ciasto - 162258 przepisów (strona:1079/10818)

Z mchu i paproci 150

czegoś trzeba zacząć tą kulinarną przygodę. Zatem prezentuję sposób na efektowne ciasto lub tort. Można przełożyć kremem lub serwować jako samodzielnie posypane np. cukrem pudrem. Warto też poeksperymentować z rodzajami mąki. Czasem warto pomieszać np. mąkę kukurydzianą z orkiszową. W tej wersji ciasto też jest znakomite. Składniki na ciasto 2 opakowania mrożonego, rozdrobnionego szpinaku *   3 jajka  szklanka cukru(...)szklanki mąki pszennej (typ 450, lub dowolny)  proszek do pieczenia  szklanka oleju/rozpuszczonej margaryny  Przygotowanie ciasta Szpinak rozmrozić i odcisnąć wodę. W misce wymieszać suche składniki. Mąkę dobrze przesiać. Dodać jajka i tłuszcz. Wyrobić ciasto. Może być mikserem, ale i też ręką. Gdy mamy już gotową masę, to dodajemy szpinak. Wymieszać ręcznie. Piec w temperaturze 180 stopni

Karczma Honorietty
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 część II 183

jedzenie brzydko podane – to i tak nie zmieniłoby mojej oceny. Doskonałe! 10/10 (nawet  11/10) 2. KAMARI 3/10 pkt Kulebiak po grecku, czyli polędwiczka w liściach winogron w cieście filo z espumą żurawinową, podana z pastą z pieczonego bakłażana i zielonym groszkiem  W KAMARI spodziewałam się znacznie więcej. Uprzedzone o długim oczekiwaniu zamówiłyśmy piwo, otrzymałyśmy je jednak dopiero(...)Pierwszy raz spotkałam się z taką taktyką. Wybaczyłabym pewnie to oczekiwanie, gdyby było na co czekać. Tymczasem, chociaż prezentowało się bardzo dla oka mile... Groszek był zimny i suchy, ciasto filo przepieczone (z przyklejonym od wewnątrz liściem winogron), polędwiczka wysuszona na wiór, a pasta z pieczonego bakłażana miała wyraźny posmak spalenizny.  Bardzo szkoda, bo sosy charakteryzował bogaty i złożony

Życie zamknięte w smaku
Placek z nektarynkami - galette 164

Smaczny, letni, bardzo owocowy deser. Nektarynki  są znakomite do takiego ciasta jak to. Nie trzeba ich  obierać  więc przygotowanie  owoców  zajmie nam chwilę. Ciasto najwygodniej przygotować w robocie. Polecam!   składniki kruche ciasto  200 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki cukru lub ksylitolu 100 g zimnego masła 1 jajko, roztrzepane 1 łyżeczka(...)lodowatej wody. nadzienie 500 g nektarynek 3 - 4 łyżki brązowego cukru lub ksylitolu 2 łyżki mąki kukurydzianej sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny przygotowanie Przygotować kruche ciasto: wymieszać w misce mąkę z solą i cukrem, masło pokroić na mniejsze kawałki połowę dodać do mąki, rozcierać aż do otrzymania malutkich kawałków, dodać resztę masła, mieszać do połączenia

Stare Gary
Torcik brzoskwiniowy z bezami bez pieczenia 2758

Najlepsze ciasto na upalne dni. Pyszne, chłodne i bez dużego nakładu pracy. Nie licząc czasu na stygnięcie budyniu, jego wykonanie zajmuje jedynie około 20 minut. To ciasto - to wyśmienity deser z delikatnym biszkoptowym spodem i brzoskwiniowo-bananową masą, pokrytą delikatną bitą śmietaną i bezami. Polecam :) Składniki na spód: 200 g pokruszonych biszkoptów  100 g masła  Masa owocowa(...)tortownicy wyłożonej pokruszonymi biszkoptami, wyrównać i wygładzić  (fot.2) . Gdy masa przestygnie, wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na noc.  Po wyjęciu tortownicy z lodówki, oddzielić nożem ciasto od ścianek obręczy, zdjąć obręcz.  Ubić śmietankę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch ciasta  (fot.3) , bezy pokruszyć i posypać ciasto  (fot.4) . Przechowywać w lodówce

Świat Ciasta
126. Rosnąć jak na drożdżach czyli: proste i szybkie jagodzianki 219

mało. Hmmm, ale dość już o upałach i pogodzie.. dziś zapraszamy Was na szybkie i proste jagodzianki (na samą myśl uśmiecha się buzia i cieknie ślinka, prawda? :)) Dlaczego ciasto drożdżowe? Bo w taki upał drożdże podniosą nasze ciasto ekspresowo szybko! W drożdżowym cieście możemy ukryć niemal wszystkie owoce - inwencja twórcza zależy już tylko od Was kochani.. Wiemy(...)przepisów na jagodzianki jest bardzo wiele, ale może tym razem skusicie się na nasz przepis?  Częstujcie się śmiało: Składniki: (na 9 bułeczek) Ciasto drożdżowe szklanka mleka 25g drożdży świeżych lub 7g suchych 3-4 łyżki cukru  3 szklanki mąki tortowej szczypta soli ziarenka z 1 laski wanilii lub odrobina cukru z prawdziwą wanilią dodatkowo:  0,5kg jagód

Symfonia Smaków
domowy sernik z wiśniami 219

składniki na ciasto: 500 g mąki 150 g cukru pudru 250 g masła 5 żółtek 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1szczypta soli wykonanie: Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą następnie dodajemy pokrojone masło siekamy nożem, dodajemy stopniowo żółtka i wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część wkładamy(...)czasie wyciągamy większą część, rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (23×34 cm). Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 15 min., aż ciasto będzie złotego koloru. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na masę serową: 1000 g sera 3 jajka 100 g masła 125 g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

Domowy Smak Jedzenia
Rustykalna tarta jabłkowa z kremem frangipane podana z lodami orzechowo-piwnymi i koźlakiem 207

nieco inne rejony, gdzie odkryjecie nowe oblicze starej "szarlotki". Rustykalna tarta z jabłkami i kremem frangipane w towarzystwie lodów orzechowo-piwnych z dodatkiem pilsnera czeskiego, podana z koźlakiem. Kruchość ciasta kontrastuje z gładkością lodów, a pieczone jabłka i migdałowy krem z cukrem demerara komponują się z aromatami maślanymi i nutami karmelowymi, orzechowymi i palonymi zawartymi w lodach. Słodycz ciasta(...)śmietany 36%, 70 g cukru, 4 żółtka, 50 ml piwa PILSNER CZESKI (BOHEMSKI), 10 g glukozy w proszku, do przybrania listki mięty i płatki nagietka (opcjonalnie). Kruche ciasto 250 g mąki pszennej, 120 g zimnego masła, 5 łyżek cukru pudru trzcinowego, 2 żółtka, 2 łyżki bardzo zimnej maślanki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Dodatkowo: 1 jajko, masło

SzczyptaSmaQ
PUSZYSTA SZARLOTKA Z OWOCAMI 270

lekko kwaśnymi jabłkami (zresztą jak wszystkie szarlotki). Ponieważ nie miałam możliwości kupić dobrych jabłek, wykorzystałam słoik musu jabłkowego, do którego dla urozmaicenia dorzuciłam owoce tropikalne z puszki.  Ciasto było tak mięciutkie, że miałam trudności z pokrojeniem go ... a smak? Mmmm.... rewelacja :)) Składniki: (foremka 21cm x 31cm) 2 szk l mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 całe jajka(...)900g) puszka owoców tropikalnych łyżka kisielu cytrynowego Na lukier: cukier puder sok z cytryny odrobina wody Wykonanie:  Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Przy użyciu haka wyrabiamy gładkie ciasto. Oczywiście można ciasto wyrobić ręcznie, ale mikserem jest prościej. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną lekko rozwałkowujemy i przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto możemy rozwałkować bezpośrednio

Walijskie Pichcenie
Pierogi z jagodami 158

pierogi z jagodami... cóż... to dla mnie potrawa wręcz kultowa :) Kilka razy starałem się je zrobić, według różnych przepisów z mądrych książek, ale zawsze było coś nie tak z ciastem. Zwykle lepiło się do wałka i stolnicy i trzeba było podsypywać je mąką. Skutek był taki, że ciasto wychodziło zbyt grube i twarde. W końcu poszedłem po rozum do głowy(...)zrobić doskonałe ciasto na pierogi, spytałem pewną starszą panią, która lepi je od dziesiątków lat. I cóż mogę powiedzieć? Pytajcie o przepisy na potrawy polskiej kuchni swoich babć! Składniki (na ok. 50 pierogów): na ciasto: 500 g mąki pszennej luksusowej 250 ml ciepłej wody (35 stopni Celsjusza) 1 łyżka ciepłego masła 2 łyżki oleju lnianego  szczypta soli na pierogi

W SMAK
Moja wersja rogali marcińskich (na drugie śniadanie) 201

okolicach 11 listopada, a w tym postanowiłam podjąć wyzwanie i upiec je samodzielnie. Bazowałam na przepisie z Moich Wypieków - uznałam, że to będzie najlepsza opcja(to się musi udać! :)) Ciasto jest właściwie najbardziej zbliżone do oryginalnego przepisu(zmieniłam jedynie mąkę i ilość masła), największe zmiany jednak zaszły w nadzieniu - nie udało mi się kupić marcepanu, zupełnie zapomniałam o skórce pomarańczowej(...)roku można się skusić i upiec te rogale samodzielnie, wtedy możemy nieco obniżyć ich kaloryczność w porównaniu do rogali tradycyjnych. Polecam! :) Rogale marcińskie wg Fitkota Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie (12 dużych rogali): 1 szklanka ciepłego mleka 1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g drożdży świeżych 1 jajko pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 3,5 szklanki mąki pszennej

FitKot
Pizza z grilla z dwoma serem i chipsami z salami 175

Słońce mocno grzeje, ciasto w rękach szleje, rośnie pod wpływem temperatury więc będzie od razu pieczone na łonie natury.  220°C na grillu ustawione, dodatki na cieście ułożone, tylko 20 min pieczenia i czas zabrać się do jedzenia.  Składniki: ciasto: 350 g mąki pszennej, 150 ml ciepłej wody, 20 g świeżych drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, pozostałe(...)całych zielonych oliwek, 50 g startego sera żółtego, 50 g chipsów z salami, kiełki rzodkiewki, 2 plasterki cukinii krojonej po długości, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku. Przygotowanie: Ciasto: Do miski wkładamy drożdże, sól, cukier, 50 g mąki i dolewamy wody. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałą

Moniki Smakołyki
Babeczka na oleju z makiem i serkiem 150

razem postanowiłam zrobić całkiem nowe ciasto  . Pokombinowałam trochę ze  składnikami. Tak powstało ciasto  z ciekawymi składnikami . Składniki: jajka 3 szt ksylitol 200 g szklanka oleju serek Almette  z Morelą i Wanilią 300 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka błonnika kawowego łyżka suchego maku Dekoracja: 2 czekolady mleczne 3 łyżki napoju sojowego płatki(...)migdałowe 150 g Wykonanie ciasta  z serkiem  Almette  z Morelą i Wanilią : Wbijamy jaja do miski. Dodajemy ksylitol i miksujemy na puch. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy serek z Morelą i Wanilią nadal miksując na najmniejszych obrotach . Na końcu dodajemy olej i miksujemy do połączenia składników . Przekładamy  1/3 ciasta do formy okrągłej , resztę

Różowa kuchnia
wegańskie i bezglutenowe ciasto z truskawkami 481

ciasto było dla mnie wyzwaniem...Piekłam już sporo ciast bez glutenu i wychodziły dobrze. Piekłam też kilka ciast wegańskich i też wyszły bardzo smaczne. Jednak nigdy jeszcze nie piekłam ciasta bezglutenowego i wegańskiego razem! Miałam pewne obawy czy z tego wszystkiego nie wyjdzie jeden wielki zakalec... Jednak nie zawiodłam się! Ciasto pięknie wyrosło, a w środku ani śladu jakiekolwiek zakalca(...)Teraz już ze spokojem będę obmyślać kolejne na przepisy na bezglutenowe&wegańskie ciasta :) I Wy też nie bójcie się go upiec - nie pożałujecie jeśli się zdecydujecie :) Nawet się rymuje :) CIASTO Z TRUSKAWKAMI WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE przepis autorski // tortownica 22cm ~260g domowego mixu bezglutenowego ~łyżeczka sody oczyszczonej ~1/2 szklanki cukru (przy tej ilości ciasto jest lekko słodkie, mozna zwiększyć ilość

chili & sugar
Czekoladowe Ciasto z Karmelem, Orzechami Pekan i Płatkami Kokosa 205

ładną pogodą. Większość czasu spędzałam z dziećmi na zewnątrz, na placu zabaw, na zielonej trawce. I choć urlop planujemy dopiero początkiem sierpnia, tak poniekąd, to teraz właśnie odpoczywaliśmy od ciast, ciasteczek, blogowania, by powrócić z nowymi pomysłami, nową zdwojoną energią. Energii nie zabraknie i Wam po zjedzeniu kawałka tego oto ciasta. Pysznie czekoladowe, z karmelem, orzechami pekan i płatkami kokosa(...)mój faworyt. Nie będę ukrywać, że ciasta czekoladowe to moja słabość, a te, szczególnie mocno wilgotne to już istny obłęd. I takie właśnie jest to ciasto. Proste a posiada wszystko czego w kawałku ciasta szukam, zaspokaja wszystkie moje kubki smakowe. Bardzo polecam Wam na szczególne okazje Składniki na ciasto: 160 ml mocnej kawy 45 g kakao 160 ml coli

Made By Mom And Son
WEEKENDOWE CIASTO KOKOSOWE 4329

Składniki: Ciasto: 100 g zimnej margaryny 125 g mąki pszennej  3 żółtka 80 g cukru 100 g wiórków kokosowych szczypta soli  Beza: 60 g cukru 50 g wiórków kokosowych 3 białka 1 łyżka dobrze kopiasta mąki ziemniaczanej  Ponadto: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (220 g) - można użyć innego smaku  1 łyżka wiórków kokosowych  Przygotowanie(...)Ciasto - Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, wiórki i szczyptę soli - wymieszać. Dorzucić zimną margarynę. Wysiekać ciasto do momentu kruszonki. Zrobić kopczyk w kopczyku dołeczek wlać żółtka. Wmieszać nożem, po czym zagnieść ciasto.  Beza - Z białek, cukru oraz mąki ziemniaczanej ubić pianę na sztywno. Następnie wsypać wiórki kokosowe i delikatnie za pomocą szpatułki wymieszać.  Spód tortownicy o wymiarach

Ciastka - domowe słodkości

Proponowane wyszukiwania