ciasto - 162020 przepisów (strona:1072/10802)

Babeczki z Myszką Miki 155

muffince :) Zdjęcia babeczek pochodzą z moich zbiorów sprzed 2 lat. Jednak odkryłam, że nie mam tego przepisu na blogu więc spieszę się żeby się z Wami nim podzielić :)   Ciasto ciemne: 1/2 kostki miękkiego masła 1 szklanka cukru 2 jajka 2/3 szkl mąki 4 czubate łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jasne: 1/2 kostki miękkiego masła 1cukier waniliowy(...)cukru aby w sumie była 1 szkl 2 szkl mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki kukurydzianej szczypta soli 2 jajka szklanka mleka cukier puder do posypania Ciasto ciemne: (upiec dzień wcześniej) Utrzeć masło, następnie dodać cukier i jajka. Ucierać. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Ciasto będzie dosyć gęste. Wylać do wysmarowanej masłem i posypanej mąką keksówki

Smakołyki Asi
Kanelbullar 178

mnie zaskoczeniem. Zupełnie inaczej wyobrażałam sobie słodycze skandynawskie. Do weekendu, gdy poczytałam o nich trochę w książce Jamiego Olivera "Kulinarne wyprawy Jamiego". Składniki (na ok. 20 bułeczek): Ciasto 25 g drożdży 50 g cukru 400 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka szczypta soli  łyżeczka mielonego kardamonu Nadzienie 100 g miękkiego masła 75 g cukru 2 łyżki cynamonu Poza(...)sól morska Drożdże pokruszyć w misce i rozprowadzić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Gdy drożdże "ruszą", dodać roztopione masło, kardamon, sól i - na początek - prawie całą mąkę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie, elastyczne i nie będzie się kleić. Jeśli zajdzie potrzeba, dodać więcej mąki.  Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

Weekendy w domu i ogrodzie
Brownie paleo (ciasto czekoladowe z batatów) 258

Ciasto czekoladowe pozostaje zakazanym owocem, do którego się tęskni po przejściu na żywienie paleo. Całe szczęście nie musimy do końca rezygnować z czekoladowej rozkoszy dla podniebienia, bo możemy zrobić pyszne ciasto czekoladowe, którego głównym składnikiem są bataty (słodkie ziemniaki). Oto brownie paleo – ciasto czekoladowe bezglutenowe, bez zbóż, nabiału i orzechów. Jak zrobić takie pyszne ciasto, w dodatku łatwe(...)samym końcu mąkę kokosową. Przełóż do okrągłej albo prostokątnej foremki (nie za małej), włóż do pieca nagrzanego do 185 stopni i piecz przez 25 do 30 minut. Podczas pieczenia ciasto pachnie obłędnie , pamiętaj o zaryglowaniu drzwi przed sąsiadami Daj ciastu ostygnąć jakieś 10 minut, zanim wyciągniesz je z foremki. Gorące jeszcze brownie możesz posypać startą drobno gorzką czekoladą i wiórkami

PaleoSMAK
Ciasto czekoladowe z gruszkami 150

Zanim napiszę dalej co i jak z ciastem z gruszkami, kilka słów od ciasta oderwanych :) A może... jak teraz pomyślałam - wręcz przeciwnie. Przeglądając FB nie da się pominąć udostępnianych cytatów i złotych myśli. Jedne są śmieszne i tu na pierwszym miejscu jest Buka , za każdym razem śmieję się w głos. Inne takie, które głoszą, że wszyscy ludzie to idioci, tylko(...)szczęścia drugiemu człowiekowi. Z jednego prostego względu. Bo każdy jest inny . Ma inne potrzeby, inne wartości, inne możliwości. Dość nocnych przemyśleń. Pora późna, czas na sen :) Niech ciasto czekoladowe z gruszkami będzie pozytywną inspiracją na niedzielne popołudnie! Dla mnie były nią małe gruszki, które wyglądały jak ulęgałki. Chciałam je upiec w małych kokilkach, ale w ostateczności zatopiłam je w cieście

bistro mama
ciasto "słodkie usta" 4041

ciasto choć składa się z niewyszukanych składników, wygląda bardzo efektownie i przyciąga wzrok. Wielu osobom znane jest jako "usta Adama" a tu na blogu jest już ciasto o takiej nazwie (tutaj-klik) ale o innym smaku. Przeglądając internet natknęłam się na wiele wersji takiego ciasta, zrobiłam jednak zupełnie po swojemu. Jako bazy użyłam maminego sprawdzonego przepisu na murzynek (przepis(...)klik) . Na wierzch dałam lekką piankę a całość wykończyć miałam czekoladą ale jednak zdecydowałam się na galaretkę. Ciasto to jest naprawdę proste do zrobienia i nie jest drogie, wymaga jednak trochę czasu, dlatego warto je zrobić dzień przed planowanym podaniem.  *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto murzynkowe: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makowe z kremem migdałowym 1135

mnie i zapewne u większości z was, jest ciągły problem z tym jak wykorzystać nadmiar białek. Ja mam dla was ostatnie moje odkrycie i proponuję pyszne ciasto z krem migdałowym i galaretką. U mnie znikało w szybkim tempie, więc namawiam was do upieczenia. Białka można również wykorzystać do Kokosanek , Babki z pomarańczami , Jabłecznika na białkach , Mini Pavlove z borówkami , Bezów(...)galaretką czekoladową .  Składniki: Ciasto makowe 1 szkl białek 1 szkl mąki pszennej 1 szkl maku 0,5 szkl cukru 100 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią Ale-raj 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia  Krem migdałowy 400 ml mleka 1 budyń waniliowy b/c 3 łyżki cukru 200 g masła 30 g migdałów w płatkach

Ala piecze i gotuje
SWEET POTATO BREAD – WORLD OF WARCRAFT – ciasto ze słodkich ziemniaków z solonym karmelem 239

bread”, który można nabyć od kupców i karczmarzy w Northrend. Dla ułatwienia sprawy: bataty są dostępne w popularnych dyskontach, także nie powinniście mieć problemu ze zdobyciem matsów na to ciasto. Zobacz, jak ciasto wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! duży kawałek 543 kcal | 8 g białka | 76 g węglowodanów | 23 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE(...)mikrofalówce i odstawiamy na chwilę, aby wystygło. Do miski wsypujemy cukier, wbijamy jajka, dodajemy ostudzone puree z batata oraz płynne masło. Wszystko dokładnie łączymy, mieszając trzepaczką.   5. CIASTO (1 min) Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre. Mieszamy całość szybko i niedbale, tylko do połączenia składników (nie martwcie się, jeżeli nadal będą widoczne grudki mąki). 6 . PIECZENIE (1h) Gotowe

Nerds Kitchen
Piernik staropolski 125

Dziś publikuję dla Was obiecany przeze mnie przepis na piernik staropolski, którego ciasto powinno leżakować w lodówce nawet do 6 tygodni. Piernik jest smaczny, miękki i zarazem kruchy. Nie jadłam jeszcze takiego ciasta o podobnej konsystencji, nie mniej jest to jeden ze smaczniejszych wypieków jakie miałam okazję zjeść. Piernik przełożyłam masą śliwkową i masą morelową, które stanowiły ciekawy dodatek(...)wypieku. Całość polałam gorzką czekoladą i udekorowałam orzechami włoskimi. Jeśli chcecie również przygotować taki piernik na Święta to jest to ostatni dzwonek żeby przygotować ciasto! Składniki (na 1 blok prostokątny, forma do pieczenia: 25x 10 cm, tzw. "keksówka"): Ciasto*: 500 gram mąki (u mnie 300 gram pszennej tortowej i 200 gram mąki pszennej typ 1850) 260 gram miodu

Mango Papaja
domowe paluchy drożdżowe z serem 357

składniki na ciasto: 300 g maki 22 g drożdży 30 g cukru 150 ml mleka, letniego 2 żółtka 40 g masła szczypta soli wykonanie: Drożdże mieszamy z cukrem oraz letnim mlekiem, dodajemy ok. 6 łyżek mąki, mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia na ok. 15 min. Gdy rozczyn urośnie dodajemy go do reszty mąki. Dodajemy żółtka, roztopione masło oraz sól(...)wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. składniki na masę serową: 275 g twarogu, tłustego 100 g cukru pudru 1 łyżka masła 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% skórka otarta z 1 cytryny sok z cytryny do smaku opcjonalnie: 1 budyń waniliowy wykonanie: Cytrynę sparzamy i szorujemy. Ser mielimy lub ucieramy widelcem. Dodajemy

Domowy Smak Jedzenia
Naleśniki z serem 153

Dzień Naleśników? Tak, jest takie święto :) Zatem cóż innego mogłoby się pojawić na blogu jeśli nie przepis na naleśniki właśnie. Na pewno wszyscy macie swój ulubiony przepis zarówno na ciasto, jak i na nadzienie. I nikomu nie trzeba tłumaczyć, jak są pyszne (bo każdy to wie), i że smakują zawsze, o każdej porze dnia i nocy :) My najbardziej lubimy naleśniki(...)słodko z białym serem, polane musem truskawkowym lub dżemem, a Wy? Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 jaja 250 ml mleka 250 ml wody gazowanej 1 łyżeczka cukru szczypta soli olej do smażenia Nadzienie: 0,5 kg sera (najlepiej twarogu sernikowego) cukier (do smaku) Wykonanie: Mąkę należy przesiać, a mleko wymieszać z wodą. Jaja miksujemy (lub roztrzepujemy) na puszystą

MyCookBook.pl
Drożdżowy jabłecznik z mascarpone 121

zdarza się Wam (zwłaszcza przed świętami), że nie możecie się zdecydować na upieczenie jakiegoś ciasta? Chcielibyście zadowolić podniebienia swoje i całej rodziny, a wiadomo, że w kwestii słodkości są gusta i guściki. Brzmi znajomo? Właśnie dla Was jest dzisiejszy przepis! Prawdziwe ciasto combo! :D Pyszne połączenie ciasta drożdżowego, sernika i jabłecznika! To tak jakby wziąć wszystko co najlepsze z tych(...)trzech ciast i połączyć w jednym wypieku! Koniecznie wypróbujcie! Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi z książki Dr Oetker "Wyborne serniki". Składniki: Na ciasto drożdżowe: 50 g masła lub margaryny 375 g mąki pszennej 7 g (torebka) suszonych drożdży 50 g cukru Szczypta soli 200 ml mleka Na masę serową: ok. 5-6 jabłek (w zależności od wielkości) 7 łyżek soku

MyCookBook.pl
Tarta z jabłkami i gruszkami polana sosem toffi 119

Delikatne kruche ciasto, jabłkowo-gruszkowy farsz polany cudownie słodkim sosem toffi. Zwróćcie uwagę, że wśród składników na kruchy spód nie ma cukru (nie wkradł się tu żaden błąd). Jest on zbędny, gdyż bardzo słodki sos oraz soczyste owoce dostarczają wystarczającej ilości „słodyczy” :) Tarta jest naprawdę pyszna, a jej dodatkową zaletą jest fakt, że sezon na jabłka i gruszki trwa właściwie(...)przez cały rok i są one w ciągłej sprzedaży więc możecie cieszyć się jej niebywałym smakiem, kiedy tylko najdzie Was na to ochota :) Składniki: Ciasto: 190 g mąki pszennej 115 g masła 2-3 łyżki zimnej wody szczypta soli Farsz: ok. 7-8 jabłek (o wadze ok. 1,3-1,5 kg) twardych i słodkich 3 gruszki sok z połowy

MyCookBook.pl
Czekoladowiec z czereśniami 85

Pyszne czekoladowe ciasto z prawie pół kilogramowym dodatkiem słodkich, soczystych czereśni, z którego uroczo wystają czereśniowe ogonki :) Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Wyjątkowo miękkie i puszyste, wilgotne dzięki owocom. Jest równie smaczne i świeże także na drugi dzień (niestety nie wiem jak jest w kolejne dni, ponieważ ciasto nie doczekało ;) Tak duża ilość owoców, a niewielka ciasta, sprawia(...)resztę piany. Mieszamy tylko do połączenia się wszystkich składników. Masę przelewamy do tortownicy. Na wierzchu układamy równomiernie wypestkowane czereśnie. Następnie delikatnie wciskamy je w masę, aby zostały całkowicie przykryte ciastem. Odłożone czereśnie z ogonkami układamy na cieście w formie okręgu (nie wciskamy ich do ciasta). Ciasto pieczemy ok. 45 minut. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem

MyCookBook.pl
Marcinek . 206

Już jutro imieniny Marcina ... wszyscy wokół pieką (lub kupują) i zajadają słynne rogale Marcińskie ... swoją droga niezwykle pyszne. A ja postanowiłam z tej okazji upiec ciasto o wdzięcznej nazwie , jakże pasującej do jutrzejszego dnia  - Ciasto bowiem zwie się Marcinek :) A korzystając z okazji przesyłam najlepsze , najgorętsze życzenia dla wszystkich Panów noszących to imię   ... w szczególności dla mojego(...)Kochanego Męża :) Ciasto Marcinek na pierwszy  rzut oka wydaje się dość skomplikowane i pracochłonne . Hmmmm no troszkę czasu trzeba poświęcić .Wypieczenie wszystkich warstw ( każdą z nich musimy upiec oddzielnie ) zajmie nam ok 1,5 godziny , ale efekt smakowy wart jest zachodu.  Gdy już wszystkie placki będziemy mieć gotowe  to już będzie z górki , wystarczy przełożyć je śmietaną

Malinowa Kawiarenka
Rolada karpatkowa 168

Składniki ciasto parzone   woda, 1 szklanka margaryna, 1/2 kostki mąka pszenna, 1 szklanka jajka, 5 sztuk Składniki ciasto czekoladowe jajka, 4 sztuki cukier puder, 1/2 szklanki mąka pszenna, 1/2 szklanki mąka ziemniaczana, 1 łyżka kakao, 3 łyżki margaryna, 1/2 kostki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka Składniki masy   mleko, 3/4 litra budyń śmietankowy, na 3/4 litra galaretka pomarańczowa(...)było grudek) jak wystygnie dodajemy jajka, ucieramy na gładką masę, dzielimy na dwie części i pieczemy każdą w blaszce na rolady(40-40) najlepiej na papierze do pieczenia Ciasto czekoladowe: ucieramy żółtka z margaryną i cukrem dodajemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, do utartej masy dodajemy ubitą pianę z białek dobrze mieszamy, dzielimy na dwie części i każdą

Gotowanie moimi oczami