ciasto - 162020 przepisów (strona:1102/10802)

Ciasto brownie mocno czekoladowe 43

Ciasta czekoladowe mają swoją niezwykłą moc. Większość z nas uwielbia czekoladę i zawsze kojarzy się nam z czymś smacznym i przyjemnym. Takie jest właśnie moje brownie mocno czekoladowe, wykończone polewą z ciemnej czekolady i śmietanki oraz świeżymi owocami. Tym ciastem zachwycicie swoich bliskich i znajomych. Przepis jest prosty i przyjemny, a w całej kuchni będzie obłędnie pachniało czekoladą. Obserwuj mój(...)profil na INSTAGRAMIE   *składniki na tortownicę o średnicy 26 cm SKŁADNIKI na ciasto: 250g gorzkiej czekolady 70% kakao 150g masła 200g drobnego cukru białego 3 łyżki ciemnego kakao 150g mąki pszennej tortowej 6 jajek 250 ml mleka 3,2% SKŁADNIKI na polewę czekoladową i dekoracje: 150g gorzkiej czekolady  1 łyżka cukru pudru 1 łyżka ciemnego kakao

kulinarnyJa
Makowiec z musem jabłkowym 89

Makowiec to bardzo popularne w naszym kraju ciasto, obok którego nie da się przejść obojętnie. Serwowany w różnych odsłonach oraz kompozycjach smakowych. Najbardziej propopularny jest oczywiście makowiec japoński, który w wielu domach jest świąteczną tradycją. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym wpisie przygotowałam pyszne ciasto makowe z musem jabłkowym. Moim zdaniem połączenie maku i jabłek z dodatkiem cynamonu to idealny pomysł(...)makowca z musem jabłkowym  Zapraszam na przepis! MAKOWIEC Z MUSEM JABŁKOWYM – PRZEPIS Liczba porcji: forma 24×24 cm | Czas pieczenia: 60 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki CIASTO MAKOWE 8 jajek 500 ml mleka 200 g masła 220 g cukru pudru 200 g kaszy manny 4 jabłka 1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek migdałowy MUS JABŁKOWY

Przepiski.pl
Ciasto z budyniem i gruszkami 75

Dzisiaj kolejna wariacja ciasta z owocami. Tym razem jest to ciasto na kruchym spodzie z gruszkami, budyniem i warstwą startego ciasta. Pyszne, nie za słodkie i proste w wykonaniu. Składniki: ciasto - 500 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej - 250 g masła - 2 żółtka - 1 jajko - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki śmietany 18 % - 1 łyżeczka proszku do pieczenia oraz - 2 budynie(...)śmietankowe - 1 kg gruszek - sok z cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Połową ciasta wylepiamy dno tortownicy a drugą połowę wkładamy do zamrażarki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gruszki kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy je sokiem z cytryny. Następnie układamy je na wcześniej przygotowanym cieście. Całość zalewamy ugotowanymi budyniami

Zainspirowana w kuchni
Ciasto Grób – pyszny i upiorny smakołyk na Halloween 47

Ciasto Grób to przyciągający wzrok wypiek składający się z murzynka, masy z soku typu Kubuś i polewy czekoladowej. Dekoracje uformowane na kształt nagrobków, które układamy na wierzchu sprawiają, że wygląda upiornie i koszmarnie. Jeśli lubicie zabawy halloweenowe to taki deser z pewnością przypadnie do gustu wszystkim uczestnikom imprezy.   Składniki na Ciasto Grób: Murzynek: 2 szklanki mąki (260 g) szklanka(...)powstanie jednolita masa. Masę odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajka. Całość miksujemy przez chwilę, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wygładzamy. Murzynka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 35 minut (do suchego patyczka). Ciasto

e-PrzepisyKulinarne
Drożdżówki ze śliwkami 52

Domowe drożdżówki ze śliwkami i kruszonką to smaki jesieni. Najlepsze ciasto drożdżowe, pyszna chrupiąca kruszonka najlepiej smakują chwilę po upieczeniu. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, więc warto je przygotować. Drożdżówki możemy przygotować zarówno na drożdżach świeżych, jak i suszonych instant. Osobiście polecam wybrać drożdże instant, wtedy ciasto drożdżowe nie wyrośnie tak bardzo i nasze bułeczki będą przypominały(...)podać tylko z kruszonką, albo jeszcze dodatkowo delikatnie polać lukrem. Smaki jesieni to nie tylko śliwki, ale również jabłka, zobacz na moim blogu kulinarnym jak przygotować pyszną szarlotkę, albo ciasto budyniowo- jabłkowe. Nie muszę chyba polecać błyskawicznego ciasta ucieranego ze śliwkami. A tymczasem zapraszam do przepisu, zobacz jak przygotować pachnące, idealne drożdżówki ze śliwkami. Drożdżówki ze śliwkami składniki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tartaletki z bakłażanem i szynką 43

Pyszne i szybkie koszyczki z ciasta francuskiego z dodatkiem duszonego bakłażana, papryki i szynki. To super pomysł na ciepłą przekąskę lub przystawkę. Możesz podawać je z sosem czosnkowym . Smakują podane także na zimno. Tartaletki z ciasta francuskiego przygotujesz w innych wersjach, np. z pomidorami, mozzarellą i bazylią lub mięsem mielonym w sosie bolognese. Ciasto francuskie podane w formie koszyczków można(...)Można przyrządzić je także w wersji deserowej, np. ze słodkim twarogiem z bakaliami, posiekanymi owocami, budyniem.. Przepis opisany krok po kroku. Zapraszam po ciekawy przepis na koszyczki z ciasta francuskiego. Tartaletki z bakłażanem i szynką SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego – 300 g 1 bakłażan – 300 g 1 mała cebula – 80 g 1 czerwona papryka

Zasmakuj Kuchni
CIASTO WAWELSKIE 37

Pyszne ciasto Wawelskie – wypróbujcie koniecznie!   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Składniki na ciasto:  2 szklanki mąki 4 jajka kostka kasi lub masła 3/4 szklanki cukru + 1 łyżka do bezy 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 25 dag bakalii (orzechy włoskie i rodzynki) 2 mniejsze słoiczki powideł śliwkowych gotowy krem budyniowy +pół kostki masła(...)utarcia z kremem) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie : Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,dodajemy posiekaną margarynę,żółtka,cukier,śmietanę i zagniatamy ciasto .Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny.Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części .Przygotowujemy 2 mniejsze blaszki takiego samego rozmiaru.(Będziemy piec  2 takie same ciasta ,póżniej przełożone kremem.).Podzielone ciasto rozkładamy

Olcia gotuje!
Sernik z brzoskwiniami i bezową pianką 38

Sernik – rodzaj ciasta deserowego ,którego głównym składnikiem jest biały ser. Od dawna króluje na  świątecznych stołach. Zarówno sernik tradycyjny jak i z różnymi dodatkami .Proponuję przepis na smaczny sernik z brzoskwiniami, Na spodzie kruchutkie ciasto ,bezowa pianka i puszysta masa serowa .Zawsze się udaje ,a goście prozą o przepis .Jeśli nie macie pomysłu na świąteczny sernik to zachęcam(...)masła 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 puszka brzoskwiń w syropie Składniki na beze: 5 białek 200g cukru szczypta soli  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z brzoskwiniami przepis: Kruche ciasto-mąkę przesiać przez sito razem  z proszkiem do pieczenia.. Schłodzone masło pokroić w kostkę . Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, masło  jaja oraz cukier puder .Szybko wyrobić

Olcia gotuje!
Pierś z kurczaka w cieście francuskim 51

Roladki z kurczaka w cieście francuskim to bardzo proste w przygotowaniu oraz bardzo efektownie prezentuje się na talerzu. Print Pierś z kurczaka w cieście francuskim Course Danie główne Cuisine Europejska Ingredients 2 piersi z kurczaka 1 łyżeczka bazyli 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka papryki 1 rolka ciasta francuskiego 8 pastrów szynki wieprzowej 8 plastrów ostrego sera zółtego 0,5 łyżeczki(...)soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1 jajko Instructions Piersi kroimy na grube sznycle. Bazylię, oregano, paprykę sól i pieprz mieszamy i tą mieszanką nacieramy sznycle z piersi. Z ciasta francuskiego wycinamy 8 prostokątów. Na każdym prostokącie na środku układamy kawałek kurczaka. Na kurczaka kładziemy plaster sera. Na ser kładziemy plaster szynki. Ciasto nacinamy z boków co około centymetr. Nacięte paski

PanGotuje
Ciasto czekoladowe z marcepanem i śliwkami 53

Share Pinterest Print Ciasto czekoladowe z marcepanem i śliwkami to pyszne ciacho dla miłośników czekolady. Nie jest pracochłonne, przygotujecie je bardzo szybko. Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe. Jak dla mnie to strzał w dziesiątkę Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka zmielonych migdałów 1 szklanka cukru 4 jajka 200 g masła 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka ciemnego kakao(...)marcepanowej około 700 g śliwek 1/4 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 40 g gorzkiej czekolady 10 g mlecznej czekolady 30 g śmietany kremówki 30 % Przygotowanie: Ciasto: Do rondelka przełożyć masło i połamaną czekoladę. Podgrzewać mieszając, aż czekolada się roztopi i składniki się połączą. Ostudzić. Do miski przesiać mąkę i kakao. Dodać zmielone migdały, cukier i proszek

Oryginalny smak
Bułeczki z kurczakiem i warzywami 67

wytrawny wypiek , który podać można na śniadanie , jako przekąskę lub jako dodatek do barszczu czerwonego . Te wytrawne bułeczki są puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne. Przygotowanie bułeczek zaczynam od zarobienia ciasta drożdżowego, które to składa się z mąki, mleka, oliwy, jajka, drożdży, odrobiny cukru oraz soli. Ciasto drożdżowe przygotowuję za pomocą robota planetarnego, co pozwala mi nie tylko zaoszczędzić czas(...)siły Kiedy ciasto mam już dobrze wyrobione, ostawiam je do wyrośnięcia, a w czasie kiedy mi rośnie robię nadzienie do bułeczek. Farsz, którym wypełniam bułeczki składa się z takich warzyw jak marchew oraz por, mięsa drobiowego i przypraw. Do farszu dodaję również mąkę i odrobinę mleka, gdyż chcę aby nadzienie miało kremową konsystencję i nie było suche. Gotowe, wystudzone nadzienie

MeCooks
Placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka 52

Waszych rodzinnych domach nazywano placek z jabłkami? Jabłecznik? A może bardziej staroświecko – jabczyniak albo jabczok? Czy może bardziej światowo – szarlotka? Placek z jabłkami to jedno z najbardziej uniwersalnych ciast na polskich stołach. Pieczemy je przez okrągły rok, a w każdym domu smakuje inaczej, chociaż przepis niemal taki sam. Ciasto, na które Was dzisiaj zapraszam, jest bardzo proste. Wystarczy zagnieść składniki(...)ciasta, a jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Żadnych dodatkowych procedur i starań. I za tak prostą recepturą idzie równie prosta nazwa – placek z jabłkami. Miękki, wilgotny, zachowujący świeżość przez kilka dni. A przede wszystkim smaczny. Zapraszam do wypróbowania przepisu pani Maria Wojnar z Koła Gospodyń Wiejskich w Spornem. Pochodzi on z publikacji pt. „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne

Trzeci talerz
Klasyczna szarlotka z bezą 278

Szarlotka jest ciastem które kochamy chyba wszyscy. Ja nie mogę sobie odmówić dokładki. W sadzie właśnie dojrzewają winne jabłka i to idealny czas na jej upieczenie. Zachwyca kruchym maślanym ciastem i nadzieniem jabłkowym bez zbędnych dodatków. Pachnie pięknie i szybko znika. Koniecznie wypróbujcie.   Blaszka 25/30 cm lub podobna   Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki krupczatki 1,5 szklanki(...)cukru (wg uznania) 1 łyżka soku z cytryny 1 kisiel cytrynowy Dr.Oetker   Beza: 5 białek ½ szklanki drobnego cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Szczypta soli   Sposób przygotowania:   Ciasto kruche: Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, śmietanę   oraz pokrojone na kawałki zimne masło, szybko zagnieść jednolite kruche ciasto, podzielić na dwie części jedną

Wanilia i Kardamon
Łabędzi puch 122

Lekkie i delikatne ciasto łabędzi puch. Z nutką kokosa oraz dżemem porzeczkowym. Najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu, kiedy smaki się przygryzą.  Ciasto łabędzi puch idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne spotkania czy inne nadarzające się w ciągu roku okazje. Dodatkowo wypiek ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu i z jego wykonaniem poradzą sobie nawet osoby początkujące. Zapraszam(...)przepis! PRZEPIS NA CIASTO ŁABĘDZI PUCH Składniki BISZKOPT 5 jajek 160 g cukru 100 g mąki pszennej 35 g mąki ziemniaczanej szczypta soli KREM 2 bułki kajzerki 100 g cukru 1 cukier wanilinowy 100 g wiórków kokosowych 200 g masła 750 ml mleka PONCZ 120 ml gorącej wody 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny POSYPKA KOKOSOWA

Alle Dobre!
Szarlotka z papierówek 137

Przepis na tą szarlotkę pojawił się kiedy znalazłam niedaleko mojego mieszkania jabłoń rodzącą piękne, choć malutkie papierówki. Żal byłoby nie skorzystać! I tak powstało pyszne kruche ciasto wypełnione mnóstwem jabłkowego nadzienia. Czas przygotowania: 40 min Czas pieczenia: 40 min   Składniki: (na blaszkę 24×24 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj ) Ciasto kruche: 200 g mąki tortowej(...)zimnego masła 4 żółtka szczypta soli Nadzienie: 2 kg jabłek papierówek 50 g cukru 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: 1-1,5 łyżki kaszy manny Przygotowanie: Ciasto kruche: Sypkie składniki przesiej do miski Masło zetrzyj na tarce o grubych otworach podsypując sypką mieszaniną Rozetrzyj palcami do uzyskania kruszonki Żółtka wymieszaj z solą i dodaj do reszty składników

Słodki Blog