ciasto - 162258 przepisów (strona:1064/10818)

Jagodzianki z kruszonką 185

więc, że w związku z tym nie może zabraknąć przepisu na... jagodzianki!. Pyszne mięciutkie bułeczki, z maślanym posmakiem wypełnione dużą ilością jagód i posypane kruszonką - polecam każdemu. Składniki na ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 125 ml mleka 250 g mąki pszennej szczypta soli 80 g drobnego cukru 1 jajko 70 g masła Dodatkowo: 1 szklanka jagód 1 łyżeczka mąki(...)ziemniaczanej 1 żółtko + 2 łyżki mleka Kruszonka: 4 łyżki mąki pszennej 20 g zimnego masła 1 łyżka cukru pudru Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. Do miski wkruszyć świeże drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlać ciepłe (nie gorące!) mleko i dokładnie wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu na około 25 minut, do kilkukrotnego powiększenia objętości (jeśli tak się nie stanie

Świat Ciasta
Tarta z migdałowym nadzieniem i jabłkami czyli Słodki Czwartek odc.109 151

Małżon uwielbia szarlotkę. jedna jedyną wg przepisu swojej mamy. Ja uwielbiam piec ale niekoniecznie szarlotki. Co zrobić by choć odrobinę zadowolić męża a wypróbować nowy przepis? wystarczy upiec inne ciasto ale dołozyć do niego jabłka. Efekt zadziwiająco smaczny i wszyscy szczęśliwi :) Przepis wg "Ekonomii gastronomii", znacznie zmodyfikowany. Tarta z migdałowym nadzieniem i jabłkami masa: 120 g mielonych migdałów(...)masła 100 g cukru 1 jajko dżem malinowy 2 kwaśne jabłka ciasto kruche: 125 g masła 100 g cukru 2 żółtka szczypta soli 250 g mąki pszennej 2 łyżki zimnego mleka lub wody Masło siekamy w misce z cukrem, dodajemy żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy sól i mąkę.  Mieszamy tak, by ciasto przypominało okruszki. Dodajemy mleko lub wodę i bardzo

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżowe pazurki z budyniem 699

trakcie pieczenia. By ułatwić Wam pracę zobrazowałam na zdjęciu poniżej jak krok po kroku uformować takie pazurki. Udanych wypieków!     Składniki: (na ok. 10 dużych drożdżówek)   Ciasto: 20 g świeżych drożdży 1 szkl ciepłego mleka 500 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 120 g cukru 80 g masła, stopionego i przestudzonego   Budyń: 1 op. budyniu waniliowego(...)łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego   Lukier: 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżka gorącej wody   Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do wysmarowania drożdżówek     Przygotowanie:   Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru i 2 łyżek mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów

Nastoletnie Wypiekanie
Rabarbarowe drożdżowe węzełki 130

Pięknie i ciekawie prezentujące się drożdżówki, które rozpływają się w buzi:) Składniki na 24 drożdżówki: Ciasto: 500 g mąki pszennej; 200 ml mleka; 1 jajko; 1 łyżeczka soli; 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego; 80 g cukru kryształu; 1 opakowanie suszonych drożdży (7g); 2 łyżki wody; 80 g roztopionego i lekko przestudzonego masła; Uwaga: Należy pamiętać, że wszystkie składniki powinny mieć(...)cukrem i odstawić na kilka minut, by zaczęły pracować. Przesianą przez sito mąkę i sól oraz mleko, jajko, ekstrakt waniliowy oraz rozczyn z drożdży wymieszać i lekko zarobić na ciasto, następnie dodać masło i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące i nie będzie lepiło się do dłoni. Ciasto uformować w kulę i włożyć do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką

In my kitchen
Tarta orzechowa z kremem z białej czekolady i owocami 124

cukru pudru - 20ml zimnej wody - 20g mielonych orzechów - jajko Składniki na krem: - 250g serka mascarpone - 135ml śmietany 36% - 180g białej czekolady (2 tabliczki) - owoce na krem: truskawki, maliny Przygotowanie ciasta: 1. Przesiewamy mąkę i cukier puder, robimy kopczyk, kroimy zimne masło w kostkę i zagniatamy, następnie dodajemy jajko cały czas zagniatamy aż składniki się połączą. Dolewamy po trochu zimnej wody(...)koniec dodajemy orzechy cały czas zagniatając cisto. Tak przygotowane ciasto formujemy w kulkę i zawijamy folią. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę. 2. Wyciągamy ciasto, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na około 3mm. Przekładamy do formy (wcześniej wysmarowana masłem i oprószona bułką tartą) dokładnie wykładamy formę ciastem i nakłuwamy ciasto widelcem. Następnie wkładamy z powrotem do lodówki na minimum

Coś z niczego
PLACEK Z CZEREŚNIĄ I BEZĄ 128

Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła 50 g cukru pudru 3 żółtka 1/2 łyżeczki kurkumy Beza:  3 białka 1/2 szklanki cukru kryształ 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) Dodatkowo: 800 g czereśni Przygotowanie: Ciasto -   mąkę z cukrem pudrem i kurkumą przesiać. Schłodzone masło dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić(...)kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto włożyć na zamrażalki. Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej i na noc włożyć do zamrażalki. Piana - białka ubić z cukrem i proszkiem budyniowym. Ubijamy pianę do momentu jak powstanie sztywna i gęsta piana. (Ja osobiście wszystkie składniki na bezę ubijam od razu). Czereśnie opłukać i delikatnie osuszyć bawełnianą

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto krucho- drożdżowe z owocami leśnymi 255

lasach pełno jagód i malin. Rok ten obfituje w owoce leśne. Warto je zbierać i wykorzystywać do przygotowania pysznych ciast, deserów i przetworów. Ja swoje zbiory użyłam do przygotowania ciasta krucho- drożdżowego. Jego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, a z efektu końcowego będziemy bardzo zadowoleni.  SKŁADNIKI: 550g mąki, 250g margaryny, 1 jajko, 3 żółtka, 30g świeżych drożdży(...)opakowanie cukru waniliowego. PRZYGOTOWANIE : 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję margarynę i razem siekam nożem. Następnie dodaję jajko, żółtka, pokruszone drożdże, śmietanę, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx35cm. Ciasto oprószam bułką tartą. Na cieście rozkładam jagody, poziomki i maliny. Owoce posypuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
jagodzianki 202

składniki na ciasto: 500 g mąki orkiszowej 4 żółtka 50 g drożdży 100 g masła 150 g cukru ok. 200 ml mleka 1 szczypta soli dodatkowo: 1 białko lub całe jajko do posmarowania wykonanie: Masło roztapiamy. Drożdże dokładnie mieszamy z 50 g cukru, 100 ml letniego mleka oraz 4 łyżkami mąki. Pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy(...)pozostałym cukrem i dodajemy do podrośniętego rozczynu. Następnie dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą, pozostały cukier oraz mleko. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Pod koniec wlewamy przestudzone masło i wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie „odchodziło” od ręki. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. składniki na kruszonkę: 35 g mąki krupczatki 25 g cukru 25 g masła

Domowy Smak Jedzenia
Jogurtowe bułki Football 120

minut). Więcej o rozczynie przeczytasz TUTAJ .   Mąkę pszenną, sól i siemię lniane wymieszać w dużej misce. Dodać wyrośnięte drożdże, jogurt naturalny i żółtka. Zacząć wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Polecam ten drugi sposób, gdyż ciasto będzie dosyć klejące, a lepiej nie podsypywać zbyt dużą ilością mąki). Stopniowo wlewać letnią wodę, cały(...)czas wyrabiając. Na koniec wlać jeszcze ciepłe, ale nie gorące stopione masełko i wyrobić. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, jednolite i odchodzi od ścianek naczynia.     Gotowe ciasto drożdżowe umieścić w misce oprószonej mąką (lub pozostawić w tej, w której wyrabialiśmy). Przykryć miskę ściereczką i odstawić na bok do wyrośnięcia na około 2 godziny. W cieplejsze dni czas

Nastoletnie Wypiekanie
EMPANADAS 170

przygotowuję z niego paszteciki, potrawkę z kurczaka lub  tymbaliki drobiowe. Świetnym sposobem jest także usmażenie chrupiących pierożków z nadzieniem mięsno-warzywnym czyli empanadas.  Pierożki przygotowałam z cieniutkiego ciasta na bazie mąki, wody i oliwy, które w zasadzie przypomina ciasto na "nasze"pierogi z tą tylko różnicą, że zawiera więcej tłuszczu. Można je upiec albo usmażyć, a ich przygotowanie(...)podać z jogurtem naturalnym, gęstą śmietana posypaną szczyptą chili lub z zestawem ulubionych dipów. Dobrze komponują się z zieloną sałatą z dodatkiem sosu vinaigrette. SKŁADNIKI na 4-6 porcji CIASTO NA PIEROŻKI 250 g mąki pszennej ( ok. 1 i 1/2 szklanki) 1/2 łyżeczki soli 60 ml oliwy 100 ml gorącej wody NADZIENIE 2 szklanki rozdrobnionego mięsa z rosołu

cool and minty
CHACZAPURI 173

Gruzińskie, okrągłe, płaskie chlebki z ciasta drożdżowego. Smażone na patelni, wypełnione ciepłym, ciągnącym serem. Można eksperymentować i dodawać różne gatunki serów, sugerując się indywidualnymi preferencjami oraz ich dostępnością w naszej lodówce.   Najlepsze będą te mniej wilgotne i ciągnące się po podgrzaniu. Ser bardzo wilgotny trzeba wcześniej odcisnąć.  W porządnej wersji, proporcje nadzienia do ciasta powinny wynosić(...)możemy z jednej strony posmarować masłem. Najlepiej smakują jako dodatek do serów, mięs i ryb z grilla. Dobre, zamiast tradycyjnego pieczywa do wszelkiego rodzaju sałatek. SKŁADNIKI / 8-9 sztuk CIASTO 340 g mąki pszennej 250 ml ciepłej, ale nie gorącej wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru  1 torebka suchych drożdży (7 g) 2 łyżki oliwy NADZIENIE

cool and minty
Kremówka z Toffi (Kremówkowa Krówka) 470

Kremówka - jedno z bardziej popularnych i lubianych ciastek składających się z dwóch płatów ciasta francuskiego przełożonego aksamitnym kremem budyniowym. Kremówk a z poniższego przepisu łączy cechy klasycznego ciastka z delikatnym akcentem toffi - deser idealny d la wi elbicieli krówek i masy kajmakowej. Ciasto francuskie, aksamitna, budyniowa masa z n utą toffi, bita śmietana, masa krówkowa, a wszystko posypane świeżo siekanymi(...)wszystko to składa się na wyśmienite cias to , które doskonale sprawdz i się jako przepyszny, niedzielny deser. Kremówka z Tof fi (Kremówk owa Krówka ) -  Składniki: 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego (domowego lub "kupnego") (po ok. 250 g) Masa Budyniowa: 1000 ml mleka 2 budynie o smaku toffi      2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru

Słodka Strona
Mini galette z truskawkami 146

pogniecione widelcem. Ale ten wypiek powtórzę kiedyś z przyjemnością i pewnie z innymi owocami. Jeśli tylko nie obawiacie się odpalić piekarnika, to zachęcam! Dodatek mąki ryżowej sprawia, że kruche ciasto już bardziej kruche być nie może! Składniki: na 6 średnich ciastek  ciasto: 300 g mąki owsianej lub pszennej 100 g mąki ryżowej 200 g masła 80 g brązowego cukru(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka miodu 1/2 kg truskawek (ub innych sezonowych owoców) mleko lub białko - do posmarowania przed pieczeniem brązowy cukier do posypania Przygotowanie: W robocie kuchennym zagniatamy ciasto z podanych składników. Można również tradycyjnie przesiać mąkę na stolnicę, zrobić wgłębienie w środku, dodać posiekane zimne masło, cukier, żółtka, sól oraz śmietanę. Wyrabiamy na w miarę gładkie ciasto (elastyczne

bistro mama
Pizza z grilla z camembert i szynką dojrzewającą 279

Ciasto na pizzę z mąki chlebowej wyrobiłam i dzięki niej tradycyjne ciasto  zmieniłam.  Na duży krążek je rozwałkowałam, na obrzeżach ser camembert poukładałam,  ciasto  w przerwach  pozaginałam i fajny kształt pizzy uzyskałam. Środek ketchupem zmieszanym z sosem chili posmarowałam, oliwki i pomidorki cherry tylko dodałam. Pizza na grillu piekła  się  idealnie(...)Pizzą tą można kilka osób na raz częstować i pozostało Wam tylko jej spróbować.  Myślę, że w piekarniku jak ją upieczecie, to również w niej się rozsmakujecie. Składniki: ciasto: 400 g mąki pszennej typ 1100, 250 ml ciepłej wody, 40 g świeżych drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 płaska łyżeczka soli, pozostałe składniki: 250 g sera camembert okrągłego, ok. 12 całych

Moniki Smakołyki
Bułeczki pszenne śniadaniowe 120

Przyszła noc. Dzieci śpią, koty się grzeją, a w lodówce wylądowało już ciasto na nasze najzwyklejsze bułeczki.  Chrupiące i cieplutkie wypełnią nam jutro śniadanie i powędrują z chłopcami do szkoły. Ten przepis opracowałam sobie po różnych próbach i lekturze wielu stron specjalistów od pieczywa domowego. Praktycznie od marca nie kupujemy sklepowego pieczywa, a pieczenie chleba i różnych bułeczek jest(...)moją ogromną radością, szczęśliwie połączoną z uśmiechami konsumentów :) Żeby cieszyć się bułkami podczas sobotniego śniadania, przygotowanie ciasta zaczynamy w piątek rano, ale to będzie tylko chwilka, po której można wyjść do pracy lub zająć się przez cały dzień czymkolwiek chcemy. Trzeba wykonać prosty zaczyn zwany poolish. Zaczyn: 100 g maki pszennej np. 550 100 g ciepłej wody

I tu będę miała takie te

Proponowane wyszukiwania