Niezawodne ciasto, które zawsze się udaje, a wychodzi niesamowicie delikatne, puszyste i zarazem wilgotne. Do przygotowania nie potrzebujecie jajek, masła ani mleka, a składniki zmieszacie w jednej misce za pomocą widelca lub trzepaczki. Dodajcie ulubione owoce, ale pamiętajcie, by nie przesadzić i nie obciążyć ciasta zbyt ciężkimi np. dużymi truskawkami w całości. Dzięki mniejszym kawałkom ciasto wyrośnie bardziej puszyste(...)pomarańczy łyżeczka proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody 90 ml oleju rzepakowego szczypta soli dodatkowo: szklanka ulubionych owoców (u mnie w tej wersji 1 nektarynka i 1 łodyga rabarbaru; ciasto wspaniale smakuje z borówkami) 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki gładkiego dżemu brzoskwiniowego Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką do połączenia w gładką masę. Ciasto przelewamy
Mienta blogCiasta bez pieczenia to świetna alternatywa dla osób, które lubią słodkie przekąski, ale nie mają czasu lub ochoty na pieczenie. Smakiem nie odbiegają od tradycyjnych wypieków, a wielu przypadkach są nawet smaczniejsze! Dziś mam dla was prosty i szybki przepis na pyszne ciasto bez pieczenia z bitą śmietaną na herbatnikach . Idealny deser do kawy kiedy najdzie nas ochota na słodkie(...)spodziewamy się gości. CIASTO BEZ PIECZENIA NA HERBATNIKACH PRZEPIS Składniki 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix 36 herbatników kakaowych 24 herbatniki maślane 4 łyżki masy krówkowej 1 szklanka orzeszków ziemnych Przygotowanie 1. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. 2. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyścielić papierem
Alle Dobre!Jednak nie trzeba przesadzać z cukrem i można pominąć ten element, tak jak zrobiła to Agnieszka. 👉Jak zrobić tartę rustykalną z rabarbarem❓ 👉Jak zrobić ciasto bez cukru❓ To proste można cukier zastąpić! I wszystko jest w filmie. Zapraszamy na przepis na tartę rustykalną z rabarbarem. Link do filmu z przepisem(...)grubości) 2 czubate łyżki kaszy manny 1 łyżka masła 3 łyżki erytrytolu 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Z mąki, masła, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto pakujemy do woreczka i wkładamy do lodówki aby się porządnie schłodziło. Ciasto możemy sobie zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy bezpośrednio na papierze
Dieta Rozdzielna i ZdrowieCiasto czekoladowe z dodatkiem puszystego i delikatnego kremu oraz pysznych truskawek. Całość idealnie do siebie pasuje i tworzy pyszny deser z truskawkami, któremu ciężko się oprzeć. Ciasto z truskawkami, które przygotowałam, nie jest przesłodzone, ani ciężkie. Składa się z delikatnego biszkopta z dodatkiem budyniu czekoladowego, puszystej masy na bazie śmietanki kremówki i dużej ilości truskawek. Całość smakuje obłędnie! Przekonajcie się(...)sami, zapraszam na przepis! CZEKOLADOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI – PRZEPIS Składniki Biszkopt 4 jaja rozmiar M 1 budyń czekoladowy ¼ szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki mąki Masa z truskawkami 500 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 60 ml wody 500 g truskawek Wykonanie Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier
Alle Dobre!Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z przepisem na kolejne przepyszne ciasto-ciasto które nazwałam Król Lew. Składa się z mięciutkiego kakaowego biszkoptu, kremu, ryżu preparowanego z kajmakiem. Posypane jest orzeszkami ziemnymi. Smakuje i wygląda rewelacyjnie, idealnie nada się na każdą okazję. Zapraszam Zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku SKŁADNIKI *blaszka 25x35cm używam szklanki 250ml(...)mąki ziemniaczanej -250g masła -3/4 szkl cukru RYŻ -ok 100g ryżu preparowanego -puszka masy kajmakowej 400g DODATKOWO -orzeszki ziemne solone lub nie -czekolada do polania ciasta ok 50g Na początek polecam zrobić bazę kremu do garnka dajemy mleko, cukier, budynie, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy dokładnie i gotujemy też mieszając żeby się nie przypaliło. Powstały budyń
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuleśna 350 gram kruszonka: palma miękka 20 dag, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2 szklanki, mąka krupczatka 1 szklanka Składniki temperatura pokojowa= do miski od razu wszystkie składniki do ciasta: wsypać mąkę, cukier, sól, suche drożdże, cukier wanilinowy, wbić jajka, wlać mleko i stopiony letni tłuszcz i mikserem spiralami wyrobić z 5 minut ciasto nie za gęste. Miskę nakryć talerzem(...)zostawić w miejscu bez przeciągów (u mnie koło kaloryfera na stołku) na około 60 minut, do wyrośnięcia ciasta. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i przełożyć do formy, wygładzić wierzch, na cieście rozsmarować konfiturę z borówki leśnej (lub inny ulubiony dżem, powidła, marmolada) . Z podanych składników utrzeć mikserem kruszonkę i rozsypać na cieście
W Mojej Kuchni Lubię150g serka mascarpone,\r","1\/2 tabliczki bia\u0142ej czekolady do dekoracji,\r","p\u0142atki migda\u0142\u00f3w do dekoracji."],"name":"Mazurek z r\u00f3\u017c\u0105","recipeCategory":"ciasta, Wielkanoc","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["M\u0105k\u0119, mas\u0142o w kawa\u0142kach, cukier, \u017c\u00f3\u0142tko i s\u00f3l wymieszaj, zagnie\u0107 ciasto.\r","Zawi\u0144 w foli\u0119(...)wstaw do lod\u00f3wki na ok. 1 godzin\u0119.\r","Po tym czasie ciasto wyj\u0105\u0107 z lod\u00f3wki i wyklei\u0107 nim form\u0119 do pieczenia (uprzednio mo\u017cna je wst\u0119pnie rozwa\u0142kowa\u0107).\r","Piec 15 minut w 180st.\r","Konfitur\u0119 z r\u00f3\u017cy podgrza\u0107 i wymiesza\u0107 z serkiem mascarpone
Bardzo Gruby SmokCześć Kochan, dziś zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast, przepyszny sernik gotowany na krakersach z kajmakiem i prażonym słonecznikiem. Ciasto jest po prostu obłędne, rozpływa się w ustach Jego warstwy idealnie ze sobą współgrają, tworząc idealną całość. Ciasto z mojej TOP listy. Ma w sobie słodycz, kremowość, coś do pochrupania. Robi się je szybko i łatwo bo jest(...)ciasto bez pieczenia. Musicie spróbować :) Zapraszam też na film SKŁADNIKI Blaszka ok 25x35cm *używam szklanki 250ml* MASA SEROWA - 200g masła - 1 kg sera z wiaderka - szklanka mleka 250ml - 4 jajka - 3/4 szkl cukru -3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru po 40g sztuka DODATKOWO -słone krakersy 2 duże paczki -masa kajmakowa 1 puszka ok 400g SŁONECZNIK PRAŻONY -ok 250g
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuJabłecznik z Różanki – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Różanka, gmina Wiśniowa, powiat strzyżowski Jabłecznik to uniwersalne ciasto, które pasuje na każdą okazję. Od pokoleń pieczone jest od święta i na co dzień. Zaletą tego ciasta są proste i dostępne przez cały rok składniki, ale przede wszystkim jego smak. I choć jabłecznik zna każdy, zachęcam do wypróbowania przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Różanki(...)ciasto jest wyborne. Przepis pochodzi z publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”. Jabłecznik z Różanki – kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: 4 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 250 g margaryny (można zastąpić masłem) 1 szklanka cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Trzeci talerzkocham takie wypieki. U mnie w każde święta wielkanocne musi pojawić się babka na stole. Oczywiście zaraz obok sernika A jak jest u Was? Dlaczego babka na oleju? Ciasto przygotowałam na oleju rzepakowym, dzięki temu dłużej zachowa swoją świeżość. Stosowanie oleju rzepakowego w wypiekach ma dużo zalet, m.in. sprawi, że nasze ciasto będzie zdrowsze, wegańskie i zachowa swój tradycyjny smak(...)Olej rzepakowy ma neutralny, przyjemny smak i aromat, który nie zmieni smaku naszego ciasta. To świetna alternatywa dla masła. Dlaczego? O tym więcej przeczytacie tutaj: https://www.pokochajolejrzepakowy.eu/dlaczego-warto-zastapic-maslo-przepisach-ciasto-olejem-rzepakowym/ Ja mam zawsze olej rzepakowy w domu i chętnie z niego korzystam przygotowując różne słodkie wypieki. Płynne oleje znakomicie sprawdzają się jako zamiennik masła. Bez problemu powstaje pyszne kruche ciasto czy inny
Słodkie okruszkiCiasto orzechowe na białkach z sernikiem gotowanym to ciasto, które bardzo przypadło mi do gustu. Przepis znalazłam w internecie i postanowiłam upiec tego orzechowca. Ciasto orzechowe jest na białkach, więc jeśli macie zapas w zamrażarce, to możecie wykorzystać je do tego ciasta. Masa to ser gotowany z masą kajmakową, dla mnie bomba. Na wierzchu zaś dekoracja z odbitej w serze(...)folii bąbelkowej. Składniki: Ciasto orzechowe ? 1 i 1/2 szklanki białek (ok. 8 szt) ? 2 jajka ? 3/4 szklanki cukru ? 250 g mielonych orzechów włoskich ? 1/2 szklanki mąki pszennej ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa gotowana ? 1 kg sera białego zmielonego ? 1/2 szklanki cukru ? 400 g masy kajmakowej – 1 puszka ? 200 g masła ? 3 jajka ? 3 łyżki mąki ziemniaczanej ? kakao
To co kochamDynia to królowa jesieni wśród warzyw, a śliwka to królowa jesiennych owoców. Zaraz po kruchej szarlotce najlepsze ciasto tej jesieni to kruche ze śliwkami. Dodatek bezy uszlachetnia wypiek, a kruszonka nadaje swojskości. To moje odkrycie roku 2016, z przepisu mojej siostry Uli, niekwestionowanej rodzinnej królowej wypieków wszelakich. Składniki: Ciasto kruche ? 3 szklanki (250ml) mąki pszennej ? 250 g masła ? 6 żółtek(...)tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. ? Ucierać mąkę z masłem między dłońmi jak kruszonkę. ? W środku zrobić dołek, wlać żółtka i wymieszać wskazującym palcem. ? Szybko zagnieść ciasto, przełożyć na talerzyk, przykryć papierkiem po maśle i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. ? Ciasto trudno się zagniata i należy je tylko lekko połączyć, ale dzięki temu jest pyszne
To co kochamCiasto Ferrero Rocher, to proste, pyszne i zarazem bardzo wykwintne ciasto. To wymarzone ciasto dla wielbicieli ciast czekoladowych, ale nie tylko. Tym, którzy za czekoladą nie przepadają myślę, że również przypadnie do gustu 😊 Mnie zauroczyło totalnie, a jestem z tych nie czekoladowych...😄 Przepis znaleziony na insta, na stronie słodkiego.życia. Piekłam jednak w większej blaszce i zmniejszyłam trochę ilość cukru(...)termoobiegu lub na programie do pieczenia biszkoptów. Wyjmujemy blaszkę z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie okrawamy boki (nie ma papieru wiec się przykleiły do blachy, ale dzięki temu ciasto równo wyrasta) i wyjmujemy biszkopt na blat. Przekrawamy na pół, ja wykorzystuję w tym celu nóż do filetowania. Dolną część wkładamy do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Mascarpone ubijamy
Smaczne Zdrowesmażymy razem przez kilka minut. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je i mieszamy z mlekiem. Następnie dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, sól, pieprz i majeranek. Miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto, bez grudek. Do ciasta dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, tarty cheddar oraz podsmażony boczek z porem. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego wcześniej tłuszczem
Kuchnia MagdaLenypogodę -niepogodę! Ta szarlotka jest o tyle prosta, że wykorzystałam do niej mus jabłkowy, który masowo produkowałam na wakacjach z podarowanych mi ton papierówek. Najprostsza szarlotka Składniki na kruche ciasto: - 300 g mąki tortowej - 3 kopiaste łyżki cukru - 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 250 g zimnego masła - 1 bardzo duże jajo Składniki na mus jeśli(...)jabłek, typ Szara Reneta - 2 łyżeczki cynamonu lub więcej jeśli lubisz - 3 łyżki cukru - dodatkowo cukier puder do posypania szarlotki Najprostsza szarlotka Jak zrobić szybką szarlotkę? Najpierw przygotowujemy ciasto kruche. Ze składników na ciasto przygotowujemy kulę ciasta, albo ręcznie, albo w robocie. Uformować wałek i włożyć do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego. Umyj jabłka, obierz i zetrzyj
Z Kuchni Do Kuchni