ciasto zawiera takie bogactwo smaków, że na pewno każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Śliwki, powidła, kawowy budyń, pianka, orzechy i kruche ciasto- prawdziwa rewelka. Wbrew pozorom te smaki bardzo do siebie pasują, a ciasto jest po prostu przepyszne. Tym razem przepis wymyśliła moja mama. *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki 250 g masła(...)włoskich na krem: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki cukru 1/2 kostki masła dodatkowo: 2 szklanki śliwek 1 słoiczek powideł śliwkowych Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki. Na jedno ciasto ułożyć śliwki skórkami do dołu. Piec 30 minut 180*C. Na drugim cieście rozsmarować powidła. Białka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzepis na to ciasto moja mama przyniosła z pracy. Po pierwszym zerknięciu na przepis wydawał mi się podobny do ciasta "Gargamel" (klik) , ale choć oba ciasta mają trochę wspólnego to w smaku są dość różne. Ten piernik nie ma w składzie mąki żytniej, ma masę robioną na gorąco i zawiera wiśnie, które zmieniają smak. A przede wszystkim opiera się(...)biszkoptowym cieście, nie ucieranym. Całość smaczna, zwłaszcza kiedy piernikowe blaty nasączy się herbatą z odrobiną rumu. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto piernikowe: 2,5 szklanki mąki pszennej 6 jajek szklanka miodu 3/4 szklanki cukru opakowanie przyprawy do piernika łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia na wkładkę: 3 jajka 350 g mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawypieku orzeszków, które wygląda jak gofrownica. Dostępne są też małe aluminiowe foremki w kształcie połówek orzechów do pieczenia w piekarniku. Foremki żeliwnej nie trzeba natłuszczać przed pieczeniem. Ciasto nakładamy do rozgrzanej foremki. Najlepiej uformować sobie od razu wszystkie kuleczki z ciasta i ułożyć na desce oprószonej mąką. Przed rozgrzaniem foremki najlepiej spróbować włożyć jedną kulkę z ciasta(...)zamknąć formę- wtedy zobaczymy czy ilość ciasta jest wystarczająca ale trzeba wziąć pod uwagę, że podczas pieczenia ciastka nieco urosną. W trakcie pieczenia trzeba foremkę odwrócić, żeby równomiernie zarumieniły się z obu stron. Piec należy na średnim ogniu, trwa to około 3 minut ale można delikatnie uchylić wieko foremki żeby sprawdzić czy ciasteczka się rumienią. Pierwsza partia zawsze
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto na pewno zasmakuje czekoholikom. Jest w nim duża ilość czekolady, która dominuje w smaku ciasta. Samo ciasto zawiera cukinię ale nie bójcie się tego dodatku- ona nie zmienia smaku a tylko powoduje, że jest wilgotne. Krem na bazie mascarpone też ma w sobie czekoladę więc wszystko idealnie współgra. W tym wypadku potwierdza się teza, że ciasta robione na szybko(...)pomysłu wychodzą najlepiej. Jak dla mnie to najlepsze ciasto ostatnich czasów, choć ostatnio wspaniałych ciast udało mi się dość sporo. *foremka 23*28 lub trochę większa Składniki: na ciasto: 115 g masła 125 ml oleju rzepakowego 200 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 320 g mąki 45 g gorzkiego kakao
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamleko i po pół minuty wyłączamy gaz pod naczyniem. W ten sposób masło szybko się schłodzi, a mleko delikatnie się ogrzeje. Zaczyn drożdżowy to podstawa przygotowania każdego drożdżowego ciasta, również racuchów. Drożdże suche, których używam najczęściej, nie wymagają dodatkowej pracy – wystarczy wymieszać je z mąką i resztą składników oraz ciepłym płynem – mlekiem lubo wodą. Na nich jednak racuchów(...)nasz zaczyn drożdżowy w cieple. Po 10-15 minutach do mocno już pracujących drożdży dodajemy dwa całe jajka. Miksujemy całość. Dodajemy resztę mąki, cukru i mleka z masłem. Powstałe ciasto dokładnie wyrabiamy, mieszając lub miksując przez około 7-8 minut. Mąka powinna uwolnić jak najwięcej glutenu. To sprawi, że drożdże będą pracowały szybko i wydajnie, a my dostaniemy finalnie wyrośnięta
Karo in the Kitchenpodstawowych składników, jakie zazwyczaj są w naszej kuchni. Chlebek jest miękki, ładnie wyrośnięty, w zależności od piekarnika może mieć bardziej lub mniej chrupiącą skórkę, ale na pewno się udaje :) Ciasto na chleb przygotowujemy analogicznie do wszystkich ciast drożdżowych: najpierw przyrządzamy rozczyn, a po jego wyrośnięciu wyrabiamy ciasto, które musi dwukrotnie wyrosnąć: tuż po wyrobieniu oraz już uformowane w bochenek tuż(...)przed pieczeniem. Z poniższego przepisu przygotujecie bochenek o wadze około 600g. Z tego samego ciasta można zamiast chleba upiec 6 bułek, należy je wtedy piec w 200 stopniach przez około 30 minut. Chleb pszenny na drożdżach Składniki: 400g mąki pszennej typ 650 + do podsypywania 250ml letniej wody 10g drożdży świeżych 20g masła 1 łyżeczka cukru 1pełna łyżeczka (8g) soli Wykonanie
Smakołyki BerenikiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zakręcone ciasto drożdżowe z śliwkami i rozmarynowym twarożkiem. Tak, z rozmarynowym Dla niektórych może wydawać się to dziwne połączenie bo przecież rozmaryn przeważnie dodaje się do dań wytrawnych (głównie mięsa), ale w połączeniu na słodko z twarożkiem smakuje równie pysznie. Ciasto jest bardzo proste do wykonania(...)Wyrośnięte i schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na prostokąt, następnie smarujemy je cienką warstwą rozmarynowego twarogu i układamy na nim pokrojone śliwki. Następnie ciasto zwijamy ściśle w roladę, którą kroimy na mniejsze części i układamy w tortownicy. W ten sposób powstaje zakręcone ciasto drożdżowe, które w trakcie pieczenia łączy się
Marta GotujeJednym z ulubionych ciast mojej córki jest rolada z pianką . W końcu namówiła mnie żebym ponownie upiekła taką roladkę. Jednak tym razem zmodyfikowałam ją a raczej jej środek. Zamiast masy jogurtowej zrobiłam masę budyniową na bazie musu truskawkowego. Nie jest trudna do zrobienia a znika w mgnieniu oka :) Składniki: ciasto czerwone: 20g mąki(...)białko 20g cukru pudru 20g roztopionego masła odrobinę czerwonego barwnika ciasto na roladę 3 jajka + żółtko z ciasta czerwonego 100g mąki 100g cukru masa budyniowa 200ml mleka 120g truskawek
Amatorka kuchennaodmówić sobie uczestnictwa w tej akcji, i upiekłem wyśmienite bułki, orkiszowo-pszenne, na zaczynie w stylu pâte fermentée . Wzrowałem się na przepisie z książki o włoskich chlebach, uwadniając trochę ciasto i wymieniając część mąki na orkiszową. Sądzą, że z korzyścią dla efektu końcowego. Bułki są wyśmienite. Chrupiąca skórka, delikatny miękisz, wysmienity smak i aromat. Pięknie Co istotne, stosunkowo szybko(...)mąkę. Dodaj wodę z drożdżami. Wymieszaj wszystkie składniki, po czym wyrabiaj około 3 minuty (do uzyskania zwartej masy o jednolitej strukturze). Odstaw pod przykryciem do przefermentowania w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno fermentować 8 - 10 godzin. Bułki (9 sztuk): całe pâte fermentée 300 g maki orkiszowej chlebowej 300 g mąki pszennej typ 650 300 g wody o temp. pokojowej
Grahamka, weka i kajzerkabochenki 500 g mąki durum 500 g pszennej mąki, chlebowej 800 g levain, tutaj przepis 2 jajka ½ l wody 50 ml oliwy 25 g soli W misie do wyrabiania ciasta umieść levain, wodę, jajka, oliwę i obie mąki. Zagnieć ciasto. Przy użyciu robota zarabiaj ciasto przez 10 minut na średnich obrotach, po czym dodaj sól i zarabiaj jeszcze przez dodatkowe(...)minut. Kiedy już zaczną się tworzyć nitki glutenu to znak, że ciasto jest dobrze wyrobione. Przykryj ciasto folią i postas w ciepłym miejscu. Ideala temperaturs to około 29ºC. Dobrze mieć termometer i kontrolować temperaturę. Jeśli chleb nie wyrasta najprawdopodobniej temperatura jest za niska. Pierwsze wyrastanie chleba to około 1,5 godziny. Po tym czasie wyłóż chleb na stolnicę i złóż
codojedzeniaPyszne ciasto jabłkowe z budyniem malinowym ugotowanym na kompocie jabłkowym i zwieńczone warstwą kokosu. Polecam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 3 szkl mąki 1/2 szkl cukru 3/4 margaryny 1 poj proszek do pieczenia 4 żółtka 3 łyzki śmietany Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można podpiec ok 15 min . Nadzienie(...)Piana: 4 białka 1/2 szkl cukru 3/4 szkl wiórek kokosowych 1 budyń śmietankowy ( proszek) Białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy wiórki i budyń - mieszamy. Na podpieczone ciasto układamy rzędami ósemki jabłek, następnie wykładamy ciepły budyń , po wierzchu rozsmarowujemy pianę z wiórkami. Całość pieczemy ok 45 min w 180 stopniach. Gdyby piana szybko się brązowiła przykrawamy folią
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaowszem na obrazku wszystko wyglada bardzo ladnie, latwo i prosto, w rzeczywistosci jest to o wiele bardziej skomplikowane, wymaga sporo czasu, duzo sily i mnostwa cierpliwosci. W zagniecenie ciasta, a nastepnie jego rozwalkowanie trzeba wlozyc sporo sily - rece bola mnie jeszcze dzis. Natomiast wyciecie prostych platow ciasta, a z nich rownych kwardacikow graniczy z niemozliwoscia. Dlatego tez, jak mozecie(...)Jestem natomiast bardzo zadowolona z farszu, ktory przygotowalam z miesa krabowego, ricotty, koperku i sporej ilosci przypraw, dzieki czemu byl bardzo aromatyczny i dosc ostry - jednym slowem - pyszny! Ciasto: 300g maki pszennej 3 jajka (rozklocone w miseczce) lyzeczka soli Farsz: 1 puszka miesa krabowego (120g) (musze przyznac, ze w Polsce (Lodz) mialam problem z jego kupnem, ale jezeli wiecie gdzie
Codzienne Gotowanieszpinakiem i serem kozim jest wyśmienite, ale gdy podamy je na jajku w koszulce, będzie znakomite, a gdy włoski sos cytrynowy dodamy, to ciekawy smak uzyskamy. Składniki: ciasto na ravioli 6 porcji: 220 g mąki pszennej, 2 całe jajka i jedno żółtko, 1 łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli himalajskiej, pozostałe składniki: 200 g mrożonych liści szpinaku(...)łyżka na 500 ml wody, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowa świeżo mielona do smaku. Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Ciasto: Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, żółtko, oliwę, sól i zagniatamy ciasto. Ciasto ma być gładkie i twarde. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki
Moniki Smakołykizjawiskowe danie. Pizza idealna dla osób lubiących poznawać nowe, ciekawe smaki i eksperymentować w kuchni. Domowa Pizza z Łososiem na Sosie Koperkowo - Śmietanowym - (ok. 3 dość duże spody) Ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oleju łyżka cukru łyżeczka soli ok. 200 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania(...)Jeżeli tak się nie dzieje to możliwe, że drożdże są nieświeże i niestety musimy użyć innych. Następnie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę, resztę wody oraz sól i olej. Ciasto dobrze wyrabiamy, a następnie przekładamy do oprószonej mąką miski. Wierzch ciasta smarujemy olejem lub przykrywamy ściereczką i odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny). Ciasto będzie
Słodka Stronataki mój obowiązkowy zestaw jesienny, co roku przygotowuje podobne bułeczki ślimaczki właśni z piżmową dynią. Mają wspaniały korzenny aromat, są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA BUŁECZKI: - 600 g mąki pszennej Babuni - 400 g mąki tortowej - 4 duże jajka - 1 kostka masła - paczuszka drożdży świeżych - szklanka cukru - szklanka mleka ciepłego - kilka kropel aromatu(...)łyżeczkę cukru. Wymieszaj. W mące, zrób wgłębienie, wlej zawartość kubka - rozczyn, zamieszaj z odrobiną mąki. Pozostaw na 30 minut, aby rozczyn podwoił swoją objętość. Następnie zacznij zagniatać ciasto, dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz tłuszczu. Jak połączą się już w całość dodaj tłuszcz. Ciasto powinno być wyrabiane długo. Nie skracaj tego czasu! Pamiętaj że im drożdżowe wyrabiane dłużej tym lepiej
SMYKWKUCHNI