Dzień Naleśników? Tak, jest takie święto :) Zatem cóż innego mogłoby się pojawić na blogu jeśli nie przepis na naleśniki właśnie. Na pewno wszyscy macie swój ulubiony przepis zarówno na ciasto, jak i na nadzienie. I nikomu nie trzeba tłumaczyć, jak są pyszne (bo każdy to wie), i że smakują zawsze, o każdej porze dnia i nocy :) My najbardziej lubimy naleśniki(...)słodko z białym serem, polane musem truskawkowym lub dżemem, a Wy? Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 jaja 250 ml mleka 250 ml wody gazowanej 1 łyżeczka cukru szczypta soli olej do smażenia Nadzienie: 0,5 kg sera (najlepiej twarogu sernikowego) cukier (do smaku) Wykonanie: Mąkę należy przesiać, a mleko wymieszać z wodą. Jaja miksujemy (lub roztrzepujemy) na puszystą
MyCookBook.plzdarza się Wam (zwłaszcza przed świętami), że nie możecie się zdecydować na upieczenie jakiegoś ciasta? Chcielibyście zadowolić podniebienia swoje i całej rodziny, a wiadomo, że w kwestii słodkości są gusta i guściki. Brzmi znajomo? Właśnie dla Was jest dzisiejszy przepis! Prawdziwe ciasto combo! :D Pyszne połączenie ciasta drożdżowego, sernika i jabłecznika! To tak jakby wziąć wszystko co najlepsze z tych(...)trzech ciast i połączyć w jednym wypieku! Koniecznie wypróbujcie! Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi z książki Dr Oetker "Wyborne serniki". Składniki: Na ciasto drożdżowe: 50 g masła lub margaryny 375 g mąki pszennej 7 g (torebka) suszonych drożdży 50 g cukru Szczypta soli 200 ml mleka Na masę serową: ok. 5-6 jabłek (w zależności od wielkości) 7 łyżek soku
MyCookBook.plDelikatne kruche ciasto, jabłkowo-gruszkowy farsz polany cudownie słodkim sosem toffi. Zwróćcie uwagę, że wśród składników na kruchy spód nie ma cukru (nie wkradł się tu żaden błąd). Jest on zbędny, gdyż bardzo słodki sos oraz soczyste owoce dostarczają wystarczającej ilości „słodyczy” :) Tarta jest naprawdę pyszna, a jej dodatkową zaletą jest fakt, że sezon na jabłka i gruszki trwa właściwie(...)przez cały rok i są one w ciągłej sprzedaży więc możecie cieszyć się jej niebywałym smakiem, kiedy tylko najdzie Was na to ochota :) Składniki: Ciasto: 190 g mąki pszennej 115 g masła 2-3 łyżki zimnej wody szczypta soli Farsz: ok. 7-8 jabłek (o wadze ok. 1,3-1,5 kg) twardych i słodkich 3 gruszki sok z połowy
MyCookBook.plPyszne czekoladowe ciasto z prawie pół kilogramowym dodatkiem słodkich, soczystych czereśni, z którego uroczo wystają czereśniowe ogonki :) Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Wyjątkowo miękkie i puszyste, wilgotne dzięki owocom. Jest równie smaczne i świeże także na drugi dzień (niestety nie wiem jak jest w kolejne dni, ponieważ ciasto nie doczekało ;) Tak duża ilość owoców, a niewielka ciasta, sprawia(...)resztę piany. Mieszamy tylko do połączenia się wszystkich składników. Masę przelewamy do tortownicy. Na wierzchu układamy równomiernie wypestkowane czereśnie. Następnie delikatnie wciskamy je w masę, aby zostały całkowicie przykryte ciastem. Odłożone czereśnie z ogonkami układamy na cieście w formie okręgu (nie wciskamy ich do ciasta). Ciasto pieczemy ok. 45 minut. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem
MyCookBook.plJuż jutro imieniny Marcina ... wszyscy wokół pieką (lub kupują) i zajadają słynne rogale Marcińskie ... swoją droga niezwykle pyszne. A ja postanowiłam z tej okazji upiec ciasto o wdzięcznej nazwie , jakże pasującej do jutrzejszego dnia - Ciasto bowiem zwie się Marcinek :) A korzystając z okazji przesyłam najlepsze , najgorętsze życzenia dla wszystkich Panów noszących to imię ... w szczególności dla mojego(...)Kochanego Męża :) Ciasto Marcinek na pierwszy rzut oka wydaje się dość skomplikowane i pracochłonne . Hmmmm no troszkę czasu trzeba poświęcić .Wypieczenie wszystkich warstw ( każdą z nich musimy upiec oddzielnie ) zajmie nam ok 1,5 godziny , ale efekt smakowy wart jest zachodu. Gdy już wszystkie placki będziemy mieć gotowe to już będzie z górki , wystarczy przełożyć je śmietaną
Malinowa KawiarenkaSkładniki ciasto parzone woda, 1 szklanka margaryna, 1/2 kostki mąka pszenna, 1 szklanka jajka, 5 sztuk Składniki ciasto czekoladowe jajka, 4 sztuki cukier puder, 1/2 szklanki mąka pszenna, 1/2 szklanki mąka ziemniaczana, 1 łyżka kakao, 3 łyżki margaryna, 1/2 kostki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka Składniki masy mleko, 3/4 litra budyń śmietankowy, na 3/4 litra galaretka pomarańczowa(...)było grudek) jak wystygnie dodajemy jajka, ucieramy na gładką masę, dzielimy na dwie części i pieczemy każdą w blaszce na rolady(40-40) najlepiej na papierze do pieczenia Ciasto czekoladowe: ucieramy żółtka z margaryną i cukrem dodajemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, do utartej masy dodajemy ubitą pianę z białek dobrze mieszamy, dzielimy na dwie części i każdą
Gotowanie moimi oczamiskładniki na ciasto: 500 g mąki 20 g drożdży 3 łyżki cukru 250 ml ciepłego mleka 1 jajko 1 szczypta soli 2 łyżki masła dodatkowo: 200 g masła wykonanie: W misce rozcieramy drożdże z cukrem oraz z100 ml ciepłego mleka. Dodajemy 4 łyżeczki mąki (odmierzonej z przygotowanej wcześniej). Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 min., do podrośnięci. 2 łyżki(...)masła roztapiamy, które dodajemy na końcu wyrabiania. Do rozczynu dodajemy pozostałe składniki wyrabiamy elastyczne ciasto, pod koniec dodajemy roztopione masło. Formujemy prostokąt, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 60 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Zimne masło wykładamy na 2/3 szerokości prostokąta, 1/3 pozostawiamy pustą. Ciasto składamy do środka
Domowy Smak JedzeniaPyszne ciasto, które wyrasta naprawdę wysokie więc jest co ukroić. W smaku podobne jest lekko do drożdżowego ale nie zawiera drożdży . Na wierzchu położyłam truskawki z rabarbarem. Przepis znalazłam na blogu Ewy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 4 jaja 4,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju (najlepiej w temp pokojowej) 1 szklanka mleka ( też w temp pokojowej) 1 szklanka(...)waniliowym na puszystą pianę.Olej mieszamy z mlekiem i octem. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszankę olejowo - mleczną . Miksujemy na gładką masę -ciasto jest dość gęste i tak ma być. Z mąki, tłuszczu, cukrów zagniatamy kruszonkę. Dużą prostokątną foremkę o wymiarach 28x25 cm wyścielamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy jego powierzchnię
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSmaczny jabłecznik z dodatkiem dużej ilości startej dyni, pomarańczy i cynamonu. Ciasto idealne do kawy, w sam raz na aktualną porę roku. Dynia nie jest zbyt mocno wyczuwalna w cieście, nadaje jedynie pięknego koloru masie owocowej. Mocno wyczuwalna natomiast jest pomarańcza i cynamon, które sprawiają, iż ciasto pachnie zimą i moimi ulubionymi świętami. Składniki (na formę 15x20 cm): Ciasto(...)gram jabłek 1 kg startej dyni skórka otarta z dwóch pomarańczy szczypta cynamonu sok z 1 pomarańczy 7 łyżek cukru trzcinowego cukier puder do dekoracji Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatam i dzielę ciasto na dwie części. Obie zawijam w folię i umieszczam w lodówce na 30 minut. W tym czasie na patelni prażę pokrojone w kotkę jabłka z dodatkiem
Mango PapajaProste, szybkie w przygotowaniu, klasyczne, domowe ciasto z owocami. Ciasto idealne na niedzielny deser, piknik lub "garden party". Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców, dzięki czemu ciasto będzie za każdy razem inne, wykorzystamy sezonowe owoce, a wypiek będzie zawsze przepyszny. Najlepsze Proste Ciasto Ucierane z Owocami - Składniki: 200 g masła 4 duże jajka 200 g mąki pszennej(...)ziemniaczanej 170 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (op. ok. 16 g) szczypta soli ok. 500 g dowolnych owoców cukier puder do oprószenia Najlepsze Proste Ciasto Ucierane z Owocami: Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy, a następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy
Słodka Stronaskładniki na ciasto kruche: 500 g mąki 1 szkl cukru 250 g masła 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, śmietanę oraz żółtka na końcu dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie zagniatamy cisto. Dzielimy na dwie równe części. składniki na masę: 1000 ml mleka(...)dodatkowo: 1000 g jabłek kasza manna wykonanie: Z podanych składników gotujemy budyń. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki i obtaczamy w kaszy manny. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki. Na ciasto układamy cząstki jabłek, wykładamy na nie budyń. Przykrywamy drugą częścią ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez
Domowy Smak Jedzeniapowinna być - nieprzekombinowana i przede wszystkim cienka. Zatem można wysunąć wniosek, że co pizzeria to inna pizza. Moja też jest inna na swój sposób i nie wiem czy moje ciasto i efekt końcowy jest dobry, bardzo dobry, przeciętny czy całkiem poza katagorią w stylu "lepiej zamilcz". Moje przemyślenia na temat ciasta do pizzy ujęte w 3 zasadach(...)Rozpuszczaj drożdże (suszone lub świeże) w wodzie o temperaturze 35-40 stopni - w wyższej uśmiercisz te małe cudeńka. 3. Pamiętaj o zasadach numer 1 i 2. Mój przepis na ciasto do pizzy Przesiewam 200 g mąki do miski, dosypuję połowę opakowania suszonych drożdzy (3,5 g), łyżeczkę cukru i soli. Dolewam ok. 100 ml ciepłej wody, ok. 2-3 łyzek
Right Behind The KitchenPrzepis "wyciągnięty" na światło dzienne z mojego starego zeszytu. Kiedyś piekłam je bardzo często, ostatnimi czasy o nim zapomniałam:) Ciasto jest smaczne, polecam je do jesiennej herbatki:) Składniki na formę o wymiarach 20x30 cm Ciasto: 250 g margaryny Kasia; 35 dkg cukru pudru; 50 dkg mąki pszennej; 6 dużych jajek; 1 łyżeczka amoniaku; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 cukier(...)Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do przygotowanego wcześniej ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą część oddzielnie rozsmarować w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec trzy placki. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st.C przez około
In my kitchenciasto rozpływa się w ustach. Mękkie ciasto, wilgotne jabłka i lekka pianka pod posypką z chrupiącyh migdałów to przepyszne połączenie. Nie sposób poprzestać na jednym kawałku. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 500 g mąki 6 żółtek 250 g cukru pudru 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 1 opakowanie galaretki(...)cytrynowej 1 łyżka cukru 2 łyżeczki cynamonu na piankę: 6 białek pozostałych z ciasta 3/4 szklanki cukru 3 łyżki płatków migdałowych cukier puder do posypania Składniki ciasta zagnieść. Jeśli ciasto będzie zbyt suche i nie bedzie chciało się kleić to należy dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany. Podzielić ciasto na dwie części i schować do lodówki. Jabłka zetrzeć na tarce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia