ciasto - 160969 przepisów (strona:1064/10732)

Ciasto ucierane z węgierką i kokosową kruszonką 213

Dziś mała wariacja typowo jesiennego ciasta :). Bogate w witaminy i minerały śliwki bardzo dobrze odżywiają organizm. Dzięki dużej ilości pektyn rewelacyjnie oczyszczają jelita i stanowią dobrą ochronę przed rakiem jelita grubego. W kruszonce za to znajdziecie pokaźną ilość nierafinowanego oleju kokosowego który doskonale wzmacnia odporność organizmu, dobrze wpływa na zęby i co ciekawe pomaga przy odchudzaniu. Nasze ciacho to klasyka(...)godzina Składniki: Na kruszonkę: 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego (o konsystencji półmiękkiej) 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej + 3 pełne łyżki mąki krupczatki Na ciasto: 1 i 1//2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki proszku do pieczenia 4 jajka L EKO 3/4 szklanki cukru lub 1 szklanka jak wolicie słodsze 30 szt. śliwek węgierek (wydrylowanych

Kuchnia PROzdrowotna
Pizza z chorizo i mascarpone 172

ostrą kiełbasą chorizo. Znalazłam coś innego dla zrównoważenia smaków i ostrości chorizo – mascarpone. Pomysł genialny więc odrazu musiałam się z nim z Wami podzielić Skorzystałam z przepisu na ciasto do pizzy Jima Laheya. Jeśli jesteście fanami cienkiego, chrupkiego ciasta, koniecznie wypróbujcie ten przepis ! Uwaga ! Ciasto do pizzy musimy przygotować około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Z podanego przepisu otrzymacie(...)pizze (2 porcje). Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 175 g wody 1/8 łyżeczki drożdży suszonych łyżeczka soli Składniki na sos: 1 żółta cebula – pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru, szczypta słodkiej mielonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki – dodatki

Moja pasja smaku
Tarta cytrynowa z bezą 169

sobie na woreczku ile jest  białek w środku,to ułatwia później dozowanie cukru) po rozmrożeniu super się ubijają i można je wykorzystać np do tej tarty SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: 175g mąki pszennej 100g masła lub margaryny 25g cukru 1 żółtko ok jedna łyżka wody NA KREM CYTRYNOWY I BEZĘ 150g cukru 3 jajka 100ml śmietanki 30% 2 cytryny(...)bezę:  białko które zostało z ciasta kruchego +2lub 3 białka (ja zawsze wykorzystuję pozostałe białka z innego ciasta ,tak jak pisałam wyżej) kilka łyżek cukru-do smaku PRZYGOTOWANIE: Zagniatamy ciasto ze składników podanych wyżej ,zawijamy w folię spożywczą i dajemy do lodówki na ok 30 min,następnie rozwałkowujemy(ja lubię wałkować kruche ciasto między dwoma kawałkami foli

Swojskie jedzonko
Rurki z bitą śmietaną 141

Trudno mi było oprzeć się zaproszeniu Joasi na wspólne pieczenie Ciasta na niedzielę . Tym razem temat wypieku przywodzi na myśl wspomnienia z dzieciństwa i zapach z najlepszej cukierni. Rurki z bitą śmietaną. Przepis pochodzi z bloga Joasi Różowa Kuchnia , z moimi zmianami i uwagami.     Składniki: - 500g mąki tortowej (typ 450) - 227g mocno schłodzonego masła (nie używam margaryny) - 250ml(...)foremki. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól i cukier – mieszamy. Na tarce jarzynowej o grubych oczkach, do mąki ścieramy zimne masło – rozcieramy palcami. Dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka strunowego lub owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Ja polecam ciasto przygotować dzień wcześniej wieczorem i zostawić na noc w lodówce

mojewypiekiinietylko
CIASTO DYNIOWE Z KREMEM SEROWO – KOKOSOWYM 128

Ciasta dyniowe i ciasta marchewkowe , to jedne z moich ulubionych ciast w sezonie jesiennym. Obydwa robi się niezwykle szybko, są bardzo łatwe a zarazem bardzo tanie, bo tak naprawdę do ich przyrządzenia potrzebujemy składniki, które prawie zawsze mamy pod ręką. Są mokre , zimne i niesamowicie pachnące cynamonem. Idealny pomysł na jesienną osłodę. Dziś mam dla Was przepis na ciasto dyniowe(...)Przełożone przepysznym kremem serowo – kokosowym z mlekiem w proszku tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć! Koniecznie wypróbujcie! A jeśli Wam posmakuje to zróbcie jeszcze Babkę Dyniową i Ciasto marchewkowe z czekoladą – zrobią furorę! SKŁADNIKI: ( 22 x 26 ) CIASTO: * mąka pszenna 0 2 szkl * jajko – 3 szt * cukier – 1 szkl * olej – 3/4 szkl * starta

Ostra na Słodko
Kruche ciasto z pianką i borówkami 187

Lubicie kruche ciasta z owocami? Moim zdaniem, gdy na rynku mamy dostępne świeże, sezonowe owoce to nie ma nic lepszego od kruchego ciasta z owocami i pyszną pianką i do tego ta kruszonka... Teraz postanowiłam zrobić taki placek z borówkami, a na blogu znajdziecie przepis na podobny placek ze śliwkami Składniki: ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej, 5 łyżek cukru(...)budynie waniliowe bez cukru, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki oleju rzepakowego o smaku masła Olandia .  150 g borówek amerykańskich. Przygotowanie:       Na stolnicy zagniatamy ciasto z podanych składników. Ciasto dzielimy na 3 części, owijamy folią spożywczą i zamrażamy na 20 minut. Blaszkę (20x25cm) wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem (2 części). Wyklejamy też boki

Aga w kuchni
Knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową 121

Knedle – potrawa mączna wywodząca się z niemieckiego obszaru językowego (Knödl), popularna także w Polsce. Ma postać kulek z ciasta nadziewanych mięsem lub innymi składnikami, w Polsce najczęściej śliwkami. Gdy tylko zbliża się sezon śliwkowy obowiązkowym „gościem” w mojej kuchni są właśnie knedle. Były już na blogu knedle ze śliwkami i prawdziwe knedle ze śliwkami . Jako, że ta potrawa stwarza(...)także inne możliwości, pomijając nadzienie, tym razem do ciasta dodałam domowy twaróg. Zmieniłam też sposób podania. Tradycyjnie knedle jadamy z masłem, bułką tartą i cukrem, cynamonem, orzechami, ze śmietaną, jogurtem… i nie tylko. Tym razem Was zaskoczę - knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową .   Składniki (proporcje na ok. 15 dużych knedli): - ok. 750g ugotowanych ziemniaków - ok. 300g twarogu domowego

mojewypiekiinietylko
Dyniowe brioszki z makiem / powidlem czyli Niedzielne Sniadanie odc.64 122

masa... Bazową recepturą do upieczonych dzisiaj brioszek był przepis znaleziony w Kwestii Smaku . Dokonałam jednak kilku istotnych zmian. Bułeczki wyrabiałam mikserem, ale opornie szło i musiałam pomóc sobie dłońmi. Ciasto rosło w lodówce całą noc, rano szybko ociepliło się w leciutko nagrzanym piekarniku. Ładnie dały uformować się kształtne bułeczki. Dyniowe brioszki z makiem / powidłem 250 g purée z pieczonej dyni(...)posmarowania: żółtko + 1 łyżka mleka Nadzienie: po 8 łyżeczek masy makowej, najlepiej domowej i powideł śliwkowych Pieczemy dynię i miksujemy ją na purée, odmierzamy potrzebną ilość. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże kruszymy do kubka, dodajemy po 1 łyżeczce cukru i mąki. Wlewamy ciepły kefir i mieszamy. Odstawiamy by rozczyn szybko i mocno spienił się, piana powinna

Dzieje kuchennej Wiewióry
FasoLOVE 170

Słodycze a raczej domowe ciasta to moja największa słabość. Nie odmawiam  nigdy maminego wypieku, ale tego z piekarni już tak. Moja mama jest księgową i kiedyś tak tylko przy okazji powiedziała, że rozlicza firmę, która zajmuje się robieniem ciast i nigdy w życiu na rachunku nie było jajek. Od tamtej pory raczej unikam kupnych przysmaków. No żeby nawet jajek(...)było? Już nie mówiąc o dziwnych syropach i innych nieznanych mi składnikach, które akurat są. Przyznam się, że nie byłam od początku fanką ciasta fasolowego. Wszystko się zmieniło odkąd moja Ewelina <hejo!> powiedziała mi, że dodaje jogurt grecki. I wszystko stało się jasne! Teraz jest to jedno z moich ulubionych przysmaków. Robi się je super szybko i super

fitolarun.blogspot.com
ŚNIADANIE MISTRZA: jak zjeść ciasto i mieć ciasto :D 170

Całe ciasto dla mnie? Jasne! A ludzie myślą, że żyję o liściu sałaty... Jak to rodzice mi powiedzieli ''a niech myślą, ale skoro tak mówią, to raczej nie myślą!'' i myślcie sobie co chcecie! :D Poloniści byliby zadowoleni z tego zdania :D Dla tych co mają ochotę na moje ciasto śniadaniowe zapraszam dalej po przepis! <3 SKŁADNIKI: - 3 białka(...)płatek owsianych razem z kakaem i 2 łyżkami ubitych białek. 3)Do reszty białek dodaj mąkę. 4) WYSMARUJ blachę ( u mnie o średnicy 16cm kupione w tesco) aby ciasto nie przywierało. - 1 warstwa: na spód dodaj płatki owsiane (z kakaem, 2 łyżkami już ubitego białka, słodzikiem, orzechami) - 2 warstwa to połowa truskawek pokrojonych na 4 - 3 warstwa to białko

fitolarun.blogspot.com
CO Z ŻÓŁTKAMI: pizzerynki 133

omletach?'' ... Wychodząc wam (i sobie) naprzeciw siedzę i myślę, myślę i siedzę i powstają w mojej głowie (i na talerzu) przepisy na dania z żółtkiem w roli głównej np. CIASTO najłatwiejsze na świecie . Ale, co tam ciasto! Pizzerynki... to mi wyszło! Niewiele osób wie, ale przygotowuję posiłki także dla mojego brata, który jest jeszcze większym ''fanem'' siłowni niż(...)font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} SKŁADNIKI NA CIASTO: - 3 żółtka jaj -150g mąki pełnoziarnistej - 25g mleka (ważyłam :D) - łyżka jogurtu naturalnego - soda oczyszczona (ok łyżeczkę) - przyprawa curry (ok łyżkę- półtora) - papryka ostra (łyżka/pół) FARSZ: -ketchup

fitolarun.blogspot.com
truskawkowy SERNIK z TOFU 175

SEROWA: - 2 kostki tofu naturalnego (360g) - sok z 2 cytryn - słodzik: stewia, miód 1 łyżeczka - olejek waniliowy - truskawki 200g (lub inne owoce leśne) - 15g żelatyny - woda do żelatyny WYKONANIE: CIASTO: 1) Zalej daktyle wrzącą wodą i odstaw na kilkanaście minut 2) Gdy daktyle zmiękną dodaj do nich olej i zmiksuj/''rozwal'' widelcem. 3) Połącz masę z preparowaną kaszą jaglaną(...)blachę wyłożoną folią do pieczenia połóż ciasto, przyduś i włóż do lodówki. MASA SEROWA: 1) Sok z cytryny i pokrojone tofu wrzuć do blendera. Blenduj tak długo aż konsystencja będzie aksamitna. Dodaj słodzik oraz truskawki i znowu blenduj. Spróbuj masy. Dosłodź w razie potrzeby. 2) Żelatynę wsyp do kubka. Zalej zimą wodą do poziomu. Odczekaj chwilkę. Następnie wlej wrzątku

fitolarun.blogspot.com
Gofry z cukinii 164

wilgotne, raczej ciężkie ale super smaczne! Najważniejsze jest to, by odsączyć kabaczka z wody. Zawsze musi być jakiś chwyt! Ale co tam! Polecam nie ograniczać się do gofrownicy! Piekarnik- ciasto. 180* 35 minut PATELNIA: omlet, placuszki, pankejki itd. Itd.! Użyjmy wyobraźni!     SKŁADNIKI: - 200g cukinii - 2 białka jaj -35g mąki (u mnie żytnia) - 20g odżywki białkowej (jeśli(...)WODY RESZTA: - białko ubijamy na sztywną pianę - dodajemy OSTROŻNIE resztę składników + odsączoną cukinie - ja do połowy cista dodałam kakao, połowę zostawiłam - pieczemy w nagrzanej gofrownicy lub w piekarniku jako ciasto 180* ok 35 minut lub smażymy na palteni! SMACZNEGO!   CIASTO Z MOIMI DODATKAMI: 472KCAL B37 W51 T12 CIASTO BEZ DODATKÓW: 255KCAL

fitolarun.blogspot.com
Pieczone pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami. 134

Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej, 100g masła, 80g świeżych drożdzy lub 25g suszonych drożdży, 250ml ciepłego mleka, 1/2 łyżeczki soli, szczypta cukru, jeżeli będzie się używało świeżych drożdży. Farsz: 400g kapusty kiszonej (już po odsączeniu), 2 duże marchwie (185g), 350g pieczarek, 3 mniejsze cebule, olej do smażenia, sól, pieprz. Ponadto: białko. Przygotowanie: Farsz: Kapustę kiszoną ugotować do miękkości ze startą(...)kapusta jest już miękka odcedzić ją, dodać podsmażone pieczarki i cebulę. Wymieszać. Posiekać, ale nie ma konieczności by było to bardzo drobno. W razie potrzeby dosolić i popieprzyć. Ciasto: 1. Przy użyciu świeżych drożdży: Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, szczyptą cukru i łyżką mąki. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać

W kuchni u Moniki
Zakręcona drożdżówka z truskawkami i rabarbarem 117

smakowała... A przepis nadesłała Pani Bożenka z bloga  Moje domowe kucharzenie . Bardzo dziękuję i gratuluję trzeciego miejsca w konkursie  "DROŻDŻE W ROLI GŁÓWNEJ"  :) Składniki: Ciasto: 4 szkl mąki pszennej 70 g świeżych drożdży (ja dałam 40 g, moim zdaniem tyle wystarczy ;-)) 300 ml letniego mleka  50 g roztopionego i ostudzonego masła  4 żółtka 1 łyżeczka(...)garnuszku z dodatkiem soli i cukru. Zagotować. Wsypać kisiel i gotować jeszcze kilka minut do zgęstnienia, cały czas mieszając. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.  2. Ciasto: Drożdże rozpuści w 1/2 szkl. letniego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do "ruszenia" drożdży.  3. Do miski

Nastoletnie Wypiekanie

Proponowane wyszukiwania