szpinakiem i serem kozim jest wyśmienite, ale gdy podamy je na jajku w koszulce, będzie znakomite, a gdy włoski sos cytrynowy dodamy, to ciekawy smak uzyskamy. Składniki: ciasto na ravioli 6 porcji: 220 g mąki pszennej, 2 całe jajka i jedno żółtko, 1 łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli himalajskiej, pozostałe składniki: 200 g mrożonych liści szpinaku(...)łyżka na 500 ml wody, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowa świeżo mielona do smaku. Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Ciasto: Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, żółtko, oliwę, sól i zagniatamy ciasto. Ciasto ma być gładkie i twarde. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki
Moniki Smakołykizjawiskowe danie. Pizza idealna dla osób lubiących poznawać nowe, ciekawe smaki i eksperymentować w kuchni. Domowa Pizza z Łososiem na Sosie Koperkowo - Śmietanowym - (ok. 3 dość duże spody) Ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oleju łyżka cukru łyżeczka soli ok. 200 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania(...)Jeżeli tak się nie dzieje to możliwe, że drożdże są nieświeże i niestety musimy użyć innych. Następnie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę, resztę wody oraz sól i olej. Ciasto dobrze wyrabiamy, a następnie przekładamy do oprószonej mąką miski. Wierzch ciasta smarujemy olejem lub przykrywamy ściereczką i odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny). Ciasto będzie
Słodka Stronataki mój obowiązkowy zestaw jesienny, co roku przygotowuje podobne bułeczki ślimaczki właśni z piżmową dynią. Mają wspaniały korzenny aromat, są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA BUŁECZKI: - 600 g mąki pszennej Babuni - 400 g mąki tortowej - 4 duże jajka - 1 kostka masła - paczuszka drożdży świeżych - szklanka cukru - szklanka mleka ciepłego - kilka kropel aromatu(...)łyżeczkę cukru. Wymieszaj. W mące, zrób wgłębienie, wlej zawartość kubka - rozczyn, zamieszaj z odrobiną mąki. Pozostaw na 30 minut, aby rozczyn podwoił swoją objętość. Następnie zacznij zagniatać ciasto, dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz tłuszczu. Jak połączą się już w całość dodaj tłuszcz. Ciasto powinno być wyrabiane długo. Nie skracaj tego czasu! Pamiętaj że im drożdżowe wyrabiane dłużej tym lepiej
SMYKWKUCHNIpizza idealna dla wielbicieli zarówno pizzy jak i kebaba - świetne połączenie tych dwóch popularnych fast food'ów w jednej potrawie. Danie łączy w sobie klasyczne, puszyste, a zarazem chrupiące ciasto na pizze z dodatkami typowymi dla znanego tureckiego fast food'a. Kiedyś nie wyobrażałam sobie pizzy z innymi składnikami jak pieczarki, ser, ewentualnie szynka. Dzisiaj natomiast "pizza Kebab" (dobra pizza(...)kebab!) jest jedną z moich ulubionych. Mimo, że przygotowanie takiej pizzy w domu jest dość czasochłonne - naprawdę warto. Najlepsza Domowa Pizza Kebab - Składniki: (ok. 3 pizze) Ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oleju ł yżka cukru łyżeczka soli 2 piersi z kurczaka przyprawa kebab gyros przyprawa arabska kebab
Słodka Stronadomowego jabłecznika? Tylko jabłecznik na kefirze! :) Nie będę się dużo rozpisywać, bo po prosu trzeba go upiec i spróbować, bo ciężko dobrać słowa, aby opisać tą rozkosz - chrupiące ciasto, a w środku miękkie, słodkie jabłka - poezja. "Ten jabłecznik jest tak pyszny, że powinien być nielegalny" - to chyba najlepsza rekomendacja. Czego potrzebujemy? (wszystkie składniki ciasta powinny być zimne) - 2 szklanki mąki(...)Przygotowanie: 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier puder, masło (150g) pokrojone na mniejsze kawałki, kefir i olejek. Wszystko zagniatamy do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki. 2. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Kroimy je w kosteczkę. 3. Do rondla wkładamy masło (50g), cukier, cynamon i podgrzewamy
two broke sistersmamy ciasto, kolejne ciasto. I jutro znowu robię to ciasto. Bo jest genialne. Pyszne. Coś a' la tarta. Składniki na ciasto -400 g mąki pszennej -200 g pokrojonego w kostkę masła -5 żółtek -łyżka zimnej wody -3 łyżki cukru pudru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -pół łyżeczki kardamonu Składniki na piankę -5 białek -szczypta soli -180 g cukru pudru -kilka(...)kropelek aromatu do ciast- waniliowego -2 budynie śmietankowe bez cukru -120 ml oleju -500 g śliwek, może być więcej, ważne aby pokryły całą wartwę na piance Wykonanie Ze wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę. Uformować wałek i podzielić na dwie części, w proporcjach 60% i 40%. Obydwa kawałki wkładamy do zamrażarki. Formę wykładamy papierem. Większą
Z Kuchni Do KuchniNasza propozycja pysznego ciasta na niedzielę, ale nie tylko. Dla wielbicieli sezamków, z masą karmelowo-chałwową. Najlepsze jest na drugi dzień, kiedy smaki ładnie się "przegryzą" a blaty ciasta skruszeją. Wbrew pozorom to nie jest ciasto bardzo czasochłonne, przygotowanie zajęło mi ok. 3 godzin (z tym, że placki piekłam oddzielnie). Polecam to ciasto, bo jest naprawdę smaczne! Ciasto(...)szklanki sezamu Masa chałwowo - karmelowa: 3/4 kostki margaryny 15 dag chałwy 1/5 szklanki cukru Mąkę przesiać, dodać cukier, proszek do pieczenia, margarynę, posiekać dokładnie, następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części. 1 placek - jedną część ciasta posmarować dżemem. Ubić pianę z białek, pod koniec dodać cukier ciągle ubijając. Gdy piana będzie już sztywna wsypać wiórki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanierozkoszujemy się swoim towarzystwem. Cieszę się, że mam takiego wspaniałego mężczyznę i taki udany związek! A dziś, tak z ni z gruchy, ni z pietruchy, chciałabym zapodać Wam rewelacyjne ciasto na pierogi. Osobiście pierogi z tym ciastem smakują mi najbardziej. Niektórzy uważają, że ciasto się nie liczy, a jedynie najważniejszy jest farsz. Ja uważam, że i jedno i drugie jest(...)jeżeli spód jest kiepski, a wypełnienie świetne, to niestety spód przyćmiewa wypełnienie i rezultat jest mierny. Wracając do pierogów, żeby były one idealne, należy również zadbać o to, by ciasto nie było zbyt grube. Im cieniej je rozwałkujemy, tym lepiej. Wiele osób, uważa, że pierogi są bardzo pracochłonne i przez to nie podejmują się ich robienia, a szkoda. Owszem
Be Fit Be StrongDziś mała wariacja typowo jesiennego ciasta :). Bogate w witaminy i minerały śliwki bardzo dobrze odżywiają organizm. Dzięki dużej ilości pektyn rewelacyjnie oczyszczają jelita i stanowią dobrą ochronę przed rakiem jelita grubego. W kruszonce za to znajdziecie pokaźną ilość nierafinowanego oleju kokosowego który doskonale wzmacnia odporność organizmu, dobrze wpływa na zęby i co ciekawe pomaga przy odchudzaniu. Nasze ciacho to klasyka(...)godzina Składniki: Na kruszonkę: 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego (o konsystencji półmiękkiej) 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej + 3 pełne łyżki mąki krupczatki Na ciasto: 1 i 1//2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki proszku do pieczenia 4 jajka L EKO 3/4 szklanki cukru lub 1 szklanka jak wolicie słodsze 30 szt. śliwek węgierek (wydrylowanych
Kuchnia PROzdrowotnaostrą kiełbasą chorizo. Znalazłam coś innego dla zrównoważenia smaków i ostrości chorizo – mascarpone. Pomysł genialny więc odrazu musiałam się z nim z Wami podzielić Skorzystałam z przepisu na ciasto do pizzy Jima Laheya. Jeśli jesteście fanami cienkiego, chrupkiego ciasta, koniecznie wypróbujcie ten przepis ! Uwaga ! Ciasto do pizzy musimy przygotować około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Z podanego przepisu otrzymacie(...)pizze (2 porcje). Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 175 g wody 1/8 łyżeczki drożdży suszonych łyżeczka soli Składniki na sos: 1 żółta cebula – pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru, szczypta słodkiej mielonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki – dodatki
Moja pasja smakusobie na woreczku ile jest białek w środku,to ułatwia później dozowanie cukru) po rozmrożeniu super się ubijają i można je wykorzystać np do tej tarty SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: 175g mąki pszennej 100g masła lub margaryny 25g cukru 1 żółtko ok jedna łyżka wody NA KREM CYTRYNOWY I BEZĘ 150g cukru 3 jajka 100ml śmietanki 30% 2 cytryny(...)bezę: białko które zostało z ciasta kruchego +2lub 3 białka (ja zawsze wykorzystuję pozostałe białka z innego ciasta ,tak jak pisałam wyżej) kilka łyżek cukru-do smaku PRZYGOTOWANIE: Zagniatamy ciasto ze składników podanych wyżej ,zawijamy w folię spożywczą i dajemy do lodówki na ok 30 min,następnie rozwałkowujemy(ja lubię wałkować kruche ciasto między dwoma kawałkami foli
Swojskie jedzonkoTrudno mi było oprzeć się zaproszeniu Joasi na wspólne pieczenie Ciasta na niedzielę . Tym razem temat wypieku przywodzi na myśl wspomnienia z dzieciństwa i zapach z najlepszej cukierni. Rurki z bitą śmietaną. Przepis pochodzi z bloga Joasi Różowa Kuchnia , z moimi zmianami i uwagami. Składniki: - 500g mąki tortowej (typ 450) - 227g mocno schłodzonego masła (nie używam margaryny) - 250ml(...)foremki. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól i cukier – mieszamy. Na tarce jarzynowej o grubych oczkach, do mąki ścieramy zimne masło – rozcieramy palcami. Dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka strunowego lub owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Ja polecam ciasto przygotować dzień wcześniej wieczorem i zostawić na noc w lodówce
mojewypiekiinietylkoCiasta dyniowe i ciasta marchewkowe , to jedne z moich ulubionych ciast w sezonie jesiennym. Obydwa robi się niezwykle szybko, są bardzo łatwe a zarazem bardzo tanie, bo tak naprawdę do ich przyrządzenia potrzebujemy składniki, które prawie zawsze mamy pod ręką. Są mokre , zimne i niesamowicie pachnące cynamonem. Idealny pomysł na jesienną osłodę. Dziś mam dla Was przepis na ciasto dyniowe(...)Przełożone przepysznym kremem serowo – kokosowym z mlekiem w proszku tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć! Koniecznie wypróbujcie! A jeśli Wam posmakuje to zróbcie jeszcze Babkę Dyniową i Ciasto marchewkowe z czekoladą – zrobią furorę! SKŁADNIKI: ( 22 x 26 ) CIASTO: * mąka pszenna 0 2 szkl * jajko – 3 szt * cukier – 1 szkl * olej – 3/4 szkl * starta
Ostra na SłodkoLubicie kruche ciasta z owocami? Moim zdaniem, gdy na rynku mamy dostępne świeże, sezonowe owoce to nie ma nic lepszego od kruchego ciasta z owocami i pyszną pianką i do tego ta kruszonka... Teraz postanowiłam zrobić taki placek z borówkami, a na blogu znajdziecie przepis na podobny placek ze śliwkami Składniki: ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej, 5 łyżek cukru(...)budynie waniliowe bez cukru, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki oleju rzepakowego o smaku masła Olandia . 150 g borówek amerykańskich. Przygotowanie: Na stolnicy zagniatamy ciasto z podanych składników. Ciasto dzielimy na 3 części, owijamy folią spożywczą i zamrażamy na 20 minut. Blaszkę (20x25cm) wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem (2 części). Wyklejamy też boki
Aga w kuchniKnedle – potrawa mączna wywodząca się z niemieckiego obszaru językowego (Knödl), popularna także w Polsce. Ma postać kulek z ciasta nadziewanych mięsem lub innymi składnikami, w Polsce najczęściej śliwkami. Gdy tylko zbliża się sezon śliwkowy obowiązkowym „gościem” w mojej kuchni są właśnie knedle. Były już na blogu knedle ze śliwkami i prawdziwe knedle ze śliwkami . Jako, że ta potrawa stwarza(...)także inne możliwości, pomijając nadzienie, tym razem do ciasta dodałam domowy twaróg. Zmieniłam też sposób podania. Tradycyjnie knedle jadamy z masłem, bułką tartą i cukrem, cynamonem, orzechami, ze śmietaną, jogurtem… i nie tylko. Tym razem Was zaskoczę - knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową . Składniki (proporcje na ok. 15 dużych knedli): - ok. 750g ugotowanych ziemniaków - ok. 300g twarogu domowego
mojewypiekiinietylko