ciasto - 160969 przepisów (strona:1099/10732)

Chałka z mąką żytnią i migdałową kruszonką 57

wyrośnięcia na ok. 10 minut. 500g mąki lub mieszankę mąk wsypujemy do dużej miski. Dodajemy erytrol oraz sól i mieszamy. Dodajemy miękkie masło oraz wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto (najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta przez co najmniej 3 minuty). Jeżeli ciasto za bardzo klei się do rąk, dodajemy odrobinę mąki. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski(...)godzinę, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. KRUSZONKA: Wszystkie składniki umieszczamy w misce, rozcieramy między palcami na kruszonkę i wkładamy do lodówki. CAŁOŚĆ: Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, dzielimy na 3 równe części. Z każdej formujemy 3 wałki o długości około 45 cm. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wałki przekładamy na blachę, zlepiamy ich początki i zaplatamy warkocz

Be Fit Be Strong
Orzechowy zawijaniec na serku homogenizowanym 84

Zawijaniec z waniliowego ciasta ucieranego, przygotowanego na serku homogenizowanym waniliowym, z nadzieniem orzechowym w stylu Ferrero Rocher z orzechów laskowych oraz kremu czekoladowo-orzechowego. Na wierzchu z polewą z gorzkiej czekolady oraz posiekanymi orzechami laskowymi. Ciasto nie za słodkie, mocno nadziane orzechami - po prostu pyszne! Znika z talerza w mgnieniu oka. Jest też dość szybkie i proste w przygotowaniu. Idealnie(...)się rozsmarowuje. Jego smak jest intensywnie orzechowy, dość słodki i przypomina trochę praliny Ferrero Rocher, tylko w zdrowszym wydaniu. Jest tak uzależniający, że dosłownie można go jeść łyżeczkami! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 200 g miękiego masła 1 jajko 1/2 szklanki cukru pudru 250 g serka homogenizowanego waniliowego  2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie orzechowe

Kuchnia MagdaLeny
Sernik złota rosa 105

pochodzącym ze skórki cytrusów, który w małych ilościach wypuszczany jest gdy nalewa się sok. Dzięki połączeniu soku z olejkiem, produkt zyskuje właściwy aromat i smak świeżo wyciśniętych cytryn. Składniki: Ciasto: jajka - 1 szt żółtka jaj - 2 szt mąka pszenna - 250 g proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól - szczypta masło mocno schłodzone - 100 g cukier puder - 1/2 szkl Masa serowa(...)proszku - 100 g sok z cytryny LIMMI - 2 łyżki mleko - 2,5 szkl jajka - 2 szt żółtka jaj - 4 szt Piana: cukier - 1 szkl białka jaj - 6 szt Przygotowanie: Ciasto: Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać. Następnie dodać cukier i żółtka, zagnieść ciasto. Blachę o wymiarach

Kuchnia Danusi
Czekoladowy biszkopt z mascarpone i truskawkami 107

Sezon truskawkowy uważam za otwarty. Na początek przygotowałam pyszne ciasto. Czekoladowy biszkopt, masa z mascarpone z bitą śmietaną, truskawki i galaretka. Lekkie, rozpływające się w ustach. Przepyszne. Ciasto w przygotowaniu bardzo proste, poradzi sobie z nim nawet dziecko. Jeśli upieczemy sobie wcześniej biszkopt, to później tylko czas chłodzenia dzieli nas od konsumpcji. Polecam :) Składniki (na blaszkę 25x36 cm) Biszkopt(...)Biszkopt : Białka ubijam na sztywno z cukrem dodaję żółtka z octem, delikatnie mieszam, dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, całość delikatnie mieszam łyżką do połączenia składników. Ciasto przelewam na uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach ( grzałka góra-dół ) około 20 minut do suchego patyczka. Odstawiam do wystudzenia

Kuchnia z widokiem na ogród
Tarta rabarbarowa 51

Rustykalna tarta rabarbarowa z budyniem i truskawkami, bez cukru białego, to super propozycja na wiosnę i sezon rabarbarowy . Polecam Składniki na ciasto: 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 100 g masła 4 łyżki ksylitolu 1 szczypta soli 400 g mąki tortowej Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto w kulkę. Odkładam. Składniki na nadzienie: 400 ml mleka 1 budyń(...)wlewam do gotującego się mleka. Gotuję, aż budyń zgęstnieje. Następnie odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie myję i kroję rabarbar na drobne kawałki (kilka paseczków rabarbaru zostawiłam do dekoracji). Ciasto rozgniatam na blaszce (dużej, z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Mniej więcej zachowuję formę koła. Ciasto powinno mieć grubość około 4 mm. Na środek wykładam połowę budyniu, rozprowadzam zostawiając około

Słodki sentyment
Arbuzowa chmurka bez pieczenia 46

pieczenia to idealny deser na letnie dni. Arbuz ze względu na dużą zawartość wody nawadnia nasz organizm, a ponadto urzeka swoim niepowtarzalnym smakiem. W cukierniach trudno jest dostać jakiekolwiek ciasto arbuzowe, dlatego postanowiłam sama sobie takie ciasto zaserwować. Ciasto na herbatnikowym spodzie, do tego galaretka, kawałki soczystego arbuza, bita śmietana i migdały to połączenie wręcz idealne. Ciasto arbuzowa chmurka(...)takie ciacho można również przygotować w wersji pieczonej. Wystarczy jedynie herbatniki zastąpić tradycyjnym biszkoptem. Zachęcam do wypróbowania przepisu na arbuzową chmurkę bez pieczenia bo na prawdę warto! PRZEPIS NA CIASTO ARBUZOWA CHMURKA Składniki 500 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1/2 arbuza 1/5 szklanki wrzącej wody 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki arbuzowe

Alle Dobre!
Torcik rabarbarowy 60

Wyczarowałam torcik rabarbarowy, ponieważ maj zdecydowanie kojarzy się z rabarbarem i pierwszymi świeżymi owocami. Ciasto można podać również bez kremu, ale połączenie rabarbaru z kremem czekoladowym smakuje świetnie. Spróbujcie sami Składniki na ciasto biszkoptowe: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 9 łyżek zimnej wody 400 g (2 duże sztuki(...)kroję w drobną kostkę. Do rabarbaru dodaję 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Tortownicę (20-22 cm) wykładam papierem do pieczenia lub smaruję masłem i wylewam ciasto, na cieście układam rabarbar. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę 55-60 minut do suchego patyczka. Po tym czasie wyciągam ciasto i odstawiam do wystygnięcia. Mogę zabrać

Słodki sentyment
KRUCHA SZARLOTKA Z PORZECZKAMI, KRUSZONKĄ I BEZOWO-BUDYNIOWĄ PIANKĄ 79

Krucha szarlotka z bezowo-budyniową pianką doczekała się nowej odsłony. Dodałam do niej mrożoną porzeczkę, zmieniłam też rodzaj użytych mąk. Tym razem wykorzystałam mix mąk z płaskurki i samopszy, ciasto wyszło jeszcze smaczniejsze, meeega kruche, wręcz rozpływające się w ustach 👌😋 Dodatek kwaśnych owoców fajnie przełamuje tutaj słodycz ciasta. Polecam spróbować, ciacho wychodzi naprawdę przepyszne. Rodzaj dodawanych owoców jest dowolny(...)był już mix owoców leśnych (wówczas była wersja orkiszowa), tym razem dodałam czerwoną porzeczkę.  Piekłam w ciemnej blaszce, o wym. 33x23cm Składniki: kruche ciasto: - 510g mąki orkiszowej tortowej typ450    (ja dałam po 255g mąki z płaskurki typ650 i z samopszy typ650) - 250g zimnego masła pokrojonego na mniejsze kawałki - 50g ksylitolu (lub cukru) - 4 żółtka - 2 łyżki gęstej

Smaczne Zdrowe
Sernik z mlekiem skondensowanym na kruchym cieście 134

Wspaniały, waniliowy sernik na kruchym cieście. Sprawdzi się na każdą okazję. Zawsze się udaje i smakuje rewelacyjnie. Ciasto kruche: 400 g mąki pszennej 200 g masła/margaryny 1 szkl cukru pudru kilka kropel ekstraktu waniliowego jajko 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 4 jajka 400 g mleka skondensowanego słodzonego(...)budyń waniliowy 2 łyżki mąki pszennej Ciasto kruche: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia posiekać dokładnie z masłem. Dodać śmietanę, ekstrakt waniliowy i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na godzinę. Formę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na grubych oczkach jedną część ciasta. wstawić do lodówki i przygotować

Smakołyki Asi
Kruche rogaliki jak u babci. Szybkie i proste! 853

Kruche rogaliki jak u babci. Szybkie i proste! Smakują rewelacyjnie. Są bardzo łatwe i wręcz ekspresowe w wykonaniu, a do tego niedrogie. Ciasto składa się zaledwie z trzech składników, które wystarczy razem zagnieść i gotowe. Zazwyczaj rogaliki robiłam na maśle, dlatego gdy zobaczyłam ten stary przepis z użyciem smalcu, zaczęłam zastanawiać się jak to może smakować. I powiem(...)mile się zaskoczyłam, rogale są ekstra kruche, delikatne i naprawdę pyszne, jak kiedyś u babci       Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej (najlepiej typu 500) 200g smalcu – 1 kostka 180g kwaśnej śmietany 18% Dodatkowo: mąka do podsypania Nadzienie: biała czekolada, dżem lub powidła o obniżonej zawartości cukru cukier puder do posypania       *** Do miski przesiewamy mąkę

Blog z Apetytem
Sernik pomarańczowy 38

dajcie znać jak Wam smakował Czas wykonania: 3 h 30 min (w tym 2 h pieczenia) Ilość porcji: 15 – 20 kawałków (forma 20 cm x 30 cm) Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg mielonego sera 150 g masła 150 g cukru(...)cukier waniliowy 5 jajek 2 budynie waniliowe 1 ½ pomarańczy (skórka i miąższ) Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki. Zmielić biały ser (najlepiej 2 lub 3 razy). Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać żółtka i stopniowo po łyżce dodawać ser ciągle mieszając. Na końcu wsypujemy dwa budynie. Białka ubić

KuchniaWeDwoje.pl
Kopiec kreta 42

Chyba nie muszę pisać o cieście “Kopiec kreta” zbyt wiele – pyszne połączenie czekoladowego biszkoptu, masy śmietanowej z kawałkami czekolady oraz bananów. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi. Można kupić to ciasto w sklepie w wersji pudełkowej, ale uważam że jego wykonanie jest tak proste, że każdy da radę przygotować je własnoręcznie Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość(...)Krem: 500 ml śmietanki kremówki 30 % – 36 % 2 usztywniacze do śmietany 4 łyżki cukru pudru 100 g czekolady mlecznej Dodatkowo: 6 sztuk bardzo dojrzałych bananów średniej wielkości Przygotowanie: Ciasto : Masło rozpuścić w garnku i wystudzić. Białka ubić na sztywno, można dodać szczyptę soli. Do ubitej piany z białek dodać cukier i miksować przez chwilę. Następnie zmniejszyć obroty miksera, dodać

KuchniaWeDwoje.pl
Sernik papieski ze słonecznikiem 45

Sernik papieski ze słonecznikiem – czyli coś dla osób lubiących słodkie ciasta. To tradycyjny sernik na kruchym spodzie polany masą krówkową i posypany podprażonym słonecznikiem. A dla tych, który lubią słodko słone połączenia polecam użyć solonego słonecznika – jest super! Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 24 kawałki (forma 20 cm x 30 cm) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej(...)cukier wanilinowy 5 jajek 2 budynie waniliowe Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej krówkowej 70 -100 g słonecznika łuskanego 1 łyżka masła ½ łyżeczki soli (opcjonalnie) Przygotowanie: Wszystkie produkty na ciasto zagnieść energicznie na stopnicy. Ciasto zwinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki (będzie się lepiej rozwałkowywało). Zmielić ser biały twarogowy 3 krotnie. Masło o temperaturze pokojonej (najlepiej wyjąć je godzinę

KuchniaWeDwoje.pl
Tarta borówkowa 54

Tarta borówkowa to smaczne i orzeźwiające ciasto, które warto przygotować na specjalne okazje, ponieważ nie tylko ucieszy gości smakiem, ale i wyglądem. U mnie w domu uwielbiamy tarty, bo są szybkie w przygotowaniu i równie szybko znikają ze stołu, bo są pyszne! Zapraszam do wypróbowania przepisu na tartę z borówkami, który zachwyci każde podniebienie. PRZEPIS NA TARTĘ Z BORÓWKAMI Składniki(...)Ciasto: (na formę o średnicy 28 cm) mąka pszenna – 1,5 szklanki cukier puder – 1/3 szklanki żółtka – 3 sztuki masło – 70g proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Masa serowa: twaróg z wiaderka – 500g jajka – 2 sztuki mąka ziemniaczana – 1 łyżka cukier waniliowy – 1 łyżka cukier puder – 5 łyżek Warstwa owocowa: borówki

Alle Dobre!

Proponowane wyszukiwania