ciasto - 160969 przepisów (strona:1088/10732)

Czekoladowe ciasto z jabłkami. 47

chwilę . Cukier nie musi się całkiem rozpuścić. Następnie wlej olej, ubijaj jeszcze chwilkę . Na końcu wsyp połowę mąki, wymieszaj trochę , a następnie wsyp resztę mąki i wymieszaj całość dokładnie. Ciasto powinno być jednolite i bez grudek. Do ciasta wsyp jabłka wymieszaj ciasto drewnianą łyżką . Gotowe ciasto wylej na blachę ( 38 x 22 cm ) wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto wyrównaj łyżką(...)włóż do nagrzanego piekarnika ( 180 C ). Piec przez około 50 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstaw do wystygnięcia. Ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub pokropić polewą czekoladową . Ciasto to jest wilgotne, mięciutkie, puszyste, nie jest zbytnio słodkie. Ciasto przechowuj w chodnym miejscu przykryte  folią spożywczą .            Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
KARPATKA + FILMIK 35

Karpatka to smaczne, parzone ciasto przekładane masą budyniową. Jest mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz.  MASA :   1 litr mleka 3/2 % 3 budynie waniliowe bez cukru 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej 2 łyżka z czubkiem mąki pszennej 1/2 szklanka cukru  do ucierania-200 g masła 3 łyżki cukru pudru  olejek migdałowy(...)CIASTO :  200 g masła 1 i 1/2 szklanka wody 1 i 1/2 szklanka mąki tortowej (szklanka ma pojemność 250 ml ) 6 jajek  1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kulinarne Fantazje Marioli
Pączusie z piekarnika 618

mieszamy *** *** Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, sól i cukier, mieszamy *** *** Dodajemy pozostałe składniki: jajko, żółtka oraz mleko z masłem. Wszystko razem zagniatamy, najlepiej za pomocą robota z hakiem. Ciasto będzie dość luźne *** *** Ciasto przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1- 1,5 godziny. Jeżeli nie mamy akurat zbyt ciepło w domu, możemy(...)ciasto umieścić na ten czas w delikatnie nagrzanym piekarniku – nagrzewamy do około 30’C, wyłączamy piekarnik i umieszczamy w nim miskę z ciastem. Ciasto powinno podwoić w tym czasie swoją objętość *** *** Po tym czasie ciasto wykładamy na podsypany mąką blat i dzielimy na 12-13 porcji po około 50 g każda. Ciasto jest dość klejące, ale nie należy

Blog z Apetytem
Przekładaniec chałwowy 476

Chałwowy przekładaniec to ciasto, które u nas stało się hitem domowych imprez. Nie ma przy nim dużo pracy, nie wymaga on wielu skomplikowanych składników, a w smaku jest rewelacyjny! Chałwowy przekładaniec to ciasto, które można przygotować bez piekarnika. Robi się je naprawdę bardzo szybko, ale tak samo szybko znika z talerzy. W naszym domu gości bardzo często(...)pieczenia, a na nim układamy warstwę herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy część masy, a na niej układamy kolejną warstwę herbatników. Znów masa, herbatniki, masa i tak do wyczerpania składników. Wierzch ciasta posypujemy prażonymi płatkami migdałów. Ciasto wstawiamy do lodówki, na całą noc.  Artykuł Przekładaniec chałwowy pochodzi z serwisu alledobre.pl

Alle Dobre!
Pączusie z piekarnika 879

mieszamy *** *** Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, sól i cukier, mieszamy *** *** Dodajemy pozostałe składniki: jajko, żółtka oraz mleko z masłem. Wszystko razem zagniatamy, najlepiej za pomocą robota z hakiem. Ciasto będzie dość luźne *** *** Ciasto przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1- 1,5 godziny. Jeżeli nie mamy akurat zbyt ciepło w domu, możemy(...)ciasto umieścić na ten czas w delikatnie nagrzanym piekarniku – nagrzewamy do około 30’C, wyłączamy piekarnik i umieszczamy w nim miskę z ciastem. Ciasto powinno podwoić w tym czasie swoją objętość *** *** Po tym czasie ciasto wykładamy na podsypany mąką blat i dzielimy na 12-13 porcji po około 50 g każda. Ciasto jest dość klejące, ale nie należy

Blog z Apetytem
Delicja orzechowa, cudne ciasto 37

ciasto to poezja. Połączenie chrupkiej bezy i delikatnego kremu. Ciasto należy przygotować dzień wcześniej przed serwowaniem gościom czy rodzinie. Wykonanie ciasta kakaowego – Białka ze szczyptą soli ubić. Jak już białka są sztywne powoli wsypywać cukier, ciągle ubijać. Teraz kolej na żółtka, które kolejno dodawać do białek, ale mieszać już delikatniej. Mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia przesiać przez sitko(...)łyżce dodać do masy jajecznej. Blaszkę o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec 20-25 minut w temperaturze 180 C. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć ciasto z blaszki. Przygotowanie bezy – zmielić orzechy, ale tak żeby były wyczuwalne, nie na mąkę !!. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli wsypywać cukier biały i ciemny. Jeszcze chwilkę ubijać. Wlać ocet

Kuchnia Pokoleń
Drożdżówki z czekoladą i cynamonem 41

śniadanie. W całym domu wspaniale pachniało. Drożdżówki są pyszne, delikatne i zachowują długo świeżość. Mój syn je uwielbia. Ich przygotowanie nie jest wbrew pozorom trudne, a dzięki temu, że ciasto wyrasta w nocy w lodówce, to drożdżówkami można się już zajadać na śniadanie. SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 250 ml mleka 30 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej(...)mleka i wymieszać. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, dodać rozbełtane jajko, pozostałe mleko z cukrem i solą, esencję waniliową i zaczyn. Całość wymieszać łyżką, po czym wlać masło. Ciasto wyrabiać (najlepiej w natłuszczonych jednorazowych rękawiczkach) do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie przełożyć je do miski, przykryć folią spożywczą, folię ponakłuwać w kilku miejscach i włożyć miskę

Passions hobbies life
Błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami 578

Błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami to bardzo prosta do zrobienia przekąska, która świetnie sprawdzi się na świątecznym czy imprezowym stole. Do ich przygotowania potrzeba tylko kilku składników, które kupicie w każdym sklepie. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Takie paszteciki wyglądają bardzo atrakcyjnie i smakują jeszcze lepiej. Szybko znikają ze stołu, dlatego jeśli macie więcej(...)gości, warto przygotować je z podwójnej porcji. Można je podać z kubkiem czerwonego barszczu, wtedy smakują jeszcze lepiej.   Składniki z błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami: płat ciasta francuskiego (około 275 g) 500 g pieczarek średniej wielkości cebula sól, pieprz 2 łyżki oleju jajko   Przygotowanie Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy i również kroimy

e-PrzepisyKulinarne
MIODOWNIK Z MASĄ GRYSIKOWĄ I ORZECHAMI + FILMIK 297

Miodownik to rewelacyjne ciasto z masą z kaszy manny, powidłami i orzechami. Jest to ciasto bardzo treściwe i bardzo smaczne. Polecam je upiec 2-3 dni wcześniej przed podaniem, wtedy mięknie i nabiera nieziemskiego smaku. Miodownik można mroźić, polecam państwu przepis.          CIASTO :   200 g masła 2 łyżki miodu  4 łyżki mleka(...)PRZYGOTOWANIE :  Z podanych składników wyrabiamy ciasto, odkładamy je na 15 minut do lodówki.  Rozwałkowujemy 3 placki, wielkości naszej blaszki, u mnie blaszka o rozmiarze 25/30 cm.  2 placki pieczemy 15 minut w temperaturze 180 % C.  Orzechy rozdrabniamy, podsmażamy je z miodem i masłem, nastepnie rozkładamy na 3 placku i teraz z tymi orzechami go pieczemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Makowiec japoński 57

Makowiec japoński to wilgotne ciasto z jabłkami i maku, które wręcz rozpływa się w ustach. Jest bez spodu i dodatku mąki. Piekę go na Wigilię oraz imprezę sylwestrową. Jest pyszny i bardzo prosty w zrobieniu. Na wigilijnym stole obok sernika obowiązkowo musi być też makowiec. Tym razem polecam makowca japońskiego z dużą ilością jabłek, dzięki którym ciasto jest wilgotne. Makowiec(...)mięsa . Możesz też użyć blendera. Krok 2 – przygotowuję jabłka Jabłka obieram i ścieram na grubych oczkach tarki do warzyw. Odciskam też wytworzony sok, który ze smakiem wypijam. Do ciasta najlepsze są oczywiście odmiany twardych jabłek. Krok 3 – przygotowuję i łączę pozostałe składniki Białka dokładnie oddzielam od żółtek. Do miski wrzucam ciepłe masło, żółtka i cukier puder. Za pomocą

Ania gotuje
Makowiec w biszkopcie 46

Jeżeli nie masz jeszcze pomysłu co upiec na Święta, to zapewniam Cię, że moja dzisiejsza propozycja idealnie nada się jako świąteczne ciasto. Pomiędzy dwoma warstwami cienkiego, jasnego biszkoptu znalazła się maślana masa na kwaśnej śmietanie oraz wkładka makowa. Wykorzystałam do niej przepis na makowiec japoński, zwany też inaczej jako makowiec z jabłkami. Kto raz go próbował, wie, że jest(...)jedno z najbardziej wilgotnych ciast makowych. Po prostu pyszne. Całościowo ciasto wychodzi dosyć wysokie, a przez to bardzo podzielne. Idealnie nada się na Święta, czy różnego rodzaju uroczystości. Myślę też, że można tutaj szaleć z masami i za każdym razem przygotowywać inną – tą, którą ja zaproponowałam, budyniową, czy nawet grysikową. Każda będzie super pasować! Makowiec z jabłkami

Smaki Na Talerzu
CIASTO PIJANA ŚLIWKA 49

krem budyniowy, polewa z czekolady, i śliwki z nutą alkoholu. Kiedy zobaczyłam piękne, wędzone śliwki w sklepie, od razu pomyślałam, żeby w końcu wypróbować ten stary przepis. Ciasto jest proste i robi się je naprawdę szybko. Ja upiekłam jednego wieczoru biszkopt i namoczyłam w alkoholu śliwki, a następnego dnia zrobiłam krem budyniowy i złożyłam ciasto. Najlepiej jeśli ciasto poleży kilka(...)godzin w chłodnym miejscu (lub w lodówce) i nabierze mocy 😍😍😍 Aby upiec ciasto zerknęłam na przepis Ewy  z bloga "Z cukrem pudrem" , gdzie oprócz dokładnego przepisu na "pijaną śliwkę" znajdziecie dziesiątki cudownych przepisów na smakowite ciasta i dania. Bardzo często wpadam do Ewy, aby pogrzebać w jej przepisach 😉. Polecam Jej bloga (tak przy okazji). Przepis podaję z moimi małymi

Walijskie Pichcenie
Delicja orzechowo truskawkowa 35

Ciasto pyszne, polecam. Wykonanie ciasta – Białka ubić na sztywną pianę, następnie ciągle ubijając powoli dodawać cukier i cukier waniliowy. Mąkę, cynamon i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Orzechy zmielić i wymieszać z bułką tartą. Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę i masę orzechową. Mieszać delikatnie. Na koniec dodać olej i wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem blaszki(...)Nagrzać piekarnik do 160C i piec 30-35 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta. Patyczek po wyjęciu musi być suchy. Masa truskawkowa – Truskawki wrzucić do garnka, wlać odrobinę wody. Podgrzewać, jak truskawki puszczą sok wsypać galaretki. Delikatnie podgrzewać i mieszać do rozpuszczenia galaretek. Poczekać aż masa przestygnie, i lekko zesztywnieje. Wylać masę na zimne ciasto orzechowe. Zostawić do całkowitego

Kuchnia Pokoleń
Makowiec Z Kratką 51

Ciasto którego chyba nie może zabraknąć na świątecznym stole, czyli makowiec na kruchym cieście ze staromodną kratką i lukrem Tutaj macie link do najsmaczniejszego makowca z przepisu mojej mamy Makowiec z bezą na kruchym cieście Składniki na blaszkę 23 x 23 cm Ciasto kruche: 1 szkl mąki krupczatki 1 szkl mąki pszennej tortowej 1/2 szkl cukru 125 g masła(...)puszka gotowej masy makowej lub domowej masy makowej ( tutaj w linku jest moja, domowa masa z maku mielonego) esencja pomarańczowa lub skórka z pomarańczy białko do posmarowania spodu ciasta 2-3 łyżki orzechów włoskich posiekanych 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 nierówne części ( jedna większą drugą małą. Większą chowamy do lodówki, a mniejszą do zamrażalki

Gotowanie...to proste !
Orzeszki z kremem orzechowo-kawowym 40

mimo wszystko co roku próbuję nowy przepis na orzeszki. Orzeszki prawie zawsze wychodzą pyszne, dlatego dużą rolę dla mnie odgrywa również przy wyborze optymalnego przepisu, jakość pracy z ciastem. Zdarzały się ciasta, które się kruszyły i formowanie kuleczek na orzeszki szło topornie, ale same ciastka wychodziły smaczne. Tym razem przepis na orzeszki z grupy facebookowej, z małą moją modyfikacją(...)postaci dodatku soli, proszku do pieczenia i zmiany kremu. Ciasto ma idealną konsystencję, więc nie ma problemu z robieniem kuleczek, obojętne czy używacie patelni do smażenia ciasteczek czy też elektrycznego opiekacza. Ciasto jest zwarte i dobrze się dzieli, także z czystym sumieniem polecam ten przepis. A same orzeszki…dla wielu chyba ciastka legenda bożonarodzeniowa Ja długi czas

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania