ciasto - 162258 przepisów (strona:1083/10818)

Jak mrozić ciasto do pizzy ? - porady kuchene 160

zdarza się Wam, że zostaje Wam surowe ciasto na pizzę? U mnie kilka razy tak się zdarzyło, bo - a to musiałam nagle wyjść i nici z domowej pizzy, albo po prostu zrobiłam za dużo ciasta (często tak jest, jak próbuje nowe przepisy ;)). Pewnego razu pokusiłam się o zamrożenie gotowego ciasta. Początkowo myślałam sobie, że to nie wyjdzie, że po odmrożeniu(...)ciasta wyjdzie klejąca papka, że na pewno nie wyrośnie przy pieczeniu, no i to, że na bank pizza będzie niesmaczna. Pomyliłam się - przyznaję się bez bicia. Ciasto do pizzy mrozi się idealnie i co najważniejsze - można je trzymać w zamrażalce do 3 miesięcy. A później raz dwa trzy mamy gotową pizzę domowej roboty. Spróbujcie :)  Co potrzebujecie? - ciasto na pizzę

CookYourself
Kruche ciasto ze śliwkami 130

Kolejne ciasto, które robi się szybko i dobrze smakuje. Jako, że pierwszy raz w tym roku kupiłam śliwki (nie robaczywki ;)), postanowiłam zrobić z nich ciacho. Na początku miało być jogurtowe, ale jak wiecie, kobieta zmienna jest - postanowiłam zrobić kruche. A tak na serio potrzebowałam białka, do kolejnego przepisu ;) Ciasto jest pyszne! A zapach jaki unosi się podczas pieczenia, obłędny! Śliwki(...)cukier, cynamon - mmmmmniam! 'kruche ciasto ze śliwkami' Składniki: - 200g masła - 2 żółtka - 2 łyżki śmietany - 1 łyżeczka octu winnego - 2,5 szklanki mąki pszennej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cynamonu - 0,5-3/4 szklanki cukru + 2-3 łyżki cukru (w zależności od słodkości śliwek) - 0,5 kg śliwek węgierek Z masła, żółtek, śmietany, cukru, mąki, proszku

CookYourself
Kruche ciasto z prażonymi jabłkami, śliwkami, cynamonem i bezą 166

śliwką i do tego cynamon. Taki sam farsz zastosowałam przy drożdżowych naleśników ( klik ). Coś pysznego! A ten zapach unoszący się, podczas ich smażenia - obłęd. Coś mi się wydaje, że ciasto nie raz zagości na naszym stole ;) 'kruche ciasto z prażonymi jabłkami, śliwkami, cynamonem i bezą' Składniki : (na tortownicę o średnicy 23cm i wysokości 7cm) *  ciasto: - 4 żółtka(...)śliwek - cukier i cynamon wg smaku  * beza: - 4 białka (rozm.L - 150ml) - 3/4 szklanki drobnego cukru - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka octu winnego  Ze składników na ciasto ugnieść szybko kruche ciasto. Podzielić je na 2 części (jedną większą, jedną mniejszą) i umieścić je na 20 minut w lodówce, do schłodzenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto (większa

CookYourself
Tarta caprese z pieczonymi pomidorami - pizza na cieście francuskim 165

Szybka alternatywa do domowej pizzy. Wystarczą 4 składniki : ciasto francuskie, pomidory, czosnek i mozzarella i pyszna tarta gotowa. Polecam z czystym sumieniem. Dobra zarówno na ciepło i na zimno. Pieczone pomidory nadają delikatnego smaku tarcie. U nas zostaje na dłużej i będzie dobrą opcją, kiedy będziemy mieć ochotę na pizzę, a nie będziemy mieć za dużo czasu na jej wykonanie(...)tarta caprese z pieczonymi pomidorami ' Składniki: - 8-10 pomidorów (w zależności od wielkości) - 4 duże ząbki czosnku - 2 opakowania mozzarelli - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1 jajko - świeży tymianek (lub suszony) - świeża bazylia (lub suszona) - świeże oregano (lub suszone) - 2 łyżki oleju - sól, pieprz Pomidory pokroić w grube (ok.1cm) plastry i ułożyć na blaszce* wysmarowanej oliwą. Pomiędzy pomidorami ułożyć czosnek

CookYourself
Peanapple upsidedown cake, ananasowe ciasto do góry nogami 177

Moje pierwsze w życiu ciasto do góry nogami. Dzisiaj padło na ananasowo-waniliowe. Pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy godzinka i mamy ciasto gotowe. Ciasto jest słodkie i wilgotne od karmelu i ananasa. Długo utrzymuje swoją świeżość. Plusem tego ciasta jest również, to, że nie potrzebujemy do niego miksera. Wystarczy dobra trzepaczka i ciasto gotowe. Ciasto pieczemy, najlepiej(...)naczyniu żaroodpornym, tak aby nam karmel podczas pieczenia nie wyleciał. Coś pysznego! Spróbujcie sami. 'ananasowe ciasto do góry nogami / pineapple upsidedown cake' Składniki: - 1 puszka ananasa - 1 jajko - 60g jogurtu naturalnego - 120ml mleka - 175g masła (60g+115g) - 210g mąki pszennej - 1 łyżka stołowa (15ml) ekstraktu waniliowego - 2 czubate łyżki stołowe cukru brązowego - 100g cukru białego - 0,5 łyżeczki proszku

CookYourself
Wielkanocna babka drożdzowa 188

należę do osób kochających ciasto drożdżowe , początki z prostym plackiem drożdżowym nie były kolorowe, albo ciasto nie wyrosło, a jak już wyrosło po pieczeniu okazywało się zakalcem . Zdecydowanie wolę drożdże suche które nie wymagają robienie rozczynu . Dzisiaj zrobiłam próbną babkę drożdżową na żółtkach nie spodziewałam się, że to takie proste. Jest przepyszna idealna do kawy czy herbaty . Ciasto wyszło mięciutkie(...)żółciutkie w środku .  Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej ( użyłam 4 szklanki bo ciasto przy zagniataniu było zbyt klejące) 21 g suszonych drożdży (3 saszetki) 6 żółtek 1 całe jajko 1 szklanka letniego mleka 120 g rozpuszczonego masła (ostudzonego) 3/4 szklanki drobnego cukru ( można mniej jak ktoś lubi mniej słodką )  3 łyż soku z cytryny opcjonalnie rodzynki szczypta

Wypieki Uli
Kubanka 224

Coraz bliżej świąt i chyba czas już najwyższy zastanowić się nad świątecznymi wypiekami. Myślę, że to ciasto spełni oczekiwania świątecznego stołu. Przepis odkryłam dzięki  rudasłodycz , jest to blog który serdecznie polecam wszystkim łasuchom. Można na nim znaleźć wiele świetnych inspiracji do pieczenia a przede wszystkich nacieszyć oczy pięknymi zdjęciami.  A jak mój osobisty łasuch ocenił to ciasto? Stwierdził(...)jest ono najlepsze w tym roku. W sumie mamy dopiero marzec ale ocena wcale nie jest na wyrost. Ciasto jest bardzo smaczne, łączny w sobie słodycz czekolady, cierpkość śliwek i delikatny smak śmietany połączony z gorzkim kakaem. Myślę, że zachęcę was tym do wypróbowania przepisu. W mojej wersji ciasto upiekłam na spodzie z ciasta ucieranego. Jeżeli wolicie "lżejsze rozwiązanie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Calzone 179

Składniki: Składniki: (średnica około 30 cm złożona na pół; 1 duży pieróg Calzone) ciasto: 340 g mąki 10 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody  farsz: 200 g startego sera żółtego 20 g parmezanu czarne oliwki suszone prawdziwki (opcjonalnie pieczarki) 20 g pora 1 duży pomidor(...)papryki pokrojonej w kostkę świeża bazylia, oregano, tymianek lub inne zioła do smaku 2 ząbki czosnku odrobina oliwy z oliwek sos: przecier pomidorowy do dekoracji świeży rozmaryn parmezan Przygotowanie: ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę, sól oraz cukier, wymieszać. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać przez 5-10 minut aż ciasto

KreatywnePiny
Sernik kakaowy + film 96

Pyszny, delikatny i aksamitny sernik na kruchym cieście kakaowym po wierzchu również posypany kruchym ciastem. Idealny na deser lub podwieczorek. Prosty w przygotowaniu aczkolwiek nieco pracochłonny. składniki na formę 25 na 25 cm                      ciasto  2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki(...)cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kg zmielonego sera białego przepis               ciasto Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną, dodajemy proszek do pieczenia, kakao, cukier waniliowy i cukier kryształ, dodajemy miękką pokrojoną margarynę oraz jajko. Dłonią wyrabiamy ciasto, jeżeli ciasto będzie zbyt wilgotne

Smakowite Dania
Domowe pączki 377

Tłusty Czwartek. Żółciutkie, delikatne, maślane. Idealne na drugi dzień (co jest rzadkością wśród pączków). Polane lukrem, nadziane ulubioną konfiturą. Te pączki nie twardnieją nawet na 3 dzień. Składniki ciasta: (ok. 15-16 pączków) 0,5 kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 7 żółtek 100 g masła 50 g miodu (np. lipowego, wielokwiatowego) 1 szklanka soku pomarańczowego 2 łyżki rumu(...)minut). Mąkę przesiać do miski. Dodać rozczyn, żółtka, resztę soku pomarańczowego, rum. Wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota. Dodać roztopione i ostudzone masło. Ponownie wymieszać, do dokładnego połączenia składników. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (na ok. 2 godziny). Z wyrośniętego ciasta urwać kawałek* i uformować kształt bułeczki ( ciasto będzie się kleić – podsypać delikatnie mąką lub posmarować umyte

Moja Delicja
Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami 206

Sernik na kruchy spodzie przypomina trochę ciasto drożdżowe (tzn. śląski kołocz :), ale ma taką zaletę, że dłużej trzyma świeżość, dlatego go lubię :) W przyszłości pewnie też zrobię go w wersji oryginalnej, czyli drożdżowej, a tymczasem przepis na kruchy serniczek ;) Ciasto: 12 dkg margaryny 1 szklanka cukru, 2 jajka, 2,5 szklanki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę rozpuścić(...)dodać cukier, jajka, mąkę i proszek. Wszystko razem dobrze wymieszać. 2/3 ilości ciasta wyłożyć cieniutko (około 3- 5 mm ) na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Pozostałą 1/3 ciasta użyjemy później jako kruszonkę na górę ciasta. Ser: 1 kg tłustego twarogu (najlepiej presidenta) 1 szklanka cukru, 1 duży cukier waniliowy, 4 jajka, 1 budyń waniliowy, 1 szklanka rodzynek (+duża łyżka mąki ziemniaczanej

Smakowy Raj
Lasagne (Lazania) od A do Zet, z przepisem na makaron i sos mięsno - pomidorowy 196

zagotowujemy, kosztujemy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy do smaku. 2 szklanki mąki wsypujemy do dość dużej miseczki. W mące robimy dołek, do którego wbijamy jajka i solimy. Na początku ciasto wyrabiamy widelcem lub szpatułką. Gdy zrobi się z niego dość gęste, wyrabiamy go ręcznie, podsypując pozostałą szklanką mąki. Ciasto makaronowe musi być dość tęgie. Następnie ciasto dzielimy na 3 części(...)Wałkujemy ciasto na grubość około 2mm, podsypując z obu stron mąką by nie lepiło się do wałka ani stołu. Na rozwałkowanym płacie ciasta kładziemy średniej wielkości blaszkę, w której będziemy robić Lazanię. Wycinamy z ciasta szablon o około centymetr większy niż blaszka (gdyż ciasto lubi się ściągać). Spód blaszki smarujemy olejem, a następnie kładziemy na nim rozwałkowany płat ciasta makaronowego

Smakowy Raj
Kruchy jabłecznik z rodzynkami i cynamonem 161

Jabłecznik z rodzynkami i cynamonem, to jedno z moich pierwszych ciast jakie piekłam lata temu, gdy byłam jeszcze dzieckiem. Uwielbiam jabłeczniki, zwłaszcza takie z kwaśnych jabłek, co dla mnie jest poezją. Ciasto: 50dag mąki 20dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 20dag margaryny 3 jajka 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1kg jabłek (świeżych* lub musu jabłkowego domowej roboty ze słoika(...)łyżki cukru pudru do posypania Miękką margarynę ucieramy, a następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i jajka. Na koniec dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Średniej wielkości blaszkę smarujemy tłuszczem, a następnie rozprowadzamy cienko, palcami 2/3 ciasta na spód, nakłuwamy widelcem. Resztę ciasta wkładamy do lodówki. *Obrane jabłka

Smakowy Raj
Domowa Pizza wersja od A do Zet 134

kupujemy tyle produktów, by dało się wszystko skonsumować, gdy jest jeszcze świeże, a na pizze kupuję osobne składniki, bo zdarza się, że czegoś nie ma. Podane ciasto drożdżowe sprawdza się do pizzy, ale także jako ciasto na bułeczki. A składniki na pizze wymieniam jakie dodałam, ale Wy dodajcie to co lubicie :) Ciasto drożdżowe na pizze: 3 szklanki mąki ( + ½ do podsypania(...)którego wlewamy wodę, oliwę i lekko wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy w jednolitą masę. Zwykle na początku, gdy jest rzadka mieszam ją widelcem lub szpatułką, a następnie wyrabiam ręcznie. Gotowe ciasto pozostawiamy w miseczce i przykrywamy ścierką lub prószymy po górze mąką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około 30 minut). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy, po czym dzielimy

Smakowy Raj
Rosół z mięsnymi kołdunami 195

liście laurowe 1 średnia marchewka 1 średni korzeń pietruszki Kawałek korzenia selera Natka pietruszki Nadzienie: ugotowane mięso z rosołu 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko Sól Pieprz Ciasto: 3 szklanki mąki ( + ½ szklanki do podsypania) 5 jajek Ok. ½ łyżeczki soli Mięso kroimy na dwa lub trzy mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy i dodajemy do niego(...)przetarty czosnek, pokrojoną cebulę, jajko, sól i pieprz. Całość mieszamy na jednolitą masę. Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajka, solimy,   a następnie wyrabiamy najpierw widelcem, a później gdy ciasto stanie się gęstsze ręcznie. Dobrze wyrobione ciasto wałkujemy na grubość około 2 – 3 mm. Rozwałkowane ciasto można nadziać mięsem na kilka sposobów: 1. Wykroić z ciasta przy pomocy niewielkiej szklanki

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania