Wariacja na temat naszego ulubionego Miodownika. Postanowiłam nieco urozmaicić przepis, gdyż miałam ochotę na ciasto z masą kajmakową. Zamieniłam tradycyjny krem na masę karpatkową, a powidła na kajmak. Ciasto jest nieco pracochłonne ale naprawdę wyjątkowe, polecam wypróbowanie również wersji tradycyjnej. http://mania-gotowania.blogspot.com/2012/12/witam-oto-moj-pierwszy-przepis.html Miodownik karmelowy Składniki: Ciasto: 500 g mąki 1 czubata łyżeczka sody 1 jajko 3 łyżki miodu(...)łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 150 g masła 1/2 szklanki cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego lub aromat Dodatkowo: puszka masy krówkowej rum Przygotowanie: Masło roztopić i nieco ostudzić. Składniki na ciasto zagnieść (śmietany możemy dodać najpierw łyżkę, jeśli ciasto będzie za suche dodać koleją). Wyrobione ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na 3 blaszkach. Przygotować posypkę z orzechów
Mania Gotowanianiesamowite ile wspaniałego jedzenia można przygotować w ognisku. Wszyscy znacie ziemniaki z żaru, ale czy wiecie, że ognisko to doskonałe miejsce do przygotowania gęsi, chilli con carne, camemberta w cieście, a także śniadania, kawy i jeszcze ciasta do niej. Metody są najróżniejsze – pieczenie w żarze, pieczenie nad żarem, gotowanie nad ogniskiem i w specjalnym garnku. Przejrzałam książkę i zdecydowałam(...)jest łatwo, skorzystaliśmy więc z opcji zaproponowanej w książce. Aby przygotować masę solną jedną część soli mieszamy z dwoma częściami mąki i wody, a następnie wyrabiamy aż powstanie ciasto, które nie przykleja się do rąk . Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Uwielbiam całego pieczonego kurczaka, ale nie wtedy gdy jest suchy. Dlatego zwykle gdy przygotowuję go w piekarniku obficie
OstryKęsmęża, który jest chyba największym łakomczuchem jakiego znam, staram zrobić się coś oryginalnego i czego jeszcze nie konsumował. Ale są pewne rzeczy, które nigdy nie wychodzą z kanonu ukochanych ciast, między innymi jest to bardzo dobre i puszyste ciasto drożdżowe. Uwielbiam je podawać na śniadanie, z ciepłym kakao lub kawą, do tego świeże i prawdziwe masło i najlepszy miód jaki(...)Ostatnio odkryłam miód eukaliptusowy z upraw ekologicznych, który Wam szczerze polceam smakuje jak karmel. Ponadto jest bardzo zdrowy. Zaprszam wobec tego na krótki powrót do dzieciństa, bo niewątpliwie ciasto drodżowe pozostanie moim ciepłym wspomnieniem z lat dziecięcych, kiedy to z tatą lepiłam ludziki drożdżowe, a z rodzynek robiłam oczy i guziki... ;-) Przedstawiam drożdżową chałkę z kruszonką! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 750g
SMYKWKUCHNIironio lasu. Mniej więcej dwa lata temu, gdy w Polsce i na Ukrainie trwała gorączka piłkarska, przygotowałam bardzo podobne ciasto. Zupełnie o tym nie pamiętałam. Dopiero gdy zasiadłam na balkonie by delektować się dzisiejszym wypiekiem zaczęłam sobie przypominać jak przez mgłę tamtą tartę. Dziś gdy znów trwa szaleństwo piłkarskie zataczam koło. W dzisiejszej tarcie zdecydowanie królują wiśnie. Kiedyś(...)uwielbiałam je w cieście drożdżowym autorstwa naszej sąsiadki. Uważałam, że nie ma lepszego ciasta z wiśniami niż tamto zrobione przez nią. Nawet na swoją komunię zażyczyłam sobie właśnie to ciasto. Po latach eksperymentuje i sama wypiekam różne ciasta, lepsze lub gorsze. Dzisiejsza tarta może śmiało konkurować z tamtą drożdżówką. Orzechowa nuta doskonale pasuje do wiśni, a kruszonka jest
Przysmaki KarolkiKolejne ciacho dla tych, którzy uwielbiają orzechy i ciasta bez dodatku mąki. Ciasto jest puszyste, wilgotne i aromatyczne. Doskonale smakuje również bez nadzienia jeśli nie przepadacie za kremówką. Zresztą co tu się dużo rozwodzić, po prostu dodajcie je do ulubionych i wypróbujcie sami a opinią podzielcie się w komentarzu ;) A może macie jakiś swój ulubiony przepis na ciasto bez mąki(...)masła 5 jajek (osobno białka i żółtka) 3 łyżki miodu akacjowego (lub cukru/ksylitolu) 1/3 łyżeczki sody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml kremówki 36% - do przełożenia ciasta 60 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (u mnie 81%) + 2 łyżki mleka - na polewę Przygotowanie: Piekarnik nastawić na 170 stopni aby rozgrzał się podczas przygotowywania ciasta. Masło rozpuścić i przestudzić
Ze smakiem i z pasjąJest niedziela - musi być ciasto ! Oczywiście korzystamy z darów jesieni i sezonowych owoców. Tradycyjne ciasto ze śliwkami, postanowiłam nieco wzbogacić. I tak powstało: CIASTO KRUCHE ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ Składniki na dużą tortownicę śliwki około 1,5 kg cukier - 3/4 szkl. Śliwki zasypać cukrem, odstawić na min. 3 godziny, by puściły sok. CIASTO: 1 margaryna lub masło 2 jajka(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru mąka - ile się wgniecie Ciasto schłodzić w lodówce min. 30 min. Czekolada gorzka - tabliczka Czekoladę zetrzeć na tarce WYKONANIE: 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć tortownicę. Śliwko odsączyć - ułożyć na cieście. Posypać czekoladą. Pozostałe ciasto rozwałkować i nakryć nim śliwki. Piec około 45 min. w 180 stopniach C Smacznego ! Zapraszam na ciasto....... Dziś dzień
kolorowotorcikowomniej słodki od ksylitolu i sacharozy a mianowicie stanowi ok.75% ich słodyczy, tzn. musimy go użyć ok.1/4 więcej. Jogurt grecki zamiast śmietany sprawdził się idealnie, wyszło bardzo smaczne dietetyczne ciasto. Baaardzo gorąco polecam :-) Składniki na kruche ciasto: - 510g maki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 5 żółtek - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 200g zimnego(...)masła - 100g erytrytolu Masło pokroić na mniejsze kawałki i umieścić wraz z resztą składników w misie miksera. Wyrabiać hakiem aż do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto (szybko) ręcznie, tak by zbyt mocno się nie ogrzało. Otrzymaną kulę ciasta podzielić na dwie równe części, zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki lub lodówki na czas przygotowywania masy jogurtowej
Smaczne ZdroweJeszcze wczoraj byłam święcie przekonana, że napoleonka to nasze rodzime ciasto, a okazało się, że to francuski smakołyk (chociaż niektóre źródła podają Neapol, jako miejsce jego pochodzenia). Oryginalne francuskie mille-feuille składa się z trzech warstw ciasta francuskiego, przełożonych kremem patisserie, bitą śmietaną lub dżemem, a na wierzchu obowiązkowo lukrowa polewa. Dziś zapraszam na napoleonkę mojej Mamy( w wersji(...)Wielkopolski), ciasto półfrancuskie z pysznym kremem budyniowym, od zawsze w naszym domu. Ciasto jest wyjątkowo listkowe, bardzo lekkie i mało sycące, jeden kawałek “ciągnie” drugi. p.s wybaczcie, ale nie będę wchodziła w szczegóły pomiędzy napoleonką a kremówką… Napoleonka Składniki na ciasto: • 2 czubate szklanki mąki pszennej • 300 g margaryny • 2 łyżki słodkiej śmietany • 1 żółtko • 2 łyżki octu Składniki
Mia Cucina SofietaPowoli kończą się moje zapasy jabłek... Postanowiłam uczcić to niecodzienną szarlotką. Ta jest niezwykła, bo ciasto jest kakaowe, a do tej pory zawsze piekłam szarlotki na jasnym cieście. Pyszne jabłka zalane słodkim, waniliowym budyniem to jest to, co lubimy najbardziej;):) Co prawda na blogu jest już przepis na jabłecznik z budyniem, jednak ta szarlotka jest zupełnie inna(...)lepsza? Sami oceńcie... Inspiracja Ciasto: 200g masła, jajko, 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki kakao, szklanka cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany 12 %. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier puder, jajko i śmietanę, połączyć czubkiem noża. Na koniec dodać masło. Zagnieść gładkie ciasto
Z miłości do słodkościzrobilo sie chlodniej, to jeszcze niedawno pogoda zachecala do wyjscia z domu. Wlasnie dlatego wykorzystuje kazda okazje by moc cieszyc sie tym co lato ma najlepszego. Mimo upalu upieklam ciasto. Ciasto pelne owocow, delikatne, lekko slodkie. Nie lubie przeslodzoinych ciast. Jeszcze cieple spakowalam do koszyka. Pojechalismy na piknik. Uwielbiam piknikowac! Jest takie miejsce wsrod pol, gdzie lubimy odpoczywac. Kawalek trawy(...)stolik piknikowy, wiatrak. A dookola pola. Z jednej strony zboze, z drugiej kukurydza. Jeszcze z innej ziemniaki i laka, na ktorej pasa sie konie. Moje ciasto smakuje wspaniale w takim plenerze. Uwielbiam lato! Ciasto z malinami i polewa mascarpone skladniki ciasto ucierane: 200g miekkiego masla 250g cukru (dalam mniej) 1 cukier waniliowy 4 jajka 250g maki 1 lyzeczka proszku
Przysmaki Karolkimiękkiego brązowego cukru 50 gr zwykłego cukru 50 gr masła miękkiego skórka otarta z 1/4 cytryny 1/4 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej lub cynamonu 100 gr małych, ciemnych rodzynek ciasto: 150 gr mąki pszennej zwykłej 300 gr mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka drobnej soli morskiej 75 gr mleka (temperatura pokojowa) 75 gr wody (temperatura pokojowa) 2 średnie jajka(...)wody Syrop zagotować, gotować 2 minuty i zostawić do wystygnięcia. wykonanie: Mieszamy składniki nadzienia (bez odzynek) aż do uzyskania miękkiej masy. Zostawiamy ją w temperaturze pokojowej na czas wyrabiania ciasta. W dużej misce mieszamy mąki i sól. W drugim naczyniu mieszamy mleko, wodę, jajka, golden syrup (miód) i świeże drożdże. Wlewamy płyn do naczynia z mąką i wyrabiamy do uzyskania
Przysmaki Karolkibalik. Zima kaprysna jak nigdy, raz jest, raz jej nie ma. Nas dopadla codziennosc. Zapragnelam wiec na chwile przywolac swiateczne aromaty i smaki. Proponuje wiec dzis tort na bazie ciasta korzennego z pysznym budyniowym kremem. Na poczatku sceptycznie podchodzilam do tego polaczenia smakow, ale musze przyznac, ze ono sie sprawdza. Tort korzenny z kremem budyniowym skladniki na ciasto: 3 szklanki(...)bialej czekolady 1 opakowanie utrwalacza do smietany ewentualnie 1 lyzka cukru pudru zmielone orzechy laskowe do posypania wykonanie: Make przesiewamy i laczymy ze soda. Dodajemy do maki pozostale skladniki ciasta i dokladnie ze soba laczymy. Foremke nalezy natluscic maslem, napelniamy ciastem i pieczemy okolo 50 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu ciasto przecinamy na 3 krazki. Jesli wyrosnie
Przysmaki KarolkiWigilię przygotowuję paszteciki. Są one nieodzownym towarzystwem dla barszczu serwowanego tego wieczoru. Moje pierwsze paszteciki nie zaliczały się do szczególnie udanych. Po pierwsze były za duże, po drugie ciasto pozostawiało wiele do życzenia. W trakcie pieczenia stało się twarde i suche, i nic a nic nie przypominało ciasta drożdżowego. Od tamtej pory podjęłam kilka prób, zanim upiekłam paszteciki, które mnie(...)zadowoliły. Ciasto po upieczeniu jest miękkie, puszyste, a z farszem pieczarkowym stanowi bardzo smaczną całość. Pieczarkowe nadzienie wykorzystuję dość często w ciągu roku do bułeczek i zapiekanek, ale raz w roku dodaję do niego suszone grzyby i w ten sposób zamieniam codzienne pieczarki na odświętne, idealne nadzienie do pasztecików. 72 544x376 Normal 0 21 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
Przysmaki KarolkiDziś kuchenne eksperymenty: korzenne smaki połączone z ciastem kruchym, a wszystko to ukryte w babeczkach z nadzieniem z banana, biszkoptów i mascarpone. Ponieważ klimat świąteczny powoli zaczyna wkraczać do kuchni, użyłam dziś przypraw korzennych do ciasta kruchego. Z niego w formie na muffiny utworzyłam babeczki, a w nich pyszne bananowo - biszkoptowe nadzienie. Kruche babeczki z nadzieniem bananowym Składniki: ciasto 100g(...)łyżki mascarpone 6 okrągłych biszkoptów (opcjonalnie 1 jajko) mąka ziemniaczana do podsypania odrobina soku z cytryny Wykonanie: - z masła, mąki, przyprawy do piernika, cukrów i śmietany zagnieść elastyczne gładkie ciasto, schłodzić je 30-60 minut w lodówce - w tym czasie kawałki banana (zostawić 6 plasterków i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały) rozdrobnić blenderem, do powstałej masy dodać mascarpone
Smakołyki BerenikiObiecałam wypowiedzieć się na temat wałka do ciasta firmy Joseph Joseph . Obietnic zawsze dotrzymuję. Nie muszę wspominać, że na moją szczerość możecie liczyć, bo mój kręgosłup moralny nie pozwala inaczej. Dobra do rzeczy. Wałek pochodzi ze sklepu o bardzo sympatycznej nazwie Przyjemne Gotowanie . Kontakt ze sklepem bez zarzutu, a nawet napiszę, że bardzo przyjemny. Szybka, a wręcz ekspresowa(...)lubię wiedzieć jak działa sklep, w którym zamierzam robić zakupy. I piszę to dla tych, którzy podobnie jak ja lubią wiedzieć więcej niż statystyki przewidują :) Wałek do ciasta - teraz o najważniejszym. Wykonanie bardzo solidne, nie znalazłam żadnych niedoróbek. Posiada 4 krążki o różnych rozmiarach. Można wałkować bez krążków, można wałkować z nimi uzyskując grubość ciasta
Blondynka Gotuje