu (koniecznie, bo dzięki

Raj dla Podniebienia
Tort zawijany 54

dodaję po jednym żółtku. Następnie wyłączam mikser i dodaję mąkę. Teraz mieszam już delikatnie łopatką. Blachę (dużą, tę z piekarnika) wykładam papierem do pieczenia i na papierze rozkładam równomiernie ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut, aż zacznie leciutko się rumienić. Ciasto wyciągam z piekarnika, przykrywam ściereczką kuchenną, przykrywam dużą deską i obracam(...)papierem do góry. Papier smaruję wodą, wtedy lepiej odejdzie. Ciasto dzielę na pół wzdłuż dłuższego boku i od razu zwijam w rulon razem ze ściereczką. Odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie przygotowuję krem. Składniki na krem budyniowy: 400 ml mleka 1 budyń 40 g 3 łyżki ksylitolu lub cukru 100 g miękkiego masła Dodatkowo: 1 pomarańcza Ulubiony dżem lub krem

Słodki sentyment

Proponowane wyszukiwania