ciasto - 160969 przepisów (strona:1108/10732)

Tarta z pomidorami i fetą 69

smakiem zjeść na kolację lub na śniadanie. Połączenie fety i pomidorów to zawsze udany duet, a dodatek ziół dodatkowo podkręca smak Tarta z pomidorami i fetą Składniki: Na ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko sól Dodatkowo: 2 czerwone pomidory malinowe 1 żółty pomidor 1 czarny pomidor 4 ząbki czosnku garść czarnych oliwek 150 g sera feta(...)gałązki świeżego tymianu 3-4 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek gruboziarnista sól świeżo mielony pieprz świeża bazylia Rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę przesiewamy. Dodajemy jajko, sól i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Zagniatamy jednolite ciasto, zawijamy w folie i następnie wkładamy je do lodówki na około 15-20 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na okrągły placek (większy

PatiGotuje
Chałka z mąką żytnią i migdałową kruszonką 72

wyrośnięcia na ok. 10 minut. 500g mąki lub mieszankę mąk wsypujemy do dużej miski. Dodajemy erytrol oraz sól i mieszamy. Dodajemy miękkie masło oraz wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto (najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta przez co najmniej 3 minuty). Jeżeli ciasto za bardzo klei się do rąk, dodajemy odrobinę mąki. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski(...)godzinę, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. KRUSZONKA: Wszystkie składniki umieszczamy w misce, rozcieramy między palcami na kruszonkę i wkładamy do lodówki. CAŁOŚĆ: Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, dzielimy na 3 równe części. Z każdej formujemy 3 wałki o długości około 45 cm. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wałki przekładamy na blachę, zlepiamy ich początki i zaplatamy warkocz

Be Fit Be Strong
Kruche ciasto z dżemem z maliny moroszki 86

się ograniczać do naszej rodzimej, czerwonej malinki (której oczywiście pozostaniemy wierni, nawet mój Niejadek), próbujemy to cudo. Podobno tam na Północy, gdzie ta malina rośnie, dodają taki dżem do ciast i deserów, a więc przygotowałam szybkie, kruche ciasto. Takie, jak lubię, czyli kilka składników i kilka chwil. A potem tylko czysta przyjemność z jedzenia :) Ciasto z dżemem z maliny moroszki(...)listki mięty do dekoracji Sposób przygotowania: 1.   Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, jajko i pokrojone na kawałki zimne masło i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. 2.   Po wyjęciu z lodówki ścieramy na grubej tarce ok. ¾ ciasta wprost do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia

Na kulinarnym poligonie
Mazurek 78

mój pierwszy mazurek i muszę Wam powiedzieć, że wyszedł naprawdę super. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Mazurek Składniki Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 150 g mąki razowej (typ 2000) 200 g masła 1 jajko 1 żółtko 50 g cukru pudru łyżka gęstej śmietany 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę daktylową: 400 g suszonych daktyli 600 ml soku(...)jabłkowego (najlepiej świeżo zrobionego) 1 galaretka pomarańczowa Instrukcje Ciasto: Mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło, jajka, cukier puder i śmietanę. Szybko zagniatamy. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na około 1 cm placek. Możemy odrobinę podsypać mąką. Wykrawamy kształt jajka, przekładamy na blachę wyłożoną papierem

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto marchewkowe 64

Przepisów na ciasto marchewkowe jest wiele, ja dzisiaj chciałabym zaprosić Was na ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów włoskich. Jest wilgotne, bardzo puszyste, a że nastrój mam wyjątkowo zimowy dlatego ciasto w lekko zimowej odsłonie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto marchewkowe Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 godz 10 min Łączny czas 1 godz 30 min Składniki 250 marchewki startej(...)wolnych obrotach miksera. Dodajemy startą marchewkę, orzechy, rodzynki i wiórki, a na koniec posiekaną czekoladę, delikatnie mieszamy. Tortownicę o wymiarach 22 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy około 70 minut (do suchego patyczka). Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego. Artykuł Ciasto marchewkowe pochodzi z serwisu To co lubię

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto z makiem i kremem cytrynowym – makowa panienka 54

takim dniu jak dzisiaj nie może zabraknąć czegoś słodkiego. Zapraszam na pyszny kawałek ciasta. Wszystkiego dobrego z okazji Dnia Kobiet, miłości, moc uśmiechu i słodkości. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto z makiem i kremem cytrynowym – makowa panienka Składniki Składniki na ciasto: 4 jajka 4 białka 150 g maku 100 g cukru 100 g zmielonych migdałów 100 g wiórków kokosowych(...)żółtku. Dodajemy mak, zmielone migdały (na mąkę), oraz wiórki i delikatnie mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 24X36 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut. Studzimy i kroimy na pół. W tym czasie kiedy ciasto się piecze w garnku zagotowujemy szklankę mleka

To co lubię - gotuję i polecam
Tort miodowy – miodownik 64

Miodownik to idealne ciasto na święta, idealne z dwóch powodów. Pierwszy to dlatego, że jest wyjątkowo smaczne, a drugi to taki, że można, a właściwie trzeba przygotować je kilka dni przed świętami. Jak wiadomo mamy wtedy mnóstwo pracy dlatego idealnie jest rozłożyć sobie przygotowania świąteczne na kilka dni. Żeby miodownik był naprawdę smaczny musi poleżeć 2-3 dni w chłodnym(...)miejscu, Zapraszam:) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tort miodowy – miodownik Składniki Składniki na ciasto: 500 g mąki tortowej 2 jajka 50 g drobnego cukru do wypieków 100 g miodu (jasnego) 130 g masła 1 łyżeczka sody 50 ml mleka 50 ml rumu Składniki na krem: 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 530 g lub gotowa puszka z kajmakiem

To co lubię - gotuję i polecam
Zebra ze szpinakiem 67

Większość zna klasyczną zebrę z kakao ja dzisiaj chciałabym zachęcić Was do zrobienia zebry z dodatkiem szpinaku. Jest bardzo smaczna, puszysta, a szpinak, dodany do ciasta jest praktycznie niewyczuwalny. Jeśli jeszcze nie jedliście ciasta zebra w takiej wersji to gorąco Was namawiam, jest bardzo łatwa do zrobienia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zebra ze szpinakiem Składniki 200 g szpinaku (waga szpinaku(...)cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, a po chwili cienkim strumieniem wlewamy resztę oleju cały czas miksując. Kiedy składniki się połączą dodajemy łyżka po łyżce przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy szpinak z olejem i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Formę o średnicy 28 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą

To co lubię - gotuję i polecam
Sernik z brzoskwiniami i kakao 173

wiem, który smakuje mi bardziej. ;) Jeśli macie zapas białek to tutaj możecie wykorzystać 2-3 dodatkowo. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik z brzoskwiniami i kakao Składniki Składniki na ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 2 czubate łyżki kakao 5 żółtek 250 g masła 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (może być(...)kupujemy takich, które zawierają konserwanty) 3 całe jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 130 g masła 3/4 szkl. drobnego cukru Dodatkowo: 2 puszki brzoskwiń 5 białek białka, które pozostały z ciasta 0,5 szkl. cukru Instrukcje Na stolnicę przesiewamy mąkę i kakao, siekamy masło z cukrem, proszkiem i żółtkami. Szybko wyrabiamy ciasto, dzielimy na pół i każdą część owijamy folią spożywczą

To co lubię - gotuję i polecam
Seromakowiec 80

makową, ale ja zachęcam Was do zrobienia domowej (jest zdecydowanie lepsza). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Seromakowiec .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Składniki Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej (szklanka 250 ml) – (140 g) 1/3 szklanki cukru pudru (40 g) 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18 % 80 g masła (zimnego) Składniki na masę makową(...)białek 250 g miękkiego masła 1 opakowanie budyniu waniliowego (35 g) szczypta soli (do ubijania białek) Składniki na lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny Instrukcje Ciasto: Mąkę i cukier przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, masło i śmietanę. Całość siekamy nożem i po chwili zagniatamy ciasto. Możecie wszystkie składniki umieścić w malakserze. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy

To co lubię - gotuję i polecam
Zapiekane jajka w cieście francuskim. 75

Przepis na smaczne i szybkie śniadanie. Zapiekane jajka w cieście francuskim to propozycja na odświętne śniadanie, którym zaskoczycie swoich bliskich. Przygotowanie zapiekanych jajek nie zajmuje dużo czasu, potrzeba kilku składników. Efekt smakowy jak i wizualny z pewnością wielu z Was przypadnie do gustu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekane jajka w cieście francuskim. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego garść świeżego szpinaku(...)liście szpinaku lub jeśli używacie mrożonego (wcześniej rozmrożony i osączony z nadmiaru wody) szpinak. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kokilki smarujemy odrobina masła lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie kroimy na 4 kwadraty lub prostokąty, układamy w kokilkach żaroodpornych (średnica około 10 cm). Na spód kładziemy kawałki łososia (lub szynki) pokrojonego w dużą kostkę. Na wierzch wykładamy farsz

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto ucierane jogurtowe, kubeczkowe 93

Ciasto jogurtowe-kubeczkowe przygotujemy bez użycia miksera. Idealne pod każde owoce. Wyśmienicie smakuje ze świeżymi, sezonowymi owocami jak i z syropu :). Owoce nie opadają. Wszystkie składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie :). Banalnie proste! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 jajka 1 jogurt naturalny o pojemności 400 ml. Kubek po jogurcie myjemy i odmierzamy nim kolejne składniki; 1 kubek oleju rzepakowego 1 kubek(...)cukru 3 kubki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce, u mnie puszka brzoskwiń cukier puder do posypania wierzchu ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt, olej. Dokładnie mieszamy, ja użyłam drewnianej łyżki. umytym i wytartym do sucha kubkiem odmierzamy cukier, mieszamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo po jednym kubku

Blog kulinarny S9.PL
Pizza polska z PRLu + filmik 115

lubię przyrządzać tę pizzę w mojej kuchni. Serdecznie polecam :-) Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta. * * * Składniki (na blachę o wymiarach 21cm x 26cm mierząc od spodu): Ciasto: 50 g drożdży świeżych + 3 łyżeczki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 jajka 2 łyżki oliwy ok. pół szklanki mleka Farsz: 4 kiełbasy(...)pieczarki siekamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy kiełbasę i smażymy. Gdy się przysmaży, to dodajemy cebulę i smażymy jeszcze chwilę, by cebula się zeszkliła i zezłociła. 2. Do ciasta dodajemy 2 łyżki oliwy, 2 całe jajka i mieszamy. 3. Wlewamy ok. pół szklanki mleka, mieszamy. 4. Następnie zagniatamy ciasto, możemy podsypywać mąką jeżeli będzie się za bardzo kleić. Następnie zagniecione

Kawa z mlekiem
Ciasto malinowy obłoczek 116

Ciasto malinowy obłoczek to ciasto, które przygotowałam z myślą o sobie Dawno nie jadłam tego typu ciasto, bo zawsze zawierało ono śmietanę, której niestety jeść nie mogę. W tym cieście śmietanę zamieniłam na jej kokosowy zamiennik Dzięki temu mogą go jeść osoby na diecie bezmlecznej Jeśli nie macie malin, możecie zamienić je na inne owoce Oczywiście możecie zamienić świeże owoce(...)mrożone Ale nigdy nie zapominajcie o schłodzeniu śmietany kokosowej. Bez tego ciasto się nie uda Ciasto malinowy obłoczek przepis na blachę o wymiarach 38 cm x 34 cm BISZKOPT: 5 jaj 2/3 szklanki cukru szklanka mąki tortowej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białko ubij z cukrem i szczyptą soli. Do ubitej na sztywno piany dodaj żółtka, cały czas ubijając. Mąkę

365 dni dookoła kuchni
Torcik porzeczkowy babci Mirki 66

jest takie ciasto, które już zawsze będzie mnie przenosić swoim smakiem do lekkich, letnich niedziel spędzanych u dziadków na działce. Do kawy na tarasie, przytulnej atmosfery, radosnych wybuchów śmiechu, zapachu okalającej zieleni i perfum wujostwa, które czasami się zjeżdża, jeśli niedziela jest szczególnie wyjątkowa. Błogość, lekkość i beztroska! Na stole, na którym nigdy nie brakuje w wazonie kwiatów, prawie zawsze(...)stoi też talerz z babcinymi wypiekami, a w sezonie, jednym z nich bywa najlepsze ciasto z porzeczkami na świecie :) Chrupiący spód przesypany migdałami, a na nich warstwa soczystych, kwaskowatych czerwonych porzeczek zatopionych w bezowej piance, która idealnie kontrastuje i wyrównuje owocową cierpkość ♥ Nie da się przejść obok niego obojętnie i trudno też odmówić sobie choćby najmniejszego, dodatkowego okruszka. To jedno

Kuchnia w Słońcu Skąpana

Proponowane wyszukiwania